iwa_ja 29.09.02, 23:54 Mamy zdanie, na przykład: Wszystkim tym, którym na sercu leży dobro naszego osiedla, powinni... No właśnie. Czy przed "powinni" powinien być przecinek? Czy takie zdanie wtrącone powinno zawsze być zaznaczone dwoma przecinkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_jazzek_ Re: przed i po 'który' 30.09.02, 10:59 No jasne, że trzeba, chyba że się w miejscu drugiego przecinka kończy zdanie, albo zaczyna inne wtrącenie, wtedy stawiamy tylko jeden interpunkt. To, można powiedzieć, podstawowa zasada polskiej interpunkcji - wyróżnianie części składowych zdania przecinkami. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: przed i po 'który' 30.09.02, 18:24 To w takim razie tej podstawowej polskiej zasady nie zna pewna korektorka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: przed i po 'który' 01.10.02, 08:58 O korektorach to można dużo mówić :). Chyba już kiedys pisałem, że do dzisiaj w gazetach szczecińskich obowiązuje zasada stawiania przecinka po okolicznikach czasu "Wczoraj, byłam w kinie". Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: przed i po 'który' 01.10.02, 10:28 _jazzek_ napisał: > O korektorach to można dużo mówić :). Chyba już kiedys pisałem, że do dzisiaj w > > gazetach szczecińskich obowiązuje zasada stawiania przecinka po okolicznikach > czasu "Wczoraj, byłam w kinie". !!!!!!!!!!!!!!!!!! Taaa, już kiedyś pisałam na forum, że pewna korektorka w sposób upierdliwy poprawiała moje tłumaczenie przed składaniem. Upierdliwy, bo "jeżeli" poprawiała na jeśli", "aby" na "by" itd. Miarka się kiedyś jednak przebrała. W oryginale zdanie brzmiało: it is not worth a penny. Przerzuciałam na "to nie jest warte ani grosza". Pani korektorka poprawiła na "to nie jest warte przysłowiowej złotówki"... Pozwoliłam sobie do tego tekstu przyczepić karteczkę: dam pani przysłowiowego konia z rzędem, jeżeli znajdzie mi pani przysłowie o złotówce... Na marginesie, wtrasznie mnie wkurza nadużywanie słowa "przysłowiowy". Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: przed i po 'który' 01.10.02, 19:05 iwa_ja: > dam pani przysłowiowego konia z rzędem, jeżeli znajdzie mi pani przysłowie o > złotówce... Czy ja też mogę startować o tego konia? Otóż kiedyś w jakimś amerykańskim filmie występował jakiś Polak i zachowywał się tak, jak mały Johnny mógłby sobie wyobrażać Polaka. Między innymi sypał wokół ,,polskimi'' przysłowiami. Jedno z nich brzmiało: ,,Tysiączłotówka to nawet stepować potrafi''. Nie jestem pewien, czy to się kwalifikuje, ale... jak będzie z tym koniem? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: przed i po 'który' 02.10.02, 12:42 W podanym przykładzie "który" to zaimek wprowadzający wypowiedzenie podrzędne - stawiamy przed nim przecinek. Jeśli część podrzędna występuje w środku konstrukcji złożonej (jak w podanym przykładzie), wydzielamy ją przecinkami (lub - rzadziej - myślnikami). Odpowiedz Link Zgłoś