sylwia_29 23.10.03, 11:27 Chodzi mi o wyrażenie z dwu/dwóch podróży? Wszystko wskazuje mi na to, że prawidłowa (choć dziwnie brzmiąca) jest forma "z dwu podróży", ale wszędzie natykam się na tę drugą wersję. Jaka jest brutalna prawda? :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 13:13 Brutalna prawda brzmi 'dwuch'! Niestety, ta jedynie słuszna forma została podstępnie usunięta w cień i skazana na zapomnienie przez spisek masono-komuno-różokrzyżo-ortograficzny... Na szczęście rosyjscy słowianofile twardo stoją przy dwuch, może dlatego, że w cyrylicy nie ma o z kreską. Pozdrawiam Jazzek PS. 'Dwu' też może być, choć razi mię swą nowoczesnością. J. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 13:35 ja22ek napisał: > Brutalna prawda brzmi 'dwuch'! > > Niestety, ta jedynie słuszna forma została podstępnie usunięta w cień i skazana > > na zapomnienie przez spisek masono-komuno-różokrzyżo-ortograficzny... Na > szczęście rosyjscy słowianofile twardo stoją przy dwuch, może dlatego, że w > cyrylicy nie ma o z kreską. > > Pozdrawiam > Jazzek > > PS. 'Dwu' też może być, choć razi mię swą nowoczesnością. J. Zapomniałeś o cyklistach! Ale i tak należy się nam wyjaśnienie, czy to błąd, który się utrwalił czy jakaś wpływologia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 15:27 Widzę dwóch jako efekt zwalczania rażących rusycyzmów. Pozdrawiam Jazzek PS. Oprócz cyklistów zapomniałem o karbonariuszach i emancypantkach. J. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 13:47 sylwia_29 napisała: > Chodzi mi o wyrażenie z dwu/dwóch podróży? Wszystko wskazuje mi na to, że > prawidłowa (choć dziwnie brzmiąca) jest forma "z dwu podróży", ale wszędzie > natykam się na tę drugą wersję. Jaka jest brutalna prawda? :-) Nie czytaj tego, co oni ci tu plotą, bo zdaje się, że wpadli w trans. Według mnie dobrze by było: "dwóch podróżników z dwu podróży przywiozło po dwa.... Ile...?" I wyszło mi zadanie. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 14:01 ala100 napisała: > Według mnie dobrze by było: "dwóch podróżników z dwu podróży przywiozło po > dwa.... Ile...?" > > I wyszło mi zadanie. > > Pozdrawiam. Ala ...z dwóch kranów do dwóch wanien...brrr!!! nigdy więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 14:02 ala100 napisała: > Według mnie dobrze by było: "dwóch podróżników z dwu podróży przywiozło po > dwa.... Ile...?" > > I wyszło mi zadanie. > > Pozdrawiam. Ala ...z dwu kranów do dwóch wanien...brrr!!! nigdy więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 14:12 arana napisała: > ala100 napisała: > > > Według mnie dobrze by było: "dwóch podróżników z dwu podróży przywiozło po > > > dwa.... Ile...?" > > > > I wyszło mi zadanie. > > > > Pozdrawiam. Ala > > No to niech będzie: "dwóch podróżnych z dwu podróży...". To lepiej brzmi. >..z dwu kranów do dwóch wanien...brrr!!! nigdy więcej!!! A: z dwóch kranów do dwu wanien..? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: dwu czy dwóch? 23.10.03, 20:32 ala100 napisała: > No to niech będzie: "dwóch podróżnych z dwu podróży...". To lepiej brzmi. > > > >..z dwu kranów do dwóch wanien...brrr!!! nigdy więcej!!! > > A: z dwóch kranów do dwu wanien..? Ala Śmiej się, śmiej...to nudne godziny spędzone nad podobnymi zadaniami...brrr! :)) Akceptuję obie wersje, jeśli w wannie leży trup... w dobrym kryminale.;) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: dwu czy dwóch? 24.10.03, 15:51 arana napisała: > > Śmiej się, śmiej...to nudne godziny spędzone nad podobnymi > zadaniami...brrr! :)) Apropos wanien i kranów, to mam odmienne zdanie. Trzeba tylko przestawić wyobraźnię. PS. Można tez: "podróżników dwóch z podróży dwu przywiozło po dwa krany." Ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: dwu czy dwóch? 24.10.03, 22:55 Słowniki obie formy - dwóch i dwu - uznają za poprawne, choć ta druga forma (dwu) ma kwalifikator „rzadziej”. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: dwu czy dwóch? 29.10.03, 15:40 Ja na własny użytek stosuję zasadę: "dwóch" dotyczy rodzaju męskiego mnogiego, a "dwu" - żeńskiego mnogiego. Dla rodzaju nijakiego mnogiego: tak i tak. PS. Zadanie dla Arany: Podróżnych dwóch z podróży dwu przywiozło po dwa krany. I z kranów tych do wanien dwu nalało dla Arany (co tam celownik, niech zanika). Gdy woda ciekła ciur, ciur, ciur z dwu wanien na podłogę, Podróżnych dwóch ruszyło znów w swoją kolejną drogę. Pewnie po następne krany. Ile było tych kranów? Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: dwu czy dwóch? 29.10.03, 16:04 ala100 napisała: > Ja na własny użytek stosuję zasadę: "dwóch" dotyczy rodzaju męskiego mnogiego, > a "dwu" - żeńskiego mnogiego. Dla rodzaju nijakiego mnogiego: tak i tak. > > PS. > > Zadanie dla Arany: > > Podróżnych dwóch z podróży dwu przywiozło po dwa krany. > I z kranów tych do wanien dwu nalało dla Arany (co tam celownik, niech zanika). > Gdy woda ciekła ciur, ciur, ciur z dwu wanien na podłogę, > Podróżnych dwóch ruszyło znów w swoją kolejną drogę. > Pewnie po następne krany. > > Ile było tych kranów? Ratunkuuuu!!! Czy leci z nami matematyk???? Trzecia lawka pod oknem, Arana:) Odpowiedz Link Zgłoś