kornel-1 Gościniec 18.08.09, 17:04 Z dzieciństwa zapamiętałem piękne słówko "gościniec", które było używane tylko w stosunku do konkretnej drogi prowadzącej do sąsiedniej wioski. k. Odpowiedz Link Zgłoś
emer_emer Re: Gościniec 18.08.09, 17:10 ok, tylko nadal nikt mi nie odpowiedział na pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Gościniec 18.08.09, 19:09 Ulica jest w mieście, szosa poza miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Gościniec 18.08.09, 19:14 horpyna4 napisała: > Ulica jest w mieście, szosa poza miastem. Na wsi (to niewątpliwie poza miastem) też są ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: nadal nikt 19.08.09, 08:04 deerzet napisał: > Kłopoty ze wzrokiem? A u ciebie z charakterem? Chcesz o tym porozmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
mukidwie Re: czy szosa to ulica? 18.08.09, 18:01 A co z jezdnią? Jak ma się do szosy i ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: czy szosa to ulica? 18.08.09, 23:14 mukidwie napisał: > A co z jezdnią? Jak ma się do szosy i ulicy? Jezdnia jest częścią, po której poruszają się pojazdy - każdej drogi. Szosy łączą siedliska ludzkie, ośrodki przemysłowe. W terenie zabudowanym mogą być również ulicami. Drogi są częścią wydzieloną terenu, przeznaczoną do poruszania się pojazdów i ludzi /autostrady, szosy, ulice, pobocza, chodniki, jezdnia, tory tramwajów/. PS. Nie jestem drogowcem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: czy szosa to ulica? 19.08.09, 14:30 Czasem ulica ma w nazwie 'szosa', np. Szosa Polska w Szczecinie. Tamże Autostrada Poznańska, która jest szosą, bo wprawdzie w granicach miasta, ale w terenie niezabudowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czy szosa to ulica? 19.08.09, 19:09 Może być też aleja, droga, wał, trakt... W Warszawie są ulice o nazwach: Aleja Niepodległości, Droga Golfowa, Wał Miedzeszyński, Trakt Lubelski, Trasa Siekierkowska, Pasaż Ursynowski, Gościniec, Ścieżka... i jeszcze trochę w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: czy szosa to ulica? 19.08.09, 21:07 A chyba w Trójmieście jest Jaśkowa Dolina, jakiś urzędas przed laty zamówił tabliczki z napisem: Jaśkowa D. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czy szosa to ulica? 20.08.09, 14:02 Zgadza się. Kiedyś zdjęciem jednej z tych tabliczek zilustrował swój felieton nieodżałowany Ibis. W Warszawie też jest ulica - dolina: Dolina Służewiecka. Odpowiedz Link Zgłoś