trotta 14.06.02, 19:07 Witam, proszę o odpowiedź: Która forma jest poprawna: idę do Cottonfielda, czy do Cottonfieldu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carol7 Re: cottonfield 27.06.02, 16:05 A ja raczej do Cottonfielda (tak jakdo Carefoura, Woolwortha czy Harrodsa). Poczekajmy na odpowiedź eksperta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: cottonfield 27.06.02, 17:39 Wybór końcówki -u i -a w dopełniaczu liczby pojedynczej rzeczowników rodzaju męskiego nie jest ściśle określony. Ponieważ końcówkę -u przybierają najczęściej rzeczowniki obcego pochodzenia, tu także radziłabym odmianę Cottonfieldu (tak jak Legolandu czy Hofflandu). Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: cottonfield 28.06.02, 15:29 carol7 napisał(a): > A ja raczej do Cottonfielda (tak jakdo Carefoura, Woolwortha czy Harrodsa). > Poczekajmy na odpowiedź eksperta. > Pozdrawiam Do Harrodsa też bym chętnie poszła. Do Woolwortha... nie wiem, nie znam. No, może do Carefour. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
carol7 Re: cottonfield 28.06.02, 15:34 no właśnie, do Carefouru? Nie słyszałam, zeby ktos tak mówił i nie podoba mi sie ta forma. Ja tam bedę chodziła do Carefoura (Cottonfielda/u u nas nie ma, więc nie mam problemu) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: cottonfield 28.06.02, 19:15 carol7 napisał(a): > no właśnie, do Carefouru? Nie słyszałam, zeby ktos tak mówił i nie podoba mi > sie ta forma. Ja tam bedę chodziła do Carefoura (Cottonfielda/u u nas nie ma, > więc nie mam problemu) Pozdrawiam Ja, jesli bede mogla, to pojde do Carefour. Jednakowoz pozdrawiam antagonistke. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: cottonfield 28.06.02, 16:01 A u nas chodzi sie do Oszołoma (auchan) Kalafiora (Carrefour) Żana (Geant) Odpowiedz Link Zgłoś
szaser W Warszawie 01.07.02, 07:30 W Warszawie chodzi się do: Oszołoma (Auchan), Kerfura (Carrefour, Żanta (Geant) Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: W Warszawie 01.07.02, 07:31 Nieraz mówią też do Giganta (zgodnie z tłumaczeniem). Odpowiedz Link Zgłoś
carol7 Re: W Warszawie 01.07.02, 10:01 Aha, wszystkie te nazwy kończa sie na -a! U nas tez tak sie mówi - Kerfura, Żanta, Oszołoma. Jednakowoż serdecznie pozdrowienia dla Ali. Odpowiedz Link Zgłoś
carol7 DO ALI 01.07.02, 10:44 Alu, spójrz na wątek 571 - Pani Expert zmieniła zdanie, co do końcówki! Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Do Carol 01.07.02, 15:36 W wątku archaicznym, z maja 2002, faktycznie Pani Ekspert nadaje sieciom sklepów koncowke "a". Jednakowoż nie ma tam mowy o Cottonfieldzie. W wątku bardziej współczesnym, z czerwca 2002, Pani Ekspert woli dla Cottonfieldu końcówkę "u", jako i ja wolę. Nie ma tu więc zadnej sprzecznosci, moze niepotrzebne uogolnienie. Ach te problemy ludzi światowych. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
tomi469 Re: cottonfield 01.07.02, 11:28 Jeżeli ten Cottonfield kojarzy się z nazwiskiem to idę do Cottonfielda, a jeżeli z "rynkiem bawełny :)" to do Cottonfieldu. Moim zdaniem nazwy z końcówkami -land, -field powinno sie odmieniać - jadę do ... -u. Nie można zresztą na razie powiedzieć, która forma zwycięży (-u czy -a). Ja chodzę (ale rzadko, bo nie lubię za bardzo tych super-hiper) do oszą/oszona/oszołoma, żanta/żarta, kerfura, hita. Odpowiedz Link Zgłoś