08.03.17, 18:06
biznes.onet.pl/emerytury/wiadomosci/wczesniejsze-emerytury-morawiecki-ograniczy-przywileje/ylff7r
Strach się bać................
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: U W A G A 08.03.17, 19:26
      Ktoś zapodał ponury żart; Podobno Morawiecki powiedział, że jeśli ktoś będzie chciał mieć wyższą emeryturę może pracować do śmierci. crying aga
      • mobic Re: U W A G A 08.03.17, 20:40
        Ograniczenia mogą dotknąć sędziów, prokuratorów i służb mundurowych.
        Ja bym do tego jeszcze dodał pilotów, kierowców, maszynistów, zawody nie bezpieczne itp.
        Na pewno byście nie chcieli żeby pilot 90 letni pilotował samolot z ludźmi czy kierowca 90 letni wiózł wasze dzieci na kolonie?
        • leda16 Re: U W A G A 09.03.17, 11:57
          5 lat pracy po uzyskaniu prawa do emerytury, dało mi emeryturę wyższą o...2 zł.50 gr. Po 8 latach moja emerytura wzrosła o 5 zł 43 gr. więc jakby nie patrzeć, Rząd nie kłamał smile A, że lubię pracować zawodowo, nie wyobrażam sobie, że mogłabym siedzieć na emeryturze i popadać w otępienie starcze bądź niańczyć wnuki i trzaskać garami, więc będę pracować póki zdrowie pozwoli. Ale jeśli ktoś pracę zawodową traktuje jak karę, katorgę, krzywdę i dopust Boży, to oczywiście będzie przebierał nogami do jak najwcześniejszej emerytury lub wręcz symulował chorobę, celem uzyskania renty.
          • engine8 Re: U W A G A 09.03.17, 20:34
            "nie wyobrażam sobie, że mogłabym siedzieć na emeryturze i popadać w otępienie starcze bądź niańczyć wnuki i trzaskać garami"

W otepienie starcze popadasz piszac takie rzeczy na takich portalach a gdybys ponianczyla wnuki to gwarantuje ze efekt bylby niewspolmiernie lepszy niz spedzanie czasu na forum..
            Ale kazdy robi to co potrafi...
            Ja pracuje aby zyc a nie zyje aby pracowac.
            • leda16 Re: U W A G A 10.03.17, 12:17
              engine8 napisał(a):
              > Ja pracuje aby zyc a nie zyje aby pracowac.

Bardzo Ci współczuję. Może dlatego tyle w Tobie jadu i żółci.
              • engine8 Re: U W A G A 10.03.17, 22:46
                Chyba cos sie tobie pomieszalo czy poplatalo... JEszcze rozumiem ze ktos ma wlasny biznes i dlateg pracuje jesli nie musi ale zeby pracowac na kogos aby jemu nabijac kabze a samemu jedynie sie nie nudzic?> Tyle rzeczy mozna robic dla dobra innych ludzi - zwlaszcza tych biednych bez brania pieniedzy i to wlasnie daje najwieksza satysfakcje.
                • leda16 Re: U W A G A 11.03.17, 20:45
                  engine8 napisał(a):

JEszcze rozumiem ze ktos ma
                  > wlasny biznes i dlateg pracuje jesli nie musi

No to może chociaż teraz mnie zrozumiesz - od października 2016 r. nie pracuję etatowo, tylko na kontraktach. Mam wolny zawód, co oznacza, iż na etacie miałam szefa organizacyjnego a nie merytorycznego, obecnie go nie mam. Płacę łupieżcy tylko składkę zdrowotną i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze smile

ale zeby pracowac na kogos aby j
                  > emu nabijac kabze a samemu jedynie sie nie nudzic?>

Nie pracuję na kogoś, pracuję z kimś, a co do nudy - nie znam tego uczucia. Ot dzisiaj - cały dzień spędziłam porządkując ogród. Razem z sąsiadami radośnie puszczaliśmy smog w niebo paląc resztki uschłych liści i badyle.

Tyle rzeczy mozna rob
                  > ic dla dobra innych ludzi - zwlaszcza tych biednych bez brania pieniedzy

No właśnie. A skoro moi kontrahenci chcą mi za taką pracę, dla dobra innych ludzi płacić, to czemu mam pracować za friko? To by dopiero była praca na kogoś smile

i to w
                  > lasnie daje najwieksza satysfakcje.

Jak komu.
          • pia.ed Re: U W A G A 10.03.17, 23:31

To moze napisz cos na temat Twego fascynujacego zawodu ...
            bo ja swietnie czulam sie w pracy, ale chetnie przeszlam na emeryture,
            bo dopiero wtedy moglam pojezdzic po swiecie ile chcialam,
            a przede wszystkim swobodnie dysponowac swoim czasem
            i poswiecac go na rozne przyjemnosci - zanim wiek zacznie dawac o sobie znac ...

leda16 napisała:

> 5 lat pracy po uzyskaniu prawa do emerytury, dało mi emeryturę wyższą o...2 zł. 50 gr.
            Po 8 latach moja emerytura wzrosła o 5 zł 43 gr. A, że lubię pracować zawodowo, nie wyobrażam sobie, że mogłabym siedzieć na emeryturze ...

>
            • leda16 Re: U W A G A 11.03.17, 21:08
              pia.ed napisała:
              bo ja swietnie czulam sie w pracy, ale chetnie przeszlam na emeryture,
              > bo dopiero wtedy moglam pojezdzic po swiecie ile chcialam,

Też zwiedziłam kawał świata, ale głównie z rodziną, jak dziecko było małe. Później mieliśmy inne priorytety, skutkiem czego od 2 lat mieszkamy we własnym domu. Prawie 5 lat trwała jego budowa. Mąż na wózku nie wiele mógł pomóc, nawet finansowo. Budowlańcy mieli uciechę - kaleka i stara baba. Ale szybko im miny zrzedły jak zobaczyli, że baba ceny detaliczne i hurtowe zna jak pacierz, drze się o zwrot vatu , punktuje fuszerkę i jelenić się nie daje. Teraz czujemy się jak w raju smile

> a przede wszystkim swobodnie dysponowac swoim czasem
              > i poswiecac go na rozne przyjemnosci - zanim wiek zacznie dawac o sobie znac

Myślę, że żyjąc wśród ludzi nigdy nie można swoim czasem dysponować w 100% swobodnie. Ot, dzisiaj tkwiłam uwiązana w domu, bo przywieźć mieli nową kanapę. Przywieźli, ale jej nie złożyli bo śruby nie pasowały. Więc zwalili części na stos i pojechali. Ja bez mięsa na niedzielny obiad, a w przyszłym tygodniu czas zabierze mi ekipa reklamacyjna. A teraz dziecko sygnalizuje, że piec gazowy nie grzeje i od komputera mnie odgania, żeby poszukać sposobu naprawy w internecie.
              Więc na razie pa.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ab/zc/m1sg/wNSpBodqlfBLGKZdBB.jpg
              • pia.ed Re: U W A G A 12.03.17, 02:19

Opierajac sie na Twoim pierwszym wpisie wzielam Cie za osobe 65 -68-letnia,
                dla przyjemnosci pracujaca na pelny etat ... Przypuszczam, ze to samo pomyslal
                dyskutujacy tu pan ...

leda16
                5 lat pracy po uzyskaniu prawa do emerytury, dało mi emeryturę wyższą o...2 zł.50 gr.
                Po 8 latach moja emerytura wzrosła o 5 zł 43 gr.

Potem okazalo sie, ze mimo pracy zawodowej, dysponowalas i dalej dysponujesz
                duza iloscia wolnego czasu,co bylo Ci potrzebne do dopilnowania budowy domu
                i urzadzania go ... a poza tym masz mieszkajace u Ciebie w domu
                przypuszczalnie dorosle juz dziecko, co odmlodzilo Cie o jakies 20 lat tongue_out
                Teraz zastanawiam sie gleboko, jakie mam wyciagnac z tego wnioski ...

leda16 napisała:
                ... teraz dziecko sygnalizuje, że piec gazowy nie grzeje i od komputera mnie odgania,
                żeby poszukać sposobu naprawy w internecie.

.

• engine8 Re: U W A G A 12.03.17, 06:53
                  Urzedasy panstwowi moga isc chyba od 55 lat? A wiec po 8 latach moze miec 63... i byc jeszcze calkiem dobra Baba..
                  Ej tam nie wierze ze ktos pracuje naprawde tylko dla przyjmenosci - ma chalupe i meza inwalide wiec moze nie MUSI ale musi pracowac i to zrozumiale. A jak ktos lubi prace i sobie mowi ze idzie do pracy bo lubi a nie ze musi to jeszcze lepiej - ja kiedys tak tez sobie mowilem..smile
                  A dzieckiem sie jest zawsze. My nazywamy 40 letniego syna dzieckiem...
                  • pia.ed Re: U W A G A 12.03.17, 12:14

...ma chalupe i meza inwalide wiec moze nie MUSI ale musi pracowac i to zrozumiale.

Zaczac budowac dom przed sama emerytura, to nieczesto spotykana sytuacja,
                    ale jesli sie tak zrobilo, to musi sie pracowac dopoki nie splaci sie kredytu ...
                    a wiec juz nie dla przyjemnosci ...

Engine, ta pani ma "wolny zawod", w ktorym pracujac na godziny moze dociagnac
                    nawet i do 100 lat ... jesli wczesniej nie oslepnie i nie ogluchnie big_grin
                    • engine8 Re: U W A G A 12.03.17, 18:22
                      I dobrze ze tak ma, chce i moze...
                      • baska123 Re: U W A G A 12.03.17, 22:28
                        Masz Anginko rację. O to chodzi żeby mieć, chcieć i móc!!!
                        • engine8 Re: U W A G A 13.03.17, 03:59
                          No tak, ale co z tego ze ja mam i chce??? hehehehehehe
                    • leda16 Re: U W A G A 12.03.17, 21:28
                      pia.ed napisała:
                      > Zaczac budowac dom przed sama emerytura, to nieczesto spotykana sytuacja,
                      > ale jesli sie tak zrobilo, to musi sie pracowac dopoki nie splaci sie kred
                      > ytu
                      ...
                      > a wiec juz nie dla przyjemnosci ...

Z bieżących dochodów i oszczędności, więc jednak bez kredytu. I gdzież napisałam, że tylko dla przyjemności pracuję?
                • leda16 Re: U W A G A 12.03.17, 23:19
                  pia.ed napisała:

>
                  > Opierajac sie na Twoim pierwszym wpisie wzielam Cie za osobe 65 -68-letni
                  > a
                  ,

A cóż Wy mi tu Koleżanko Pia.ed z taką skrupulatnością i drwiną lata liczycie ? O porodzie w drugiej połowie 30-stki nie słyszała? To gdzieście się Koleżanko wychowali, w środku Europy czy może u buszvolków jakichś ?

> dla przyjemnosci pracujaca na pelny etat ...

Niedawno zmarła piękność lat 60-tych, Danuta Szaflarska, z urody niemalże polska Greta Garbo, w wieku 86 lat nakręciła film "Pora umierać". Nie widać na nim, żeby głucha i ślepa była. Założę się, że ze swojej pracy miała nie tylko dużą kasę ale i dużą frajdę. Do ostatnich dni bywała w towarzystwie, udzielała się społecznie, żyła aktywnie. I o to chodzi.

> Potem okazalo sie, ze mimo pracy zawodowej, dysponowalas i dalej dysponujesz
                  > duza iloscia wolnego czasu,co bylo Ci potrzebne do dopilnowania budowy domu
                  > i urzadzania go ...

Właśnie ciągle brak mi czasu, na wszystko. A budowa, wbrew pozorom aż tak dużej ilości czasu nie wymaga. Zlecasz pracę, odbierasz ją i to wszystko. Napisałam 4 lata ale wcześniej 2 lata zajęła biurwowa papierologia.

a poza tym masz mieszkajace u Ciebie w domu
                  > przypuszczalnie dorosle juz dziecko, co odmlodzilo Cie o jakies
                  > 20 lat tongue_out

Wręcz przeciwnie - w ciąży straciłam 2/3 włosów, figurę, trochę zębów i uznałam opiekę nad małym dzieckiem za ogłupiającą.

> Teraz zastanawiam sie gleboko, jakie mam wyciagnac z tego wnioski ...

Noo, może takie jak Fryderyk Engels w książce "Rola pracy w procesie uczłowieczania małpy"
                  • engine8 Re: U W A G A 13.03.17, 04:08
                    "A budowa, wbrew pozorom aż tak dużej ilości czasu nie wymaga. Zlecasz pracę, odbierasz ją i to wszystko"

Ty prawde mowisz czy sobie zart robisz? Polske znam na tyle ze takich rzeczy nie widzialem ale podobno cuda sie zdarzaja. To nawet w Hameryce tak nie jest. Budowa czy kazdy remont zajmuje przynajmniej 2x tyle i kosztuje 3x tyle ile bylo planowane.. i jak sie to nie skonczy rozwodem to graniczy z cudem... a u nas rzadko kto buduje - robi to dewelopwer a klient kupuje wybudowane i wyposazone ale i tak kosztuje to mase nerwow...

" w ciąży straciłam 2/3 włosów, figurę, trochę zębów i uznałam opiekę nad małym dzieckiem za ogłupiającą. "

Tzn darlas sobie wlosy z glowy i zgrzutalas zebami caly czas?
                    A ty na pewno masz zenskie geny? Bo moja zona i inne kobiety ktore o tym mowia uwazaja ze ciaza i wychowanie dziecka to najlepsze co jej sie w zyciu zdarzylo...
                    • leda16 Re: U W A G A 13.03.17, 22:48
                      engine8 napisał(a):
                      > A ty na pewno masz zenskie geny? Bo moja zona i inne kobiety ktore o tym mowi
                      > a uwazaja ze ciaza i wychowanie dziecka to najlepsze co jej sie w zyciu zdarzy
                      > lo...

To, że dziecko jest dla mnie wartością najwyższą nie oznacza, iż będę wielbić dźwiganie 15-to kilogramowego brzucha. Oczywiście bez ciąży dziecka by nie było, ale mało która choroba tak niszczy organizm kobiety jak ciąża. Karmienie piersią też urody temu atrybutowi seksualnemu nie dodaje a wychowanie dzieciaka nie zawsze przebiega po różach. Ja w każdym razie ciąży i porodu z rozrzewnieniem nie wspominam.
                      • engine8 Re: U W A G A 14.03.17, 02:10
                        A podobno ciaza odmladza organizm? Widze dookola mlode mamy majace po 3, 4, 5 dzieci i wygladaja jak modelki..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka