Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Masa Powstańcza 3 - 08.08.09

18.06.09, 15:47
    Cześć,
    W imieniu organizatorów mam przyjemność zaprosić na tegoroczną Masa
    Powstańcza, która odbędzie się 08.08.09.
    Jak zawsze przed imprezą będzie działała strona, gdzie będzie można się
    zarejestrować.
    Wszystkie informacje będą pokazywać się w temacie w miarę dogrywania szczegółów.

Osoby zainteresowane pomocą przy imprezie proszone są o kontakt na
    wolontariusze(at)masa.waw.pl.

Pozdrawiam
    Trupek
    Obserwuj wątek
      • rano1 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 19.06.09, 07:09
        No to...niefajnie :-(
        8 sierpnia to już mnie w Wawie nie będzie.
        Szkoda, bo myślałem, że MP odbywa się 1 sierpnia.
      • trupek_234 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 07.07.09, 16:09
        Cześć,
        ruszyła już rejestracja na Masę Powstańczą www.1944.pl/masa/ .
        Można też zgłaszać się na 2 sierpnia,
        forum.gazeta.pl/forum/w,13129,96807854,96807854,Impreza_promujaca_Mase_Powstancza_02_08_09.html
        • lightsensitive Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 07.07.09, 23:32
          Takie mam zapytanie do organizatorów, a w szczególności autorów trasy; jesteście pewni, że chcecie, aby 2K rowerzystów jechało Tamką w dół?
          • roweroraffi Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 07.07.09, 23:49
            lightsensitive napisał:

> Takie mam zapytanie do organizatorów, a w szczególności autorów trasy; jesteści
            > e pewni, że chcecie, aby 2K rowerzystów jechało Tamką w dół?

Tak. Mało tego - jesteśmy pewni że to bezpieczne jest. Kwestia podyktowania
            przez czoło odpowiedniego tempa.

No i jesteśmy też pewni dwóch rzeczy - nie chcemy jeżdżących pod prad i po
            chodnikach. Nie tylko na Tamce z resztą ;-)
            • lightsensitive Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 07.07.09, 23:55
              roweroraffi napisał:

> Tak. Mało tego - jesteśmy pewni że to bezpieczne jest. Kwestia podyktowania
              > przez czoło odpowiedniego tempa.

Hm, skoro tak mówisz...

Z resztą - zobaczymy. Prawdę mówiąc chciałbym, żebyś to Ty miał rację.
              • d_r_e_x Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 08.07.09, 06:01
                Mogę potwierdzić słowa Raffiego. MK jeździła już w w takich miejscach gdzie są długie i wysokie zjazdy i jakoś problemów nie było.
              • roweroraffi Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 08.07.09, 11:11
                lightsensitive napisał:

> roweroraffi napisał:
                >
                > > Tak. Mało tego - jesteśmy pewni że to bezpieczne jest. Kwestia podyktowan
                > ia
                > > przez czoło odpowiedniego tempa.
                >
                > Hm, skoro tak mówisz...
                >
                > Z resztą - zobaczymy. Prawdę mówiąc chciałbym, żebyś to Ty miał rację.

Mówię z doświadczenia. Masa Tamką zjeżdżała już nieraz. Podobne zjazdy były też
                na Książęcej, czy Belwederskiej. Jak dotąd obyło się bez ofiar ;-)

Dopóki jakiś idiota nie wpadnie na pomysł by jechać pod prąd, albo po chodniku
                (co jest na szczęście nieczęste) zjazd taki jest imo w pełni bezpieczny. No ale
                za idiotów trudno oczywiście ręczyć, więc zachęcam do uważania - nie tylko na
                zjazdach z resztą, bo jak ktoś chce się zabić, to da radę i na płaskim ;-)
      • boruta_wwa Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 10.07.09, 01:24
        no jestem w szoku, Masa 8 sierpnia?
        kpina i bzdura!!!

a ja specjalnie wziąłem tak urlop aby jeszcze 1 VIII być w Warszawie...
        ehhh bardzo mi się to nie podoba...
        :-(
        b.
        • d_r_e_x Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 10.07.09, 06:21
          Nie wszystkim można dogodzić. Ty chociaż pojedziesz na WMK w piątek. :P A ja od piątku do niedzieli jestem na wyjeździe, więc gdyby była pierwszego to ominęłyby mnie dwie Masy, więc mi bardzo pasuje. ;P

Poza tym gdyby była pierwszego, to trochę za dużo Mas na raz by było- w piątek jedna a w sobotę druga... I w dodatku w niedzielę drugiego sierpnia przejazd grupy rowerzystów przed Tour de Pologne z tego co dobrze pamiętam...
        • trawers01 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 10.07.09, 11:48
          Mnie też to nie pasuje. Urlopy planuje się wcześniej i sądziłem, że rocznice
          obchodzi się wtedy, kiedy przypadają a nie tydzień później. Zawsze można było
          wyjątkowo jednorazowo przesunąć masę na sobotę, ale pewnie MPW ma 1.VIII i
          tak za dużo imprez. Trudno, wszędzie nie da się być...
          • roweroraffi Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 18.07.09, 22:15
            trawers01 napisał:

> Zawsze można było
            > wyjątkowo jednorazowo przesunąć masę na sobotę

Taka opcja nie wchodzi w grę.
      • mowl Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 13:30
        A ja mam pytanie czemu jest limit 2 tys miejsc? Razem ze znajomymi niestety nie
        załapaliśmy się na rejestrację, a wiem, że w sobotę o tej 15 będą małe szanse na
        rejestrację. Czemu są takie limity? Myślałam, że im więcej ludzi tym lepiej.
        • d_r_e_x Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 14:41
          Ilość osób jest nieograniczona. Limit ustalony jest dla tych, którzy dostaną koszulki. Mają 2000 koszulek i dlatego taka ilość do rejestracji. Każdy zarejestrowany dostanie koszulkę przed przejazdem, inni też mogą jechać, ale koszulek pamiątkowych nie będą mieli. ;)
          • tomek-fadf Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 20:54
            Dzięki, to właśnie chciałem usłyszeć, ale bałem się zapytać,
            żeby w razie negatywnej odpowiedzi nie zniechęcać nikogo kto
            chciałby się tak po prostu przyłączyć.

I jeszcze jedno głupie pytanie, czy można będzie sobie trąbić,
            gwizdać i robić atmosferę, czy lepiej zachowywać się trochę bardziej
            spokojnie ?
          • trupek_234 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 21:20
            Proponuje zapoznaj się najpierw ze stroną www.1944.pl/masa/index.html.
            Tam jest dosyć jasno powiedziane - W przejeździe rowerowym może wziąć udział
            tylko 2 000 osób, dlatego prosimy o jak najszybsze zapisanie się na listę
            uczestników (decyduje kolejność zgłoszenia).
            • tomek-fadf Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 22:28
              No to ja w imieniu ZDROWEGO ROZSĄDKU zakończę ten wątek, zanim
              zacznie się tutaj niezdrowa rozmowa.

Kto się będzie chciał dołączyć lub odłączyć to zrobi to.
              Łapanka nie jest jak myślę przewidziana.

Liczy się obecność, a nie koszulka.
              Koszulkę, jak ktoś ma za mało to może sobie kupić w sklepie.

POZDRAWIAM
              • d_r_e_x Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 22:35
                W ubiegłym roku nikogo z Masy Powstańczej nie wygonili, mimo że nie mieścił się w "limicie". Przynajmniej nie widziałem, żeby ktokolwiek kto chciał pojechać, został wyrzucony z MP. ;)

Limity są tylko na papierze. :P
                • tomek-fadf Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 22:56
                  Uczestnictwo w legalnej demonstracji nie jest ani przestępstwem, ani
                  wykroczeniem.
                  To jest Konstytucyjne prawo każdego obywatela i każdej osoby
                  przebywającej na terytorium RP.

