Dodaj do ulubionych

Zaćma u 4-latki

06.02.13, 11:04
Witam,

Moja córka na bilansie 4-latka miała problem z widzeniem tablicy jednym oczkiem.
Szybko wybrałam się z nią do okulisty, który stwierdził, że ma w jednym oku zaćmę podtorebkową w centralnym punkcie i konieczna jest operacja z wszczepem soczewki. Polecił mi szpital kliniczny w Katowicach lub prywatnie prof. w Warszawie.

Jak powinna wyglądać dalsza diagnostyka? Do kogo najlepiej wybrać się na wizytę?

Jestem w szoku, bo córka bardzo dobrze funkcjonuje, pięknie rysuje, nie ma problemów z widzeniem. Nie protestowała jak wczoraj zasłoniłam jej zdrowe oczko i patrząc tylko chorym okiem normalnie się bawiła.

Obserwuj wątek
    • mia80 Re: Zaćma u 4-latki 06.02.13, 11:26
      Mała nauczyła się funkcjonować z chorym okiem, dzieci łatwo się przystosowują do niedogodności. Prawdopodobnie nie jest to zaćma całkowita, więc widzi tym oczkiem. Radzę skonsultować się z doświadczonym lekarzem, który zajmuje się przypadkami zaćmy na co dzień. Na pewno zauważayłaś już jakie nazwiska najczęściej pojawiają się na forum. Ja osobiście polecam prof. Prosta z Warszawy, chociaż nie jest on tani. Być może wystarczy tylko zasłanianie zdowego oczka, chociaż zazwyczaj rzeczywiście kończy się operacją. Macie jednak szczęście, że operacja będzie od razu ze wszczepem. Ominie was problem soczewkowania. Pozdrawiam.
    • tata_gabrysi Re: Zaćma u 4-latki 06.02.13, 20:17
      Cześć,

Operacje z wszczepem pierwotnym u dzieci robią Katowice, Białystok, nie wiem czy CZD w Warszawie, a prywatnie prof. Prost. Dobrze skonsultować dziecko z lekarzem, który kwalifikuje do/wykonuje operacje. Nie mam osobiście doświadczenia z NFZ'ową okulistyką dziecięcą, a mam z prof. Prostem i z własnych doświadczeń polecam Wam konsultację na Hertza w Warszawie.

Pozdrawiam,
      Tata Gabrysi
      • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 07.02.13, 11:06
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

W przyszłym tygodniu idziemy jeszcze na wizytę do dr Beaty Kaczmarek i zobaczę jak ona to widzi. Poprzedni okulista nic nam nie powiedział na temat zakresu wiedzenia w obu oczkach, wady wzroku itp. Do prof. Prosta też już się zarejestrowałam.

Poczytałam Wasze forum i jestem trochę spokojniejsza.

Mam tylko pytanie jak wyglądają badania okulistyczne u prof. i przygotowanie do zabiegu?
        Córka jest już duża i dobrze współpracuje z lekarzami, ale wolałabym wiedzieć na co mam być przygotowana.

Pozdrawiam.
        • tata_gabrysi Re: Zaćma u 4-latki 07.02.13, 11:29
          Badania raczej nie są bolesne, a protest naszych małych, niewspółpracujących jeszcze dzieci wynika raczej z przerażania samą sytuacją "grzebania" w oczkach niż z faktycznym bólem choć np. przed badaniem ciśnienia podaje się krople znieczulające.

Prof. wykonuje badania dna oka, USG, pomiar ciśnienia, wszystko trwa kilka minut. Część z tych badań wymaga fizycznego kontaktu przyrządów z gałką oczną. W przypadku małych dzieci stosuje się rozwiązanie siłowe tj. rodzice trzymają główkę i rączki dziecka, a prof. przeprowadza badania jedną ręką otwierając oczko, a drugą manipulując lupą, ultrasonofrafem czy tonometrem -prof. nie używa rozwórek. U starszych, współpracujących dzieci spodziewam się, że czas badania jak i towarzyszący mu protest może być mniejszy. Badanie dna oka jest wykonywane po podaniu kropelek na rozszerzenie źrenic na początku wizyty, tak, że czeka się pół godziny i wraca ponownie do gabinetu (z obserwacji w poczekalni bo akurat oczka naszej córki nie kwalifikują się do kropienia na poszerzenie źrenic). W czasie działania kropelek dziecko odczuwa dyskomfort związany z pogorszeniem widzenia.

W naszym przypadku przygotowanie do operacji polegało na kropieniu oczek w domu na kilka dni przed operacjami i wykonaniu morfologii.

dr B. Kaczmerek, prof. Prost to dobre adresy

Pozdr.,
          T.
          • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 14.02.13, 15:06
            Dziękuję za informacje o przebiegu badań.

U nas kolejny okulista potwierdził diagnozę.
            Zaćma wrodzona centralna, ostrość widzenia 0,1 (do 1,5 metra) - widzi trochę bokami.
            Co dziwne: test muchy pozytywny, widzenie przestrzenne oboma oczkami prawidłowe.

Na zdrowym oku ostrość widzenia 1,0, ale wada +2.

Na razie wszyscy nas kierują na zabieg do Katowic.
            • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 05.03.13, 13:35
              Mimo dwóch opinii okulistów dziecięcych, że zabieg jest konieczny, trzeci lekarz - z Kliniki w Katowicach skupił się na razie na leczeniu niedowidzenia w oku z zaćmą.

Nie ma decyzji o szybkiej operacji, bo zaćma nie jest duża.
              Zaczynamy zaklejanie zdrowego oka i zobaczymy czy oko z zaćmą się poprawi.

Po miesiącu zaklejania będziemy się dodatkowo konsultować z prof. Prostem lub dr Markuszewską.

Pozdrawiam. Bardzo dziękuję za rady i za wsparcie.
              • 8megi Re: Zaćma u 4-latki 14.03.13, 21:15
                witam.
                po wizycie u pani dr. Kaczmarek w Krakowie okazało się że nasz córka 9 miesięcy ma zaćmę wrodzoną (częściową) prawego oka. Dała nam adres do dr. Prost w W-a. albo do kliniki okulistycznej w Katowicach ul. ceglana . Wizyta u dr. Prost dopiero w czerwcu wolny termin. A w Katowicach tam się nie możemy dodzwonić i chyba będziemy musieli jechać i się zarejestrować . wszystko rozumiem ,ale chcemy trafić w ręce dobrego lekarza , szukam od paru dni ,na necie ,jakiegoś dobrego lekarza , który postawi dobrą diagnoza dla córki.
                Czy masz może jakiegoś dobrego lekarza ?
                Co mogła byś polecić i doradzić bo widzę że my też jesteśmy w tej samej sytuacji co ty ?

• ald77 Re: Zaćma u 4-latki 15.03.13, 10:48
                  Do Kliniki w Katowicach po prostu jedziesz między wtorkiem a piątkiem - musisz się pojawić rano do 10.00 i tego samego dnia zostaniesz przyjęta (taką informację dostałam jak się wreszcie do nich dodzwoniłam).

My byłyśmy prywatnie na wizycie u zastępcy ordynatora z Katowic dr Erity Filipek, którą poleciła mi mama z tego forum. Przyjmuje w poniedziałki i czwartki od 16.00 (wizyta 100 zł).

Jak będziesz chciała to mam termin do prof. Prosta w kwietniu i chyba z niego zrezygnuję, bo zostaniemy na razie w Katowicach (daj mi znać na mail: ald77@gazeta.pl)

Pozdrawiam i nie myśl na razie o operacji :)
                  Ja byłam już pewna, że czeka nas operacja, zaplanowałam urlop w pracy, córka wszystkim opowiadała, że będzie miała operacje, a jak na razie tylko zaklejamy zdrowe oczko.
    • kronopcio Re: Zaćma u 4-latki 21.03.13, 16:57
      Cześć,
      mój 4,5 letni syn też ma małą zaćmę centralną, tylko, że na przedniej torebce soczewki (pozostałość po membranie płodowej). Zdiagnozowana ok. 5 miesiąca życia, też mieliśmy sprzeczne opinie lekarzy, ostatecznie zdecydowaliśmy się na leczenie bezoperacyjne, czyli zaklejanie oka zdrowego + okulary korygujące małą wadę w oku z zaćmą. Oko z zaćmą zaczynało z ostrością widzenia 0.5, obecnie na testach wychodzi od 0.8 w porywach do 0.9. Czyli efekty bardzo dobre. Myślę, że warto spróbować u Twojej córki plasterkowania przez kilka miesięcy, żeby zobaczyć czy będzie postęp, bo w tym wieku operacja wcale nie gwarantuję 100% widzenia. Niestety (albo stety) największy rozwój wzroku następuje do 2 roku życia, potem mózg już prawdopodobnie nie nadrobi...
      Acha, czy lekarze wypowiedzieli się co do mechanizmu powstania zaćmy, czy wrodzona, czy wykluczyli np. podłoże chorób metabolicznych?
      Wiadomo, że każdy przypadek jest inny i trzeba się zdać na opinie doświadczonych lekarzy. Powodzenia w walce o lepszy wzrok!
      K.
      • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 22.03.13, 09:18
        Cześć,

Czytałam wcześniej o zaćmie u twojego synka i dało mi to nadzieję, że u nas też uda się leczyć bezoperacyjnie.

Mam duży mętlik w głowie. Na razie od dwóch tygodni zaklejamy zdrowe oko na pól dnia i córka ma okularki (+2,5 na oczku z zaćmą). Od przyszłego tygodnia zaklejamy na cały dzień.
        Są dni kiedy mała funkcjonuje świetnie, nawet rysuje z zaklejonym okiem i wydaje mi się, że ocena ostrości widzenia na 0,1 była błędna, bo idziemy np. do sklepu i z odległości kilku metrów rozpoznaje wszystkie zabawki (nawet malutkie). Biega, bawi się, jeździ na rowerze, rozpoznaje ludzi i przedmioty z dużych odległości, bajki ogląda (chociaż podchodzi blisko tv).
        A w inny dzień jak ma zły humor to płacze, że nic nie widzi, że oczko ją boli i zrywa plaster.

Lekarze nie wiedzą dlaczego ma zaćmę, tzn. 3 lekarzy twierdziło, że to zaćma wrodzona, a dr Kaczmarek powiedziała, że równie dobrze zaćma może być nabyta. Badań w kierunku chorób metabolicznych nikt nie zlecał. Został nam jeszcze prof. Prost lub lekarze z CZD.

Na razie walczymy z plastrami, ale czasu na leczenie niedowidzenia nie mamy dużo i dlatego decyzję o ewentualnej operacji musimy podjąć w najbliższych miesiącach.

Pozdrawiam!
        • kronopcio Re: Zaćma u 4-latki 22.03.13, 15:05
          ald77 z tego co piszesz to chyba Twoja córka ma lepszy wzrok niż 0.1 w oczku z zaćmą. Piszesz, że ma widzenie przestrzenne, jakie testy jej robili na to?
          Z tego co czytałam to widzenie przestrzenne/obuoczne może się rozwinąć tylko jeżeli obydwa oczka dobrze widzą lub jeśli różnica jest mała. Praktycznie niemożliwy jest rozwój widzenie 3D jeśli różnica w ostrości wzroku między oczami jest 0.9!
          A to znaczy, że albo Twoja córka widzi lepiej niż myślą lekarze, albo zaćma jest nabyta i na początku wzrok rozwijał się normalnie (mózg nauczył się widzieć obuocznie) a teraz się pogarsza z powodu zaćmy. W drugim przypadku operacja by bardzo pomogła, bo mózg już wczesniej nauczył się widzieć i usunięcie przeszkody(zaćmy) dałoby dużą poprawę, tak jak w przypadkach operacji u ludzi starszych.
          Jeśli jednak jest to zaćma wrodzona, to operacja w tym wieku nie rozwiąże problemu w 100%, tak czy siak będzie niedowidzenie. I tu zaczyna być trudno, bo trzeba estymować jakie widzenie da się osiągnąć po operacji i jakie możnaby uzyskać przy plasterkowaniu...
          W każdym razie ja doradzałabym Ci jeszcze inne konsultacje, może Prost ma większe doświadczenie? Naciskaj na lekarzy, żeby się zastanawiali czy to zaćma nabyta czy wrodzona, bo ta wiedza ma kolosalne znaczenie przy podejmowaniu decyzji o operacji. Plasterkowanie powinno dać efekty już po miesiącu, obserwuj bacznie dziecko, możesz wydrukować z sieci tablicę do sprawdania wzroku i sprawdzać czy jest poprawa widzenia. Z pasterkowaniem u nas tak samo, czasem bez problemów, a czasem jest gorszy dzień, dziecko się źle czuje itp, to normalne...
          Pozdumowując ten przydługi wywód - niech się lekarze wypowiedzą czy to zaćma wrodzona czy nabyta, czy się nie powiększa, czy nie jest spowodowana innymi chorobami. To bardzo ważne informacje, bez nich nie da się podjąć dobrej decyzji.
          Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki.
          • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 22.03.13, 19:51
            Z widzeniem przestrzennym to dziwna sprawa.
            Mamy wpisane w informacjach od pierwszego lekarza: test muchy +, test tno -
            U drugiego: duo obu oczu w normie (był test langa).
            Na ostatniej wizycie córka była w złym nastroju i nawet się nie popatrzyła na planszę, tylko od razu stwierdziła, że nic nie widzi.

Ostrość widzenia lewego oka na pewno jest lepsza niż 0,1 z odległości 1metra - zastanawiam się jeszcze czy to nie jest tak, że oko z zaćmą potrzebuje kilku minut, żeby się "włączyć". Badanie wzroku u okulistów było zawsze bez zaklejania w danym dniu zdrowego oka.
            • kronopcio Re: Zaćma u 4-latki 23.03.13, 09:34
              Hmmm... no to jednak są jakieś przesłanki, że mała widzi 3D.. Zapytaj o to lekarza na następnej wizycie.
              A powiedz czy dziecko wcześniej miało jakieś objawy wskazujące na problemy ze wzrokiem, np. przekrzywianie główki jak na coś patrzyła, czy oczko chore nie uciekało, nie zezowało, czy gałki oczne obu oczów są równe (lekarz może to zmierzyć) .
              To są rzeczy które mogą pośrednio wskazywać czy zaćma jest nabyta czy wrodzona. U większości dzieci, jak są duże wady wzroku to się właśnie tak objawia, poza tym oko dużo słabsze nie rośnie równie szybko jak oko zdrowe...
              Nie chcę Ci nic doradzać, ale jeśli jest dużo wątpliwości, jeśli dziecko nie współpracuje na badaniach to chyba lepiej decydować się na operacje, bo zegar tyka... Jak przyjmiesz scenariusz zaćmy wrodzonej to po operacji możesz uzyskać widzenie jak bez operacji lub lepsze. Jak przyjmiesz scenariusz zaćmy nabytej, to operacja może dać ogromną poprawę. Wiadomo, że operacja to też pewne ryzyko. Wszystko to trzeba omówić z lekarzem i zdecydować. Jeszcze pamiętam jaka to ciężka decyzja i potem człowiek się długo zastanawia czy dobrze zdecydował...
              • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 23.03.13, 13:58
                Nigdy nie zezowała, nie ma oczopląsu, oczko nie ucieka. Nigdy nie przekrzywiała główki, ale jak zaczęła chodzić to dosyć długo się przewracała, wpadała na ściany, potykała na stopniach i krawężnikach. Zastanawiałam się wtedy nad wizytą u okulisty, ale pediatra przekonał mnie, że wszystko jest w porządku i nie ma takiej potrzeby. Jak miała 2,5 roku to już było lepiej i do teraz nie ma już problemów z przewracaniem się, równowagą itp. Mała to takie żywe srebro, ciągle w biegu, bardzo aktywna - szaleje na placach zabaw, chodzi na zajęcia taneczne i wszędzie świetnie sobie radzi.

Panie w przedszkolu nie mogły uwierzyć, że tak słabo widzi na jedno oko. Zresztą z zaklejonym też szaleje, tylko rysowanie jej gorzej idzie :)

O różnicy w wielkości oczek żaden lekarz nie mówił - jak będziemy u prof. Prosta to o to zapytam. Ale sądzę, że skoro 4 lekarzy oceniło, że poza zaćmą i niewielką wadą + oczka są w normie to raczej różnicy w wielkości gałek ocznych nie ma.

Zaćma nie jest gęsta i dodatkowo jest dosyć mała - ale położona centralnie w kształcie takiego jakby grubszego bumerangu, tzn. w samym centrum soczewki jest bardzo mały prawidłowy obszar.

Im dłużej myślę tym bardziej jestem nastawiona na operację, mimo, że wiem jakie jest ryzyko powikłań i późniejsze ograniczenia, np. w uprawianych sportach.
                • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 12.04.13, 07:35
                  Prof. Prost podjął decyzję, że nie operujemy :)
                  • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 15.04.13, 09:40
                    Kronopcio - dołączamy do przypadków zaćmy częściowej, której nie należy operować.

Prof. Prost potwierdził, że zaćma jest wrodzona. Widzenie przestrzenne jest, ale słabe. Niedowidzenie po miesiącu zaklejania lekko się zmniejszyło.

Prof. zalecił nam zaklejanie zdrowego oka codziennie na 8 godzin, ewentualnie ćwiczenia ortoptyczne i kontrolę co pół roku. 100% widzenia w oku z zaćmą nie uzyskamy, ale dzięki zaklejaniu ostrość wzroku powinna się znacznie poprawić i jest szansa na prawidłowe widzenie przestrzenne.

Przy okazji, dziękuję za polecenie prof. Prosta - warto było wybrać się do Warszawy.
                    Mogłam na monitorze oglądnąć jak ta zaćma w naszym przypadku wygląda i bardzo mnie to uspokoiło. Jestem pod wrażeniem tego jak wyposażony jest gabinet prof.
                    • kronopcio Re: Zaćma u 4-latki 15.04.13, 13:52
                      ald77 to cieszę się, że udana wizyta i konkretna decyzja zapadła :-)
                      Teraz trzymam kciuki za rehabilitację ! Jakieś konkretne ćwiczenia ortoptyczne doktor polecił? Nam nie zalecili żadnych ćwiczeń... Cały czas oczko zdrowe zaklejamy, obecnie 5 dni w tygodniu po ok. 5 godzin. Ale przechodziliśmy też okres całodniowego zaklejania, czasem było ciężko, młody się buntował, odrywał plaster, bywał smutny itp, ale potem poprawa widzenia była ogromna i warto było się pomęczyć.
                      Powodzenia!
                      • ald77 Re: Zaćma u 4-latki 21.06.13, 13:38
                        Po 3 miesiącach zaklejania moja córka ma już w oku z zaćmą ostrość widzenia 0,1 z 5 metrów i 0,33 z 3 metrów. To podobno duża poprawa. Zdrowe oczko nie pogorszyło się.
                        We wrześniu młoda zaczyna ćwiczenia ortoptyczne w ramach NFZ.

Bunty "plastrowe" też się skończyły - oko jest zaklejone na minimum 8 godzin codziennie i do tego mira flexy na nosie :)
    • atoar Re: Zaćma u 4-latki 23.06.13, 13:20
      Prośba do wszystkich matek by kontrolowały swoje dziecko i chroniły je na wizycie laryngologicznej, twoje dziecko może być zagrożone i upośledzane latami może mieć różne następstwa w dziecinstwie i w wieku dorosłym nie do zauważenia przez lata przy wychowaniu, nawet może być zwyrodnione,ponieważ firmaT-Mobile robi nie legalne badania na dzieciach i młodzieży które mogą się przyczynić do trwałego upośledzenia.Dzieci mogą się źle uczyć mieć różne powikłania zdrowotne mieć upośledzony wzrok i nie ukończyć edukacji na odpowiednim poziomie.Szczególną uwagę należy poświęcic podczas wizyty lekarskiej czy lekarz nie umieszcza głęboko w uchu małego przedmiotu w wielkości dwóch główek od zapałek bardzo słabo widoczne,jest to urządzenie elektroniczne które wykonuje firma w dachau dokł Telefunken na zamówienie firmy T-Mobile które to urządzenie odbiera fale emitowane z stacji BTS i po przetworzeniu emituje do mózgu fale, które mogą wpływać na różne stany po osłabienie samopoczucia i koncętracji a nawet mogą zatrzymać akcje serca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka