Gość: endriu IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.08, 18:33 musze wymienic biegi w rowerze, mam tylko male pytanko co to znaczy ze shimano dziala w systemie 2:1 a sram 1:1 i co to oznacza w praktyce? thx Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: S Re: 1:1 czy 2:1 IP: *.limes.com.pl 02.11.08, 23:23 co to znaczy "wymienic biegi w rowerze" ??? chcesz zmienic manetki, przerzutke, kasete a moze lancuch ? ;) To o co pytasz, to stosunek ciagnietej linki do ruchu jaki wykonuje przerzutka. Systemow nie mozna mieszac bo przerzutka nie bedzie wchodzila na bieg jaki ustawisz na manetce Link Zgłoś
Gość: Sławek Rz. Re: 1:1 czy 2:1 IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.08, 18:00 > musze wymienic biegi w rowerze, mam tylko male pytanko co to znaczy > ze shimano działa w systemie 2:1 a sram 1:1... Chodzi tu o standard uciągu linki (indeksację). Jest standard 2:1 (SIS - Shimano Index System) i 1:1 (ESP). 2:1 jest stosowanych w manetkach przerzutek tylnych Shimano. 1:1 w manetkach przerzutek tylnych ESP SRAM (czyli serii 3.0, 4.0, 5.0, 7.0, 9.0, X.0). SRAM produkuje też manetki pracujące w systemie 2:1 (MRX, Centera, Attac). > ...co to oznacza w praktyce? Oznacza to, że: * jeśli masze manetki Shimano, to możesz ich używać TYLKO z przerzutkami Shimano, * jeśli masz manetki SRAM ESP, to możesz ich używać TYLKO z przerzutkami SRAM, * jeśli masz manetki SRAM 2:1, to możesz ich używać TYLKO z przerzutkami Shimano. Mam nadzieję, że napisałem to zrozumiale... :-) Link Zgłoś
Gość: strucla Re: 1:1 czy 2:1 IP: *.chello.pl 15.11.08, 18:06 A w najpraktyczniejszej praktyce oznacza to,że niezależnie od tego którego systemu będziesz używał, to mając wyregulowane przerzutki, nie odczujesz praktycznej różnicy w działaniu między nimi. Link Zgłoś
czarnataka Re: 1:1 czy 2:1 26.11.08, 11:35 według mnie sram ma większą prezycje działania:) ale to babskie zdanie:P **reci mi da uvijek biće bolje nego je bilo....** Link Zgłoś
Gość: asd Re: 1:1 czy 2:1 IP: *.tktelekom.pl 10.12.08, 10:03 sram jest lepszy jeśli chodzi o niezawodność - jak to ktoś przyrównał: shimano to japoński ninja, sram to hałaśliwy Amerykanin. W praktyce dla nawwet najlepiej wytrenowanego zawodnika nie będdzie odczuwalnej różnicy w pracy napędu sram vs. shimano. Link Zgłoś
Gość: Silver Re: 1:1 czy 2:1 IP: *.limes.com.pl 10.12.08, 23:22 Niezawodność, zwlaszcza przy spotkaniu z patykiem ;D Link Zgłoś