adresb 10.08.04, 12:31 Bardzo proszę o radę, czy w wyrażeniu "w przypadku, gdy" powinno się stawiać przecinek czy nie? Czy może obie formy są dozwolone w zależności od czegoś?? Dziękuję bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 17:12 Stawiałbym niezależnie od wszystkiego - aczkolwiek bardziej odpowiada mi proste 'gdy' (bez przypadku) lub 'jeśli', a skoro już chcemy komplikować, to lepsza wydaje się forma 'w wypadku, gdy'. Wiążącej odpowiedzi udzieli jednak zapewne nasza Droga Pani Ekspertka :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 11.08.04, 00:38 ardjuna napisał: > Stawiałbym niezależnie od wszystkiego - aczkolwiek bardziej odpowiada mi > proste 'gdy' (bez przypadku) lub 'jeśli', a skoro już chcemy komplikować, to > lepsza wydaje się forma 'w wypadku, gdy'. Wracajac do prapoczatkow tej dyskusji - ciekawam, dlaczego wypadek wydaje Ci sie lepszy od przypadku. Te slowa maja podobne znaczenie, ale wypadek niesie jakies niedobre skojarzenia (moze dla tych, ktorzy maja za soba wypadek). pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 17:55 Przed gdy zawsze stawiamy przecinek! Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 18:05 zakrencik napisała: > Przed gdy zawsze stawiamy przecinek! To się nazywa, panie dziejku, imperatyw... :D A co powiesz o współczesnej poezji, a????????? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 18:32 ardjuna napisał: > A co powiesz o współczesnej > poezji, a????????? :))) Powiem tyle, ze poezja rzadzi sie wlasnymi prawami. Przeciez sa tzw. wiersze biale, w ktorych jak zapewne wiesz nie stosuje sie interpunkcji. W prozie byloby to niedopuszczalne! Podobnie jest z neologizmami artystycznymi, choc w 'zwyklych' tekstach tez sie czasem pojawiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 18:58 Obkuta, bestia.... ;D Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 19:08 zakrencik napisała: > Przed gdy zawsze stawiamy przecinek! Nieprawda! Nie stawiamy przecinka w wyrazeniach: wtedy gdy, dopiero gdy, teraz gdy, wlasnie gdy, z chwila gdy, potem gdy itp. pzdr, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 20:31 Może Wy, tow. Efedro, nie stawiacie... Ja tam w większości stawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 20:56 ardjuna napisał: > Może Wy, tow. Efedro, nie stawiacie... Ja tam w większości stawiam... To robisz blad, tow. Ardjuno. Ja slucham tow. Jerzego Podrackiego (autora ksiazeczki "Slownik interpunkcyjny jezyka polskiego z zasadami przestankowania", Wyd. Oswiata, Warszawa 1993. Z partyjnym pozdrowieniem, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 22:01 efedra napisała: > Ja slucham tow. Jerzego Podrackiego Oooo, Towarzyszko! Autorytetami się podpieracie, tak??? Wielkimi Językoznawcami??? W takim razie... składam konstruktywną samokrytykę :| Tylko nie wyrzucajcie mnie z Partii!!! Heil Podracki! pyzdra. Przepraszam, miało być: pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazz Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 18:29 Zawsze mi sie wydawało, że powinno być "w przypadku gdy" - bez przecinka. Jednak na stronie PWN w dziale "poradnia językowa" p.Jan Grzenia z Uniwersytetu Śląskiego, udzielając odpowiedzi na jakieś pytanie napisał: "Jak jednak postąpić W PRZYPADKU, GDY przynależność narodowościowo-kulturowa jest bardziej złożona(...)?". > Przed gdy zawsze stawiamy przecinek! Wiele osób zakodowało też sobie, iż przed "że" zawsze stawia sie przecinek i piszą np. "mimo, że"... Albo nie wierzą, że przed "i" czasem może występować. przecinek . Niestety, tak ogólne reguły czesto są tylko "przeważnie poprawne" :) Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 18:36 razzmatazz napisała: > Wiele osób zakodowało też sobie, iż przed "że" zawsze stawia sie przecinek i > piszą np. "mimo, że"... Albo nie wierzą, że przed "i" czasem może występować. > przecinek . Niestety, tak ogólne reguły czesto są tylko "przeważnie poprawne" : > ) 1. przez 'iz' nie stawiamy przecinka:) 2. 'mimo ze' to wyrazenie. tworzy to jedna calosc, wiec nie widze tu potrzeby stosowania przecinka 3. wszystko zalezy od zdania, jego konstrukcji skladniowej i tego, co chcemy powiedziec pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazz Re: Przecinek w "w przypadku, gdy"??? 10.08.04, 19:13 Chyba stawiamy przed "iż" przecinek? Sprawdziłam w słowniku (języka polskiego, PWN) i w każdym podanym przykładzie przed "iż" przecinek był... A co do reszty - zgadzam sie z Tobą, że "wszystko zależy" :) Dlatego po Twojej uwadze, że przed "gdy" ZAWSZE stawiamy przecinek, miałam wątpliwości, czy aby na pewno zawsze... Bo nie zawsze np. przecinek przed "że" - jak się często uważa :) (ja też tak zresztą kiedyś myślałam ...) Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik prawie zawsze:P 10.08.04, 19:27 Przed 'gdy' zawsze stawiamy przecinek, gdy nie tworzy ono z zanym sasiednim wyrazem wyrazenia. Sory za niedociagniecie. Co do 'iz' uczono mnie, ze przed nim przecinek omijamy... Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: prawie zawsze:P 10.08.04, 19:30 Moze z tym 'iz' chodzi nie o samo stosowanie przecinka przed owym wyrazem, a o cala konstrukcje zdania. Oczywiste jest, ze w zdaniu (zreszta wzietym ze slownika) 'Oczekiwano, iż konflikt zostanie zażegnany.' zastosujemy przecinek, poniewaz mamy tu do czynienia ze zdaniem podrzednie zlozonym (takowe zawsze oddzielamy przecinkiem) dopelnieniowym. Gdybysmy po prosty pisali 'Dlatego iż ma za mało lat.' nie postawilibyśmy przecinka. Tak mi się przynajmniej wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazz Racja! 10.08.04, 20:27 nie zastanowiłam się :) Dziękuję za sprostowanie i pozdrawiam, razzmatazz Odpowiedz Link Zgłoś
efedra iz = ze 10.08.04, 21:14 "Iz" pelni taka sama funkcje, jak "ze". wiec przy jego stosowaniu kierujemy sie takimi samymi zasadami. A uzywamy tego slowka wtedy, kiedy nie chcemy drugi raz w tym samym zdaniu uzywac "ze". pzdr, efedra Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: iz = ze 10.08.04, 21:28 To wiadomo:) Ja tylko rozpowszechniam to, czego mie nauczono:) Poza tym jest wiele synonimow, ktore obarczone sa innymi zasadami interpunkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: iz = ze 10.08.04, 22:06 efedra napisała: > "Iz" pelni taka sama funkcje, jak "ze". Rzeczywiście, potwierdzam... "Ja priedpoczitaju pit' iz stakana" znaczy "Wolę pić ze szklanki". :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: iz = ze 10.08.04, 23:06 ardjuna napisał: > efedra napisała: > > > "Iz" pelni taka sama funkcje, jak "ze". > > Rzeczywiście, potwierdzam... "Ja priedpoczitaju pit' iz stakana" znaczy "Wolę > pić ze szklanki". :)))))))) Szutitie, graf, szutitie (Car Mikolaj) Odpowiedz Link Zgłoś