baska123 09.03.11, 17:20 marii51 w innym wątku do mnie napisała: " basieńko gratulacje! i o to chodzi ---brawo emeryci i renciści super są- Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: Waloryzacja emerytur 09.03.11, 17:30 BASIU bardzo to dokladnie opisałaś masz rację Odpowiedz Link
wrzosowapolana Re: Waloryzacja emerytur 09.03.11, 18:22 No to do roboty! Trzeba wziąć sprawę we własne ręce. Idziemy pod sejm. [są tam gdzieś w pobliżu toalety?] Odpowiedz Link
eurytka Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 20:10 Wrzosowa, pod sejm? Czy to sejm przyznaje emerytury? Nie mam wysokiej, ale nie narzekam, Jaką sobie wypracowałam, taką mam. Żeby nam tylko nie zabrali tego co mamy. Aaa i jeszcze jedno, po ukończeniu 60 lat, można dać do przeliczenia, kto poszedł na wcześniejszą. p.s. Do czego ci toalety tam? Proponuje zabrać pampersa Odpowiedz Link
baska123 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 21:00 Eurytko, ten wątek jest dla narzekających na wysokośc podwyżki. A o przeliczenie mogą wystąpic te osoby , które po przejściu na wcześniejszą emeryturę przepracowały co najmniej 30 miesięcy - my już to tutaj przerabiałyśmy. Gdzieś zgubiłaś poetycką subtelnośc, a szkoda, pilnuj tego, co wypracowałaś, żeby Ci ktoś-coś...... czasem masz rację, nie tylko forsa się liczy. Emerytury przyznaje ZUS, w oparciu o ustawodawstwo sejmowe. Pozdrawiam miłującą ZUS. Baśka. Odpowiedz Link
wrzosowapolana Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 21:33 Dostałam dziś decyzję z ZUS-u. Przeliczenie byłoby dla mnie niekorzystne. A to ciekawe bardzo. Za mało zarobiłam w zeszłym roku, żeby mi się to liczyło do podwyżki, ale i za dużo, bo kazali zwrócić 2000. Olał ich. Niech się udławią. Odpowiedz Link
marii51 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 22:05 Basiu sorrki , masz rację zmówiłyśmy się na naprawdę poważny temat-aktualny- potrzebny - motywujący--a tu nadal jesteśmy dwie tylko -za! - Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 22:28 O matko nie rozumiem -a co tu ma JK do rzeczy?On i jego blog?On tez idzie pod sejm? Odpowiedz Link
marii51 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 22:41 A to,że jeśli korzysta z internetu JK-To Nowoczesność trafia pod strzechy- dużo można osiągnąć zbierając głosy wirtualnie - Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 10:25 Akurat on to czyta.Ma to głęboko w nosie. Odpowiedz Link
marii51 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 11:08 Wczoraj napisałam , "" my internetowo mieliśmy zebrać jak najwięcej głosów "- Odpowiedz Link
wrzosowapolana Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 11:46 Marii, czemu "po cichu"? Przecież nasze wątpliwości i brak wiary wyrażamy wprost Odpowiedz Link
baska123 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 11:48 Ja piszę, że to ma byc wątek dla ludzi mających poczucie krzywdy, a tu w dalszym ciągu zabierają głos miłośniczki ZUS-u. Nie dociera. Dopóki taka jedna drugiej z samego rana nie dowali, niewiedzy nie wypomni, swojego na wierzchu nie zostawi, to nie pójdzie sprawdzic czy jej w kuchni nie ma. Szkoda słów. Odpowiedz Link
marii51 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 12:24 "Waloryzacja, czyli podwyżka rent i emerytur, następuje każdego roku w marcu. Jest przeprowadzana z urzędu przez ZUS, który sam oblicza nowe, wyższe stawki świadczeń. Wielkość waloryzacji zależy od wysokości rocznej inflacji w roku poprzednim oraz od wskaźnika wzrostu płac w przedsiębiorstwach. Waloryzacja rent i emerytur na 2010 r. wyniosła 4,62 procent" a w ty roku miało być tylko 2,9? a ostatecznie zlitowali się na 3, %coś ... wrzosowapolana- Jeszcze Ty p/nam? "po cichu", bo zapewne czytają, ale się nie zaangażują ,żeby ... e tam... Idę poczytać historie kobiet Odpowiedz Link
dede43 Re: Waloryzacja emerytur 13.03.11, 09:14 Ja jak Baśka procesowałam się z ZUS o podwyżkę. Tez przegrałam. Myślę, że szanse jakieś na zmiany mieliby tylko ci, których pozbawiona praw nabytych - to znaczy waloryzacji płacowej, którą mieliśmy zagwarantowaną w pierwszej decyzji, zastępując ją ustawowo waloryzacją cenową. I gdybyśmy wystąpili z pozwem zbiorowym to kto wie.... Ci co przeszli na emeryturę już pod "mocą" obecnej ustawy żadnej szansy moim zdaniem nie mają. Odpowiedz Link
amityra Re: Waloryzacja emerytur 13.03.11, 11:27 @dede43 Mówisz o prawach nabytych. Ale to dotyczy państw demokratycznych.Moja sąsiadka pracowała w SB jako sekretarka.Dostała 1200zł emerytury.Teraz dostaje chyba po potrąceniach 650 zł. Jak mi powiedziała sprawa jest w Strasburgu , bo w PRL-u Konstytucja, jaka była tak a była a teraz jest Prostytucja.Podaję ten przykład ,może dla niektórych drastyczny ale prawo powinno być prawo i stanowić prawo.Na jakiej niby podstawie księża otrzymują (pomijam wysokość) emerytury i renty? A jak gdzieś czytałem Eurytka za pracę w Urzędzie Wojewódzkim tylko 0,7% i majątku przecież jej nie zwrócono , tak jak klerowi ?Adminko Basiu nie wygrasz z tym aparatem , bo oni wszyscy należą w rzeczywistości do PJN. Odpowiedz Link