konbea 26.05.05, 22:39 Witam W potocznym jezyku slyszy sie czesto,ze ktos mówi np. , mnie wszyscy lubia" natomias mój maz mówi "lubieją" Jaka jest własciwa forma? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: mowi sie "lubia mnie" czy "lubieja mnie"? 27.05.05, 11:01 "Lubią" jest od "lubić", "lubieją" - od "lubieć". Wypada jeszcze wspomnieć, że ten drugi czasownik jest raczej nie znany słownikom. J22 Odpowiedz Link Zgłoś
ginztonikiem Re: A "polubiła mnie" czy "polubiała mnie" 23.06.05, 10:46 Koleżanka używa tej drugiej formy i jakoś mnie ona razi..... Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: A "polubiła mnie" czy "polubiała mnie" 23.06.05, 12:20 ginztonikiem napisała: > Koleżanka używa tej drugiej formy i jakoś mnie ona razi..... I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik No coś ty;p 23.06.05, 19:25 jacklosi napisał: > ginztonikiem napisała: > > > Koleżanka używa tej drugiej formy i jakoś mnie ona razi..... > > I słusznie. Zależy od intencji;p Polubiła, czyli zaczęła mnie lubić i nadal lubi, a polubiała - lubiła mnie może z tydzień i już nie lubiXD Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: No coś ty;p 24.06.05, 09:54 zakrencik napisała: > jacklosi napisał: > > > ginztonikiem napisała: > > > > > Koleżanka używa tej drugiej formy i jakoś mnie ona razi..... > > > > I słusznie. > > Zależy od intencji;p Polubiła, czyli zaczęła mnie lubić i nadal lubi, a > polubiała - lubiła mnie może z tydzień i już nie lubiXD > Jak przez tydzień, to tylko lubiała, a nie lubiła. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: No coś ty;p 24.06.05, 21:43 jacklosi napisał: > zakrencik napisała: > > > jacklosi napisał: > > > > > ginztonikiem napisała: > > > > > > > Koleżanka używa tej drugiej formy i jakoś mnie ona razi..... > > > > > > I słusznie. > > > > Zależy od intencji;p Polubiła, czyli zaczęła mnie lubić i nadal lubi, a > > polubiała - lubiła mnie może z tydzień i już nie lubiXD > > > > Jak przez tydzień, to tylko lubiała, a nie lubiła. I już przekręcasz. Pulubiała, czyli lubiła przez jakiś czas... Podobnie masz: poskakała;p Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: No coś ty;p 24.06.05, 21:47 > I już przekręcasz. Pulubiała, czyli lubiła przez jakiś czas... Podobnie masz: > poskakała;p Albo lepszy przykład: namyślić się i namyśleć się:D Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: No coś ty;p 27.06.05, 13:58 zakrencik napisała: > > I już przekręcasz. Pulubiała, czyli lubiła przez jakiś czas... Podobnie m > asz: > > poskakała;p > > Albo lepszy przykład: namyślić się i namyśleć się:D > To nie jest lepszy przykład, bo przedrostek po- oznacza raz dokonanie, a innym razem częstotliwość. Po- dokonane łączy się z formą dokonaną (np. posypać), po- częstotliwe - z formą niedokonaną (np. posypywać). Problem w tym, że formy niedokonanej od lubić jeszcze nie wynaleziono. Ty byś proponowała lubiać. Co prawda jest to moja własna teoria, opracowana w ostatnie dwie minuty, ale coraz bardziej (mi się) podoba (się mi). Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: No coś ty;p 27.06.05, 21:09 jacklosi napisał: > zakrencik napisała: > > > > I już przekręcasz. Pulubiała, czyli lubiła przez jakiś czas... Podo > bnie m > > asz: > > > poskakała;p > > > > Albo lepszy przykład: namyślić się i namyśleć się:D > > > > To nie jest lepszy przykład, bo przedrostek po- oznacza raz dokonanie, a innym > razem częstotliwość. Po- dokonane łączy się z formą dokonaną (np. posypać), po- > > częstotliwe - z formą niedokonaną (np. posypywać). Problem w tym, że formy > niedokonanej od lubić jeszcze nie wynaleziono. Ty byś proponowała lubiać. > Co prawda jest to moja własna teoria, opracowana w ostatnie dwie minuty, ale > coraz bardziej (mi się) podoba (się mi). Ale przecież to słychać, że polubiała/polubiła znaczy to, co powiedziałam.... Odpowiedz Link Zgłoś