Dodaj do ulubionych

SKOK - działanie arytmetyczne

07.06.13, 14:37
Klient poszedł do SKOK-u po pożyczkę w kwocie 8.000 zł. na 5 lat.
Dowiedział się, że musi być przygotowany na taki koszt:

- 35 zł. opłaty wpisowej
- 25 zł. za rozpatrzenie wniosku
- 81 zł. za udział i wkład
- 60 zł. na specjalne konto IKS (?)

Wycena samej pożyczki:
- 2.666 za ubezpieczenie
- - 400 prowizja (4%)
- 5.053 łącznych odsetek przez 5 lat (rata m-czna 217,- zł)

Z powyższych wyliczeń pracownikowi SKOK-u wyszło, że:
klient (1.200 zł. emerytury) z pożyczonych 8 tysięcy do ręki dostanie:
- około 4,6 tys. zł., a oddać musi po 5-ciu latach 13 tysięcy.http://s5.rimg.info/c7092b3e3a8ef2c75d1d6e2bc1a6b175.gif

Pytanie: po co emerytowi 8.000 złotych?
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 07.06.13, 15:18
      Słusznie pytasz Superko - po co emerytowi 8.000 złotych? Dobrze, że klient nie wziął tej "pożyczki", na lichwiarskich warunkach ( i to z "ubezpieczeniem"). Czy nie zna zasady, że nie bierzemy pożyczek na bieżące utrzymanie i nie ładujemy się w ryzykowne wydatki, przekraczające nasze mozliwości finansowe ?
      • tamaryszek44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 07.06.13, 17:04
        Toć to rozbój w biały dzień.
        • godzinaosma99minutpoczasie Re: SKOK - działanie arytmetyczne 07.06.13, 19:29
          N o jakoś nie widzę po tych wyliczeniach tych 4,600 do ręki ......Wiadomo odsetki płaci się przy racie, ubezpieczenie też , oj nie wydaje mi się żeby tak było , zapewne jest to około 7000 do ręki , Stefczyk jest takim samym lichwiarzem jak i inne banki , mnie to nie dziwi b i co może dziwić w dzisiejszych czasach . Ja bym brał , jak dają to się bierze , ostatecznie później ich zmartwienie skąd to ściągną w "razie czego" . Rodzinę powiadamiam w "razie czego" jakbym kipł był testamentu nie przejmują i wista wio big_grin Mieszkanie sprzedałem kilka dni przed smiercią , i niech sobie klamkę pocałują big_grinbig_grin
          • super.222 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 07.06.13, 19:42
            Specjalnie dla Ciebie znalazłam ten artykuł - Niewierny Tomaszu.
            Gdy przeczytałam kilka razy, głowa zaczęła mi puchnąć, jako że nie
            jestem mocna w rachunkach, a kredytów boję się jak nie wiem co.

wyborcza.pl/1,75248,14053624,Nowy_nadzor_zbadal_SKOK_i__Brakuje_im_kapitalu__polowa.html
            SKOK jest instytucją, która nigdy nie zaistniała w moim życiu.
            Ponieważ zrozumienie tego wyliczenia przerastało moje wyobrażenia,
            przepisywałam punkt po punkcie, a później postanowiłam zapodać j.w.

W razie co ... mam swój bank i nigdy mi pomocy nie odmówiono.
            Prośby moje również były na poziomie umożliwiającym spokojny sen.

• godzinaosma99minutpoczasie Re: SKOK - działanie arytmetyczne 07.06.13, 20:18
              No jak byk stoi oczywiście płacisz te sumy ale przez pięć lat . Oczywiście jak ktoś chce cos podkreślić że Stefczyk jest be właduje wszystko do jednego worka i każe zapłacić najpierw odsetki , ubezpieczenia i tym podobne, wreszcie okazuje się że gośc nic nie wziął a musi zapłacić za sama chęć . Sory brałem wiem , nie bronie stefczyka , uważam że normalne pastwo stwarza warunki do pracy a nie do wzięcia kredytu . Dlatego jełopy i kanciarze są u steru politycznego i rozgrabiają przez właśnie zmuszanie ludzi do brania kredytów nasze pastwo. Ilus się nie uda spłącic i ich tragedie nie sa przecież nawet zastanowieniem a pomału sięga to instytucji aż dosięga państwa jako struktury .
            • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 07.06.13, 20:30
              Dodać trzeba, że twórca SKOK-ów jest wspiera oficjalnie , mocno finansowo PiS.
              • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 08.06.13, 07:24
                Tu fakty:
                Z raportu audytorów badających sprawozdanie "Stefczyka" wynika, że w 2012 r. kasa sprzedała luksemburskiej spółce wierzytelności o wartości prawie 848 mln zł! Gdyby tego nie zrobiła, przeterminowane należności przekroczyłyby 2,3 mld zł. A więc ponad 42 proc. sumy udzielonych pożyczek (4,7 mld wykazanych w bilansie i 848 mln zł przeniesionych do Luksemburga). Dla porównania - w bankach poziom przeterminowanych kredytów to 8 proc. (w pożyczkach konsumpcyjnych - kilkanaście procent), a we wszystkich SKOK-ach - według KNF - 30 proc.

Skąd tak fatalny wynik kasy stawianej dotąd za wzór? Od lat współpracownicy Grzegorza Biereckiego i on sam - długoletni szef Kasy Krajowej, a dziś senator - przekonują w mediach, że system kas jest bezpieczniejszy niż bankowy - od początku jego istnienia nie upadł przecież żaden SKOK. Nie wspominają jednak, że główną metodą ratowania ich przed bankructwem było łączenie z innymi kasami. W końcu z ponad 300 działających niegdyś SKOK-ów, zostało tylko 55. Najwięcej "połknął" "Stefczyk" i stał się dzięki temu największą kasą w systemie. Organizacyjne i księgowe zabiegi nie zmniejszyły jednak liczby przeterminowanych pożyczek - przejętych wraz z "połkniętymi" SKOK-ami. Dziś "Stefczyk" płaci więc za wieloletnie podtrzymywanie całego systemu.

I za poparcie polityczne dla nich. Ze sprawozdania "Stefczyka" za ubiegły rok wynika, że mimo alarmujących wyników finansowych kasa nie szczędzi grosza na sponsorowanie wydarzeń i imprez organizowanych przez stowarzyszenia i fundacje powiązane z PiS. Finansowała m.in. wystawę "Warto być Polakiem", która ma "obrazować sposób myślenia prezydenta Lecha Kaczyńskiego o najważniejszych dla Polski sprawach". Jej organizatorem była fundacja Nowy Kierunek, w której władzach zasiadali politycy PiS. Ekspozycję otwierali w poszczególnych miastach m.in. Jarosław Kaczyński i Marta Kaczyńska, posłowie i lokalni działacze PiS.

"Stefczyk" był również sponsorem innej objazdowej wystawy: "Lech Kaczyński w służbie Najjaśniejszej Rzeczypospolitej". Ta z kolei została przygotowana przez trójmiejską fundację Tożsamość i Solidarność, której założyciele są związani z Ruchem Społecznym im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Temu zaś szefuje poseł PiS Maciej Łopiński.

Na liście imprez sponsorowanych przez Kasę Stefczyka znalazła się również gala z okazji 20-lecia tygodnika "Gazeta Polska". Zarówno w 2012 r., jak i rok wcześniej SKOK Stefczyka finansował uroczystości związane z obchodami rocznicy katastrofy smoleńskiej oraz koncerty muzyczne odbywające się w Warszawie podczas organizowanych przez prawicę Marszów Niepodległości. A założona w ubiegłym roku przez "Stefczyka" Fundacja im. Stefczyka sponsorowała koncert węgierskiego "patriotycznego" zespołu Karpatia w Warszawie. Organizatorami imprezy byli fundacja Nowy Kierunek i poseł PiS Artur Górski.

Kasa Stefczyka wspierała również finansowo organizację XXVI Zjazdu Krajowego "Solidarności" i studentów uczelni o. Tadeusza Rydzyka.

Od 2011 r., gdy Grzegorz Bierecki wystartował w wyborach do Senatu, Kasa Stefczyka finansuje też liczne akcje i organizacje w województwie podlaskim.

Od kilku lat "Stefczyk" finansuje również działalność portalu Stefczyk.info. Kiedyś miał on informować o produktach oferowanych przez kasę. Dziś jest - pierwszym chyba w historii Polski - portalem politycznym prowadzonym przez instytucję finansową

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,14060390,Polityka_Stefczyka.html#ixzz2VbDm0Lu7
                • skuter44 Szykuje się mega afera ze SKOKami 08.06.13, 07:31
                  A tyle lat fachowcy mówią/piszą/błagają - zróbcie coś, ucywilizujcie SKOKi. Wykonują czynności bankowe nie bedąc bankiem. Co zrobiono ? A nowo lobbowany pieknie Sejm uchwalił zrównanie SKOKów z bankami, bezprawne i niebezpieczne zrównanie. Zbyt długo SKOK działały bez nadzoru KNF. JUż nie pomogło utworzenie Krajowej Kasy SKOK i ich "skokowskiego" funduszu gwarancyjnego". Aby patrzeć jak przed Kasami Stefczyka staną tysiące klientow by wycofać swoje oszczędności. I może się zacząć. Nie daj Bóg.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,14060390,Polityka_Stefczyka.html#ixzz2VbDm0Lu7
                  • skuter44 zdanie SKOKów 11.06.13, 13:06
                    To komunikat Rzecznika Prasowego SKOKów.
                    Warto znać stanowisko samej KR SKOK.

prnews.pl/wiadomosci/komunikat-prasowy-krajowej-skok-w-zwiazku-z-raportem-knf-6546941.html
                    • super.222 Re: zdanie SKOKów 11.06.13, 16:26
                      I jak najbiedniejsza grupa niewykształconego społeczeństwa
                      może z tego coś zrozumieć? Ja nawet nie usiłuję zrozumieć,
                      bo i po co? Nigdy w takich bankach kredytu nie zaciągnę.

Wczorajszy wywiad z premierem Tuskiem - u Lisa - obejrzałam
                      pół godziny temu na kanale POLONIA.
                      Podjęto w nim - m.in. - temat OFE i funduszy w nim zgromadzonych.
                      Premier powiedział, że kilka miliardów złotych *zarobiły* na OFE
                      różne znaczące instytucje finansowe, natomiast składkowicze nie
                      mają pewności w jakim stopniu pieniądze z OFE podwyższą im
                      emerytury. O twórcy tego programu - Balcerowiczu - wyraził się
                      ciepło i z uznaniem.

Skuter - ten temat też jest interesujący. Jeżeli możesz coś ... svp.
                      • waga_1949 Re: zdanie SKOKów 11.06.13, 17:17
                        Z usług Skok-u skorzystałam w 2006 roku, przed weselem córki. To był mój pierwszy i ostatni kontakt z tą instytucją.Dzięki mężowi nauczyłam się żyć bez kredytów. Tak jest najlepiej.
                        • skuter44 a co fachowy dziennikarz Samcik ? 12.06.13, 09:17
                          wyborcza.biz/biznes/1,100897,14077144,SKOK__fakty_i_propaganda.html
    • onufryzagloba2 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 05.08.13, 15:59
      A ja dam nieco inne wyliczenia. Wynik SKOK-ów według oficjalnego raportu KNF 113,3 mln złotych na minusie. Wynik jednego tylko SKOK Kopernik to dług rzędu 150 mln złoty (ta dana z dziś). Czyli KNF pomyliła się w raporcie o niecałe 37 mln złoty i to tylko dla tego jednego SKOK. Ale jakoś nie słuchać o zarządcy komisarycznym, czy o groźbie upadku tego "platformerskiego SKOK"? Co nie dziwi, bo z góry wiadomo było, że praca KNF ma charakter zamówienia politycznego, nie zaś ochrony finansów ludności. A skoro tak, to swoich przecież gnębić nie będziemy... Wartościowy, niezależny, stabilny nadzór - też coś.
      • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 05.08.13, 16:36
        Przecież są SKOKi mające zyski i takie co mają straty. KNF podaje zaś wynik zbiorczy wszystkich SKOK.Taka prezentacja ma uzasadnienie bo SKOKi są zgrupowane w Kasie Krajowej.
        • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 05.08.13, 16:48
          A dlaczego to KNF ma być platformerska ? PO odejdzie. Polskie państwo zostaje , zostaje KNF i przez odejście PO/ przyjście koalicji PiS nie zmienią się o krztynę zadania i dzialania KNF. Przecież KNF zajmuje się całym sektorem bankowym (banki, skoki, ubezpieczalnie, fundusze,....) i polityka/zadania KNF nie zależą od tego kto rządzi państwem. Stabilizację finansów gwarantuje też NBP. Zadania dla KNF narzuca sytuacja w polskim systemie finansowym.
          Nie wprowadzajmy więc polityki partyjnej do KNF. Taka sytuacja powodowała by ciągłe zaburzenia na rynku finansowym, pogarszała stan polskiej gospodarki.
          Tak rozumując dojdziemy do wniosku , że straty w SKOK-ach wywołała KNF.
          Podczas gdy student ekonomii widzi jak niestabilna jest sytuacja finansowa KK SKOK,
          w systuacji kiedy współczynnik wypłacalności jest tam kilka razy niższy od wymaganego, czyt. bezpiecznego.
          • onufryzagloba2 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 05.08.13, 19:28
            KNF choćby dlatego "platformerska", że aktualnie PO jest u władzy. Przeto wypełnia jej polecenia. Owszem, zadania się nie zmieniają, ale sposób, czy w ogóle fakt ich realizacji (jak choćby 3 lata bierności i całkowitego chaosu komunikacyjnego w sprawie Amber Gold, nota bene również spokrewnionego z PO). Aktualnie, tak jak pisałem wyżej, wprowadzany jest nadzór i nakładane są kary na SKOK-i działające o wiele sprawniej od SKOK Kopernik (który to jest partnerem eurodeputowanej PO Małgorzaty Handzlik).

Czyli zadania KNF się nie zmieniają, ale polityka i owszem. Dlatego tak to podkreślam.

A wiesz, że tak? Straty w SKOK (pośrednio) wywołała KNF. Co prawda więcej zrobił minister finansów (od czasu wejścia w życie nowej ustawy o SKOK co trzy miesiące wchodzą kolejne rozporządzenia, utrudniające SKOK-om pracę i zmieniające sposób obliczeń zysków i strat). Ostatnie zostało zaskarżone przez sejmowa komisję i Minister Finansów się z niego wycofał i jął przygotowywać nowe. Ale dzień przed tym KNF publikuje swój raport (który, przynajmniej w teorii, miała już od marca). Przecież przewodniczący KNF musi znać daty wejścia w życie tak ważnych (inny wzór działania to wszak inny wynik!) decyzji, a mimo tego decyduje się publikować raport. Który w świetle nowego prawa jest nieważny. Który z pewnością kogoś przestraszył i skłonił do wycofania oszczędności (ergo spowodował straty w SKOK).

Dlatego uważam, że tak. Postępowanie KNF miało wpływ na straty SKOK. A co najmniej na ich wielkość (czyli na współczynnik wypłacalności).
            • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 05.08.13, 22:32
              Zagłobo piszesz m.in:
              *** KNF choćby dlatego "platformerska", że aktualnie PO jest u władzy. Przeto wypełnia jej polecenia. Owszem, zadania się nie zmieniają, ale sposób, czy w ogóle fakt ich realizacji (jak choćby 3 lata bierności i całkowitego chaosu komunikacyjnego w sprawie Amber Gold, nota bene również spokrewnionego z PO). Aktualnie, tak jak pisałem wyżej, wprowadzany jest nadzór i nakładane są kary na SKOK-i działające o wiele sprawniej od SKOK Kopernik (który to jest partnerem eurodeputowanej PO Małgorzaty Handzlik).

[i]Masz spojrzenie i wzrok polityczny. Nie uznaję by KNF była polityczna. Nie dogadamy się. Amber Gold - to wynik zaniedbań wielu ludzi z otoczenia PO, potwierdzenie/przykład ogólnej niewydolności tego rządu.

*** Czyli zadania KNF się nie zmieniają, ale polityka i owszem. Dlatego tak to podkreślam.

Jeśli nie zmieniaja się zadania to działania nie moga się zmieniać . KNF (wg mnie) nie jest od prowadzenia polityki lecz od konkretnego nadzoru . (podobnie jak NIK - czy uważasz , że realizuje politykę PiS ?).
              Ja chcę podkreslić co innego. Mianowicie idiotycznym pomysłem było (chyba VR) utworzenie
              KNF (odebranie nadzoru nad bankami KNB tylko dlatego, że w NBP był Prezes - wykonawca woli PiS). Ulokowana w MF KNF działa opieszale i nietrafnie , w odniesieniu do systemu bankowego.

*** A wiesz, że tak? Straty w SKOK (pośrednio) wywołała KNF. Co prawda więcej zrobił minister finansów (od czasu wejścia w życie nowej ustawy o SKOK co trzy miesiące wchodzą kolejne rozporządzenia, utrudniające SKOK-om pracę i zmieniające sposób obliczeń zysków i strat). Ostatnie zostało zaskarżone przez sejmowa komisję i Minister Finansów się z niego wycofał i jął przygotowywać nowe. Ale dzień przed tym KNF publikuje swój raport (który, przynajmniej w teorii, miała już od marca). Przecież przewodniczący KNF musi znać daty wejścia w życie tak ważnych (inny wzór działania to wszak inny wynik!) decyzji, a mimo tego decyduje się publikować raport. Który w świetle nowego prawa jest nieważny. Który z pewnością kogoś przestraszył i skłonił do wycofania oszczędności (ergo spowodował straty w SKOK).

Nie znałem tych szczegółów. Jesli uwagi KNF są do prowadzenia w SKOK ksiegowosci kreatywnej to może nie krytykujmy. Inne informacje to kolejne dowody na balagan w MF
              który jest juz kilka lat i nie musi wiązać się ze świadomym szkodzeniem SKOK-om przez MF.
              KNF (jak pisalem) niepotrzebnie jednak opisała trudną sytuację niektórych SKOK. Tego nie wolno robić, i jeszcze komu. W sumie cześciowo masz rację. Ale usług klientowskich, kredytów straconych, zbyt małych kapitałow = SKOKI nie zawdzieczają rządzącym. tego mi nie wmówisz. Wszyscy powinniśmy (i my dobrze życzący SKOK-om) skoncentrować uwagę na
              zapobieganiu pogarszania sytuacji SKOK a nie przepychankom czyja to wina

**** Dlatego uważam, że tak. Postępowanie KNF miało wpływ na straty SKOK. A co najmniej na ich wielkość (czyli na współczynnik wypłacalności).

Wspólczynnik wypłacalności nie tworzy się/ nie poprawia z dnia na dzień. Opisujesz dzialania
              KNF jakoby szkodliwe skokom a zbyt niski kapitał w skokach jest od kilku juz lat. A więc o czym mówimy. I sytuacja trwa nadal ?!
              • onufryzagloba2 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 06.08.13, 13:49
                Jeśli nie zmieniają się zadania, to działania jak najbardziej mogą. Choćby w tym sensie, że niektóre sprawy są przemilczane, inne szeroko rozpropagowane. Jednych sprawdzamy częściej i bardziej surowo, innych w ogóle, lub z nadzwyczajnie życzliwym stosunkiem.
                Tak ma to miejsce dziś. Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa im. Mikołaja Kopernika od lat lobbuje za wprowadzeniem nadzoru państwowego nad SKOK-ami i ograniczenia władzy Kasy Krajowej. Jest to całkowicie zgodne z kierunkiem politycznym PO. Więc o stratach SKOK Kopernik i zagrożeniu funduszy 130 tys, osób nic się nie mówi. A powinno się: według raportu system SKOK generuje około 200 mln złotych zysku. Wynik to 113 mln na minusie. Czyli cały system generuje straty na 313 mln złotych. System to ponad 50 SKOK-ów. Ale jeden z nich generuje 50% strat! Za to o innych SKOK-ach, nawet o wiele bardziej stabilnych, rozpowiada się głośno, wiedząc przecież, że takie sianie paniki i osłabianie zaufania jest ciosem dla każdej instytucji finansowej. Jeśli nie jest to ukierunkowane politycznie, to jak inaczej?

Masz rację, że współczynnik wypłacalności nie tworzy się z dnia na dzień, ale sposób jego liczenia, albo przepisy traktujące o stosownej jego wielkości już tak. Stąd publikacja raportu w momencie zmiany przepisów była błędem. Umyślnym błędem, który miał za zadanie obniżyć wynik. Tak uważam.
        • onufryzagloba2 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 05.08.13, 19:10
          Co racja, to racja. Niemniej interesujący jest fakt, że Kasa, której długi mogłyby spokojnie pokryć całość długów systemu ma się (według oficjalnych doniesień) dobrze, a Kasa, gdzie długi sięgają 0,2% zostaje objęta nadzorem komisarycznym. Czy to nie dziwne?
          • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 05.08.13, 22:07
            Nie jest dziwne. Każda Kasa to osobna firma . Jak mozna ratować jedna kosztem zysku drugiej ?

Kiedy ratowano skutecznie (siłami KNBankowego) banki spóldzielcze poddały się one restrukturyzacji i zostały jako całośc uratowane. Łączono kapitał kilku BS w jeden bank a likwidowane stawały się filiami dużego BS. I do dziś BS-y mają sie świetnie.

Czy mądrzy zarządzajacy KK SKOK czekaja na silowe rozwiązania, zamiast sami dokonać uporzadkowania tej stajni Audiasza , na wzór BS-ów ? Nie jest za późno.
            • onufryzagloba2 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 06.08.13, 13:28
              Jest dziwne. SKOK Kopernik ma 130 tysięcy członków (mnóstwo) i 152 miliony złotych straty (jeszcze więcej). To strata wpływa na wyniki całego sektora, choć KNF broni się przed ujawnianiem informacji o konkretnych SKOK-ach. A tym samym broni ludzi ze SKOK-u Kopernik, jednocześnie tępiąc SKOK-i w ogóle. To jest dziwne.
              • platinium1100 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 06.08.13, 19:50
                Skok skokowi nie równy.
                Emeryci często korzystają ze skoków ze względu na "łagodniej" liczoną zdolność przez co mimo niskiej emerytury mogą dostać kredyt.
                Jeśli jednak nie chcecie żadnych niespodzianek a skok wydaje wam się ostatecznością to mogę Wam pomóc.
                Jako współpracownik kilku banków mam specjalną ofertę dla emerytów dzięki czemu nawet z niską emeryturą możecie Państwo uzyskać kredyt w normalnym banku za moim pośrednictwem.
                Jeśli ktoś potrzebuję to podaję nr tel - 663 476 695
                • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 07.08.13, 21:47
                  Zagłobo. Z tym SKOK Kopernik to faktycznie coś jest podejrzane. Ukrywanie nic da. Wcześniej czy później prawda wyjdzie na jaw. Już z tego co piszesz wynika, że omawiany SKOK zarządzany jest nieprofesjonalnie.
                  • onufryzagloba2 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 12.08.13, 14:19
                    Zgadza się. I muszę Ci przyznać rację co do KNF. W SKOK Kopernik został wprowadzony zarząd komisaryczny. Brawa dla kontrolerów!
                • skuter44 Re: SKOK - działanie arytmetyczne 13.08.13, 07:34
                  I chwała Ci paltiinum. Tylko nie zdzieraj Ty (zamiast SKOK czy banku) skóry z emerytów za tę usługę.
                  Moja darmowa porada jest natomaist taka:

NIE WOLNO BRAĆ KREDYTÓW NA BIEŻĄCE WYDATKI.
                  NIE WOLNO ZADŁUŻAĆ W BANKACH KIEDY CZŁOWIEK JEST STARY, CHORY
                  MA MAŁE DOCHODY.
                  ABSOLUTNIE NIE WOLNO KORZYSTAĆ Z USŁUG FIRM 'PARABANKOWYCH",
                  yypu Provident , Wanga czy funduszy hipotecznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka