babeczka112 20.09.07, 09:03 Czy jeżeli w środku zdania występuje data " .... 2007r. była oddana ...." to powinna po "r" być kropka?. Ja uważam, że powinna natomiast coraz częściej spotykam się, że kropki nie ma. Jak powinno być prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mach_2 Re: pytanie o kropkę 20.09.07, 13:04 Oczywiście, że powinna, bo skrót od 'rok' to 'r.' - kropka jest jego integralną częścią. Np. W 2007 r. odbyly się pierwsze takie zawody. Może być też tak: W 2007 roku odbyly się pierwsze takie zawody. W 2007 odbyly się pierwsze takie zawody. Pomiędzy liczbą oznaczającą rok a skrótem powinna być spacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: pytanie o kropkę 20.09.07, 14:30 Stawiamy kropkę po skrócie, którego ostatnia litera NIE JEST jednocześnie ostatnią literą skracanego wyrazu. Piszemy np. "Dr Kowalski przyjmuje..." i czytamy "Doktór Kowalski przyjmuje..." Natomiast "Rozmawiałem z dr. Kowalskim" czytamy "Rozmawiałem z doktorem Kowalskim". Zasada ta nie dotyczy skrótów nazw jednostek miar,wag,rodzimych jednostek monetarnych.(sekunda - s, metr - m, tona - t i inne). Nie stawiamy kropki w skrótach zawierających ostatnią literę wyrazu skracanego(płk - pułkownik,wg - według). Odpowiedz Link Zgłoś
hophopi Re: pytanie o kropkę 20.09.07, 18:19 > czytamy "Doktór ... aaaa... z tym to bym polemizowała! :D Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: pytanie o kropkę 20.09.07, 19:38 Polemika zbędna - zwykły błąd.Obym nie robił większych! Odpowiedz Link Zgłoś
flyap Re: pytanie o kropkę 20.09.07, 23:38 pam75 napisała: > Polemika zbędna - zwykły błąd.Obym nie robił większych! Wg SPP pod red. W. Doroszewskiego: doktor, (w języku mówionym używana jest również forma doktór - zwłaszcza w znaczeniu 'lekarz'). pam75 mógłby więc polemizować. Odpowiedz Link Zgłoś
hophopi Re: pytanie o kropkę 21.09.07, 06:42 polemizując jeszcze... ;) poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=dokt%F3r&kat=18 [zieeew. miłego dnia.] Odpowiedz Link Zgłoś