Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pod namiotem z rowerami

10.07.07, 13:08
    czesc,
    przepraszam, ze ja tak troche z innej beczki, ale wybieram sie z kolezankami
    na wyprawe rowerowa Litwa-Lotwa-Estonia.

1. moze znacie jakies fajne kampingi na trasie
    a trase mamy taka:
    wyprawy.mojeforum.net/index.php
    2. mamy problem rowniez z namiotem i dlatego proze o pomoc, bo my na namiotach
    to sie kiepsko znamy. Mamy namiocik tego typu, tylko ze 3-jeczka, na
    4dziewczyny i 4 rowery
    www.allegro.pl/item209850096_namiot_nepal_iv_gratis_hurtownia_sportowa.html
    troche sie nie miescimy wiec zaczelysmy szukac czegos zastepczego i tu moje
    pytanie, czy namiot tego typu bylby lepszy? Co o nim myslicie?
    www.allegro.pl/show_item.php?item=214288730
    kosztuje jeszcze akceptowalnie, ale ja nie wiem czym i na czyja korzysc roznia
    sie parametry, np szwy impregnowane a wzmacniane?

ktory tak na prawde z nich lepszy??
    wszelkie uwagi mile widziane
    za wszystkie z gory dziekuje
    juta
    Obserwuj wątek
      • Gość: wwwwwww Re: pod namiotem z rowerami IP: *.ydp.com.pl 10.07.07, 13:48
        Wiesz - ważna jest waga namiotu i jego rozmiar. Pierwszy to 8 kg - jak na rower całkiem sporo.
        Drugi to 6.5 - jest to moim zdaniem wartosc nierealna biorąc pod uwage jego wielkość i cenę.
        Zobacz ile ważą i kosztują namioty bardziej znanych firm.
      • diafora Re: pod namiotem z rowerami 11.07.07, 07:47
        Dziewczyny!

Po co Wam taka kolubryna?! Kupcie drugi mały - 2-3 osobowy - będzie dużo lżejszy
        i da więcej przestrzeni na bagaże. Przecież nie zawsze będziecie podróżować w
        czwórkę! Poza tym bezpieczniej jest na polu namiotowym czy w lesie ustawić 2
        namioty wejściami do siebie - widać, czy ktoś się kręci w pobliżu. Jest też
        aspekt psychologiczny - w razie jakichś niesnasek w grupie osoby skłócone mogą
        przynajmniej nie mieszkać razem do czasu rozwiązania konfliktu.
        • stefan4 Re: pod namiotem z rowerami 11.07.07, 10:03
          diafora:
          > Po co Wam taka kolubryna?! Kupcie drugi mały - 2-3 osobowy

Jest jeden powód wożenia jednego namiotu czteroosobowego zamiast dwóch
          dwuosobowych: mniej waży. Z punktu widzenia wygody, elastyczności, prostoty
          itp. mniejsze namioty są lepsze. Za to się płaci trochę wyższą wagą.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
          • Gość: ms Re: pod namiotem z rowerami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:47
            Tylko że kto będzie chciał wieźć 6-8 kg namiot na swoim rowerze???
            Lepiej kupić dwie 3-3.5 kg trójki (trójki żeby rowery weszły) i co drugi dzień
            niech wiezie kto inny:)
            • stefan4 Re: pod namiotem z rowerami 11.07.07, 14:19
              ms:
              > Tylko że kto będzie chciał wieźć 6-8 kg namiot na swoim rowerze???

COŚ przecież musi wieżć (jskieś ubrania, jedzenie, kuchenkę, itp.) i to coś
              będzie ważyło więcej. No to można się podzielić: ja namiot a ty kuchenkę,
              narzędzia i zapasowe ogumienie. Jeśli sumarycznie jest lżej, to problem jest
              tylko ze ścisłą współpracą.

ms:
              > Lepiej kupić dwie 3-3.5 kg trójki (trójki żeby rowery weszły) i co drugi dzień
              > niech wiezie kto inny:)

Porządna DWÓJKA (z podłogą i tropikiem) waży CO NAJMNIEJ 3kg. Śpią w niej
              wygodnie 2 osoby i bagaże albo 3 osoby z bagażami na zewnątrz, albo 3 osoby z
              bagażami wewnątrz bardzo ciasno. O wstawieniu rowerów mowy nie ma.

Na 4 osoby dwie dwójki po 3.5 kg to jest luźno i wygodnie, z bagażami wewnątrz,
              ale z rowerami przymocowanymi do drzewa. Tak ja jeżdżę. Nie bardzo rozumiem
              idei wstawiania rowerów do namiotu. Jeśli komuś żal, że się zamoczy siodełko,
              to niech na noc założy na nie woreczek plastykowy. Na łańcuch ewentualnie też.

Czwórka będzie wyższa, więc teoretycznie szanse na wstawienie roweru będą
              większe. Ale 4 rowery w namiocie?
      • Gość: dar Re: pod namiotem z rowerami IP: 83.2.123.* 13.07.07, 17:40
        Proponuję dwa małe namioty i zapomnijcie o stawianiu roweru w
        namiocie.Zepnijcie je razem i postawcie obok namiotu. Mała uwaga, aby
        podróżowanie z sakwami sprawiało przyjemność rower z całym bagażem powinien dać
        się podnieść bez problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka