habe1 05.07.04, 22:56 razem czy osobno piszemy wyrazy typu: nie utrwalony, nieutrwalony? Dla mnie razem. W zdaniu:"nieutrwalony obraz graficzny liter" lub " nieopanowane pojęcia gramatyczneitp. proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
empeka Re: razem czy osobno 05.07.04, 23:51 Razem, ale do pewnej daty - nie pamiętam jakiej - toleruje się dwoistość zapisu. Mnie się trudno przyzwyczaić do tego nowego - lata pisania 'w strarym stylu' robią swoje ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: razem czy osobno 06.07.04, 01:53 Ja bym to uzaleznila od znaczenia. Np. "nieopanowany" znaczy taki nad ktorym sie nie panuje, gwaltowny. W odniesieniu do pojec gramatycznych brzmi to wrecz komicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: razem czy osobno 06.07.04, 15:09 efedra napisała: > Ja bym to uzaleznila od znaczenia. Np. "nieopanowany" znaczy taki nad ktorym > sie nie panuje, gwaltowny. W odniesieniu do pojec gramatycznych brzmi to wrecz > komicznie. To brzmi tak samo, inaczej (niekoniecznie komicznie) wygląda. W odniesieniu do opanowania lub nieopanowania ja bym się zdał na nową regułę, bo czy opanowany jest w tym znaczeniu czasownikowy, czy przymiotnikowy nie wiedzą najstarsi górale. JK Odpowiedz Link Zgłoś