Dodaj do ulubionych

zdolność rejestrowa

19.03.02, 07:00
Czym różni się przymiotnik "rejestrowa" od "rejestracyjnej" oraz chemia rolna
od chemii rolniczej. Czy są to synonimy i mozna je używać wymiennie? B. prosze
o opinię.
Obserwuj wątek
    • szaser Minął równo tydzień i nic, czyżby przeoczenie? 26.03.02, 08:21
      • szaser Re: Minął równo tydzień i nic, czyżby przeoczenie? 28.03.02, 07:15
        ???
        • teresa.kruszona Re: Minął równo tydzień i nic, czyżby przeoczenie? 29.03.02, 17:54
          Przepraszam, rzeczywiście mi umknęło. Nie bardzo wiem, co to jest „chemia
          rolna” (czy też rolnicza). Może chodzi o chemiczne środki dla rolnictwa?
          Rzeczywiście Zbigniew ma rację, że zwyczajowo o rolnym mówimy, kiedy mamy na
          myśli coś związanego z ziemią (glebą), a o rolniczym, kiedy myślimy o uprawie
          tej ziemi (roli), np. narzędzia rolnicze, polityka rolna. Jeśli już musi być ta
          chemia to raczej rolna niż rolnicza, ale nie brzmi to dobrze, lepiej: chemiczne
          środki ochrony roślin, chemiczne środki dla rolnictwa.
          Rejestrowy i rejestracyjny słownik różnicuje tak: rejestrowy od rejestr (np.
          sąd rejestrowy, kupiec rejestrowy, tona rejestrowa ), a rejestracyjny od
          rejestracji, tzn. uzyskany przy rejestracji, świadczący o zarejestrowaniu,
          wpisany w rejestr, np. tablica rejestracyjna.
          • szaser problem istnieje 02.04.02, 07:32
            Ja, na co dzień stosuję określenia rejestracyjna i rejestrowa. Zawsze to było
            wymienne, ale ostatnio sądy zwróciły uwagę, że to nie jest to samo i niesie
            różne skutki prawne, nie wyjaśniając do końca o co chodzi. Chemia Rolna jest
            przedmiotem wykładanym na SGGW w Katedrze Chemii Rolnej, ale podręczniki do
            niego mają tytuły: "Chemia rolnicza" i "Ćwiczenia do chemii rolniczej z zarysem
            gleboznawstwa". Fajnie, co?
          • szaser Re: Minął równo tydzień i nic, czyżby przeoczenie? 02.04.02, 07:36
            Tak myslałem, gdyż obserwuję i doceniam, od początku Pani pilność i rzetelność
            (Brawa dla Ekspertki)i szacunek dla czytelników. nie podlizuje się, tylko
            stwierdzam fakty. W indeksach jest wpisane Wydział Rolny SGGW, a na drzwiach
            Dziekanat Wydziału Rolniczego, ciekawostka? Dziękuje za udzieloną odpowiedź.
            Zostanie, jak jest.
    • zbigniew_ Re: zdolność rejestrowa 28.03.02, 15:43
      Na mój gust rejestrowy pochodzi od słowa rejestr i niej est tym samym co
      rejastracyjny, pochodzacy od rejestracji. Podobnie rolny od roli, rolniczy od
      rolnika. Nie są to więc synonimy.
      Nie za bardzo mogę sobie jednak wyobrazić czym miałaby zajmować się chemia
      rolna, a czym rolnicza.
      Gdy mówię o reformie rolnej to kojarzy mi sie ona raczej z ziemią, gruntami niż
      z rolnikami.
      Akademia Rolnicza przeciwnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka