annamaria_2928 01.02.03, 02:53 nie potrafie wyjasnic mojemu 10letniemu synkowi (po lekturze "Anielki") znaczenia i pochodzenia tego slowa. Nie znajdujemy go rowniez w dostepnych nam slownikach. Prosimy o pomoc. AM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: skotopas 01.02.03, 09:18 annamaria_2928: > nie potrafie wyjasnic mojemu 10letniemu synkowi (po lekturze "Anielki") > znaczenia i pochodzenia tego slowa. Nie znajdujemy go rowniez w dostepnych > nam slownikach. W słowniku rosyjskim też nie? ,,Skot'' to po rosyjsku ,,bydło''. Mój słownik nie zawiera gotowego skotopasa; ale na przykład ,,swinopas'' w nim jest, więc takie złączenie jest też prawdopodobne. Tylko właściwie na co komu takie słowo? ,,Pastuch'' zarówno po polsku jak i po rosyjsku oznacza chyba głównie tego od bydła, nie? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: skotopas 02.02.03, 23:31 Różni różnie, lecz wszyscy zgodzą się w tej mierze Ganiać, że owcom przykład zły dają pasterze Zwłaszcza idąc przed nimi, nie tak jako nasi Pędząc trzodę przed sobą czynią skotopasi (fragment wiersza Wacława Potockiego) W słowniku Doroszewskiego - „skotopas albo skotarz - pasterz bydła”. W czeskim do dziś skotopas - pastuch. Od tego swoją nazwę wywodzą skotopaski, czyli pastorałki, bukoliki, sielanki. Odpowiedz Link Zgłoś