Dodaj do ulubionych

Bezbolesny zabieg

04.07.13, 06:52

Chytrze pomyślne. Ale o tym wiedzieć powinniśmy.
sii.blox.pl/2013/07/OFE-czyli-60-straty-w-jeden-dzien.html

"Nie wiem, czy wszyscy są świadomi, ale Rząd chce zabrać OFE, czyli w zasadzie nam wszystkim, pieniądze zainwestowane w obligacje Skarbu Państwa i… umorzyć. Jest tych obligacji zgromadzonych łącznie na kwotę 150 mld zł, co stanowi około 16% zadłużenia Państwa. Wykonując ten ruch Rząd jednym ruchem, nie wydając ani złotówki, zredukuje dług właśnie o 16%. Kwotę tę zapisze na naszych rachunkach w ZUS-ie. Pięknie, prawda? Rząd nie będzie musiał kombinować skąd wziąć 150 mld zł na wykup obligacji i załatwi sprawę zmianą cyferek w arkuszu kalkulacyjnym, tj trochę zwiększy nasz wirtualny stan posiadania na naszych indywidualnych kontach w ZUS-ie. Te 150 mld zł stanowi też około 60% wszystkich środków zgromadzony w OFE. Żeby lepiej zobrazować sytuację posłużmy się przykładem. Przed zmianą mam na rachunku kwotę 1000 zł, a po zmianie będę miał 400 zł i pozostałe 600 zł na wirtualnym rachunku w ZUS-ie. Nie wiem jak dla Państwa, ale dla mnie oznacza to stratę właśnie 60% w ciągu jednego dnia.

Ale żeby nie było, że pieniądze znikają, to, przynajmniej według Ministra Rostowskiego, zostaną nam one wypłacone w przyszłych emeryturach. Jest w tym jeden szkopuł. Aktualnie wszystkie te pieniądze zostaną wypłacone osobom, które teraz są na emeryturze (wszakże w ZUS-ie jest ciągła powiększająca się dziura), a świadczenia przyszłych emerytów zostaną wpłacone… z pewnością podczas kadencji zupełnie innego rządu".

Obserwuj wątek
    • godzinaosma99minutpoczasie Re: Bezbolesny zabieg 04.07.13, 08:27
      Powiedz mi skuter dlaczego mamy się martwić o pieniądze w ofe w imię jakiej doktryny ? Kto wymyślił niby świetny plan nowych emerytur a nie zasypał dziury starych , kto sprzedawał kolejne zakłady pracy ( czytaj ziemie pod nimi , bo mało która firma interesowała się produkcją w kupowanej firmie , z zamiarem zniszczenia jej w krótkim okresie czasu i wyczyszczenia gruntu pod istniejące lub podobne firmy o podobnej produkcji w świecie ) a pieniądze z tych firm przefiukał na wzrost zatrudnienia w urzędach , podwyżki płac dla siebie i podobne inicjatywy . Przez okres dwudziestu lat zniszczono więcej nie przejmując się ani troszkę o ludzi . Ważne że państwo ( vipy celbryci śmietanka z górnej półki obu izb , politycy , urzędasy wszelkiej maści mają się dobrze ) działa . Na moim osiedlu chodniki pamiętające czasy Gomułki odeszły w zapomnienie dopiero może sześć lat temu . A tereny na których dotąd bawiły się dzieci oddawane są pod budowy domów za które nabywcy płacą krocie , tylko dlatego że to stolica i łatwiej tu znaleźć pracę ( pozornie łatwiej ). Nie będę opisywał skuter rzeczywistości masz ja na wyciągnięcie ręki u siebie . Różnimy się jej oceną . Ty chciałbyś aby wszyscy stanęli w obronie ofe a ja przeciwnie . Mógłbym stanąć w obronie ofe tylko w jednym wypadku . Pomysłodawców wsadzić do więzienia na długie lata ponieważ wiedzieli jak oskubać ludzi z pieniędzy , wiedzieli jaki łatwo i trwale zarobić dla siebie pieniądze w zamian za stanowiska dobrze płatne. Pomysłodawcy wiedzieli o tych co zostali w zusie i to, że któregoś dnia państwo po prostu przestanie im płacić pieniądze , lub zminimalizuje wypłaty pomniejszając kilkukrotnie wypłaty i z całą premedytacją wprowadzali swój plan. No i co ich może obchodzić wizja człowieka na starość kiedy już nic nie może ponieważ został pozbawiony jakiegokolwiek zabezpieczenia . Ba, nawet firmy ubezpieczeniowe odmawiają wypłacania odszkodowania na jakiś tam wypadek . Choć ubezpieczanie się kwitnie , w orange telekomunikacji każdym banku , kablówce , rwe i tak dalej aby tylko ściągnąć pieniądze od lemingów którym nie da się nic . Mówisz rząd chce zabrać pieniądze nam wszystkim , zadaję ci pytanie a komu ma zabrać , tym co sa na emeryturach przestając wypłacać im świadczenia w imię dobrobytu przyszłych pokoleń ? Kogo poświęcisz i kogo wysterujesz do pracy przedłużając odejście na emeryturę do jakiego okresu 70 lat ? 75 ? Może 80 przecież żyjemy dłużej , żyjemy tak żyjemy tylko po co skoro nie mamy sił na działanie , pracę a jedynie na pierdzenie w stołek i puste gadanie . Nie wierze żadnej władzy , nie ma u mnie autorytetu żaden człowiek ani instytucja , nie ma świętości własność , święty jest jedynie Bóg i ziemia jako żywicielka ludzi . Rząd przyzwyczaił nas do wielkich liczb, tu dwa miliardy tam sto pięćdziesiąt miliardów , pusty śmiech mnie ogarnia kiedy nie szanuje się praw nabytych przez tych którzy wchodząc w ten nowy system mieli już dwadzieścia i ponad dwadzieścia lat pracy, zmienia im się warunki gry, żongluje i tak sumami których realnie nie ma, ośmieszając ich pracę ich zdolności i wartość tego, że Polska i Polacy dotrwali w jedności do tych czasów . A to jedna i najważniejsza wartość , której dziś nikt nie pamięta , bo dzięki temu kilka tysięcy osób odkroiło swój kawałek tortu zostawiając reszcie zgryzotę . No jeszcze nie jest tak starsznie , jeszcze nam wypłacają małe co nieco przecież za czterysta złotych przeżyjesz miesiąc , gorzej że nie zapłacisz wtedy mieszkania i i jego składników , odmówisz sobie tv , radia , komórki , internetu . A nikt cię nie zatrudni a nawet jeśli to za forsę bardziej dołującą niż rozwiązującą twoje problemy . Reasumując . Wsadź do więzienia pomysłodawców [przyznam ci rację do tych wirtualnych pieniędzy ofe . Dzielę skórę na nie swoim niedźwiedziu ? A dlaczego jakikolwiek niedźwiedź ma być czyjś . Była mowa o wolności czy nie ? Kiedyś....w bardzo zamierzchłych czasach , za górami, za lasami....
      • iryska2604 Re: Bezbolesny zabieg 04.07.13, 14:35
        Chcieliśmy wolności ? No to ją mamy. Kazda ekipa - od samego początku popełniała kardynalne błedy, źle przeprowadzona prywatyzacja ,zreszta lista byłaby za długa żeby ją wymieniać...Czego sie spodziewalismy wierząc w idee Solidarnosci? Komuny z ludzką twarzą, czy dobrotliwego kapitalizmu? Kto wie? I jeszcze pytanie - jaki ustrój jest naprawdę dobry?
        • skuter44 Re: Bezbolesny zabieg 06.07.13, 18:31
          Irysko. Zadajesz trudne pytania...Np. ".Czego sie spodziewalismy wierząc w idee Solidarnosci? Komuny z ludzką twarzą, czy dobrotliwego kapitalizmu?"

Naiwnie wierzono, że problemy Polski i Polaków rozwiązane zostaną przez rządy "S" i obalenie władzy PZPR. Idea socjalizmu ludowego głoszonego przez "S" była od poczatku ułudą, iluzją. Prowadziła Polskę na manowce. Wystarczy przeczytać 21 postulatów "S". Fiasko tych rządów nastapiło by już po 1989. Okrągły stół spowolnił jednak i wyetapował przejmowanie władzy przez siły "S" co nas chyba uratowało od szybkiej katastrofy. Rządzący popełniali podstawowe błędy w rządzeniu państwem i jest tak do dziś. Główne błędy ; niszczenie majątku narodowego wypracowanego w okresie PRL, bezmyślna prywatycja majątku państwowego poprzez sprzedaż temu kto da więcej, wyprzedaż inwestorom zagranicznym, nie przyjmowanie odpowiednich wzorców zagranicznych przy budowie ustroju politycznego,....
          • pia.ed Re: Bezbolesny zabieg 06.07.13, 20:03
            Okrągły stół spowolnił jednak i wyetapował przejmowanie władzy przez siły "S"
            co nas chyba uratowało od szybkiej katastrofy ...

Czyli teraz mamy wolna katastrofę zamiast szybkiej katastrofy ...
          • baska123 Re: Bezbolesny zabieg 06.07.13, 22:16
            Błędów nie robi ten, co nic nie robi tylko biadoli i węszy afery, urządza prowokacje.
            A na stadionie narodowym wy sjewodnia byli ?
            • skuter44 Re: Bezbolesny zabieg 08.07.13, 14:03
              Moja choroba polityczna - szukanie dziury, w całym państwowym rzadzeniu - nie mogła być wyleczona. Wiedząc o tym , nie chcąc kompromitowac księdza cudotwórcy, nie poddałem się jego szatańskiej / czy boskiej -wink mocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka