Dodaj do ulubionych

Waloryzacja emerytur

09.03.11, 17:20
marii51 w innym wątku do mnie napisała:
" basieńko gratulacje! i o to chodzi ---brawosmile emeryci i renciści super są-
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Waloryzacja emerytur 09.03.11, 17:30
      BASIU
      bardzo to dokladnie opisałaś
      masz rację
      • wrzosowapolana Re: Waloryzacja emerytur 09.03.11, 18:22
        No to do roboty! Trzeba wziąć sprawę we własne ręce. Idziemy pod sejm.
        [są tam gdzieś w pobliżu toalety?wink]
        • eurytka Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 20:10
          Wrzosowa, pod sejm?
          Czy to sejm przyznaje emerytury?
          Nie mam wysokiej, ale nie narzekam,
          Jaką sobie wypracowałam, taką mam.
          Żeby nam tylko nie zabrali tego co mamy.
          Aaa i jeszcze jedno,
          po ukończeniu 60 lat, można dać do przeliczenia,
          kto poszedł na wcześniejszą.
          p.s. Do czego ci toalety tam?
          Proponuje zabrać pampersasmile
          • baska123 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 21:00
            Eurytko,
            ten wątek jest dla narzekających na wysokośc podwyżki.
            A o przeliczenie mogą wystąpic te osoby , które po przejściu na wcześniejszą emeryturę przepracowały co najmniej 30 miesięcy - my już to tutaj przerabiałyśmy.
            Gdzieś zgubiłaś poetycką subtelnośc, a szkoda,
            pilnuj tego, co wypracowałaś, żeby Ci ktoś-coś......
            czasem masz rację, nie tylko forsa się liczy.
            Emerytury przyznaje ZUS, w oparciu o ustawodawstwo sejmowe.
            Pozdrawiam miłującą ZUS. Baśka.
            • wrzosowapolana Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 21:33
              Dostałam dziś decyzję z ZUS-u. Przeliczenie byłoby dla mnie niekorzystne. A to ciekawe bardzo. Za mało zarobiłam w zeszłym roku, żeby mi się to liczyło do podwyżki, ale i za dużo, bo kazali zwrócić 2000. Olał ich. Niech się udławią.
              • marii51 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 22:05
                Basiu
                sorrki , masz rację zmówiłyśmy się na naprawdę poważny temat-aktualny- potrzebny - motywujący--a tu nadal jesteśmy dwie tylko -za!
                -
                • iryska2604 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 22:28
                  O matko nie rozumiem -a co tu ma JK do rzeczy?On i jego blog?On tez idzie pod sejm?
                  • marii51 Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 22:41
                    A to,że jeśli korzysta z internetu JK-To Nowoczesność trafia pod strzechy- dużo można osiągnąć zbierając głosy wirtualnie -
                • wrzosowapolana Re: Waloryzacja emerytur 11.03.11, 23:17
                  Nie wierzę, że to coś da.
                  • iryska2604 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 10:25
                    Akurat on to czyta.Ma to głęboko w nosie.
                    • marii51 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 11:08
                      Wczoraj napisałam , ""
                      my internetowo mieliśmy zebrać jak najwięcej głosów "-
                      • wrzosowapolana Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 11:46
                        Marii, czemu "po cichu"? Przecież nasze wątpliwości i brak wiary wyrażamy wprostsmile
                      • baska123 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 11:48
                        Ja piszę, że to ma byc wątek dla ludzi mających poczucie krzywdy,
                        a tu w dalszym ciągu zabierają głos miłośniczki ZUS-u.
                        Nie dociera. Dopóki taka jedna drugiej z samego rana nie dowali, niewiedzy nie wypomni, swojego na wierzchu nie zostawi, to nie pójdzie sprawdzic czy jej w kuchni nie ma.
                        Szkoda słów.
                        • marii51 Re: Waloryzacja emerytur 12.03.11, 12:24
                          "Waloryzacja, czyli podwyżka rent i emerytur, następuje każdego roku w marcu. Jest przeprowadzana z urzędu przez ZUS, który sam oblicza nowe, wyższe stawki świadczeń. Wielkość waloryzacji zależy od wysokości rocznej inflacji w roku poprzednim oraz od wskaźnika wzrostu płac w przedsiębiorstwach. Waloryzacja rent i emerytur na 2010 r. wyniosła 4,62 procent"
                          a w ty roku miało być tylko 2,9? a ostatecznie zlitowali się na 3, %coś ...
                          wrzosowapolana-
                          Jeszcze Ty p/nam?
                          "po cichu", bo zapewne czytają, ale się nie zaangażują ,żeby ... e tam...

Idę poczytać historie kobiet
                          • dede43 Re: Waloryzacja emerytur 13.03.11, 09:14
                            Ja jak Baśka procesowałam się z ZUS o podwyżkę. Tez przegrałam. Myślę, że szanse jakieś na zmiany mieliby tylko ci, których pozbawiona praw nabytych - to znaczy waloryzacji płacowej, którą mieliśmy zagwarantowaną w pierwszej decyzji, zastępując ją ustawowo waloryzacją cenową. I gdybyśmy wystąpili z pozwem zbiorowym to kto wie.... Ci co przeszli na emeryturę już pod "mocą" obecnej ustawy żadnej szansy moim zdaniem nie mają.
                            • amityra Re: Waloryzacja emerytur 13.03.11, 11:27
                              @dede43 Mówisz o prawach nabytych. Ale to dotyczy państw demokratycznych.Moja sąsiadka pracowała w SB jako sekretarka.Dostała 1200zł emerytury.Teraz dostaje chyba po potrąceniach 650 zł. Jak mi powiedziała sprawa jest w Strasburgu , bo w PRL-u Konstytucja, jaka była tak a była a teraz jest Prostytucja.Podaję ten przykład ,może dla niektórych drastyczny ale prawo powinno być prawo i stanowić prawo.Na jakiej niby podstawie księża otrzymują (pomijam wysokość) emerytury i renty? A jak gdzieś czytałem Eurytka za pracę w Urzędzie Wojewódzkim tylko 0,7% i majątku przecież jej nie zwrócono , tak jak klerowi ?Adminko Basiu nie wygrasz z tym aparatem , bo oni wszyscy należą w rzeczywistości do PJN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka