Dodaj do ulubionych

nagroda Nobla

07.10.10, 14:32
Mój ulubiony pisarz M.V.Llosa dostał nagrode Nobla.Ciesze się z tego bo to mój ulubieniec.Trzydzieści tal temu smiałam się do rozpuku czytając Pantaleona i wizytantki było to w okresie mojej fascynacji literatura ibero-amerykańską po latach już prawie nie pamiętam treści innych utworów a Pantaleona do dziś polecam serdecznie na jesienne smutki pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • super222 Re: nagroda Nobla 07.10.10, 19:38
      Twój ulubieniec dostał Nagrodę zupełnie niespodziewanie.
      Nie był wymieniany w grupie kandydatów, czytam dzisiaj o jego
      twórczości. Nie wstydzę się powiedzieć, że prawie wcale go nie
      znam, ale teraz postaram się nadrobić poważne - jak się okazuje -
      zaległości. Jestem przekonana, że większość ludzi dzisiaj
      *tak ma*, czyli zaskoczenie i myśl ...*muszę coś przeczytać*
      z tej literatury ibero-amerykańskiej. big_grin
      • voxave Re: nagroda Nobla 08.10.10, 03:57
        bardzo sie cieszę że ktoś się na ten temat odezwał,nie można wymagać aby każdy był obcykany w czytaniu książek tak mają takie mole książkowe jak ja-----w latach 70-tych była moda na czytanie literatury iberoamerykańskiej więc i ja stary mól ją czytałam-----jest to literatura fascynująca,tajemnicza,na pograniczu fantazji,bajki ---
        • dede43 Re: nagroda Nobla 08.10.10, 06:26
          A ja nie lubię lit6eratury ibero-amerykańskiej. Czytałam w latach 70-tych, bo była moda, ale zachwycona nigdy nie byłam. Jakoś zawsze wydawało mi się, że to nie mój "krąg kulturowy".
          • voxave Re: nagroda Nobla 08.10.10, 08:15
            i w porządku dede,nikt nie musi lubić tego co inni tak jak jesteśmy z wyglądu inni tak i nasze upodobania są inne------w tym cała radość bo przy uniformizacji co by była za nuda-----a tak ty opowiesz jaki jest twój świat a inny opowie jaki jest jego i już robi się ciekawie--tak rodzą się dyskusje i ciekawość innego człowieka
            • dede43 Re: nagroda Nobla 08.10.10, 20:07
              Masz racje voxave. Tak właśnie powinno być. Mnie dużo bardziej odpowiada XIX/XX wieczna literatura angielska.
              • voxave Re: nagroda Nobla 09.10.10, 06:27
                nasze pokolenie wychowane jest na literaturze angielskiej ,Byron,Dickens,Kipling itd ja szczególnym uwielbieniem darzę Jane Austen za jej klimatyczne utwory a szczególnie "Dumę i uprzedzenie" lubię specyficzny humor angielski np,Monty Pythona ,widzisz że czytacze maja wspólne punkty.
                • super222 Re: nagroda Nobla 09.10.10, 10:36
                  Dodam, że i filmy angielskie dostarczają rozrywki na wysokim poziomie.
                  Każdy film produkcji angielskiej jest perełką w porównaniu z produkcjami
                  amerykańskimi, a już z polskimi...lepiej przemilczeć. A aktorzy !!!
                  Pozdrawiam.
                  • voxave Re: nagroda Nobla 09.10.10, 12:31
                    zgadzam sie jak najbardziej,lubie też francuzkie i filmy rosyjskie współczesne, ale teraz nie mamy do nich dobrego dostępu-------zmiany ,zmiany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka