szaser 19.03.02, 07:00 Czym różni się przymiotnik "rejestrowa" od "rejestracyjnej" oraz chemia rolna od chemii rolniczej. Czy są to synonimy i mozna je używać wymiennie? B. prosze o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: Minął równo tydzień i nic, czyżby przeoczenie? 29.03.02, 17:54 Przepraszam, rzeczywiście mi umknęło. Nie bardzo wiem, co to jest „chemia rolna” (czy też rolnicza). Może chodzi o chemiczne środki dla rolnictwa? Rzeczywiście Zbigniew ma rację, że zwyczajowo o rolnym mówimy, kiedy mamy na myśli coś związanego z ziemią (glebą), a o rolniczym, kiedy myślimy o uprawie tej ziemi (roli), np. narzędzia rolnicze, polityka rolna. Jeśli już musi być ta chemia to raczej rolna niż rolnicza, ale nie brzmi to dobrze, lepiej: chemiczne środki ochrony roślin, chemiczne środki dla rolnictwa. Rejestrowy i rejestracyjny słownik różnicuje tak: rejestrowy od rejestr (np. sąd rejestrowy, kupiec rejestrowy, tona rejestrowa ), a rejestracyjny od rejestracji, tzn. uzyskany przy rejestracji, świadczący o zarejestrowaniu, wpisany w rejestr, np. tablica rejestracyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
szaser problem istnieje 02.04.02, 07:32 Ja, na co dzień stosuję określenia rejestracyjna i rejestrowa. Zawsze to było wymienne, ale ostatnio sądy zwróciły uwagę, że to nie jest to samo i niesie różne skutki prawne, nie wyjaśniając do końca o co chodzi. Chemia Rolna jest przedmiotem wykładanym na SGGW w Katedrze Chemii Rolnej, ale podręczniki do niego mają tytuły: "Chemia rolnicza" i "Ćwiczenia do chemii rolniczej z zarysem gleboznawstwa". Fajnie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: Minął równo tydzień i nic, czyżby przeoczenie? 02.04.02, 07:36 Tak myslałem, gdyż obserwuję i doceniam, od początku Pani pilność i rzetelność (Brawa dla Ekspertki)i szacunek dla czytelników. nie podlizuje się, tylko stwierdzam fakty. W indeksach jest wpisane Wydział Rolny SGGW, a na drzwiach Dziekanat Wydziału Rolniczego, ciekawostka? Dziękuje za udzieloną odpowiedź. Zostanie, jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: zdolność rejestrowa 28.03.02, 15:43 Na mój gust rejestrowy pochodzi od słowa rejestr i niej est tym samym co rejastracyjny, pochodzacy od rejestracji. Podobnie rolny od roli, rolniczy od rolnika. Nie są to więc synonimy. Nie za bardzo mogę sobie jednak wyobrazić czym miałaby zajmować się chemia rolna, a czym rolnicza. Gdy mówię o reformie rolnej to kojarzy mi sie ona raczej z ziemią, gruntami niż z rolnikami. Akademia Rolnicza przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś