mtb.strefa 06.06.09, 00:08 Nowa strona MTB. Chcesz złożyć własny rower? Wejdź: www.mtb.strefa.pl Poradnik, Sklepy, Imprezy mtb, Forum Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Sławek Rz. Ogólnie ta strona "cienka" jest. IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 11:13 Nie wiem czy ktoś to sprawdzał przed zamieszczeniem w internecie, ale na stronie jest sporo byków ortograficznych, gramatycznych i merytorycznych. Link Zgłoś
Gość: www.mtb.strefa.pl Re: Ogólnie ta strona "cienka" jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 17:40 Witam, jestem autorem tej stronki. Postaram się żeby była ona jak najciekawsza i nie zawierała błędów. Ale będę to robił sukcesywnie. Wyeliminowałem błędy ortograficzne i gramatyczne. W sprawie błędów merytorycznych będę wdzięczny za info, gdzie one się znajdują. Utworzyłem też dział na forum którego celem jest wyeliminowanie błędów wszelkiego rodzaju. www.mtbforum.cba.pl pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: www.mtb.strefa.pl Zapraszam stronkę i forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 17:42 www.mtb.strefa.pl www.mtbforum.cba.pl Link Zgłoś
Gość: Sławek Rz. Re: Ogólnie ta strona "cienka" jest. IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.09, 02:24 No to parę uwag: 1. Rama - przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał wykonania: Stal, Aluminium czy Karbon-Tytan. Tu by warto wspomnieć o zaletach i wadach poszczególnych materiałów: - stal cięższa, ale bardziej sprężysta, bardziej tłumi drgania, można naprawiać pęknięcia, - aluminium lżejsze, ale bardziej sztywne i kruche, trudne do spawania, - karbon najlżejszy, ale cena kosmiczna i w zasadzie nie do naprawienia w razie pęknięcia Rama powinna być wytrzymała i lekka, najlepsza pod tymi względami jest karbonowa ale to łączy się z dość wysoka cena, przeciętna waga do 1 kg; na drugim miejscu klasuje się rama aluminiowa która jest wiele tańsza ale cięższa ok. 1,5 do 2 kg; rama stalowa najcięż-sza 2 kg i więcej ale cena jest znacznie niższa. A dlaczego nie ma ani słowa o doborze rozmiaru ramy do wzrost rowerzysty?? Należy również zwrócić uwagę na główkę ramy żeby później można zamontować stery odpowiednie do widelca; rurę podsiodłową aby pasowała przednia przerzutka i sztyca pod-siodłowa. To raczej do ramy dobiera się inne komponenty (widelec, przerzutka) a nie odwrotnie. 2. Stery... Stery występują w dwóch rodzajach klasyczne i ahead, sterów klasycznych już się nie stosuje. Nieprawda. 3.Widelec... Tłumienie ma bardzo duże znaczenie przy ekstremalnym wykorzystaniu roweru, wtedy olejowe; gdy natomiast ma służyć tylko do jazdy w zupełności wystarczy sprężyna + elastomer. A o amortyzatorach ze sprężyną powietrzną słyszał? Ważne jest też aby amortyzator posiadał blokadę skoku, wtedy możemy wyłączyć amortyzację na asfalcie i nie odbiera nam od energii kinetycznej. Nie prościej napisać, że podczas mocniejszego deptania na pedały zablokowany amortyzator nie buja (tzw. nie pompuje)? 4. Piasty... Kupując tylną piastę należy mieć na uwadze jaką kasetę będziemy montować nakładaną czy nakręcaną i na ile przełożeń. Nakręcany to wolnobieg, kaseta jest nakładana/wsuwana. Łożyska kulkowe, igiełkowe lub maszynowe, najlepsze maszynowe (2-4łożyska na piastę) najdroższe ale zapewniają brak luzów i lekką pracę. Nie ma rzeczy wiecznych i niezniszczalnych. 5. Obręcze - obręcze powinny być jak najlżejsze. Należy pamiętać aby rozmiar był zgodny z ramą i widelcem, standardowo 26". Istnieją też rowery MTB o kołach w rozmiarze 29”. Sprawą podstawową jest ilość szprych, standardowo 32 lub 36; liczba ta musi się zgadzać z liczbą w piastach. Z liczbą czego w piastach?... Ja wiem, że miałeś na myśli otwory pod szprychy, ale inni mogą tego nie wiedzieć. Obręcze mogą być jedno lub dwu komorowe, oczywiście mocniejsze są dwu komorowe. A obręcze 3-komorowe, 4-komorowe?... 6. Szprychy.. Występują w rożnych kolorach i rozmiarach, kolor ma znaczenie estetyczne, ważniejsza jest długość. Wszystko ładnie i cacy, tylko nie wspomniałeś, że w tylnym kole używa się szprych o 2 długościach. To samo jest w przednim kole, jeśli jest tam piasta pod hamulec tarczowy. Koło możemy wycentrować samemu ale to potrwa na początku kilka godzin, ale zawsze może to zrobić w serwisie. Ale jeżeli ktoś ma na to czas i determinację to z pewnością mu się to uda. To nie jest takie łatwe na początku... 7. Opony... Do jazdy mieszanej sugerował bym opony o szerokości do 2.0, powyżej już opona stawia opór przy jeździe. Każda opona stawia opór. Szerokość należy dobierać do terenu w jakim będziemy jeździć. Np. w piachu lepiej spisze się opona szeroka. Tak samo na/w śniegu (jeśli ktoś ma zamiar jeździć również w zimie). 8. Hamulce - na dzień dzisiejszy stosuje się dwa rodzaje, tarczowe i V-break. Jest jeszcze coś takiego jak hamulec szczękowy hydrauliczny, np. magura... Nie stosuje się już hamulcy typu u-break. hamulcÓW !!!! Hamulce tarczowe mogą być mechaniczne na linkę lub hydrauliczne na płyn. Obydwa zapewniają bardzo dobrą jakość hamowania. Z tym bywa różnie. Byle jakie „mechaniki” (np. te montowane w tanich rowerach) nie do-równają mechanicznym Avidom BB7. To samo dotyczy „hydraulików”. Tarcze do hamulcy tarczowych są w rozmiarach 160, 180, 203 mm., im większa tym lepszy efekt hamowania. hamulcÓW !!!! Są też tarcze 185mm (Avid). Rama jak i widelec muszą być wyposażone w uchwyty do hamulcy tarczowych. Do hamulcy hydraulicznych są inne manetki. Znowu ten sam błąd... Warto też wspomnieć, że aby zamocować hamulec(zacisk) na widelcu/ramie potrzebny jest odpowiedniego rozmiaru adapter. Hamulce typu v-break są tańsze ale siła hamowania jest mniejsza. Tu nie chodzi o siłę hamowania (bo „v-kami” też spokojnie można zablokować koło), ale o większą skuteczność w trudnych warunkach – deszcz, błoto, śnieg. Pomiędzy klocki a obręcz mogą dostać się zanieczyszczenia co prowadzi do niszczenia obręczy. Nie to, że mogą, ale zawsze się dostają (chyba, że ktoś jeździ nie w terenie, a w sterylnym laboratorium). Zatem tylko kwestią czasu jest, kiedy obręcze się przetrą. U jednych trwa to np. 2, 3 lata, a u innych lat naście. Wszystko zależy od warunków jazdy i przejechanych kilometrów. 9. Kaseta - musi być ona kompatybilna z korbą i łańcuchem. To raczej łańcuch powinien być kompatybilny z kasetą i korbą. Powinna być wymieniany co sezon. A to dlaczego??? Kasetę wymieniamy wtedy, gdy jej ząbki są już na tyle zniszczone, że powodują przeskakiwanie łańcucha. To samo dotyczy zębatek mechanizmu korbowego. Jeden zajeździ napęd w sezon, innemu zajmie to kilka lub nawet kilkanaście lat. 10. Korba - mocowanie suportu na kwadrat lub isis ... A gdzie octalink Shimano???!!! ... są również korby z zintegrowanym suportem, prowadzi to redukcji wagi i podniesienia wytrzymałości. Raczej sztywności. 11. Suport - mocowanie musi być kompatybilne z korbą: kwadrat, isis; Znowu nie wspomniano o shimanowskim octalinku. Przy wyborze suportu należy zwrócić również uwagę na jego szerokość, grubość i wagę. Mało precyzyjnie. Oprócz szerokości suportu (musi być zgodny z rozmiarem naszej mufy suportowej w ramie) ważna też jest długość samej osi (linia łańcucha), oraz gwintów w miskach suportowych (muszą być zgodne z tymi w mufie). Ufff!... Na dzisiaj starczy. Komentarz do pozostałych punktów poradnika kiedy indziej :-) Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Ogólnie ta strona "cienka" jest. 09.06.09, 19:49 wszystko co Pan napisał poprawię, każda strona miała kiedyś swój początek stronkę tworzę żeby podzielić się swoim doświadczeniem, moja wiedza jest oczywiście ograniczona ale to sukcesywnie będę chciał poprawić na dzień dzisiejszy spuścił Pan mój wysiłek w "kiblu" ale mam nadzieję, że za jakiś czas zmieni Pan zdanie czekam na dalsze uwagi, pozdrawiam Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Ogólnie ta strona "cienka" jest. 09.06.09, 23:23 wszystkie uwagi już poprawione :) będę wdzięczny za dalszą pomoc Link Zgłoś
Gość: Sławek Rz. Re: Ogólnie ta strona "cienka" jest. IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.09, 16:32 . Polecam to: Wydawnictwo Buk Rower: www.bukrower.pl/index.php?m=38 Skarbnica wiedzy o rowerze górskim (i nie tylko). Jest nawet opisane jak zaplatać i centrować koła :-) Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Nowa strona MTB. 08.06.09, 19:05 Zapraszam rejestracji. Po rejestracji nie będą wysyłane żadne wiadomości na mail. Tylko mail informacyjny - powitalny. Link Zgłoś
Gość: grzegorz Stronka ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 19:07 jak na nową stronę to ok trzeba tylko poczekać aż się lepiej rozwinie Link Zgłoś
Gość: Silver Re: Stronka NOK IP: 20.142.116.* 08.06.09, 21:55 "3.Widelec - widelec może być amortyzowany lub sztywny; amortyzowany jest cięższy ale jazda jest o wiele wygodniejsza. Widelce amortyzowane mogą różnić się skokiem i typem tłumienia. Skok jest w granicach 4-6 cm w gorszych konstrukcjach do ok. 14 w bardzo dobrych. Tłumienie ma bardzo duże znaczenie przy ekstremalnym wykorzystaniu roweru, wtedy olejowe; gdy natomiast ma służyć tylko do jazdy w zupełności wystarczy sprężyna + elastomer. Ważne jest też aby amortyzator posiadał blokadę skoku, wtedy możemy wyłączyć amortyzację na asfalcie i nie odbiera nam od energii kinetycznej. " Mylisz tu pojęcia Medium sciskanego i tlumienia!! "21. Siodło - powinno być jak najlżejsze i spełniać nasze wymagania estetyczne. " A co z wygodą ?? A teraz mniej lub bardziej konstruktywna krytyka: Stronka zrobiona po to aby zaistnieć w internecie, jest kilka dobrych stron ktore opisuja szczegolowo kazdy element roweru, tu nie jest nawet sciagniete z tej strony. Opisy są prywatną interpretacja funkcjonalnych czesci w rowerze, z jednej strony to dobrze, ale autor nie ma bladego pojecia o czym pisze. Widac ze wlozony czas w stworzenie strony nie byl wystarczajaco długi aby doczytac o pewnych aspektach... Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Stronka NOK 09.06.09, 20:03 stronkę tworzę po to aby podzielić się własnym doświadczeniem "Stronka zrobiona po to aby zaistnieć w internecie" - trochę racji jest, ale to jest celem każdej strony "jest kilka > dobrych stron ktore opisuja szczegolowo kazdy element roweru, tu nie > jest nawet sciagniete z tej strony. Opisy są prywatną interpretacja > funkcjonalnych czesci w rowerze, z jednej strony to dobrze, ale > autor nie ma bladego pojecia o czym pisze" powielanie istniejących stron opisujących każdy element przez 3 strony moim zdaniem niema sensu, pomijając, że nie powinno się kopiować czyjeś pracy jest to maja prywatna interpretacja, moja wiedza jest ograniczona ale jest o tym z czym miałem styczność, oczywiście będę rozwijał ten poradnik i przede wszystkim jest to poradnik dla przyszłego użytkownika roweru lub mniej zorientowanego użytkownika w sprawach technicznych celem mojego poradnika jest opisanie podstawowych wytycznych podczas składania roweru dzięki za zainteresowanie Link Zgłoś
Gość: Silver Re: Stronka NOK IP: 20.142.116.* 09.06.09, 21:31 Jesli jest to poradnik dla przyszłego uzytkownika roweru to w założeniu ten uzytkownik jest "zielony" i nie ma bladego pojecia co chce miec w rowerze. Tak na logike, po co bulwarowcowi lekkie siodełko ? Bardziej ucieszy się z miekkiego nieprawdaż ? ;) Podaje ten przyklad bo dla mnie, lamie zalozenia strony, albo jest to poradnik dla przyszlego rowerzysty amatora albo poradnik dla bikera- sciganta , jak zbic wage z roweru. To tak dla usystematyzowania informacji i spojzenie na stronke z nieco innej perspektywy. Bo wiem ze piszacemu zawsze jest trudniej ocenic swoj tekst i wylapac ew. bledy merytoryczne ;) Pozdrawiam EOT Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Stronka NOK 09.06.09, 21:45 widocznie źle napisałem albo zostałem źle zrozumiany mój tekst kieruję dla każdego kto chce złożyć własny rower ale nie wie jak, może być to osoba która już jeździ długo na seryjnym rowerze ale też osoba która dopiero chce zacząć i oczywiście ma wybór co kupi ja tylko sugeruję co należy kupić Link Zgłoś
radocha1 Re: Stronka NOK 10.06.09, 00:54 Na podstawie tych porad i recept nikt nie złoży roweru. No, chyba, że strona adresowana do debila, któremu informacje że część A musi pasować do B i na odwrót - mogą być przydatne. Brak jeszcze informacji, że lewy gwint nie pasuje do prawego... Jeśli już odkrywać tajemnicę, że np suport i mufa muszą pasować - to może tabelka - mufy, ich gwinty, suporty itd itp??? Wtedy by było przydatne - zwłaszcza do zakupów przez internet. Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Stronka NOK IP: 188.33.125.* 10.06.09, 07:58 stalowe ramy - najtańsze???? Mogą być najdroższe... A cro-mo??? Nie istnieją??? sam mam taką (Corratec na Tange rurki reynolds 631) I od tej pory - nigdy żadnego aluminium!!! Lekka, niezniszczalna, tłumi drgania, niepotrzebne amory - bo cała rama amortyzuje. A nie jeżdżę po parku alejkami... I przestałem się martwić, kiedy pęknie Aha - i magnezowe - kolega miał ściganta na takiej - 3 lata . Szybko zgniła, ale super lekka Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Stronka NOK 10.06.09, 16:00 standardowo biorąc pod uwagę ceny ram, ramy stalowe są najtańsze ramy z każdego materiału możemy spotkać tańsze i droższe, tak samo jest z stalowymi cro-mo jest ramą z górnej półki więc cena też nie może być za niska ale stosunek ceny do jakości jest korzystny Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Stronka NOK 10.06.09, 15:53 "Na podstawie tych porad i recept nikt nie złoży roweru." nie zgadzam się, założeniem jest właśnie żeby ktoś złożył, jeżeli nawet na dzień dzisiejszy informacje są za skromne to będą rozwijane "> No, chyba, że strona adresowana do debila, któremu informacje że > część A musi pasować do B i na odwrót - mogą być przydatne. > Brak jeszcze informacji, że lewy gwint nie pasuje do prawego..." debila? dlaczego? jeżeli ktoś nigdy nie składał roweru to należy mu przedstawić podstawowe informacje i w drugiej kolejności szczegóły Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Stronka NOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 18:49 zgadzam się z założycielem strony Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Stronka NOK 13.06.09, 23:47 STRONA ZOSTAŁA DOŚĆ POWAŻNIE ZMIENIONA jest już pod adresem docelowym www.zbudujrower.pl serdecznie wszystkich zapraszam, również na forum Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Stronka NOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 17:42 jakoś mało ludzi na forum :) Link Zgłoś
mtb.strefa Re: Nowa strona MTB. 20.06.09, 17:13 Zapraszam na stronę www.zbudujrower.pl można tam się dużo dowiedzieć ale też popisać na Forum Link Zgłoś