Dodaj do ulubionych

Czy pieczecie swoje ciasta?

23.01.10, 15:21
Ja mam dwie lewe ręce do pieczenia i nie lubię tego robić, ale jak trzeba......moje chłopaki przepadają za słodkościami. Upiekłam drożdżówki z serem. To najlepiej mi wychodzi- drożdżowe cynamonki, bułeczki i w/w. Nie mam tylko siły wyrabiać ciasta i sprzedaję to chłopakom jako ich wkład. A wy co robicie najczęściej.
Wklejam dzisiejszy wypiek.
https://c.wrzuta.pl/wi16093/2ad2f40500248f8c4b5afb5d/0/dsc00764
Obserwuj wątek
    • pragata Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 23.01.10, 16:22
      Jeszcze parę lat temu piekłam torty,bo sama uwielbiam je jeść,a co
      swoje,domowe to wiadomo zawsze lepsze od sklepowych i zdrowsze.

No cóż,teraz piekę blaszkę drożdżowego i dość.Czasem dla odmiany
      sernik,lub makowiec.
    • jagoda491 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 23.01.10, 16:23
      Praktycznie piekę na każdy weekend. Ale nie jestem artystką w tej dziedzinie,
      więc piekę często drożdżowe z owocami, piernik,miodownik,jabłecznik i faworki.
      W tygodniu często robię racuchy drożdżowe z jabłkami. na weekend mam zawsze dużo
      ludzi - bo dwie córki z mężami, mama, wnuczki, a teraz od sześciu tygodni syn -
      więc ma kto pochłaniać. Na co dzień jesteśmy z mężem sami, to nie warto szaleć,
      ale na weekend zawsze.
      • xy.5 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 24.01.10, 12:44
        Najczęściej piekłam drożdżowe pierożki z jabłkiem,bo mam taki przepis bez
        dodatku jajek.Teraz dzieci wyjechały to mi się nie chce.
        • 52ania Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 24.01.10, 14:40
          Tamaryszku,te bułeczki wyglądają tak apetycznie,że chyba
          upiekę.Podaj przepis.
          • iryska2604 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 24.01.10, 16:45
            Też się przymierzę do nich.A ja wczoraj upiekłam keks z bakaliami a w zeszłym
            tygodniu murzynka z gruszkami i polewą czekoladową.Był pyszny!
            • aga-kosa Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 24.01.10, 18:08
              Bardzo łatwy placek z orzechami -w sam raz na zimowe dni;
              3 szkl maki
              2 całe jaja i żółtko
              25 dkg masła
              opakowanie proszku do pieczenia /18g/
              8 łyżek cukru /można mniej/
              2 łyżki śmietany.
              Wyrobić ręką w misce ,podzielić na dwie części i wyłożyć dwie średniej wielkości blachy.
              Jeden placek pieczemy bez niczego na złoty kolor w temp ok 200
              Na drugi placek szykujemy masę ;
              do rondelka wkładamy 2 łyżki miodu
              1/2 kostki masła
              30 dkg pokruszonych orzechów włoskich /wkładam do foliowego woreczka i wałkuję/
              1/2 szkl cukru
              można dodać ze 2 łyżki kakao i rozgrzewam to na półpłynną masę .
              Wylewam na surowy placek i na jakieś 25 min do piekarnika .
              Na pusty placek wykładam słoiczek powideł śliwkowych i na to układam upieczony z orzechami.
              Po ostudzeniu można go długo trzymać w lodówce .aga
              Wylewam na placek i do piekarnika
              • tamaryszek44 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 25.01.10, 12:53
                Przepis na drożdżówki...

Do miski przesiej pól kilo mąki, w środku zrób dołek i skrusz do niego 5 dkg. drożdży, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru i mieszając podlewaj ciepłym mlekiem robiąc z tego błotko. Odstaw aż rozczyn urośnie trochę. Potem wbij 2 jaka, dodaj ciepłe mleko z rozpuszczoną w nim połową margaryny, dwoma łyżkami oliwy. Wyrabiaj aż będzie odstawać od miski i pozostaw przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Ciasto ma byś tylko trochę luźniejsze niż na pierogi.
                Potem wypaćkaj ręce w oliwie i kawałek stołu. Uszczykuj kawałki ciasta wielkości jaja i rozpłaszczaj na tłustym blacie. Kładź gotowy serek waniliowy z Biedronki (trochę go dosładzam i dodaje kaszki manny)i boki ciasta załóż jak poły płaszcza. Albo....rozwałkuj ciasto cieniutko na stole w mniej więcej prostokąt. Posyp suto cynamonem i trochę cukrem, zwiń w rulon i nożem tnij krążki. Układaj na wysmarowanej oliwą blasze i posmaruj białkiem, a po upieczeniu lukrem. Dość jasno? jak nie to pytaj jeszcze t siedzę.
                --
                • 52ania Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 25.01.10, 16:56
                  Dzięki tamaryszku.Zrobię te z cynamonem i cukrem.Uwielbiam te
                  zawijańce.Poza tym cynamon obniża ciśnienie krwi a ja dzisiaj u p.dr
                  miałam 150/90.
                  • pragata Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 25.01.10, 17:39
                    A to ciekawy i zapewne smaczny przepis na...

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88530,7475401,Jak_zrobic_deser_wisniowo_czekoladowy.html

czy ktoś z was robi coś podobnego na domowy użytek?
                    • pragata Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 27.01.10, 16:47
                      ...no i okazuje się że nikt nie robi deserów po nowemu wg.Gazety...
                      • 52ania Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 27.01.10, 19:35
                        Tamaryszku44,ile mleka do tych drożdżówek,jak długo piec i w jakiej
                        temperaturze.
                        • iryska2604 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 27.01.10, 20:30
                          Pragato -za duzo chyba z tym zachodu.A ile kalorii-choć tych nikt na oczy nie
                          widział...
                          • pragata Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 28.01.10, 16:24
                            irysko,

uwolniona/chwilowo do wiosny/od diety tzw.-bez, czyli bez
                            słodyczy,kawy ze śmietanką,ciast i deserów....używam do woli.Wszak
                            jest karnawał okres bali i podjadania właśnie.Na bale już nie,ale na
                            to drugie mogę i zawsze chętnie się załapuję
                            • 52ania Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 28.01.10, 17:35
                              Dziękuję tamaryszku.Pragato,podaj przepis sprawdzony.Ja nie lubię
                              eksperymentować.
                              • iryska2604 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 28.01.10, 20:16
                                Chyba jutro lub pojutrze wezmę sie za bułeczki,a co...Ale sie slubny będzie
                                cieszył!
                        • tamaryszek44 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 27.01.10, 21:07
                          Mleka tyle aby ciasto było troszkę luźniejsze niż na pierogi. Piec 30- 40 min. w temperaturze 170 stopni. Ja piekę na oko, patrzę i wiem że już albo nie i nie bardzo wiem jak napisać. Powinno ci sie udać i życzę smacznego i koniecznie napisz jak ci poszło, a nawet jak potrafisz to zdjęcie daj.
                          • aga-kosa Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 28.01.10, 20:44
                            W taką pogodę doszłam do wniosku ,że jeden mąż to za mało . Zrobiłam
                            krajankę piernikową przepis babci z internetu . Z 1 kg mąki i0,5 kg
                            miodu mam 2 kg pierników .Do przepisu dodałam jeszcze 30 dkg
                            posiekanych orzechów - nie są twarde ,nadają się do jedzenia
                            natychmiast.Powinno nam wystarczyć do wiosny.aga
                            • pragata Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 29.01.10, 16:31
                              Ja robię czasem ciasto piernikowe:
                              -2 szklanki mąki
                              -1 - " - cukru
                              -1 łyżka mąki ziemniaczanej( powyżej była mąka szymanowska)
                              -1 torebka cynamonu
                              -1 torebka przyprawy do piernika
                              -2 jajka
                              -1/2 kostki drożdży
                              -1/2 kostki margaryny Kasia

z drożdży i łyżki mąki z dodatkiem mleka robię zaczyn,

pozostałe składniki wyrabiam,dodaję wyrośnięty zaczyn,wyrabiam aby
                              odstawało od ręki,po podrośnięciu wyrabiam dalej-3 razy,

dodaję rodynki wymoczone w szklance wrzątku( 1 torebka)
                              wyrabiam raz ostatni i wykładam na przygotowaną(ztłuszczem i tartą
                              bułką) blaszkę.Jeszcze pozwalam podrosnąć i do nagrzanego piekarnika
                              -dolna grzałka,150 stop.
                              piecze się od 1/2 godż do 45 min.
                              A jaki zapach!
                              I wystarcza nam z mężem na tydzień o ile nie ma gości
                              • 52ania Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 29.01.10, 16:59
                                Dzięki pragato.Upiekę ten piernik i napiszę co z tego wyszło.
                                • iryska2604 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 29.01.10, 20:15
                                  Aga ,a mozna wiedzieć w jakim celu ci drugi mąz? A moze jak w tej przyspiewce
                                  ze "jeden do roboty do kochania pięciu"?
                                  • aga-kosa Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 30.01.10, 09:01
                                    Irysko,bo jeden Piernik to za mało.aga
                                    • iryska2604 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 30.01.10, 11:43
                                      Dobrze mowisz-tez by mi sie przydał.Ten mój tez juz taki z lekka
                                      przeterminowany.Chyba sie dzis wezme za te bułeczki.Moga być chyba tez z
                                      powidłami lub z takim dżemem z kawałkami owoców?
                                      • iryska2604 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 30.01.10, 18:52
                                        . Nawet smaczne.Jedne z serem a drugie z gęstym dżemem aroniowym.Pychotka.Trochę
                                        krzywe...
                                        https://i47.tinypic.com/iqxvr7.jpg
                                        • tamaryszek44 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 30.01.10, 21:26
                                          Takie pyszności aż język ucieka- wiecie gdzie, a ja.......przystopowałam bo dupka urosła za bardzo. Dziś pierniczek bo go nie lubię i nie kusi upiekłam.
                                          • kocurzak Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 08:03
                                            Lubie jak w domu pachnie drozdzowym ciastem,gdyby mnie nie bolala reka
                                            wypiekalabym czesciej takie pysznosci.Moze znacie sposob na drozdzowe ciasto bez
                                            uciazliwego wyrabiania.
                                            • baska123 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 12:08
                                              kocurzaku mam dla Ciebie i wszystkich
                                              lubiących ułatwianie sobie życia dobrą informację.
                                              Automat do pieczenia chleba ma opcję wyrobienia
                                              i wyrastania ciasta drożdżowego, ja od roku korzystam z tego
                                              cudownego wynalazku.
                                              Zapach pieczonego chleba podobnie jak ciasta drożdżowego
                                              poprawia nastrój niesie taki domowy klimat.
                                              Pozdrawiam.Baśka.
                                              • dede43 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 12:19
                                                W nosie mam domowy klimat, gdy tyłek rośnie. Kuszę się na pieczenie tylko wtedy, gdy maja przyjść wnuki. Ale jak lubicie to proszę:

https://i34.tinypic.com/261jdhe.jpg
                                                • baska123 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 12:27
                                                  dede43.
                                                  Chciało się Tobie tuptac do cukierni w taką pogodę?
                                                  • aga-kosa Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 13:19
                                                    domowe drożdżowe;
                                                    0,5 l mleka zagotowuję z 4 łyżkami cukru do tego cukier
                                                    waniliowy.Zdejmuję z ognia wsypuje szklankę mąki i rozmieszam
                                                    robotem na gładką masę .Dodaję dwa ,trzy żółtka i jedno całe
                                                    jajo ,wkruszam 5 dkg drożdży.Mieszam na gładką masę .Na stolnicę
                                                    wysypuję mąkę ok o,5 kg robię dołek i wlewam masę .Zagniatam .Pod
                                                    koniec jak już wszystko połączy się w jedność robię dziurki palcami
                                                    i wlewam 3 -4 łyżki oleju .Zagniatam i przykrywam ręcznikiem .Po
                                                    wyrośnieciu jeszcze raz przemisię i już jest baza do wszystkiego .
                                                    Przepis podał mi syn ,który miał kolegę cukiernika .Olej dodają żeby
                                                    ciasto było długo świeże.
                                                    Jeśli przypadkiem się "zestarzeje" zawijamy taką bułę w ręcznik
                                                    papierowy i na chwilę do mikrofali.aga
                                              • pia.ed Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 13:23

Sprawilam sobie taki automat kilka lat temu.
                                                Zdecydowalam sie kupic aparat majacy dwie foremki, bo liczylam na
                                                pieczenie dwoch rodzajow chleba.

Okazalo sie, ze wg instrukcji piecze sie z mieszaczami do ciasta,
                                                ktore po upieczeniu chleba lekko sie wyjmuje.
                                                W praktyce okazalo sie, ze nie da sie wyjac
                                                bez pokruszenia polowy bochenka sad

Wyjmowanie zaraz po zarobieniu ciasta jest bardzo klopotliwe,
                                                bo trzeba pilnowac kiedy mieszanie sie skonczy,
                                                a polowa ciasta podczas wyjmowania zostaje na rekach!

Po kilku miesiacach prob wynioslam ten aparat na strych...
                                                Jest to maly aparat kupiony w Netto,
                                                moze Ty masz taki duzy i drogi,
                                                ten z pewnoscia funkcjonuje...

mam dla Ciebie i wszystkich lubiących ułatwianie sobie życia
                                                dobrą informację.
                                                > Automat do pieczenia chleba ...
                                                • baska123 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 14:26
                                                  pia.ed napisałaś:
                                                  " moze Ty masz taki duzy i drogi,
                                                  ten z pewnoscia funkcjonuje..."
                                                  Kupiłam automat mały na jedną foremkę, za 200,00zł(z allegro).
                                                  Działa zgodnie z ofertą, poza tym nie dysponuję strychem.
                                                  Pozdrawiam.Baśka.
                                                  • iryska2604 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 31.01.10, 17:08
                                                    Przejrzę wątki,popytam znajome dziewczyny bo któras podawała przepis na
                                                    drożdżowe bez wyrabiania-takie dla leniwych.Trzeba go odswieżyc.
                                                  • tamaryszek44 Re: Wklejam irysko przepis 31.01.10, 19:18
                                                    Podaję przepis na blachę.

Wszystkie składniki o pokojową temperaturze. Mleko też.

5 dag drożdży rozkruszyć
                                                    5 jaj roztrzepanych
                                                    1 szkl. oleju
                                                    1 szkl. cukru
                                                    1 cukier waniliowy
                                                    1 szkl. mleka
                                                    5 szkl. mąki

W misce albo garnku układać w kolejności spisanej ( nie innej, to
                                                    ważne). Przykryć i odstawić bez mieszania na 3
                                                    godziny w miejscu o temp. pokojowej. Następnie wymieszać, wyłożyć na
                                                    blachę, na wierzch można położyć owoc, kruszonkę i wstawić do
                                                    nienagrzanego piekarnika. Ustawić temperaturę
                                                    piekarnika na 180*C i piec 45-50 minut. Można polukrować.
                                                  • pia.ed Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 01.02.10, 02:05

No a jak z mieszaczami?
                                                    Wyjmujesz je przed pieczeniem???
                                                    A moze uzywasz aparat wylacznie do zagniatania ciasta?

baska123 napisała:
                                                    > Działa zgodnie z ofertą
                                                  • baska123 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 01.02.10, 12:38
                                                    pia.ed zapytujesz więc odpowiadam.
                                                    Chleby piekę z mieszaczami bo inaczej się nie da, usuwam po
                                                    upieczeniu z pomocą uchwytu stanowiącego wyposażenie urzadzenia.
                                                    Ciasta drożdżowe wyrabia automat więc po wyłożeniu
                                                    ciasta na blachę usuwam mieszadło, drożdżowe z mieszadłem
                                                    w roli nadzienia mi nie pasuje.
                                                    Automat ma 12 programów i kilka z nich wykorzystuję,
                                                    między innymi ten do produkcji powideł(dżemów).
                                                    Polecam, pozdrawiam-Baśka.
                                                  • pia.ed Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 01.02.10, 14:19

Wlasnie te uchwyty siedza tak mocno (zapiekaja sie),
                                                    ze bez pokruszenia calego bochenka nie da sie ich wyjac!
                                                    Nigdy nie robilam nic innego jak chleb.
                                                  • baska123 Re: Czy pieczecie swoje ciasta? 01.02.10, 15:58
                                                    pia.edc.d. o pieczeniu w automacie.
                                                    Trudności z usunięciem merdaczy mogą wynikac ze składu mieszanki
                                                    mąki chlebowej.
                                                    Zauważyłam,że każdy rodzaj chlebka ma inną wilgotnośc a to ma wpływ
                                                    na zapiekanie się mieszaczy. Również wyjęcie ich zaraz po pieczeniu
                                                    z gorącego chlebka jest łatwiejsze niż po ostygnięciu i pozostaje
                                                    wtedy jedynie mała dziurka.
                                                    Nie zniechęcaj się, świeży zdrowy chlebek (bez chemicznych
                                                    poprawiaczy)to jest Twoje zdrówko i rodzinki.
                                                    Ja zamawiam mieszanki w "bogutynmlyn.pl"
                                                    a dla urozmaicenia kupuję w Lidlu mieszankę pełnoziarnistą
                                                    i Ciabatta.
                                                    Pozdrawiam-Baśka.
                                                  • pia.ed Pomarancze 01.02.10, 17:21

Czy mozna zrobic marmelade z pomaranczy, nie obierajac ich,
                                                    tylko dzielac je na kawalki?
                                                    Mam 2 kg pysznych slodkich pomaranczy, i wiem, ze jesli mialabym
                                                    miec przy nich robote, to raczej zjem je na surowo.

Zgnilo mi wiele kilogramow jablek, ktore kupowalam zeby z nich cos
                                                    zrobic,
                                                    stale odkladalam to na pozniej, bo stale wypadalo "cos
                                                    wazniejszego" wink no i efekt wiadomy.
                                                  • baska123 Re: Pomarancze 01.02.10, 18:29
                                                    pia.ed cd pi....enia o pieczeniu.
                                                    Jasne, że pomarańcze bez obierania i mycia z dodatkiem
                                                    buraków,ziemniaków i np. kiszonej kapusty to po międleniu w
                                                    automacie ....niebo w gębie.
                                                    A zgniłe jabłka to zamiast winka, na popitkę,
                                                    pod warunkiem, że z robactwem na zagrychę.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • kocurzak Re: Pomarancze 01.02.10, 19:57
                                                    Naczytalam sie dzisiaj Waszych przepisow i chyba bede musiala zazyc
                                                    ranigast,troszke mnie mdli,robaczki sa pewnie ciezkostrawne,ale reszta przepisow
                                                    super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka