Dodaj do ulubionych

przed i po "który"

29.09.02, 23:54
Mamy zdanie, na przykład:
Wszystkim tym, którym na sercu leży dobro naszego osiedla, powinni...

No właśnie. Czy przed "powinni" powinien być przecinek? Czy takie zdanie
wtrącone powinno zawsze być zaznaczone dwoma przecinkami?
Obserwuj wątek
    • _jazzek_ Re: przed i po 'który' 30.09.02, 10:59
      No jasne, że trzeba, chyba że się w miejscu drugiego przecinka kończy zdanie,
      albo zaczyna inne wtrącenie, wtedy stawiamy tylko jeden interpunkt. To, można
      powiedzieć, podstawowa zasada polskiej interpunkcji - wyróżnianie części
      składowych zdania przecinkami.
      • iwa_ja Re: przed i po 'który' 30.09.02, 18:24
        To w takim razie tej podstawowej polskiej zasady nie zna pewna korektorka!!!
        • _jazzek_ Re: przed i po 'który' 01.10.02, 08:58
          O korektorach to można dużo mówić :). Chyba już kiedys pisałem, że do dzisiaj w
          gazetach szczecińskich obowiązuje zasada stawiania przecinka po okolicznikach
          czasu "Wczoraj, byłam w kinie".
          • iwa_ja Re: przed i po 'który' 01.10.02, 10:28
            _jazzek_ napisał:

> O korektorach to można dużo mówić :). Chyba już kiedys pisałem, że do dzisiaj w
            >
            > gazetach szczecińskich obowiązuje zasada stawiania przecinka po okolicznikach
            > czasu "Wczoraj, byłam w kinie".
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Taaa, już kiedyś pisałam na forum, że pewna korektorka w sposób upierdliwy poprawiała moje tłumaczenie przed
            składaniem. Upierdliwy, bo "jeżeli" poprawiała na jeśli", "aby" na "by" itd. Miarka się kiedyś jednak przebrała. W
            oryginale zdanie brzmiało: it is not worth a penny. Przerzuciałam na "to nie jest warte ani grosza". Pani korektorka
            poprawiła na "to nie jest warte przysłowiowej złotówki"...
            Pozwoliłam sobie do tego tekstu przyczepić karteczkę: dam pani przysłowiowego konia z rzędem, jeżeli znajdzie mi
            pani przysłowie o złotówce...
            Na marginesie, wtrasznie mnie wkurza nadużywanie słowa "przysłowiowy".
            • stefan4 Re: przed i po 'który' 01.10.02, 19:05
              iwa_ja:
              > dam pani przysłowiowego konia z rzędem, jeżeli znajdzie mi pani przysłowie o
              > złotówce...

Czy ja też mogę startować o tego konia? Otóż kiedyś w jakimś amerykańskim
              filmie występował jakiś Polak i zachowywał się tak, jak mały Johnny mógłby sobie
              wyobrażać Polaka. Między innymi sypał wokół ,,polskimi'' przysłowiami. Jedno z
              nich brzmiało: ,,Tysiączłotówka to nawet stepować potrafi''.

Nie jestem pewien, czy to się kwalifikuje, ale... jak będzie z tym koniem?

- Stefan

• teresa.kruszona Re: przed i po 'który' 02.10.02, 12:42
      W podanym przykładzie "który" to zaimek wprowadzający wypowiedzenie podrzędne -
      stawiamy przed nim przecinek. Jeśli część podrzędna występuje w środku
      konstrukcji złożonej (jak w podanym przykładzie), wydzielamy ją przecinkami
      (lub - rzadziej - myślnikami).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka