newill6 07.03.12, 05:55 Witam .Mam pytanie,czy zwracanie się do kogoś formą pisemną na ....ty z małej litery to błąd ,czy też nie .Tlumaczy mi się że nie ,że to tylko forma grzecznościowa,,,więc jak ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 To zależy ... 07.03.12, 11:44 To zależy, czy chcemy ... oblizać*, czy ubliżać. Epistolografia ma swe prawidła, ale dziś jest zapominana. Warto wybrać drogę pośrednią, godzącą chaos zwyczajów nieszanowania adresata słów i tych tradycyjnych. Np.: - Jeśli pisze młodziak do młodziaka - to małoliteruje zaimki osobowe. - Pisze młodziak tradycjonalista do młodziaka - dużoliteruje. - Pisze młodszy do starszych od siebie - rodziców, krewnych, tym bardziej nieznajomych - dużoliteruje. - Pisze tradycjonalista młodszy do kogokolwiek - dużoliteruje. - Pisze starszy do młodszego z rodziny, do nieznajomego - jeśli nie chce zachować tradycji pisowni zaimków, zwrotów grzecznościowych lub chce okazać jakiś stopień lekceważenia - małoliteruje, jeśli ma nawyki okazywania szacunku nawet swym wrogom, dużoliteruje. Może nawet, jak mu starczy formatu ekranu czy kartki, wielkoliterować. ;-) */ Nobless, że tak powiem, obliguje - nie powinno ubliżać. *** Niektórych potrafi obrazić cały list wydrukowany i pozbawiony odręcznego podpisu nadawcy, że o faksymile takiego nie wspomniawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Czy to działanie tego nowego Regulaminu? 08.03.12, 02:51 Dziś rano dwukrotnie - w odstępie kilku godzin - dopisałam się do tego wątku. Za pierwszym razem myślałam, że coś źle zrobiłam, więc napisałam to samo drugi raz (z innego komputera). A teraz widzę, że w dalszym ciągu mojego wpisu nie ma. Ale nie robiłam niczego zakazywanego przez ten regulamin, więc co jest? Wygląda na to, że trzeba się będzie pożegnać z gazetowymi forami. Przestaje mi się to podobać. e. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Czy to działanie tego nowego Regulaminu? 08.03.12, 08:45 Czasem Gazeta dziwnie chodzi, zdarzało mi się, że wszystkie inne strony internetowe działają jak ta lala, a G. nie. Albo wpisy pojawiają się po kilkunastu minutach. Może znowu coś grzebali i akurat w ten czas trafiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: To zależy ... 03.06.12, 00:15 dar61 napisał: > To zależy > - Jeśli pisze młodziak do młodziaka - to małoliteruje zaimki osobowe. > - Pisze młodziak tradycjonalista do młodziaka - dużoliteruje. > - Pisze młodszy do starszych od siebie - rodziców, krewnych, tym bardziej niezn > ajomych - dużoliteruje. > - Pisze tradycjonalista młodszy do kogokolwiek - dużoliteruje. > - Pisze starszy do młodszego z rodziny, do nieznajomego - jeśli nie chce zacho > wać tradycji pisowni zaimków, zwrotów grzecznościowych lub chce okazać jakiś st > opień lekceważenia - małoliteruje, jeśli ma nawyki okazywania sza > cunku nawet swym wrogom, dużoliteruje. > Może nawet, jak mu starczy formatu ekranu czy kartki, wielkoliterować. ; > -) A do jakiej grupy zaliczyłbyś, o Darze, dziennikarza (?), który napisał w dzisiejszej gazecie.pl to: "Wszyscy Ci, dla których wrażenia estetyczne są ważne,..." zaintrygowana e. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 To zależy od pamięci 03.06.12, 21:27 {Efedra}: ... A do jakiej grupy zaliczyłbyś, o Darze, dziennikarza ... piszącego „Wszyscy Ci, dla których..." Do zdezorientowanych. Mimo wszystko podziwiam pamię[tliwoś]ć {Efedry} ... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: To zależy od pamięci 03.06.12, 21:37 dar61 napisał: > Mimo wszystko Mimo jakie wszystko? >... podziwiam pamię[tliwoś]ć {Efedry} ... Ależ ja nic nie zapamiętałam. Przekopiowałam to z dziejszej gazety.pl (jak większość śmiesznych i żałosnych błędów, które tu dyskutujemy). e. Odpowiedz Link Zgłoś