sagittarius954 18.11.11, 09:55 Prosze podaj na te placki serowe . Wnuczke mam chorą i oczywiście zachodzi pilna potrzeba dopieszczenia dzieciaka . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metalin Re: Metalin !!!! tu przepis ... 18.11.11, 10:40 proszę: Składniki: -25 dag twarogu (tłustego lub półtłustego) -7 jaj -10 dag mąki pszennej -szczypta proszku do pieczenia -20 dag smalcu do smażenia. Ser rozetrzeć w naczyniu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do utartego sera i dokładnie wymieszać. Białka w naczyniu ubić na bardzo sztywną pianę, po czym wyłożyć na masę serowo-żółtkową, na wierzch przesiać mąkę i całość delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorący tłuszcz nakładać łyżką masę, aby wyszły „placuszki”. Smażyć, aż się zrumienią, po czym przewrócić na drugą stronę. Upieczone placki układać na talerzu, a na patelnię dokładać kolejne porcje smalcu i smażyć następne placuszki, aż do wyczerpania składników. W ten sposób uzyskujemy ponad 20 placków. Uwagi: -Twaróg można zemleć w maszynce do mielenia mięsa, będą wówczas bardziej delikatne i puszyste, ale nie jest to konieczne. Obecnie w sklepach jest również dostępny twaróg o różnym stopniu zmielenia – jedno- dwu- lub trzykrotnie mielony. -Można użyć do przepisu jedynie połowy podanej ilości mąki (tak jak w przepisie nr 14 z Książki Kucharskiej). Placki takie zawierają o połowę mniej węglowodanów i posiadają nieco inną konsystencję. - Placki można smażyć na maśle, uzyskują wówczas bardziej „deserowy” aromat, ale należy wówczas pamiętać, aby nie przypalić masła. Masło podczas smażenia bardzo się pieni i trzeba uważać, aby nie wykipiało. - Można smażyć bardzo grube placki, nakładając po dwie pełne łyżki masy jajecznej na jeden placek. Placków takich wychodzi mniej, ale dzięki swej grubości można je dzielić w poprzek na pół, co pozwala na zrobienie kanapki obustronnie obłożonej połówkami placka (zdjęcia poniżej). Kanapki takie można zawijać w papier śniadaniowy. 100g zawiera: B 13,7g T 25,3g W 9,2g kaloryczność - 329 kcal B:T:W = 1 : 1,8 : 0,7 gotowej potrawy - 0,8kg To przepis z netu ale tak robię , bez mielenia tylko tłuczkiem rozgniatam ser tłusty z Lidla. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Metalin !!!! tu przepis ... 18.11.11, 11:25 Masz rację , wspaniałe placuszki - my je jadamy zamiast chleba .Jeden placek z masłem i obłożeniem to bardziej pożywne od chleba. Ja poszłam na łatwiznę wkładam rozkruszony ser do pojemnika, wbijam jaja i miksuję to na gładką masę.Potem dodaję trochę więcej niż pół szklanki mąki i łyżeczka płaska proszku do pieczenia. Dalej mieszadełkami.Też na smalcu. Nam wystarcza po jednym placku ale jeśli wparują wnukowie to z domowym dżemem zjadają po 7 i muszę robić z 1/2 kg sera.) aga Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Metalin !!!! tu przepis ... 18.11.11, 11:41 Ugotowałem zacierkowa na życzenie i pierogi z kapsuta na drugie ,ale placuszki będa na podwieczorek . Serdecznie dziękuje za odpowiedź , lece po twaróg DZIEKI ) Odpowiedz Link
super.222 Re: ...a zacierkową ... 18.11.11, 15:30 ... to jak się robi? W wolnej chwili mógłbyś ?.... Odpowiedz Link
super.222 Re: ...a zacierkową ... 27.11.11, 16:37 Prosiłam o przepis na zupę zacierkową. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: ...a zacierkową ... 27.11.11, 18:27 woda . Włoszczyzna ziemniaki pokrojone w kosteczkę Zacierki - małe kulki wypadające z pod paluszków podczas robienia . Słonina no i ewentualnie troszeczkę cebulki . Czas gotowania około 45 minut . Zagotowac 2 marchewwki, pietruszkę , pora część, selera część . Pichcić około 15 min od zagotowania . Dorzucic przygotowane ziemniaki od zagotowania doprowadzić do stanu miękkości albo twardości jaką lubisz . w miedzy czasie z wody i mąki ugnieśc i zrobic kluski dorzucić gotowac tez tyle samo czasu . Na patelni stopic słoninkę na skwarki przypieczone dorzucic odrobinke cebulki pokrojonej , zapalić zupkę . a później ... jeść Smacznego . Odpowiedz Link
super.222 Re: ...a zacierkową ... 28.11.11, 11:24 Dziękuję. Dzisiaj mam krupnik z dnia wczorajszego. Ale jutro wykonam wg. przepisu. Zadziwia mnie, że ta zacierkowa *na wodzie*. A gdyby kawałeczek jakiegoś mięska? Najbardziej cieszę się, że podałeś sposób na zacierkę. Sama mąka i woda. I to się nie rozleci w gotowaniu? Sama sobie odpowiadam: na pewno nie. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: ...a zacierkową ... 28.11.11, 12:07 Bo to jest zupa prawie nic a nie mięsna superku . Zrobisz jak zechcesz ,ale namawiam Cię do zupy z dobrej wody, włoszczyzny ziemniaczków i mąki Odpowiedz Link
dominika.24 Re: ...a zacierkową ... 28.11.11, 13:07 Pozwolisz Sagi że i ja skorzystam z Twego patentu,nigdy takiego czegóś nie gotowałam,zastanawiam się czy to nie jest za gansto i zacierki i ziemniaki,dam ziemniaków tyle samo co pozostałych warzyw.No a gotujemy oczywiście że na wodzie ,chyba inaczej to na parze. Odpowiedz Link
metalin Re: ...a zacierkową ... 28.11.11, 13:40 Dobra zacierka to jedna z moich najulubieńszych zup. W dzieciństwie nazywałam ją wg własnej nomenklatury zupą skwarkową Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: ...a zacierkową ... 28.11.11, 13:43 Najlepsze zacierkowe są następnego dnia, o ile oczywiście ziemniaki dobrze sie rozgotowały . Pamiętamy ,że zostawione w zupie nawet te najmieksze następnego dnia stawiaja opór pod zębami więc lepiej tego samego dnia spożyc i zrobić tyle ,aby na raz starczyło , ale przecież macie niebywałą praktykę , więc co ja się będę dalej afiszował ... W wasze ręce miłe panie Odpowiedz Link
dominika.24 Re: ...a zacierkową ... 28.11.11, 17:44 Zupy dla mnie mogą nie istnieć ale niestety dla swego... jestem zmuszona różne wynalazki gotować,po próbie dam znać o smaku. Odpowiedz Link