pawro2001 16.04.04, 10:57 Czy ktoś wie dlaczego gepard wraz z pochodnymi (gepardzie, gepardem?)a z drugiej strony lampart (lamparcie, lampartem)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: gepard i lampart 16.04.04, 11:40 Ja bym winił za to Germanów (Niemców konkretnie), którzy słabo spółgłoski dźwięczne od bezdźwięcznych odróżniają, i Słowian, którzy spółgłoski w wygłosie ubezdźwięczniają. Świeżo piśmienni Czesi pożyczyli lamparta od Niemców, a my od Czechów. Późniejsza ponowna pożyczka tegoż, czyli leopard, ma już prawidłowe 'd' na końcu. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: gepard i lampart 16.04.04, 12:31 Adyć nie obwiniajta, chopy, o wszystko tych nieszczęsnych Germańców... W ichnim języku lampart zawsze był leopardem [le:o'pa:rt], co przez grekę z łaciny się wzięło jako połaczenie lwa (leo) z pantrą (pardus), i o ile część druga łacno się, dzięki wymowie, zmienić mogła w piśmie z '-pard' w '-part', o tyle trudno przypuszczeć, by germańskie długie [e] w słowie 'leo' zmieniło się "tak samo z siebie" w 'lam'... Ciekawe, co na to etymolodzy, bo nie mam dostępu do ich ksiąg przemądrych. Odpowiedz Link Zgłoś