15.09.22, 22:21
W polsce jest ponad 6 mln emerytów. To mogłaby być duża siła. Tymczasem zgadzamy się na to, by traktowano nas jak istoty niższej kategorii. Po dziesięcioleciach uczciwej pracy słyszymy że ci z nas, których emerytura zbliża się do średniej krajowej to cwaniacy. My uszy po sobie. Emerytura o 10% przekraczająca płacę minimalną, to dla emeryta tak ogromne pieniądze, że nie należy mu się wsparcie w postaci 14 emerytury. Itd. Na każdym kroku daje się nam odczuć, że żyjemy na łaskawym chlebie. A tymczasem my przez dziesięciolecia płaciliśmy składki które MIAŁY pracować na nasze emerytury. Czy nie czas zacząć bronić się przed politykami, którzy tucząc się naszym kosztem przez dziesięciolecia marnowali nasze składki ?
Obserwuj wątek
    • kobieta_jesienna Re: Emerytury 16.09.22, 08:18
      Tak, zgadzam sie z Panem---rzucane nam ochlapy wzbudzające wśrod niektorych euforie (bo rzad daje!) nie zalatwiaja w zaden sposob istoty sprawy. Ale z tego co widze, to niestety chyba mizerne sa szanse na to, aby jednak ruszyc tylki i zacząć dzialać dla naszego wspolnego dobra. Pozdrawiam.
    • marii51 Re: Emerytury 16.09.22, 08:24
      Nareszcie mamy post mądry i
      ja na takie posty tu wyczekiwałam
      na fb na 70 + trwa dysusja odobnego tematu.. lecz
      o ogomnym socjalu dla łodych
      ich dzieci i o ym że cik łodzi ani mslą racowac bo otrzyuja na 3 czy 44 dzieci .
      . razm awet około 7 tys.. z wszekich pomocy gdzie tylko się da...
      ps
      ale pjaiają sę wypwiedzi w bronie rządu,że dbrze to czyni ..
      nie ważne,że młode ałżęństwa ie podejmują i ani myslą rzpoczynać pracę.
      nie płacą żadych składek a rzyszła emeryturę
      ps 2
      a muy zgadzamy się.... jak Napisała dziadekw42.. ...uszy po sobie... .
      A DODAM jeszce że
      ZUS MOŻE ZABRAC MOJE SKŁADKI 100 %^
      BO PRZESZŁAM PO ŚMIERCI MĘŻA NA JEGO naliczoną emeryturę --->.
      ale i z jego składek zabrał zus 15 % i tym samym pomniejszyli mi swiadczenie po mężu
      • engine8t Re: Emerytury 16.09.22, 23:19
        Za to w zlodziejskiej ameryce po pierwsze emerytury nie sa opodatkowane a po drugie po smierci malzonka wybierasz sobie wieksza emryture i dostajesz 100%.
        A przed smiercia - nawet jak nigdy nie pracowalas i osiagnelas wiek emerytalny to dostajesz 50% emerytury malzonka - tzn nie musi on byc obecnie malzonkiem - wystarczy ze by min 10 lat. I jak miales kilku takich to mozesz wybrac ta najwyzsza... A opiek emedyczna lacznie z lekami masz prawie za darmo ...a to dlatego ze u was jest medycyna bezplatna wiec musicie do nie slono doplacac a a u nas prywatna wiec prawie darmowa..
        Tak ze nie wierzcie w te internetowe bzdury jak to w ameryce emerytom zle.
          • engine8t Re: Emerytury 07.03.25, 02:26
            chris.w2 napisał:

> engine8t napisał:
            > > nie wierzcie w te internetowe bzdury jak to w ameryce emerytom zle
            >
            > Amerykańskie emerytury. Jak to działa?
            >

Jakos dziala ze ludzie ktorzy sie emerytury spodziewali na nia liczyli a wiec zaoszczedzili sobie moga zyc bardzo wygodnie. Nm nap sama emrytura wystarccza na wygodne zycie i oszczednosci nie ruszamy chyba ze na wieksz wydatki a odsetki ja powiekszaja tak ze na meytirze nic ni erobilmy a sie "bogacimy" pomimo ze na niczym kompletnie nie oszczedzamy.
            Czyli nie jest zle smile
            • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 10:33
              Jeszcze lepiej maja, ci którzy amerykańską emeryturę tu w Polsce dostają.
              Domy pobudowali, co miesiąc "amerykanke' dostają i żyja sobie jak w raju.
              • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 10:55
                engine8t , ty zdrajco Ojczyzny,
                przestan już, tu nas depresjonowac.
                wlasne filmiki wstaw, a nie cudze.
                Wszak 7 przykazaniue jest:
                nie kradnij!
                • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 11:04
                  Czego tu jeszcze szukasz,
                  zdrajco Ojczyzny mej,
                  której nigdy nie opuściłam.
                  • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 11:09
                    Kiedyś takich ja ty.
                    wszarzami sie określało.
                    • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 13:43
                      I dla mnie takim wszarzem, jesteś!
                      • engine8t Re: Emerytury 08.03.25, 02:05
                        irsila napisała:

> I dla mnie takim wszarzem, jesteś!

Zazdrosc cie zje od srodka wiec moze jednak sprobuj spojrzec na Swiat inaczej.
                        Ja ojczyzny nie zdradzilem. Dostalem kiedy skopniak ze az sie za granica znalazlem...
                        Zatrzymalem sie ju zchcialem wraca ale patrze ze tu wcal eni ejest tak zle jak nam wladze PRL wmawialy i doszedlem do wnioski dlaczego ma wracac i ludziom przykrosci sprawiac...

Tu sie mowi " Out of sight, Out of mind" co po waszemu mniej wiecej znaczy "Co z oczu, to z serca".
              • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 17:02
                irsila napisała:

> Jeszcze lepiej maja, ci którzy amerykańską emeryturę tu w Polsce dostają.
                > Domy pobudowali, co miesiąc "amerykanke' dostają i żyja sobie jak w raju.
                Wystarczyło w Stanach,
                10 lat popracowac!
                a nie w hucie na zmiany, im Lenina, potem Sendzimira,
                a koniec jakieś Hindusa,
                na zmiany zapie.dalać.
                • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 17:58
                  By dolce vita, tu mieć na starość.
                  Amerykę, tu mamy!
                  • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 19:44
                    Cwaniactwo popłaca, a nie uczciwa praca.
                    • irsila Re: Emerytury 07.03.25, 22:32
                      Wystarczy z bogatego, do biednego kraju sie przenieść na starość,
                      i już inny przelicznik jest
                      i od razu bogaczem się stajesz.
                      • engine8t Re: Emerytury 08.03.25, 02:10
                        irsila napisała:

> Wystarczy z bogatego, do biednego kraju sie przenieść na starość,
                        > i już inny przelicznik jest
                        > i od razu bogaczem się stajesz.

Tylko ze bycie bogatym w biednym kraju to tez nie eldorado.
                        Najlepiej byc bogatym w bogatym kraju.
                        • irsila Re: Emerytury 08.03.25, 08:20
                          To wszystko jest ok.
                          Jedynie mnie denerwują te przeliczniki.

Ja maleńki móżdżek mam, nigdy nie chciałam Ameryki

Mąż jakiś czas tam u kumpla był i sobie chwalił,
                          ale to dawno było, 25 lat temu.

Moje marne pojęcie w mojej marnej główce mam, takie:
                          Ameryka dla byka,
                          Kanada dla dziada,
                          a Europa, dla chłopabig_grin
                          • maria88 Re: Emerytury 08.03.25, 09:42
                            Tak w okresie PRLu jak tez dzisiaj, kto moze wyjeżdza za granicę
                            żeby poprawić sytuacje finansową. Nie potępiam.
                            Pracuje sie między innymi i po to żeby starość była godna.
                            Sama tez miałam ochote wyjechać ale warunki rodzinne
                            nie pozwoliły.
                            Do dzisiaj tego żałuję, bo po 40 latach mam emeryturę,
                            ktora nie wystarcza na godne zycie.

Moim zdaniem Polska nigdy nie miała szczęścia do rządzących.

W chwili obecnej z tego co obserwuję, rząd stara sie zrównać
                            wysokośc emerytur osób z długim stażem pracy
                            z tymi co pracowali po kilka lat
                            i to mi sie nie podoba.

• hrasier_2 Re: Emerytury 12.03.25, 08:38
                              "Moim zdaniem Polska nigdy nie miała szczęścia do rządzących. Poprzedni rząd jednak dawał wyższą waloryzacje emerytom, nie obniżał czternastek. I nie okłamywał ich że niska jest inflacja. Był zerowy podatek na żywność i osłonowe na gaz i prąd. Jak każdy głosuje tak ma.
                              • maria88 Re: Emerytury 14.03.25, 16:25
                                Przede wszystkim rozdawnictwo w latach rządu PiS przyzwyczaiło ludzi do
                                tego że można nie pracować a państwo zapewni im przyszłość.
                                • uoia Re: Emerytury 14.03.25, 18:27
                                  maria88 napisała:

> Przede wszystkim rozdawnictwo w latach rządu PiS przyzwyczaiło ludzi do
                                  > tego że można nie pracować a państwo zapewni im przyszłość.

>Rozdawnictwo rzadu PIS<?
                                  Ja jestem asolutna przeciwniczka rozdawnictwa, zeby komus dac trzeba komus zabrac... ale udzie pracy w Polsce byli okradani przez dziesiatki lat. Najpierw komuna, budujac potege socjalizmu, pozwalala na zarobki wystarczajace, zeby z glodu nie umrzec, jednoczesnie, mielismy byc wdzieczni, wmawiali nam, ze do wszystkiego doplacaja i nie musimy placic podatkow, jak w tym obrzydliwym kapitalizmie. Zapomnieli dodac, ze zarobki Polakow byly w przeliczeniu $20. Potem przyszlo nowe i przemalowane lewactwo uwlaszczylo sie na majatku panstwa. Powstawaly foruny z majatku narodowego, resztki tego czego ruski nie wziely. Pewnie juz nie pamietasz jak upokarzajace dla Polakow byly sporadyczne wyjazdy na zachod. brali ze soba chleb, wysuszona kielbase zwyczajna - nie bylo ich stac na kupno takich "rarytasow" za zachodnia granica . Bylismu zebrakami Europy.
                                  Ja uwazam, ze PIS prowadzil bardzo sluszna polityke, po wejsciu do Unii, to bylo konieczne, zeby zarobki Polalow nie odbiegaly tak drastycznie od zarobkow w krajach Unii. Bycie tania sila robocza nie jest atutem, jest powodem ponizania Polakow i zlego traktowania Polski. Uwazam, ze mieszkancy Unii powinni miec porownywalne dochody, przynajmniej place minimalne, to powinno byc priorytetem rzadow unijnych. Rozumial to PIS.
                                  • maria88 Re: Emerytury 14.03.25, 19:01
                                    uoia - wszystko pamietam i wiem jak było cały czas po wojnie
                                    i jak teraz.
                                    Zakładając rodzinę trzeba było pracować,żeby ją utrzymać . Nikt nikomu nie płacil, że rodzina mu się powiększyła .Dzieci się rodziły, kształciły, chociaż czesto w domach wielu rzeczy brakowalo.
                                    Tak samo dzieci opiekowały sie rodzicami wymagającymi opieki i nikt im za to nie płacił.
                                    ba nawet nikt o tym nie myślał żeby państwo mu za to zapłacilo.
                                    Przykładów mogła bym przytoczyć wiele.

• engine8t Re: Emerytury 08.03.25, 23:31
                            irsila napisała:

> To wszystko jest ok.
                            > Jedynie mnie denerwują te przeliczniki.
                            >
                            > Ja maleńki móżdżek mam, nigdy nie chciałam Ameryki
                            >
                            > Mąż jakiś czas tam u kumpla był i sobie chwalił,
                            > ale to dawno było, 25 lat temu.
                            >
                            > Moje marne pojęcie w mojej marnej główce mam, takie:
                            > Ameryka dla byka,
                            > Kanada dla dziada,
                            > a Europa, dla chłopabig_grin

Przeliczniki nie sa potrzebne jesli sie siedzi na D w tym samym miejscu i tam wydaje gdzi zarabia a przydaja sie tylko jak sie zarabia w jednym a wydaje w drugim.

• engine8t Re: Emerytury 08.03.25, 02:08
                    irsila napisała:

> By dolce vita, tu mieć na starość.
                    > Amerykę, tu mamy!

No macie tylko nie to najlepsza czesc Ameryki i ciagle mnie zastanawia dlaczego nie importujecie dobrych rzeczy z Ameryki a tylko te zle
              • engine8t Re: Emerytury 08.03.25, 01:59
                irsila napisała:

> Jeszcze lepiej maja, ci którzy amerykańską emeryturę tu w Polsce dostają.
                > Domy pobudowali, co miesiąc "amerykanke' dostają i żyja sobie jak w raju.

No tak ale nie ma nic za darmo.
    • marii51 Re: Emerytury 16.09.22, 08:32
      ale o robi rząd ? w ciągu dalszym?
      dzis czytam....
      Nowe 500 plus dla seniorów.
      Waloryzacja może zwiększyć emerytury i renty nawet o 1000 zł!

i wiem,że to juz do celu by emeryci głosowali ..
      to już nikt inaczej aż do wyborów nie pomysli..
      boprzecież tak wspaniale dbają o seniorow ..

a przeceż to zwyczajna ZABAWA EMERYTAMI jak bardzo dokladnie opisał w pierwszym poscie zakładając wątek
      dziadekw42 // brawo !!!bo to prawda !!
      • marii51 Re: Emerytury 16.09.22, 08:32
        link sorrki
        superbiz.se.pl/wiadomosci/waloryzacja-wyzsza-niz-16-proc-jak-inflacja-podwyzsza-emerytury-aa-ch4p-7uyx-eG16.html
    • engine8t Re: Emerytury 16.09.22, 23:12
      A palciles 13 i 14 skladke? A czy ktos kiedys wierzyl albo twoerdzil i potwierdzil ze skladki "pracowaly, pracuja albe beda pracowac" na nasze emrytury? Skor nie to kto tu jest ..no nie ten tego?
      A wiedzac ze emryture beda niskie irzdz bedzi edo tego je okradal - oszczedzales aby ni epolegac jedyni ena teej rzdowej emryturze? Tez nie? Ej, wej...
    • krakkrakusek1au Re: Emerytury 20.09.22, 09:40
      Właśnie przed chwilá otrzymałem polská zwykłá, polská czternastkę i australijská emerytury. Po przeliczeniu otrzymanych pieniędzy netto wychodzi mi, że polska zwykła+ polska czternastka razem wzięte sá tylko nieznacznie mniejsze od mojej australijskiej dwutygodniówki co oznacza, że ta australijska przeliczona na miesiác jest tylko niecałe 5X większa od polskiej. Ale poszaleję! Kaczyński i Morawiecki niech żyjá!!!
      • uoia Re: Emerytury 20.09.22, 16:33
        krakkrakusek1au napisał:

> Właśnie przed chwilá otrzymałem polská zwykłá, polská czternastkę i australijsk
        > á emerytury. Po przeliczeniu otrzymanych pieniędzy netto wychodzi mi, że polska
        > zwykła+ polska czternastka razem wzięte sá tylko nieznacznie mniejsze od mojej
        > australijskiej dwutygodniówki co oznacza, że ta australijska przeliczona na mi
        > esiác jest tylko niecałe 5X większa od polskiej. Ale poszaleję! Kaczyński i Mor
        > awiecki niech żyjá!!!

Po co ten sarkazm? Masz pretensje do Kaczynskiego i Morawieckiego? O co? Zapomniales, ze na ta 5X mniejsza od austalijskiej emeryture pracowales za komuny. Ja mysle, ze duzo osob w Polsce, dzieki tym czternastkom, moze nie "poszaleja", ale wyszlo ze skrajnej biedy. Nie zapominaj, ze jeszcze pare lat temu, za rzadow Tuska, atutem Polski byla tania sila robocza. Na Twoim miejscu, bogacza, czulabym sie zazenowana wyciagajac do Polski reke o pieniadze nawet te prawnie mi nalezne.
        • krakkrakusek1au Re: Emerytury 20.09.22, 21:26
          Nie mam pretensji do Kaczyńskiego i Morawieckiego o nic. Z tym "zażenowaniem " to jest tak, że aby otrzymać australijská emeryturę MUSIAŁEM złożyć podanie o polská z uwagi na australijskie przepisy i umowę międzynarodowá. Bogaczem się nie czuję a polska emerytura przydaje mi się np do zakupu benzyny. Poza tym niektóre ceny w Australii sá wyższe niż w Polsce. Dla przykładu, parę lat temu zrobiłem sobie szczęke w Polsce, za którá zapłaciłem równowartość A$300. Szczękę tá australijski dentysta nazwał "Mercedesem" bo była najwyższej światowej jakości. Obecnie państwo australijskie (z uwagi, że jestem emerytem) zapłaciło A$1700 za podobná ale niższej jakości szczękę, którá ten sam dentysta nazwał dla porównania "Nissanem". Australijska szczęka jest droższa od złota ale gorsza od polskiej. Prawdá jest to co piszesz. Ja też wyszedłem ze skrajnej biedy. Moja polska emerytura jezeli wziáć pod uwagę przepracowane lata jest nawet proporcjionalnie wyższa niż australijska a to z uwagi, że w Australii sá inne- bardziej komunistyczne przepisy emerytalne. Ja mam taki, może trachę pokręcony humor a otrzymujác ekstra pieniádze było mi wesoło. Pozdrawiam.
        • krakkrakusek1au Re: Emerytury 20.09.22, 21:43
          Aha, zapomniałem nadmienić, że TAK, pracowałem za KOMUNY i jestem z tego dumny! Pamięć o Edwardzie Gierku niech żyje!!! Tym razem na serio.
          • krakkrakusek1au Re: Emerytury 20.09.22, 21:49
            I jeszcze dodam, że obecnie w Australii mamy najlepszego od conajmniej 40 lat premiera- Anthony Albanese. To taka wersja Edwarda Gierka. Jest super. Jestem dumny.
    • zuzanka005 Re: Emerytury 01.04.25, 20:54
      średnia emerytura niższa od najniższej płacy, żenujące
      • engine8t Re: Emerytury 01.04.25, 21:36
        zuzanka005 napisała:

> średnia emerytura niższa od najniższej płacy, żenujące

- Nie tylko w Polsce.
        - Bedzie jeszcze gorzej.
        - Nalezy sie samemu zabezpieczyc (oszczedzac) na emeryture.
      • marii51 Re: Emerytury 22.05.25, 10:22
        unteresujące ,,, mam takie możliwości na dodatki a od 11 lat
        słowo daję nie wiedziałam

więc jesli na socjalne fundusze emerytom
        nie wypłacano, .... i gdzie pofrunęły te pieniądze?
        gdzie ta ministra z poprzednich lat ?
        widzicie jak można się dorabiać???
        rzad powinien jasno okreslic
        ile na dodatki dostali pieniedzy i rozliczyc się co roku z tych pieniedzy
        a cisza n/t organizowali co chcieli

Obecne ministerstwo posprwdzało jak to było i mamy odpowiedz,, EMERYT JAK MA WIEDZIEC JAK NIKT NAS NIE ZAWIADAMIA,,,,
        SIEDZE OD LAT W KOMPUTERZE A NIE MIAŁAM POJĘCIA
        bo o niesprawnosci owszem bo dawniej bez grupy jak i obecnie,,
        odliczyc mogłam od podatku 760 zł to znam
        w ubiegłym roku zagapiłam się,,,
        bo ZUS NIE WYSYŁA TABELI NASZYCH EMERYT
        CO I ILE NA CO POTRĄCA A JUZ OD 24 R MI PODATEK ,, POBRALI
        miałam karteczki opłat
        ale podstawa to pobrany rachynek za opłatę n aleki
        fiasko apteka nie wyda dawniejszych rachunków,,,
        kolejny zgryz,,,, pesel po co mamy,,,
        a rachunki ateka przecież też się rozlicza,,
        odnowilimi z poł roku wydanych na leki,,,
        układu układziki,,, nie douczenie farmaceutów !! jak ma byc naprawdę,,
        Tekst linku
        • marii51 Re: Emerytury 22.05.25, 10:25
          cyt >>Dodatek pielęgnacyjny
          Przysługuje kobietom po sześćdziesiątce oraz mężczyzną, którzy skończyli 65 lat, pod warunkiem że otrzymania orzeczenia od lekarza ZUS o niezdolności do pracy oraz samodzielnej egzystencji.

Dodatek pielęgnacyjny bez żadnych warunków przysługuje osobom po 75 roku życia.

W 2025 r. kwota dodatku wynosi 348,31 zł.
          • irsila Re: Emerytury 23.05.25, 17:11
            Dzięki za info.
            Jeśli mąż do 21 listopada dożyje,
            to się na ten zasiłek załapie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka