Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prosba o rade..

IP: *.jmdi.pl 30.03.08, 22:33
    Witam
    poradźcie proszę, chcę kupić rower do jazdy miejsko - turystycznej (nie wiem
    na ile turystycznie sie wybiorę ale mam nadzieję w wakacje jeździć) - cenowo
    gdyby udało się zmieścić w 1500 byłoby dobrze
    podobają mi się: Cube LTD CLS Comp, Kross Crow Fitness, Giant X- sport 5,0 ,
    Scott sub 30 lub Scott sportster P6
    z wygladu wydaja mi sie podobne, maja podobny ciężar, natomiast te wszystkie
    parametry ......... to jest czarna magia dla mnie...
    podpowiedzcie proszę który z tych modeli jest dobrej jakości

Obserwuj wątek
      • marek.dumle Re: prosba o rade.. 30.03.08, 23:28
        sklep.rower.com/view.php?idp=1281
        www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/lifestyle/1988/31483/
        www.kross.pl/index.php?Page=538&grupa=419&kod=174
        www.rowery.com.pl/scott.php?uid=97
        www.rowery.com.pl/scott.php?uid=91
        Dałem linki bo bez tego nikt tam pewnie nawet nie zajrzy.
        Krossa będą ci odradzać bo nie cieszy się tu dobrą opinią :)
        Wszystkie są aż za dobre jak na niezbyt częste rekreacyjne jeżdżenie.
        I wszystkie są kiepskie jak dla "prawdziwego" rowerzysty :)
        Niezły osprzęt ma ten pierwszy rower ale cena chyba mało okazyjna.
        • Gość: ewa Re: prosba o rade.. IP: *.jmdi.pl 31.03.08, 08:27
          dzieki. rozjasniles mi ( teraz powstal kolejny dylemat: czy aby nie za dobre te
          rowery jak na moje mozliwosci....) jeszcze postaram się obejrzec je w sklepach i
          moze jeszcze raz poprosze o rade.. milego dnia
          • Gość: ewa Re: prosba o rade.. IP: *.jmdi.pl 31.03.08, 08:41
            a 1500 za cube to adekwatna cena????
            • marek.dumle Re: prosba o rade.. 31.03.08, 17:28
              Napewno znacznie bardziej interesująca.
              Nie znam wiarygodności firmy Cube więc się dalej nie wypowiem.
          • Gość: buruburu Re: prosba o rade.. IP: *.chello.pl 31.03.08, 09:05
            Lepiej mieć coś ociupinkę na wyrost, niż ociupinkę za niewystarczające do
            umiejętności na danym etapie. Umiejętnośći zdobywa się doświadczeniem - będziesz
            jeździł, to docenisz to za co dałeś parę złoty więcej. Nie będziesz często
            jeździł, to nie docenisz a nawet zaczniesz pomstować na 'niewygodną' ramę. Choć
            z tu prezentowanych ram, to żadna wybitnie wyczynowa nie jest. Bierz któryś z
            nich. Osprzęt ma to do siebie, że się zepsuje, a dobry osprzęt zepsuje się za
            parę lat przy takim rekreakcyjno-wycczynowym jeżdżeniu.
            Wstępnej selekcji dokonałeś przyzwoitej - poniżej tego nie schodź. Rower kupiony
            teraz taniej nawet o 500zł zażąda spowrotem tej inwestycji juz po pierwszym sezonie.
            TANIO, ZNACZY DROGO! ...no chyba że stać Cię na kupowanie tanich rzeczy... ja
            wyznaję zasadę, że jeśli coś kupuje się raz na bardzo długi czas to nie
            oszczędza się na 30% ceny.
            • a54 Re: prosba o rade.. 31.03.08, 13:53

> wyznaję zasadę, że jeśli coś kupuje się raz na bardzo długi czas
              to nie
              > oszczędza się na 30% ceny.

Faktycznie, tanie rowery pewnie będą "drożej kosztować"
              Na wiele lat można kupić, jeżeli "rama będzie wygodna".
              No i jeszcze wypadało by pomyśleć o zabezpieczeniu przed kradzieżą.

Adam

• marek.dumle Re: prosba o rade.. 31.03.08, 17:31
              Generalna zasada - lepszy osprzęt będzie ciut wygodniejszy i dłużej
              pożyje.
              Ale czy warto na niego więcej wydać? Wszystko zależy od
              intensywnowści eksploatacji i przywidywanych obciążeń.

Jednego nie unikniesz - finalna decyzja należy do Ciebie.
      • Gość: yu Re: prosba o rade.. IP: *.icpnet.pl 31.03.08, 16:28
        P6 sam jeżdżę codziennie blisko i trochę dalej, bardzo fajny rower. Niedługo będzie miał rok. Nie było komplikacji, ale lepiej go nie przeładowywać sakwami i namiotem jeśli nie masz ochoty rozbierać piast w głębokiej dziczy - ale wtedy było na nim ze mną ponad 100kg przez 150km, częściowo po drogach gruntowych i sypkich, w których obciążony zakopuje się. Do wymiany poza napędem, supportem (normalne zużycie) i wstępnym centrowaniem kół (wszystko załatwiono mi w ramach gwarancji) były linki (1x, wszystkie), opony (szkło) i plastikowe pedały. Przejechane 6000-7000km, równomiernie przez cały rok.

W sub-a się nie pchaj, droższy od P6 i nic więcej nie oferuje. W 1500 zmieścisz się z luzem.
        • laenia Re: prosba o rade.. 01.04.08, 21:59
          Też polecam Sportstera, od roku mam P3 i jestem w nim zakochana. To zdecydowanie
          mój najszybszy i najmniej męczący rower, a jeżdżę już ze 25 lat i trochę ich
          zajeździłam.
          Tyle że jak każdy lekki cross najlepiej sprawdza się na asfalcie i ubitych
          traktach (polnych, leśnych), na wybojach jest mało wygodny, a na piachu bezradny.
          Gianty X-Sporty to też fajne maszyny, ale 5.0 waży wyjściowo 14,5 kg, a P6 (i
          P3) 12,5 kg - to różnica.
          • Gość: ewa Re: prosba o rade.. IP: *.jmdi.pl 05.04.08, 20:25
            dzieki za rady!!! wybrałam w koncu sportsera P6. Zadecydowal ciezar i cena.
            Jeszcze nie zdazylam sprawdzic jak sie sprawuje na trasie ale mam nadzieje ze
            bedzie dobrze "pracowal" w sezonie !!!
      • Gość: wiki9611 Re: prosba o rade.. IP: *.elomza.pl 07.04.08, 16:26
        Faktycznie cena przystępna 1200 zł ,no a waga 12,6 kg .Ładny kolor ramy miałam 8
        lat temu taki kolor authora teraz orbea i nie zamienię go na żadne cudo .Życzę
        miłych wycieczek rowerowych napisz jak się rower spisuje .pozdrawiam wiki9611

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka