e308 06.09.02, 10:35 Tętno i oddech są przyspieszone. Tętno i oddech jest przyspieszone. Zdaje się,że już kiedyś o to pytano, ale nie mogę tego znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bperczak Re: ? 06.09.02, 12:23 jazzek62 napisał: > A i B są. > A z B jest. A i B to jasne - są, ale A z B???? Ppodaj jakiś przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
e308 Re: ? 13.09.02, 11:48 jazzek62 napisał: > A i B są. > A z B jest. Czy tak, Pani Tereso? Odpowiedz Link Zgłoś
e308 Re: ? 13.09.02, 11:41 e308 napisała: > Tętno i oddech są przyspieszone. > Tętno i oddech jest przyspieszone. > Zdaje się,że już kiedyś o to pytano, ale nie mogę tego znaleźć. Czy tak, Pani Tereso, A i B są, a A z B jest? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: ? 13.09.02, 23:32 e308 napisała: > Tętno i oddech są przyspieszone. > Tętno i oddech jest przyspieszone. > Zdaje się,że już kiedyś o to pytano, ale nie mogę tego znaleźć. Poprawna forma to: „Oddech i tętno są przyspieszone”. Jeżeli orzeczenie stoi przy podmiocie składającym się z dwóch lub więcej składników połączonych za pomocą spójników współrzędnych (np. i, oraz) powinno mieć formę liczby mnogiej. Przy konstrukcji np. „matka z córką poszły...” forma liczby mnogiej jest sygnałem równorzędności obu składników podmiotu, a forma liczby pojedynczej „matka z córką poszła...” - wyeksponowaniem pierwszego składnika. Jaką więc formę zastosujemy w tym wypadku, zależy od tego, co chcemy podkreślić. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzek62 Re: ? 15.09.02, 18:53 O, to dobra wiadomość, bo niedawno zacząłem odczuwać frazy 'A z B są' jako całkiem do rzeczy, a z drugiej strony wyniosłem ze szkoły (oprócz paru kawałków kredy) wiedzę, że 'A z B jest'. Dzięki serdeczne za objawienie :) Odpowiedz Link Zgłoś