marta_136 21.04.05, 14:17 czesc nie wiemczy sir pisze łabędź czy łabądź ??prosze o natycmist o odpowiedz !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Marta 21.04.05, 14:24 marta_136 napisała: > czesc nie wiemczy sir pisze łabędź czy łabądź ??prosze o natycmist o > odpowiedz !!!!!!!!!!! ...ędź. A także: cześć; nie wiem, czy; się; proszę; natychmiast; odpowiedź. Czrno widzę Twą maturę z polaka... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Marta 22.04.05, 11:22 marta_136 napisała: > czesc nie wiemczy sir pisze łabędź czy łabądź ??prosze o natycmist o > odpowiedz !!!!!!!!!!! Cześć Proszę o natycmist o zakupienie dowolnego słownika ortograficznego, najlepiej w księgarni, i natycmist poszukanie tam słowa "łabądź", a na wszelki wypadek także "łabędź". Odpowiedz Link Zgłoś
m-aya Re: Marta 22.04.05, 12:31 Panowie, panowie, przecież to Marta, nie Maria. A poza tym pyta, więc nie błądzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Marta 22.04.05, 14:47 Czy to znaczy, że Marty nie mogą kupić słownika ortograficznego? Odpowiedz Link Zgłoś
m-aya Re: Marta 22.04.05, 15:05 Mogą, mają przecież wolną wolę,ale od czasów biblijnych są zajęte czym innym: p.Łk.10,38-42. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Marta 26.04.05, 11:54 m-aya napisała: > Mogą, mają przecież wolną wolę,ale od czasów biblijnych są zajęte czym innym: > p.Łk.10,38-42. Przed zajęciem stanowiska muszę się skonsultować z adwokatem. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Marta 26.04.05, 14:02 jacklosi napisał: > Mojego adwokata dzisiaj boli głowa. Gdy go boleć przestanie, przedstaw mu materiał dowodowy: 38. W dalszej ich podróży przyszedł do jednej wsi. Tam pewna niewiasta, imieniem Marta, przyjęła Go do swego domu. 39. Miała ona siostrę, imieniem Maria, która siadła u nóg Pana i przysłuchiwała się Jego mowie. 40. Natomiast Marta uwijała się koło rozmaitych posług. Przystąpiła więc do Niego i rzekła: «Panie, czy Ci to obojętne, że moja siostra zostawiła mnie samą przy usługiwaniu? Powiedz jej, żeby mi pomogła». 41. A Pan jej odpowiedział: «Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, 42. a potrzeba <mało albo> tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona». [Biblia Tysiąclecia] Odpowiedz Link Zgłoś
m-aya Re: Marta 26.04.05, 14:26 ardjuna napisał: > Gdy go boleć przestanie, przedstaw mu materiał dowodowy: > ...także w wersji starszej, Wujkowej: "I stało się, gdy szli, a on wszedł do niejakiego miasteczka; a pewna niewiasta, imieniem Marta, przyjęła go do domu swego, a miała ona siostrę, imieniem Maria, która też siedząc u nóg Pańskich, słuchała słowa jego. Marta zaś zabiegała koło rozmaitej posługi. A stanąwszy rzekła: Panie, czy nie dbasz o to, że siostra moja zostawiła mię, żebym sama usługiwała? Powiedzże jej tedy, by mi pomogła. A odpowiadając, rzekł jej Pan: Marto, Marto, troszczysz się, i frasujesz około bardzo wiela. Ale jednego potrzeba. Maria najlepszą cząstkę obrała, która od niej odjęta nie będzie." Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Marta 26.04.05, 14:40 m-aya napisała: > ...także w wersji starszej, Wujkowej: No to i za Lutrem, do kompletu: 38. Es begab sich aber, da sie wandelten, ging er in einen Markt. Da war ein Weib, mit Namen Martha, die nahm ihn auf in ihr Haus. 39. Und sie hatte eine Schwester, die hieß Maria; die setzte sich zu Jesu Füßen und hörte seiner Rede zu. 40. Martha aber machte sich viel zu schaffen, ihm zu dienen. Und sie trat hinzu und sprach: Herr, fragst du nicht darnach, daß mich meine Schwester läßt allein dienen? Sage ihr doch, daß sie es auch angreife. 41. Jesus aber antwortete und sprach zu ihr: Martha, Martha, du hast viel Sorge und Mühe; 42. Eins aber ist not. Maria hat das gute Teil erwählt; das soll nicht von ihr genommen werden. Teraz czekamy na Wulgatę oraz tekst grecki i będziemy analizować podobieństwa oraz różnice :) Odpowiedz Link Zgłoś
m-aya Re: Marta 26.04.05, 17:06 ardjuna napisał: > Teraz czekamy na Wulgatę oraz tekst grecki i będziemy analizować podobieństwa > oraz różnice :) ... a także Gdańską, Jakubową i zwoje z Qumram. Czekam z niecierpliwoscią. Kto ma? I jak tu nie kochać ortografii? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Marta 26.04.05, 18:08 m-aya napisała: > ... a także Gdańską, Jakubową i zwoje z Qumram. > Czekam z niecierpliwoscią. Stefan z pewnością zna wersję aramejską. Tymczasem coś dla Zakrentasa (to taka Mała, co zna hiszpański): 38 Yendo ellos de camino, entró en un pueblo; y una mujer, llamada Marta, le recibió en su casa. 39 Tenía ella una hermana llamada María, que, sentada a los pies del Señor, escuchaba su Palabra, 40 mientras Marta estaba atareada en muchos quehaceres. Acercándose, pues, dijo: "Señor, ¿no te importa que mi hermana me deje sola en el trabajo? Dile, pues, que me ayude." 41 Le respondió el Señor: "Marta, Marta, te preocupas y te agitas por muchas cosas; 42 y hay necesidad de pocas, o mejor, de una sola. María ha elegido la parte buena, que no le será quitada." Odpowiedz Link Zgłoś