Zapraszamy wszystkich chętnych, oprócz prawa obowiązuje też zdrowy
                  rozsądek.

POZRAWIAM
                  i zapraszam.

• d_r_e_x Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 04.08.09, 23:06
                    tomek-fadf napisał:

> Zapraszamy wszystkich chętnych, oprócz prawa obowiązuje też zdrowy
                    > rozsądek.

I o to chodzi. Masa Powstańcza dla wielu osób, jakby nie było, jest formą oddania hołdu Powstańcom i walczącej Warszawie. Tego nie powinno się zabraniać.
                    • roweroraffi Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 06.08.09, 14:12
                      d_r_e_x napisał:

> tomek-fadf napisał:
                      >
                      > > Zapraszamy wszystkich chętnych, oprócz prawa obowiązuje też zdrowy
                      > > rozsądek.
                      >
                      > I o to chodzi. Masa Powstańcza dla wielu osób, jakby nie było, jest formą oddan
                      > ia hołdu Powstańcom i walczącej Warszawie. Tego nie powinno się zabraniać.

Nikt nie zabrania przyjechać.

Koszulki to oczywiście jedna sprawa - koszty. To już pisano. Aczkolwiek warto
                      też rozważyć sprawę z innej strony:

Do tej pory do Oli do pomocy zgłosiło się do pomocy na Masie 25 osób. Z tego
                      około 20 będzie pewnie zabezpieczać skrzyżowania, bo przecież prócz tego są
                      jeszcze inne zadania do wykonania w trakcie przejazdu. Tyle i TYLKO tyle osób
                      będzie zabezpieczać peleton 2000 ludzi, czy ile tam przyjedzie.

2000 rowerzystów to peleton, który na węższych ulicach czasem rozciąga się do
                      ponad 3km długości. Każde skrzyżowanie na tych 2-3km długości peletonu powinno
                      się zabezpieczyć, by peleton mógł bezpiecznie jechać. Ile skrzyżowań jest na
                      długości kilku km? Na pewno co najmniej kilka, bywa, że kilkanaście. Na niektóre
                      duże potrzeba po 8-10 osób, na mniejsze wystarczy po 1-2. Bywa, że Policja
                      zabezpieczy niektóre ale Ich też jest mało. Tak czy siak do zabezpieczenia 2000
                      ludzi potrzeba realnie około kilkudziesięciu osób osób. A jest, przypomnę, około
                      20, może 30 jeżeli akurat pojawi się silna ekipa Policji do pomocy (co zdarza
                      się rzadko).

Dodatkowo trzeba dbać też o to by nikt nie jechał pod prąd i chodnikami - to
                      nierzadko zabiera 4-6 osób z zabezpieczenia. Te osoby już nie mogą zabezpieczać
                      skrzyżowań, bo zajmują się dbaniem by jakiś kretyn nie wjechał pod autobus, albo
                      nie potrącił pieszego.

Nie zapominajmy też, że masa jest w ruchu. Po obstawieniu skrzyżowania, osoba z
                      zabezpieczenia je, musi się przemieścić na czoło peletonu by zabezpieczyć
                      kolejne, do którego masa właśnie dojeżdża. Gdy idzie to sprawnie, to cały czas
                      około 5-6 osób jest w ruchu, w danej chwili nie zabezpiecza, bo się
                      przemieszcza. Gdy brak lewej wolnej to przemieszczanie trwa wieki, bo czasem nie
                      idzie przejechać wzdłuż peletonu. To potrafi zabrać kolejne 10 osób z
                      zabezpieczenia. Z około 20-stu osób zostaje czasem realnie 5-10.

Mając tyle osób do obstawy całości nikt z odrobiną rozsądku nie podejmie się
                      zabezpieczania peletonu >2000 ludzi. Przy 2000 są już widoczne braki, pewne
                      skrzyżowania (mniejsze lub te gdzie nie ma akurat kolejki aut z wkurzonymi
                      kierowcami w środku) już trzeba zostawiać puste, by mieć dość ludzi do obstawy
                      najbardziej newralgicznych miejsc. Ale powiedzmy, że jeszcze idzie jakoś to
                      zabezpieczyć zwalniając tempo przejazdu i stosując postoje (tak, wiem, ludzie
                      tego nie lubią).

Im więcej ludzi, im mniej lewej wolnej i im trudniejsza (węższa) trasa - tym
                      wolniejsze tempo i częstsze postoje, by zabezpieczenie jakoś dawało radę. Ale
                      zwalnianie też ma granice - w pewnym momencie już się stoi i bardziej zwolnic
                      się nie da, a ludzi do zabezpieczenia wciąż brakuje. Stąd ograniczenia. W 25
                      osób nie wszystko da się zrobić.

Powstał pewien samoregulujący się system: Mało zabezpieczenia->Za wolne tempo i
                      ograniczenia->Narzekania ludzi->Mniej ludzi na Masie->Większe tempo->Więcej
                      ludzi na masie->Wróć do początku ;-)

Wyrwać się z tego błędnego koła można tylko zgłaszając się samemu do
                      zabezpieczenia i pomagając. Ktoś podejmie rękawice?
                      • d_r_e_x Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 06.08.09, 18:27
                        roweroraffi napisał:

> Wyrwać się z tego błędnego koła można tylko zgłaszając się samemu do
                        > zabezpieczenia i pomagając. Ktoś podejmie rękawice?

Ze względu na to, że nie jadę sam, tylko muszę zaopiekować się moimi "podopiecznymi", na całej trasie pomagać nie mogę, ale jak będzie potrzeba to będę starał się zabezpieczyć skrzyżowanie czy coś. ;)

Innych, którzy mają na Masie "pełną swobodę" zachęcam do wstąpienia w szeregi zabezpieczenia. :) Pomyślcie sobie, że dzięki ludziom którzy w to wkładają wysiłek, ta impreza może funkcjonować! Możecie być wśród nich!
      • agach77 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 06.08.09, 18:50
        Witam!
        Czy wiadomo ile kilometrów ma Masa Powstańcza??
        • bodekbb1 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 08.08.09, 13:27
          Chyba kolo 23km. Co do ulicy Tamka to problem co najwyzej mogą miec
          niskosiodelkowcy bez hamulcow tacy jak ja ;) Ale poradzimy sobie ;D
          • roweroraffi Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 08.08.09, 20:39
            bodekbb1 napisał:

> Chyba kolo 23km. Co do ulicy Tamka to problem co najwyzej mogą miec
            > niskosiodelkowcy bez hamulcow tacy jak ja ;) Ale poradzimy sobie ;D

Utrzymany ruch z naprzeciwka załatwił problem Tamki ;-)
            • theagata Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 09.08.09, 15:33
              trzecia edycja MP i dla mnie najlepsza mimo ze bylo slabe (jak zwykle)
              naglosnienie ale to szczegol, natomiast rece prawie spadly mi z kierownicy gdy w
              poblizu mnie pojawilo sie dwoch osobnikow w pomaranczowych koszulkach na
              jednosladzie nie napedzanym zgodnie z mottem masy sila miesni ludzkich a
              silnikiem spalinowym, przejedz sie chlopaku rowerem za skuterem, motorynka itp.
              a poczujesz o czym mowie
      • checkerpig Trasa masy i inne dane 08.08.09, 19:51
        www.a-trip.com/tracks/view/29035
      • tomzoliborz Brawo 08.08.09, 22:03
        Podziękowania dla Organizatorów, było OK !

tom
        • roweroraffi Re: Brawo 09.08.09, 11:19
          tomzoliborz napisał:

> Podziękowania dla Organizatorów, było OK !

Brawa to głównie dla nowych osób. Mam nadzieję, ze z nami zostaną na dłużej.
          Tylko dzięki nim jakoś to wyszło.
          • stanleyst Relacja z masy powstańczej 09.08.09, 11:48
            Pozdrawiam serdecznie

www.masa.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Itemid=57
            Stanley
      • pimpf101 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 09.08.09, 20:51
        Witam Wszystkich zebranych...

z rzadka tu ostatnio zaglądam a jeszcze rzadziej piszę (teraz następuje skrucha
        ---> "moja wina, moja wina....) ale temat masy powstańczej zmobilizował mnie do
        kliknięcia paru słów.

Po pierwsze PRIMO
        nie będę osamotniony w stwierdzeniu że wyszło pierwszorzędnie. Mając w pamięci
        zeszły rok, to teraz, to nie skok do przodu... to całe lata świetlne w przód.

Po drugie PRIMO
        Jak to kiedyś jeden Muniek mawiał: Szacun. Dla Czajnika, Trupka, Oli, Raffiego,
        Dextera i (przepraszam, że nie wymieniam) Wszystkich Innych (nie przypadkiem
        wielką literą) za wyciągnięcie wniosków.

Po trzecie PRIMO
        to co miało tu być to już raczej indywidualnie ;)

PS. Domyślam się że jakieś possumowania będą na przedmasówce. ja wracam 24
        sierpnia więc swoje "3 grosze" wcisnę inną razą.
        • juri666 Re: Masa Powstańcza 3 - 08.08.09 10.08.09, 18:24
          a ja tak tylko chciałem podziękować za zorganizowanie przejazdu i całej imprezy.

Tylko jedna prośba na przyszły rok - wiadomo było, że ci, którzy się nie
          zarejestrowali przez sieć a zależało im na koszulkach zjawią się wcześniej. I tu
          właśnie prośba - wystarczyłaby jedna osoba, która na samym początku
          pokierowałaby tworzącą się kolejką, a raczej kolejkami.
          • gromanik Uwagi co do przebiegu rejestracji 11.08.09, 00:16
            juri666 napisał:

> a ja tak tylko chciałem podziękować za zorganizowanie przejazdu i całej imprezy
            > .
            >
            > Tylko jedna prośba na przyszły rok - wiadomo było, że ci, którzy się nie
            > zarejestrowali przez sieć a zależało im na koszulkach zjawią się wcześniej. I t
            > u
            > właśnie prośba - wystarczyłaby jedna osoba, która na samym początku
            > pokierowałaby tworzącą się kolejką, a raczej kolejkami.

Ja robiłem to od momentu, gdy tylko byłem wolny po przywiezieniu podestów, na
            których były wydawane koszulki aż do ostatniej chwili przed startem. Przy użyciu
            drabiny przewiesiliśmy litery nad rejestracją internetową na linki nad
            stanowiskami, żeby było je lepiej widać, co chociaż trochę ułatwiło
            zorientowanie się co i jak.
            Rejestracja wymaga większej ilości poprawek:
            - zrobienie skryptu, który będzie samodzielnie robił rejestrację - do tego nie
            jest potrzebny pracownik muzeum, a lista ułożona w Excelu wg kolumny nazwisko
            pomieszała adresy mailowe i daty urodzenia ;-)
            - wygrodzenie barierkami i lub/taśmami dojść do każdego stanowiska rejestracji i
            czytelniejsze ich oznakowanie. Przy stanowiskach z końca alfabetu nie było
            prawie kolejek, bo nikt nie był się w stanie przepchnąć przez sąsiednie kolejki,
            które zaginały się o 180 stopni, lepiej, żeby były proste, lub zakręcały tylko o
            90 stopni.
            - odsuniecie stanowiska rejestracji na miejscu od elektronicznej, żeby kolejki
            się nie mieszały
            - wyznaczona osoba z megafonem do ogarnięcia rejestracji od początku, do końca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka