Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

strida-ktoś miał przyjemność?

12.03.08, 19:39
    reklamy zachęcają, że strida to pierwsze od 95 lat nowe rozwiązanie geometrii
    roweru. że lekki, że się błyskawicznie składa. itp itd.

czy ktoś z Was już na tym jeździł? jakie są wrażenia?

cały pomysł jest niezły, ale zastanawia mnie jak rowerek radzi sobie w naszych
    realiach. no i cena. powinien kosztować poniżej tysiąca, ale to moje zdanie.
    taki volkswagen dla rowerowych folków... ;)
    dajcie znać!

Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: strida-ktoś miał przyjemność? 12.03.08, 23:02
        orange_tail napisała:

> reklamy zachęcają, że strida to pierwsze od 95 lat nowe rozwiązanie geometrii
        > roweru.

Oni chyba o rowerach poziomych nie słyszeli. Przy poziomkach Strida wygląda
        bardzo konwencjonalnie i normalnie. Choć to prawda, że w porównaniu z rowerami
        "typowymi" to i tak rewolucja, bo tam nie dzieje się już zupełnie nic
        rewolucyjnego ;-)

> że lekki, że się błyskawicznie składa. itp itd.

Może i prawda, ale jak to widziałem, to 90% części dedykowanych wyłącznie do
        tego roweru, a pozostałe 10% to części nietypowe. Pojeździsz pół roku, rok, czy
        dwa, pójdzie ten pasek klinowy, piasta, czy cokolwiek i... szukaj wiatru (części
        zamiennych i serwisu) w polu, bo w typowym serwisie rowerowym ich nie
        znajdziesz. Albo zamawiaj je u producenta i czekaj tygodniami...

To wg mnie największa wada tego roweru. W kraju, gdzie dostanie porządnej
        obręczy na 20" z 36 otworami, albo opony slick na 20" wymaga sporej gimnastyki,
        korby dedykowane, paski klinowe do napędu, czy piasty jednostronne, to już po
        prostu za duże ryzyko, bo cokolwiek padnie - nie masz czym jeździć ;-)

> czy ktoś z Was już na tym jeździł? jakie są wrażenia?

Przyglądałem się temu. Nie jeździłem. Nie miałem po co, bo to nie dla mnie (ja
        nie muszę składać roweru) to taka ciekawostka, nisza rynkowa, gadżet.

> powinien kosztować poniżej tysiąca, ale to moje zdanie.

Przy 90% części dedykowanych, które produkowane i projektowane były wyłącznie
        dla tych rowerów, taka cena to raczej niewykonalna jest. Nie sądzę też, by
        robili to jakoś na masową skalę w Chinach, co też pewnie podnosi jednostkowy
        koszt produkcji. Także te 1600zł co proponują, to imo rozsądna cena
        • be Re: strida-ktoś miał przyjemność? 15.03.08, 18:06
          roweroraffi napisał:

> orange_tail napisała:
          >
          > > reklamy zachęcają, że strida to pierwsze od 95 lat nowe rozwiązanie geome
          > trii
          > > roweru.
          >
          > Oni chyba o rowerach poziomych nie słyszeli. Przy poziomkach Strida wygląda
          > bardzo konwencjonalnie i normalnie. Choć to prawda, że w porównaniu z rowerami
          > "typowymi" to i tak rewolucja, bo tam nie dzieje się już zupełnie nic
          > rewolucyjnego ;-)

rewolucja, czy nie, na pewno Strida wygląda zupełnie inaczej niż "zwykłe" rowery

>
          > > że lekki, że się błyskawicznie składa. itp itd.
          >
          > Może i prawda, ale jak to widziałem, to 90% części dedykowanych wyłącznie do
          > tego roweru, a pozostałe 10% to części nietypowe. Pojeździsz pół roku, rok, czy
          > dwa, pójdzie ten pasek klinowy, piasta, czy cokolwiek i... szukaj wiatru (częśc
          > i
          > zamiennych i serwisu) w polu, bo w typowym serwisie rowerowym ich nie
          > znajdziesz. Albo zamawiaj je u producenta i czekaj tygodniami...
          >
          > To wg mnie największa wada tego roweru. W kraju, gdzie dostanie porządnej
          > obręczy na 20" z 36 otworami, albo opony slick na 20" wymaga sporej gimnastyki,
          > korby dedykowane, paski klinowe do napędu, czy piasty jednostronne, to już po
          > prostu za duże ryzyko, bo cokolwiek padnie - nie masz czym jeździć ;-)
          >

rower jest dość lekki - 9,8kg
          co do uwag na temat części - Strida 5 to już i tak o wiele lepiej niż
          wcześniejsze modele, w których koła były z plastiku. a one funkcjonowały i
          funkcjonują na rynku (choćby w UK) od wielu lat i jakichś kosmicznych problemów
          z częściami nie ma. jasne, że nie wszystko będzie dostępne od ręki, ale można
          zamówić i w większości przypadków w ciągu 2 tygodni powinno być na miejscu.

> > czy ktoś z Was już na tym jeździł? jakie są wrażenia?
          >
          > Przyglądałem się temu. Nie jeździłem. Nie miałem po co, bo to nie dla mnie (ja
          > nie muszę składać roweru) to taka ciekawostka, nisza rynkowa, gadżet.
          >

jeździłem ;)
          jest inaczej niż na normalnym trekingu, czy góralu. trochę podobnie do innych
          składaków (np. dahona). do geometrii i dość wąskiej kierownicy trzeba się chwilę
          przyzwyczaić, ale po kilku-kilkudziesięciu metrach już spokojnie można wyczuć
          jak rower skręca/hamuje. potem już sama przyjemność - zwrotny, szybki rower
          (przyspieszenie!) + wygodna wyprostowana pozycja.
          zrobiliśmy test prędkości - w jedną stronę dało radę do 35kmh, w drugą treking z
          licznikiem mnie nie dogonił :) (ok. 500m odcinek). pedałując w tempie
          umiarkowanym można spokojnie sobie jechać 15-20kmh. 16 calowe kółka dają radę na
          w miarę równym asfalcie, dziury - wiadomo, przy takiej wielkości koła nie sposób
          ich nie czuć. hamulce bardzo dobre.

> > powinien kosztować poniżej tysiąca, ale to moje zdanie.
          >
          > Przy 90% części dedykowanych, które produkowane i projektowane były wyłącznie
          > dla tych rowerów, taka cena to raczej niewykonalna jest. Nie sądzę też, by
          > robili to jakoś na masową skalę w Chinach, co też pewnie podnosi jednostkowy
          > koszt produkcji. Także te 1600zł co proponują, to imo rozsądna cena

poniżej tysiąca nie da rady, niestety. komponenty są naprawdę całkiem niezłe,
          rama porządnie pospawana... może jak zyska na popularności, to stanieje?
          disklejmer: mam nadzieję, że pomimo niewątpliwego interesu w wychwalaniu roweru
          Strida udało mi się zachować jako-taką obiektywność ;)
        • domelu Re: strida-ktoś miał przyjemność? 27.05.08, 04:08
          Co do serwisu i dostępności części, to jest już u nas dystrybutor - www.rowerystrida.pl
      • tim-ka Strida niezastąpiona 01.08.15, 14:28
        Jeżdżę Stridą dwa lata z małą przerwą na zimę, która bywa krótka. Strida zastępuje mi nogi :) Wjeżdżam nią wszędzie, do sklepów, biur, pociągów, podjeżdżam autobusem.. Przejazd pociągami rowerem składanym - za darmo. Codziennie dojeżdżam nią do pracy. Tylko dwa razy zdarzyło mi się, że jakiś peerelowski dziadek z ochrony nie chciał mnie wpuścić ze Stridą : do budynku ZUS i punktu głównego NFZ. Wiadomo - beton :)) Mam pokrowiec i pakuję wtedy Stridę, traktując ją jako bagaż podręczny, pan przestaje się wykłócać.

Jedyny problem, na który natrafiłam z tym rowerem, to opony. Tylnia opona z uwagi na inny niż w tradycyjnych rowerach środek ciężkości - jest zwykle bardziej obciążona i szybciej się zużywa. Na opony czeka się pół roku jeśli jest to sezon zimowy, bo Stida Polska na nasz kraj zamawia opony od kwietnia do października. Według producenta do mojego modelu Strida SX pasują tylko 18' Schwalbe Kojak slick (drogie i cienkie), lub opony Innowa 18' 1,25. (papierowe, niemożliwie nietrwałe). A to nieprawda drogi producencie! :) Do Stridy SX z kołami 18' pasują również opony Schwalbe Marathon Racer 18' 40-355 ! Poczułam się zbawiona, gdy je kupiłam u jakiegoś gościa przez internet. Są nieco grubsze niż zalecane, ale na tylnej oponie super się sprawdzają.
        Ten rower jest marzeniem mieszczucha i zbawieniem dla niecierpliwych. Do celu dojeżdżasz wręcz bezpośrednio..wjeżdżając rowerem :) 7 sekund składania. Od dwóch lat doświadczam szczęśliwego posiadania Stridy i cieszę się nadal jak dziecko że ją mam. Gdy nie mogę na niej jeździć (śnieg), jestem naprawdę nieszczęśliwa...Dobrze że zimy są krótkie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka