Dodaj do ulubionych

nowe ulaskawienie

11.01.24, 16:05
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30585560,duda-o-sprawie-kaminskiego-i-wasika-w-wszczynam-postepowanie.html#s=BoxMMtImg1
Tym samym Duda legitymizuje dzialania rzadu. On sie boi swoich sluzb ochrony, policji i byc moze tez wojska, ktorego przeciez jest glowno dowodzacym, to jest dla mnie jedyne wylumaczenie. Wedlug mnie ta decyzja spowoduje eskalacje przemocowych dzialan obecnego rzadu. Duda tworzy precedens, ktory jest niewybaczalny.
Obserwuj wątek
    • mobic Re: nowe ulaskawienie 11.01.24, 16:53
      Źle jak by nie ułaskawił ale i źle jak ułaskawił.
      • uoia Re: nowe ulaskawienie 11.01.24, 19:43
        mobic napisał:

> Źle jak by nie ułaskawił ale i źle jak ułaskawił.
        >
        Ja mysle, ze to co zrobil Duda bylo najgorsza opcja. Przyznal sie do bledu, czego nie robi zaden polityk. Od teraz wszystko co zawetowal, nie podpisal czy podpisal, a z co nie jest na reke rzadzacym, moze byc kwestionowane. Kto raz popelnil blad, mogl go popelnic wielokrotnie. Sytuacja w Polsce jest trudna, decyzje pdejmowane przez rzad i wprowadzane w zycie sa tragiczne, Duda dal Tuskowi "kolo ratunkowe", pozwolil mu to wyjsc z tego bajzlu z twarza. Obawiam sie jednak, ze poniewaz, wszyscy maja w sobie tyle nienawisci, niewiele to zmieni. Duda, jako niewiarygodny polityk, wytracil obecnej opozycji ostatnie narzedzie oporu. Mysle, ze do wyborow samorzadowych, bedzie jako tako, jesli to co jest teraz mozna tak nazwac, po wyborach wszystko sie posypie.
        Chce sie mylic, czas wszystko zweryfikuje.
        • engine8t Re: nowe ulaskawienie 11.01.24, 21:43
          Mnie Polska obecnie wyglada na republike bananowa.
          No i jak juz Niemcy to mowia..
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,30586443,niemiecka-prasa-o-aresztowaniu-kaminskiego-i-wasika-skandal.html#s=BoxMMtCzol3
          • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 10:23
            engine8t napisał:

> Mnie Polska obecnie wyglada na republike bananowa.
            > No i jak juz Niemcy to mowia..
            > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,30586443,niemiecka-prasa-o-aresztowaniu-kaminskiego-i-wasika-skandal.html#s=BoxMMtCzol3

A mnie szczerze mówiąc martwi USA i to co się tam wyprawia. Kraj 350 milionowy nie ma odpowiedniego kandydata na prezydenta. Dla mnie jest to przykre i niepojęte, a zarazem groźne, dla nas tu w Europie także.

Jeżeli chodzi natomiast o to co w Polsce się wyprawia to efekt ośmiu lat rządów jednego człowieka, który właściwie już wszystko dopinał na ostatni guzik, aby system autorytarny zaczął działać nad Wisłą.
            Zabrakło ostatniego guzika czyli uzależnienia sądów. Nie zdążył, ale zostawił w ruinie system prawny Rzeczypospolitej.
            Ci dwaj panowie za kratami świadczą tylko o tym, że nie udało się do końca zrujnować państwa prawa nad Wisłą, ale naprawa będzie trwała latami.
            Teraz na kanwie tych dwóch panów za kratami PiS będzie budował następny mit po micie smoleńskim.
            Jednak ci dwaj panowie za kratami to świadectwo tego, że nie ma świętych krów.
            • uoia Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 18:47
              mateusz572 napisał:

> ...
              > Jeżeli chodzi natomiast o to co w Polsce się wyprawia to efekt ośmiu lat rządów
              > jednego człowieka, który właściwie już wszystko dopinał na ostatni guzik, aby
              > system autorytarny zaczął działać nad Wisłą.
              > Zabrakło ostatniego guzika czyli uzależnienia sądów. Nie zdążył, ale zostawił w
              > ruinie system prawny Rzeczypospolitej.

Czy Ty pamietasz kto, po wygranych przez PIS wyborach, zaczal dlubac w sadach? Kto wybral swoich, dodatkowych sedziow, do Trybunalu Konstytucyjnego, w miejsce tych, ktorym kadencja sie jeszcze nie skonczyla...na zapas? To byla Ewa Kopacz, nawet pamietam czym to motywowala > po co nowa wladza ma sie tak meczyc, na poczatku i tak beda mieli duzo pracy<. PIS chcial sady reformowac, napisano nowe ustawy, przeglosowali je w sejmie, ale tu Duda , nie chcac byc adrianem, pod wplywem naciskow, popelnil swoj pierwszy, duzy blad. Zawetowal, jednoczesnie zobowiazujac sie, ze sam nowa ustawe napisze, slabo mu to wyszlo. Wtedy zaczlo sie ze strony totalnej opozycji (z pomoca Unii) niszczenie Polski.

> Ci dwaj panowie za kratami świadczą tylko o tym, że nie udało się do końca zruj
              > nować państwa prawa nad Wisłą, ale naprawa będzie trwała latami.

Co ci dwaj panowie zrobili? Ile i komu ukradli? Czy uwazasz, ze walka z korupcja, szcegolnie na szczytach wladzy jest latwa do udowodnienia? Kto rujnowal panstwo? Ja nie rozumiem, dlaczego ludzie, ktorzy w sumie tez sa okradani, bronia przestepcow. Dla mnie Kaminski i Wasik sa bohaterami i nie jestem pewna, czy sa zdowoleni z posuniec Dudy ("na prosbe zon"? super motywacja}.
              • krakkrakusek1au Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 22:22

> Co ci dwaj panowie zrobili? Ile i komu ukradli? Czy uwazasz, ze walka z korupcj
                > a, szcegolnie na szczytach wladzy jest latwa do udowodnienia? Kto rujnowal pans
                > two? Ja nie rozumiem, dlaczego ludzie, ktorzy w sumie tez sa okradani, bronia p
                > rzestepcow. Dla mnie Kaminski i Wasik sa bohaterami i nie jestem pewna, czy sa
                > zdowoleni z posuniec Dudy ("na prosbe zon"? super motywacja}.

- Z mediów wiem, że ci panowie popełnili przestępstwo, czyli: sfałszowali dokumenty i prowokowali do korupcji. W wyniku tego upadł legalnie wybrany rzád i pan Lepper "popełnił" samobójstwo. Zważywszy, że zdawali sobie sprawę z przestępczego charakteru swoich działań, dwa lata więzienia jest jak najbardziej słuszne. Nie można popełniać przestępstwa w celu zbadania czy ktoś jest uczciwym!
            • hell-raiser1 Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 04:27
              mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 10:23
              engine8t napisał. Po zmianie rządu tuskowego to samo będzie robione. Bo nic nie trwa wiecznie . Za bardzo się pieściły Pisiory z tymi łobuzami to mają za swoje. Amen.
              • irsila Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 11:12
                Przemoc, przemoc, widzę i czuję, smutno micrying
                • hell-raiser1 Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 15:23
                  irsila napisała:

> Przemoc, przemoc, widzę i czuję, smutno micrying
                  >
                  Za nic mają ludzi którzy głosowali na Pis. Widać taką mściwość u Tuska. Ten facet już zapomniał jak wygląda uśmiech. To samo Hołownia, aż mu się usta krzywią. Najlepsze jak zaprosił niezależne media na wywiad. Śmiechu warte to było.
                  • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 15:36
                    Zebrało się towarzystwo wzajemnej adoracji i jątrzy przeogromnie przeciwko demokratycznie wybranej opcji. Towarzystwo nie liczy się z wolą suwerena. Kwik słychać ogromny przy odrywaniu od koryta.
                    • irsila Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 15:46
                      Zgadzam się, ale te metody!
                      Zbyt brutalne!
                    • uoia Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 16:51
                      mateusz572 napisał:

> Zebrało się towarzystwo wzajemnej adoracji i jątrzy przeogromnie przeciwko demo
                      > kratycznie wybranej opcji. Towarzystwo nie liczy się z wolą suwerena. Kwik słyc
                      > hać ogromny przy odrywaniu od koryta.

Hmm... " towarzystwo wzajemnej adoracji"" zawsze staram sie unikac dyskusji z kims, kto ma zdanie podobne do mojego. Uwazam, ze panowie Kaminski i Wasik mieli prawo do prowokacji, zwlaszcza, ze byla ona przeprowadzona za zgoda sadu, zgodnie z prawem, zrobili to, zeby miec dowody na skorumpowanych politykow czy biznesmenow.
                      Mam pytanie. Czy zeby miec dowody na dzialania pedofilskie, mozna zrobic prowokacje czy nie?
                      • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 17:10
                        Tak ma działać państwo prawa?
                        tvn24.pl/polska/mariusz-kaminski-i-maciej-wasik-afera-gruntowa-za-co-skazano-politykow-7717122
                        Tak działa putinowska Moskowia.
                        Dajcie mi człowieka a ja spreparuję winę.
                        • irsila Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 18:16
                          Warto poczytać innych, mądrych:
                          Jan Maria-rokita, pisze o tym tak:
                          Tekst linku
                        • uoia Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 18:27
                          mateusz572 napisał:

> Tak ma działać państwo prawa?
                          > ...
                          > Tak działa putinowska Moskowia.
                          > Dajcie mi człowieka a ja spreparuję winę.

Nie moge otworzyc linku, ktory zalaczyles, tak ze trudno jest mi sie do niego ustosunkowac. W kazdym razie, mysle, ze przeczytalam dosyc duzo na ten temat i moge miec swoja opinie. Jest to opinia subiektywna, jak kazdego z nas. Nie jestesmy w stanie niczego zweryfikowac, snujemy wnioski na podstawie naszych doswiadczen, pod tym pojeciem rozumiem wiele ksztaltujacych nas i wplywajacych na nasze rozumowanie czynnikow.
                          Nie odpowiedziales na moje pytanie, czy mozna zastosowac prowokacje wobec np. internetowego pedofila.
                          Mam nowe pytanie, czy uwazasz, ze to co robi obecny rzad , jest dzialaniem panstwa prawa? Jesli tak, wyjasnij mi dlaczego tak myslisz, dla mnie dzialanie rzadu jest kpina z prawa. Najgorsze jednak jest to, ze mozemy stracic Polske, a wszyscy, ktorzy wstydza sie, ze sa Polakami i ktorym wydaje sie ze bedac "europejczykami" beda zyli lepiej, zycze, zeby nie obudzilisie, ktoregos dnia, w reka w nocniku.
                          • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 18:42
                            To ja zadam tobie pytanie:
                            Czy przez te osiem lat rządów PiS-u
                            To były rządy państwa prawa?
                            A link się doskonale otwiera i w skrócie przedstawiono tam w jaki sposób ci dwaj panowie poczuli się jak w Moskowii Putina.
                            Tak Putin zamyka ludzi dla siebie niewygodnych w gułagach na Syberii.
                            Dajcie mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf.
                            • uoia Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 19:14
                              mateusz572 napisał:

> To ja zadam tobie pytanie:
                              > Czy przez te osiem lat rządów PiS-u
                              > To były rządy państwa prawa?
                              >...
                              > Tak Putin zamyka ludzi dla siebie niewygodnych w gułagach na Syberii.
                              > Dajcie mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf.

Zaczne od drugiej czesci, ile niewygodnych ludzi zamknal PIS? Oczywiscie Nowaka czy innych, co w nogach od stolu chowali pieniadze nie liczymy.
                              Czy rzady Pis, byly rzadami prawa? Czy ochrona swoich granic jest lamaniem prawa? Czy wpuszczamy do swoich domow kazdego, kto bez pytania chce wejsc? Ja uwazam, ze tu lamania prawa nie bylo. Nie podobalo mi sie rozdawnictwo, ale w jakis sposob trzeba bylo wyrownac dochod Polakow, czas zeby przestali sie czuc zebrakami i tania sila robocza w Unii.Ja mysle, ze Pis patrzyl na rece swoim urzednikom i mialam wrazenie, ze eliminuje zldziei; ze swoich promowal, kazdy rzad to robi, obsadza stanowiska ludzmi do ktorych ma zaufanie.
                              Czy za bezprawie uwazasz zakaz aborcji, prawo do klauzuli sumienia? Lepiej uwazaj, niedlugo moze przyjsc czas na eliminowanie bezuzytecznych staruszkow. Czy bezprawiem jest nie uznawanie malzenstw homo? Malzenstwo ma chronic dzieci a nie praw partnerow, ktore i tak mozna prawnie zabezpieczyc.
                              Ja mysle, ze za rzadow PIS nie bylo zle, przypomnij mi jakies drastyczne lamanie prawa. Nigdy nie jest idealnie, ale mysle, ze obecny rzad przez miesiac narozrabial wiecej niz rzad PISu przez 8 lat.
                              • hell-raiser1 Re: nowe ulaskawienie 14.01.24, 21:34
                                uoia napisała:

> mateusz572 napisał:
                                >
                                >
                                > >...

> a? Czy wpuszczamy do swoich domow kazdego, kto bez pytania chce wejsc? Ja uwaza
                                > m, ze tu lamania prawa nie bylo. Nie podobalo mi sie rozdawnictwo, ale w jakis
                                > sposob trzeba bylo wyrownac dochod Polakow, czas zeby przestali sie czuc zebra
                                > kami i tania sila robocza w Unii.Ja mysle, ze Pis patrzyl na rece swoim urzedni
                                > kom i mialam wrazenie, ze eliminuje zldziei; ze swoich promowal, kazdy rzad to
                                > robi, obsadza stanowiska ludzmi do ktorych ma zaufanie.
                                > Czy za bezprawie uwazasz zakaz aborcji, prawo do klauzuli sumienia? Lepiej uwaz
                                > aj, niedlugo moze przyjsc czas na eliminowanie bezuzytecznych staruszkow. Czy b
                                > ezprawiem jest nie uznawanie malzenstw homo? Malzenstwo ma chronic dzieci a nie
                                > praw partnerow, ktore i tak mozna prawnie zabezpieczyc.
                                > Ja mysle, ze za rzadow PIS nie bylo zle, przypomnij mi jakies drastyczne lamani
                                > e prawa. Nigdy nie jest idealnie, ale mysle, ze obecny rzad przez miesiac naroz
                                > rabial wiecej niz rzad PISu przez 8 lat.
                                I szybciej skończy. Pisowscy działacze byli za delikatni dla Tuska. Pora zmienić na bardziej radykalnych. Jak Czarnek i Tarczyński. Za pierwszej kadencji PIS nie było tyle zadym co teraz. Rządy nie trwają wiecznie i Tusk też. I tak się to buja.
                              • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 15:26
                                uoia napisała:

> Ja mysle, ze za rzadow PIS nie bylo zle, przypomnij mi jakies drastyczne lamani
                                > e prawa. Nigdy nie jest idealnie, ale mysle, ze obecny rzad przez miesiac naroz
                                > rabial wiecej niz rzad PISu przez 8 lat.

Za rządów PiS było demolowanie państwa prawa, także przy współudziale Prezydenta RP. Tak więc nie wiem, czy naprawdę tego nie widziałaś ( -łeś ), czy po prostu udajesz naiwną ( - nego ) bo masz w tym interes.
                                Dlatego naprawa będzie bolała nas wszystkich i nie zazdroszczę rządzącym.
                                Tak nawiasem mówiąc to mówiliśmy o tych dwóch panach za kratami, na kanwie których buduje się następny mit po micie smoleńskim.
                                Tymczasem wy przytaczacie wypowiedzi pana Rokity. Ja pytam, gdzie był pan Rokita jak PiS zawłaszczał na potrzeby partyjne filary demokratycznego państwa prawa.
                                • uoia Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 16:09
                                  mateusz572 napisał:

>
                                  > Za rządów PiS było demolowanie państwa prawa, także przy współudziale Prezydent
                                  > a RP. ...

W ktorym miescu panstwo zostalo zdemolowane? Mimo, ze opozycja bardzo przeszkadzala, ludziom zylo sie stosunkowo dobrze.
                                  • pia.ed "Rodzina na swoim"? 22.01.24, 11:11
                                    uoia napisała:

***> mateusz572 napisał:
                                    Za rządów PiS było demolowanie państwa prawa...***

uoia napisała:
                                    W ktorym miejscu panstwo zostalo zdemolowane? Mimo, ze opozycja
                                    bardzo przeszkadzala, ludziom zylo sie stosunkowo dobrze.

Tak, ludziom zylo sie stosunkowo dobrze, a szczegolnie tym "rodzininom" wink

Rodzina na swoim za pieniądze od Ziobry
                                    22.01.2024 09:35

Ponad 13 mln zł z Funduszu Sprawiedliwości pod nadzorem Zbigniewa Ziobry
                                    dostały dwie organizacje, które powstały tuż przed ogłoszeniem konkursów
                                    na dotacje. Tworzyli je ludzie ze świata mediów, ich rodziny, znajomi i sąsiedzi.

Co dokładnie robili? Dziś za bardzo nie wiadomo, bo część zapadła się pod ziemię.
                                    Inni narzekają zaś na problemy z pamięcią.

• hell-raiser1 Re: 22.01.24, 13:12
                                      pia.ed napisała:

> uoia napisała:
                                      >
                                      > ***> mateusz572 napisał:
                                      >
                                      > Tak, ludziom zylo sie stosunkowo dobrze, a szczegolnie tym "rodzininom" wink
                                      >

>
                                      > [i]Rodzina na swoim za pieniądze od Ziobry
                                      > 22.01.2024 09:35
                                      >
                                      >
                                      >
                                      Akurat ty masz pojęcie o tym. Jeśli mieszkasz w Polsce to niedługo zaczniesz sama narzekać. Bo nic innego niema tylko rozliczenia. A władza nie trwa wiecznie i na pewno PIS i jego zwolennicy nie zaginą. Nikt się nie spodziewał że ten łobuz tak zrobi i będzie ustawami i siłą będzie wprowadzał nowy ład. Tak więc czekaj cierpliwie.

>
                                      >
                                      • pia.ed Re: 22.01.24, 21:49
                                        hell-raiser1 napisał:

... nic innego nie ma tylko rozliczenia. A władza nie trwa wiecznie i na pewno
                                        PIS i jego zwolennicy nie zaginą. Nikt się nie spodziewał że ten łobuz tak zrobi
                                        i będzie ustawami i siłą będzie wprowadzał nowy ład...

Mnie podoba sie metoda rozliczania, bo zanim sie cos posieje, to trzeba wyplenic chwasty...
                                        i na tym koncze dyskusje.

• pia.ed Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 13:44
                            uoia napisała:
                            > napisał:

Nie moge otworzyc linku, ktory zalaczyles, tak ze trudno jest mi sie do niego
                            ustosunkowac.(...) Nie jestesmy w stanie niczego zweryfikowac...

Link zamieszczony przez mateusz572 otworzyl sie, wiec podaje
                            fragmenty opracowane na podstawie zeznan swiadka, "agenta Tomka".

W 2020 r. "Superwizjer" wyemitował reportaż "Pokuta agenta Tomka". Były funkcjonariusz CBA
                            Tomasz Kaczmarek ujawnił w nim kulisy operacji Centralnego Biura Antykorupcyjnego i opisywał
                            bezprawne polecenia, jakie dostawał od swoich przełożonych, byłych szefów CBA
                            – Mariusza Kamińskiego i jego zastępcy Macieja Wąsika.

W tajnej wili CBA na warszawskim Wawrze agenci fałszowali dokumenty i podpisy urzędników
                            w sprawie "afery gruntowej". Mariusz Kamiński i Maciej Wąsik w 2007 r. kazali wicedyrektorowi
                            Zarządu Operacyjno-Śledczego CBA sfałszować podpis wójta gminy Mrągowo.

Był to zresztą niejedyny bezprawnie wytworzony dokument na zlecenie Kamińskiego.
                            Sąd ocenił później, że wytworzono fałszywe dowody na nieistniejące w rzeczywistości
                            przestępstwo, które rzekomo miałby popełnić Andrzej Lepper, ówczesny wicepremier
                            i minister rolnictwa w rządzie Jarosława Kaczyńskiego.

tvn24.pl/polska/mariusz-kaminski-i-maciej-wasik-afera-gruntowa-za-co-skazano-politykow-7717122
                            A moze skrocony link otworzy sie, bo artykul zawiera wiele szokujacych szczegolow wartych przeczytania!
                            tiny.pl/cbxpd

• krakkrakusek1au Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 01:10
                        uoia napisała:

> Mam pytanie. Czy zeby miec dowody na dzialania pedofilskie, mozna zrobic prowok
                        > acje czy nie?

- Ty tak na poważnie? Czy pozwoliłabyś własnemu dziecku na rozebranie się do naga, i zwrócenie do pedofila z prośbá o odbycie stosunku seksualnego? Czy uważasz, ż byłoby to moralnie uzasadnione? Czy legalne?

Kiedyś zatrudniałem skazanego Amerykanina z pozwoleniem na pracę poza więzieniem. Zapytałem go, że skoro handlował narkotykami to czy nie stać go na przekupienie strażników i ucieczkę z powrotem do Ameryki. Odpowiedział , że nie- bo strażnik oświadczył, że za mniej niż $1 milion nie będzie się narażał,...
                        • uoia Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 02:46
                          krakkrakusek1au napisał:

> uoia napisała:
                          >
                          >
                          > > Mam pytanie. Czy zeby miec dowody na dzialania pedofilskie, mozna zrobic
                          > prowok
                          > > acje czy nie?
                          >
                          > - Ty tak na poważnie? Czy pozwoliłabyś własnemu dziecku na rozebranie się do na
                          > ga, i zwrócenie do pedofila z prośbá o odbycie stosunku seksualnego? Czy uważas
                          > z, ż byłoby to moralnie uzasadnione? Czy legalne?

Twoja wyobraznia biega nie w tym kierunku, ale pewnie nie slyszales o przypadkach pedofilow, ktorzy "werbuja" dzieci dla swoich zboczonych potrzeb na portalach internetowych. Prowokacja polega na tym, ze prowokator,, po uzyskaniu informacji i namierzeniu pedofila udaje dziecko, zaprzyjaznia sie. pozwala mu sie "rozwinac", dokumentujac rozmowy, pedofil dazy do spotkania. i kiedy ono nastepuje zostaje zatrzymany. Widzialam filmy z takich zatrzyman, oni byli zalosni i nawet nie udawali, ze to pomylka. Czesto takimi prowokatorami sa rodzice dzieci, ktore w przeszlosci byly skrzywdzone. Jeszcze jedno.to pedofil manipuluje dzieckiem a nie dziecko zwraca sie do niego z prosba o ...whatever.
                          • krakkrakusek1au Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 07:59
                            uoia napisała:

Jeszcze jedno.to pedofil manipuluje dzieck
                            > iem a nie dziecko zwraca sie do niego z prosba o ...whatever.

- No właśnie, Kamiński i jego zastępca nie reagowali na przestępstwo. Z tego co wiem, oni to przestępstwo zorganizowali. Sfałszowali dokumenty, a to jest przestępstwem. Wymiar sprawiedliwości ma za zadanie reagować na przestepstwa a nie je popełniač aby uwięzić podejrzanych o inne przestępstwa. Fakt, że walczyli z korupcjá ich nie rozgrzesza. Prezydent ma prerogatywę łaski a nie UNIEWINNIENIA. Łaska nie jest łaská jeżeli jest zastosowana przed prawomocnym wyrokiem bo podsádny może być uniewinniony przez sád. Prezydentowi zależało chyba na osiágnięciu innego celu niż ułaskawienie skoro będác doktorem prawa zamiast: " ułaskawiam Kamińskiego i Wásika" powiedział: "wszczynam postępowanie o ułaskawienie". Nie mam wátpliwości, że celem pierwszego "ułaskawienia" była chęć obsadzenia na stanowiskach ministerialnych dwóch wátpliwych kandydatów z PIS przeciwko którym toczyło się postępowanie karne.

Pamiętam, kiedy przeciwko Oleksemu toczyło się tylko śledztwo to ten zrezygnował ze stanowiska. Czy widzisz różnice miedzy różnym postępowaniu w tych sprawach. Sády powinny być niezależne a nie partyjne.
                            • vermieter Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 11:11
                              krakkrakusek1au napisał:

>
                              > - No właśnie, Kamiński i jego zastępca nie reagowali na przestępstwo. Z tego co
                              > wiem, oni to przestępstwo zorganizowali. Sfałszowali dokumenty, a to jest prze
                              > stępstwem. Wymiar sprawiedliwości ma za zadanie reagować na przestepstwa a nie
                              > je popełniač aby uwięzić podejrzanych o inne przestępstwa. Fakt, że walczyli z
                              > korupcjá ich nie rozgrzesza. Prezydent ma prerogatywę łaski a nie UNIEWINNIENIA
                              > . Łaska nie jest łaská jeżeli jest zastosowana przed prawomocnym wyrokiem bo po
                              > dsádny może być uniewinniony przez sád. Prezydentowi zależało chyba na osiágnię
                              > ciu innego celu niż ułaskawienie skoro będác doktorem prawa zamiast: " ułaskawi
                              > am Kamińskiego i Wásika" powiedział: "wszczynam postępowanie o ułaskawienie". N
                              > ie mam wátpliwości, że celem pierwszego "ułaskawienia" była chęć obsadzenia na
                              > stanowiskach ministerialnych dwóch wátpliwych kandydatów z PIS przeciwko którym
                              > toczyło się postępowanie karne.
                              >
                              > Pamiętam, kiedy przeciwko Oleksemu toczyło się tylko śledztwo to ten zrezygnowa
                              > ł ze stanowiska. Czy widzisz różnice miedzy różnym postępowaniu w tych sprawac
                              > h. Sády powinny być niezależne a nie partyjne.

BRAWO! Nic dodać, nic ująć.
                            • uoia Re: nowe ulaskawienie 15.01.24, 16:05
                              krakkrakusek1au napisał:

> ...
                              > - No właśnie, Kamiński i jego zastępca nie reagowali na przestępstwo. Z tego co
                              > wiem, oni to przestępstwo zorganizowali. Sfałszowali dokumenty, a to jest prze
                              > stępstwem. Wymiar sprawiedliwości ma za zadanie reagować na przestepstwa a nie
                              > je popełniač aby uwięzić podejrzanych o inne przestępstwa. Fakt, że walczyli z
                              > korupcjá ich nie rozgrzesza.

Czyli rozumiem, ze gdyby oni (Kaminski i Wasik) nie >zorganizowali tego przestepstwa<, korupcji by nie bylo, mozna i tak.
                              W idealnym swiecie, gdyby ktos cos ukradl na jego czole pojawilby sie napis "jestem zlodziejem" i bylby to niepodwazalny dowod dla sadu na wykroczenie. W swiecie realnym wyglada to troszeczke inaczej, szczegolnie jesli dotyczy to poltykow czy innych wplywowych osob. Wszystko odbywa sie dyskretnie, po cichutku, czesto korzystajac z tzw. slupow. Wszyscy zainteresowani sa powiazani ze soba interesami, maja po swojej stronie dobrze oplaconych prawnikow, inaczej mowiac wszystko robi sie w bialych rekawiczkach, ci ludzie sa niedoruszenia. Samo podejrzenie, ze czyjs majatek wielokrotnie przekracza wysokosc jego dochodow, o niczym nie swiadczy, zwlaszcza, ze wszystko przepisuje sie na niepracujaca zone i nikt sie temu nie dziwi, wszystko jest lege artis. Niby wszyscy wszystko wiedza... ale przestepstwo trzeba jeszcze udowodnic. Dlatego wlasnie CBA, ktorego szefem byl Kaminski, za zgoda sadu zdecydowalo na zastosowanie prowokacji. To nie prowokacja wykrowala przestepstwo, to przestepstwo bylo powodem, ze prowokacja zostala zastosowana.
                              O niezaleznosci sadow moznaby pisac dlugo, przypomne tylko "kwiatuszek" tej niezaleznosci. Pewien celebryta potracil na pasach staruszke, jechal samochodem nie majacym waznego przegladu, mial zatrzymane prawo jazdy, w/g swiadkow znacznie przekroczyl predkosc, mial procenty we krwi. Niezawisly sad go uniewinnil, poniewaz nie mozna byla ustalic z jaka predkoscia staruszka wtargnela na jezdnie.
                • pia.ed Nowe ulaskawienie 14.01.24, 16:41
                  Czytam i oczom nie wierze! Od lat probowales nas przekonac, ze nie ma lepszej partii
                  niz PiS, skad wiec sie bierze krytyka? Nagle przyznajesz, ze "Pisiory" (!) za bardzo
                  się pieściły z łobuzami, wiec wcale ich nie zalujesz. Masz racje, bo chocby taki ...

Ryszard Czarnecki europoseł, w ktorego sprawie od lat prowadzone jest śledztwo
                  dotyczace malwersacji funduszy UE przez europosła PiS. Według Europejskiego Urzędu
                  ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych, Czarnecki rozliczył wydatki na tak zwane
                  kilometrówki niezgodnie z przepisami Parlamentu Europejskiego.

Według rozliczenia polityk miał zimą jeździć kabrioletem z Jasła
                  (woj. podkarpackie) do Brukseli. Co ważne, właściciel auta stwierdził,
                  że pojazd od lat jest zezłomowany. big_grin

Zgodnie z nieoficjalnymi doniesieniami śledztwo dotyczyło malwersacji
                  około 100 tys. złotych. Wątpliwe podróże polityka miały się odbywać
                  w latach 2009-2018.

Europejski Urzadu ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych blisko cztery lata temu
                  skierował do polskiej prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.
                  Na podstawie przekazanych materiałów Prokuratura Okręgowa w Zamościu
                  wszczęła postępowanie, które jednak w styczniu 2023 roku stanęło w martwym punkcie.

engine8t napisał.
                  Po zmianie rządu tuskowego to samo będzie robione. Bo nic nie trwa wiecznie .
                  Za bardzo się pieściły Pisiory z tymi łobuzami to mają za swoje. Amen.

• vermieter Re: nowe ulaskawienie 11.01.24, 22:10
        mobic napisał:

> Źle jak by nie ułaskawił ale i źle jak ułaskawił.
        >

przemówiła mądrość Narodu wink
    • engine8t Re: nowe ulaskawienie 11.01.24, 21:44
      Powinien zarzadzic nowe wybory i nie zatwierdzic Tuska ponownie na Premiera.
      • vermieter Re: nowe ulaskawienie 11.01.24, 22:14
        engine8t napisał:

> Powinien zarzadzic nowe wybory i nie zatwierdzic Tuska ponownie na Premiera.

bo ty tak chcesz? kolejna mądrość Narodu wink

na tych dwóch chuji czeka następna sprawa karna o Pegasus i wykorzystywanie go do śledzenia opozycji, to takie polskie Watergate!
    • krakkrakusek1au Re: nowe ulaskawienie 11.01.24, 22:53
      Prezydent Andrzej duda powinien powiedzieć publicznie: Ułaskawiam Kamińskiego i Wásika. Tyle i tylko tyle.

Obydwaj wymienieni panowie sá skazanymi przestępcami.

Polska afera prawna to taka afera amerykańska tylko na dużo mniejszá skalę.

W Australii prokurator generalny został publicznie oskarżony o gwałt. Sprawę zamieciono pod dywan a prokurator przestał być prokuratorem i posłem... Chylę czoła przed polskim wymiarem sprawiedliwości.
      • mobic Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 12:16
        Możliwe jest zastosowanie prawa łaski bezpośrednio na podstawie art.139 Konstytucji RP, w tym także przed uprawomocnieniem się wyroku w postaci tzw. abolicji indywidualnej, co potwierdza orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego.
        • irsila Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 14:03
          Kim wy w ogóle jesteście tu,
          skoro nawet niemiecka prasa, inne zdanie ma na ten temat!
          Tekst linku
          "Skandal, parodia, eskalacja"
          • mobic Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 15:07
            To kogo mamy słuchać Niemców?
            • krakkrakusek1au Re: nowe ulaskawienie 12.01.24, 18:49
              Nie można ułaskawić osoby niewinnej podobnie jak nie można dokonać aborcji płodu kobiecie, która nie jest w ciáży. Osoba jest domniemana niewinná do chwili skazania PRAWOMOCNYM wyrokiem.
              • mobic Re: nowe ulaskawienie 13.01.24, 07:48
                Prawnicy tak się wypowiadają:
                Możliwe jest zastosowanie prawa łaski bezpośrednio na podstawie art.139 Konstytucji RP, w tym także przed uprawomocnieniem się wyroku w postaci tzw. abolicji indywidualnej, co potwierdza orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego.
                • krakkrakusek1au Re: nowe ulaskawienie 13.01.24, 10:44
                  Według tych "prawników" prawdopodobnie legalnym jest rozwód przed zawarciem małżeństwa albo pogrzeb przed śmierciá grzebanego.
                  • mobic Re: nowe ulaskawienie 13.01.24, 10:49
                    A art.139 Konstytucji RP co mówi?
                    • mobic A to ciekawe 13.01.24, 20:32
                      Zastępcy Prokuratora Generalnego podjęli decyzję o złożeniu zawiadomienia do prokuratury o popełnieniu przestępstwa przez Adama Bodnara.
                      Czytaj więcej....
    • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 23.01.24, 10:22
      • hell-raiser1 Re: nowe ulaskawienie 23.01.24, 22:27
        Kiedyś prowadziła bloga Eliza nawet tam pisałem. Teraz zatrzymała się na poziomie wszystko be- PIS.
        • pia.ed Ułaskawienie... 23.01.24, 23:18
          wiadomosci.onet.pl/kraj/ulaskawienie-politykow-pis-mariusz-kaminski-i-maciej-wasik-wyszli-na-wolnosc-relacja/2c73leh

Dwa tygodnie odtruwania organizmu, a do tego zbawienne
          dla wyniszczonego ciała kroplowki, wspaniale wpłyneły
          na wygląd Mariusza Kamińskiego... smile Oby tak dalej!

• mobic Re: Ułaskawienie... 24.01.24, 07:31
            https://i.iplsc.com/-/000IG9QOQM05P6OV-C493-F4.webp
    • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 24.01.24, 09:14
      Przestępcy na wolności.
      W uwolnieniu przestępców brało udział coś co nazywają prezydentem i udowodniło nam, że żyjemy w państwie według Orwella, gdzie są równi i równiejsi. Tym sposobem to coś wykopało jeszcze głębszy rów między Polakami.

• mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 24.01.24, 10:24
        Coś
        • pia.ed Nowe ulaskawienie i bedzie wiecej... 24.01.24, 12:03
          Działanie Andrzeja Dudy skomentował Bartosz Arłukiewicz.
          - Dla mnie postawa pana prezydenta jest jednak postawą żenującą. Cała wczorajsza wypowiedź pana prezydenta była kompromitująca. Pan prezydent manipulował, manewrował, próbował zarzucić odpowiedzialność na ministerstwo sprawiedliwości. To się nie udało.
          Koniec końców musiał połknąć swój własny język i pokazać publicznie, że w pierwszym ułaskawieniu się bardzo pomylił, a po drugie, że wolność Kamińskiego i Wąsika jest dla niego ważniejsza niż bycie prezydentem, który spełnia wysokie standardy demokracji - ocenił.

• pia.ed Nowe ulaskawienie i bedzie wiecej... 24.01.24, 12:14
            pia.ed napisała:

> Działanie Andrzeja Dudy skomentował Bartosz Arłukiewicz.
            > - Dla mnie postawa pana prezydenta jest jednak postawą żenującą. Cała wczorajs
            > za wypowiedź pana prezydenta była kompromitująca. Pan prezydent manipulował, ma
            > newrował, próbował zarzucić odpowiedzialność na ministerstwo sprawiedliwości. T
            > o się nie udało.
            > Koniec końców musiał połknąć swój własny język i pokazać publicznie, że w pierw
            > szym ułaskawieniu się bardzo pomylił, a po drugie, że wolność Kamińskiego i Wąs
            > ika jest dla niego ważniejsza niż bycie prezydentem, który spełnia wysokie stan
            > dardy demokracji - ocenił.

• uoia Re: nowe ulaskawienie 24.01.24, 15:09
        mateusz572 napisał:

>... W uwolnieniu przestępców brało udział coś co nazywają prezydentem i udowodniło
        > nam, że żyjemy w państwie według Orwella ...

Moge sie z tym zgodzic, zyjemy w panstwir Orwela. Poczynania nowego rzadu mozna sprowadzic do powiedzenia... "nie mam panskiego plaszcza i co mi pan zrobi".
        • mobic Pilne 24.01.24, 18:39
          Będzie lepiej?
          Czytaj wszystko.........../
          • pia.ed Re: Pilne 24.01.24, 22:36
            mobic napisał: Będzie lepiej?
            > Czytaj wszystko.........../

Chodzi o pomieszczenie, które zajmuje prokurator Dariusz Barski. Tylko ze...
            Od 12 stycznia Dariusz Barski (...) pozostaje w stanie spoczynku, co powoduje
            "niemożność sprawowania przez niego funkcji Prokuratora Krajowego"
            .

Dariusz Barski "nie ma możności sprawowania swej funkcji", czyli jego miejsce jest wolne... i logicznie rzecz biorac, powinien tam przebywac wybrany przez nowy rzad prokurator.

Mobic powinien to umiec wytlumaczyc... wink

wydarzenia.interia.pl/kraj/news-rzecznik-pis-trwa-proba-silowego-nielegalnego-przejecia-prok,nId,7289290#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
        • hell-raiser1 Re: nowe ulaskawienie 28.01.24, 06:36
          uoia napisała:

> mateusz572 napisał:
          >
          > >... W uwolnieniu przestępców brało udział coś co nazywają prezydentem i ud
          > owodniło
          > > nam, że żyjemy w państwie według Orwella ...
          >
          > Moge sie z tym zgodzic, zyjemy w panstwir Orwela. Poczynania nowego rzadu mozna
          > sprowadzic do powiedzenia... "nie mam panskiego plaszcza i co mi pan zrobi".
          Trzeba poczekać jak zaczną się podwyżki i skończy euforia tego rządu i nierządu. Po to został wybrany Tusk, by Polska była zależna od Niemiec. Ciekawe jest że Amerykanie milczą w tej sprawie, bezprawia co robi. Trzeba też poczekać do wyborów prezydenckich w USA i by wygrał Trump, jeśli go nie będą szkalować. I odwalić się od Ukrainy. Za późno PIS to zrozumiał.
          • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 28.01.24, 12:47
            hell-raiser1 napisał:

> uoia napisała:
            >
            > > mateusz572 napisał:
            > >
            > > >... W uwolnieniu przestępców brało udział coś co nazywają prezydente
            > m i ud
            > > owodniło
            > > > nam, że żyjemy w państwie według Orwella ...
            > >
            > > Moge sie z tym zgodzic, zyjemy w panstwir Orwela. Poczynania nowego rzadu
            > mozna
            > > sprowadzic do powiedzenia... "nie mam panskiego plaszcza i co mi pan zro
            > bi".
            > Trzeba poczekać jak zaczną się podwyżki i skończy euforia tego rządu i nierządu
            > . Po to został wybrany Tusk, by Polska była zależna od Niemiec. Ciekawe jest że
            > Amerykanie milczą w tej sprawie, bezprawia co robi. Trzeba też poczekać do wy
            > borów prezydenckich w USA i by wygrał Trump, jeśli go nie będą szkalować. I odw
            > alić się od Ukrainy. Za późno PIS to zrozumiał.

Polska jest o tyle zależna od Niemiec, Ze robi z tym krajem świetny interes :
            W ostatnich miesiącach niemieckie firmy zapowiedziały lub rozpoczęły realizację inwestycji w zaawansowane technologie - mówi Gutheil. Często - dodaje - są to inwestorzy, którzy od lat działają w Polsce i rozszerzają lub modernizują swoją działalność. W ten sposób znacząco przyczyniają się do rozwoju innowacji w kraju, a jednocześnie sprawiają, że ich dostawcy są bardziej zrównoważeni i konkurencyjni w środowisku międzynarodowym - podkreśla dyrektor zarządzający AHK.
            Dzięki tak ogromnej wymianie handlowej i przepływie nowoczesnych technologii do Polski nasz kraj nie jest wschodnim zaściankiem tylko coraz nowocześniejszą gospodarką. Nawet PiS doskonale zdawał sobie z tego sprawę i na potrzebę ciemnego luda sprzedawał narrację, że Niemcy są be, a Tusk to rudy Niemiec, ale w zależności gospodarcze Polski i Niemiec nie ingerował bo doskonale zdawał sobie sprawę, że to kura znosząca złote jajka. I tak jest od wielu lat i wasze zaklinanie rzeczywistości nic nie pomoże
            Co to znaczy odwalić się od Ukrainy według hell-raiser1?
            Poza tym jak Trump przejmie stery rządów w USA to szykuj sobie schron na przetrwanie trudnych czasów.
          • pia.ed Za PiS-u bylo po prostu bajecznie... 29.01.24, 23:30
            hell-raiser1 napisał:
            Trzeba poczekać jak zaczną się podwyżki i skończy euforia tego rządu i nierządu...

To gdzie mieszkasz, ze nie zauwazyles podwyzek w Polsce??? Na serio twierdzisz, ze
            za rzadow PiS ich nie bylo? Poczytaj chocby tutaj, artykul jest z kwietnia 2022 roku

"Wzrost czynszów szokuje lokatorów Spółdzielni Mieszkaniowej"

Zarząd Spółdzielni informuje, że podwyżce podlegają opłata eksploatacyjno-remontowa
            i zaliczka na wodę i ścieki, która będzie wynosiła 9,95 złotych za metr sześcienny.
            Nowe taryfy, jak wskazują, są wynikiem wprowadzenia przez MZK podwyżki kosztów
            dostawy wod i odprowadzania ścieków.
            Pisze się także o znacznym podwyższeniu
            przez Elektrociepłownię Stalowa Wola cen energii cieplnej.

..."faktyczna wysokość podwyżki cen ciepła wyniosła 17% ze względu na fakt, że cena
            jednoskładnikowa ciepła (uwzględniająca cenę mocy zamówionej i cenę ciepła) według
            poprzedniej taryfy na 2021r. wynosiła 46,08 zł/GJ, a według obecnej taryfy wdrożonej
            do stosowania od 1.03.2022r. wynosi 53,91
            "

stalowawola.naszemiasto.pl/stalowa-wola-wzrost-czynszow-szokuje-lokatorow-spoldzielni/ar/c1-8762539

• pia.ed Kwaśniewski o akcji CBA w Kazimierzu Dolnym 02.02.24, 19:48
              Maciej Wąsik po wyjściu z więzienia udzielił wywiadu w TV Republika.
              Wrócił pamięcią do akcji CBA w Kazimierzu Dolnym, gdzie niejaki agent Tomek
              zasadzał się na prezydencką parę, by udowodnić Kwaśniewskim, że ukrywają
              dochody z posiadania willi.

Maciej Wąsik twierdził tam, że akcje, które przeprowadzało CBA w czasach, gdy był szefem tych służb,
              były uzasadnione i legalne. CBA starało się udowodnić, że Kwaśniewscy czerpią dochody z domu,
              ale to ukrywają.
              Agent Tomek udawał biznesmena zainteresowanego zakupem lokalu, a emerytce zamieszkalej
              w wilii założono podsłuch. Ostatecznie została umorzona przez prokuraturę w 2022 r.

Jak to wszystko wspomina Aleksander Kwaśniewski? — Lata mijają, emocje też osłabły, ale
              dziwię się kłamstwom pana Wąsika. Oni rzeczywiście podjęli prowokację polegającą na tym,
              żeby udowodnić, że dom w Kazimierzu został przez nas kupiony
              — mówi były prezydent.

— Trwało to długie lata, bo zaczęło się w 2006 r. Po 16 latach prokuratura w Katowicach
              podlegająca prokuratorowi generalnemu Zbigniewowi Ziobrze sprawę umorzyła.
              Zamknięto ją, uznając, że nie ma żadnych dowodów.

— Przez te 16 lat męczono ludzi, zwożono różnych świadków, którzy nie mieli zielonego pojęcia
              o czymkolwiek, straszono tych świadków. Wiem, jak wyglądały rozmowy prokuratorów
              z tymi świadkami. Na koniec rozsądne panie prokurator, które mnie przesłuchały w Katowicach,
              uznały, że nie ma żadnego materiału — stwierdza Aleksander Kwaśniewski.

— Myślę, że panowie Wąsik i Kamiński powinni się wytłumaczyć, ile pieniędzy poszło
              na tę całą prowokację. Bo wydaje się, że dużo więcej niż w ogóle ta willa była warta.

— Generalnie ci panowie byli motywowani politycznie i starali się niszczyć przeciwników PiS.
              Niszczyli w ten sposób Andrzeja Leppera, niszczyli moją żonę, mnie — podsumował.

www.fakt.pl/wydarzenia/aleksander-kwasniewski-o-willi-w-kazimierzu-i-cba-uderza-w-kaminskiego-i-wasika/8zqc9nr
              • pia.ed Leszek Miller w felietonie dla "Super Expressu" 03.02.24, 16:35
                Chamstwo powszednieje, staje się czymś normalnym.

Błaszczak mówiąc o ministrze Bodnarze „rzeźnik praw obywatelskich”, sobie przede wszystkim
                wystawia świadectwo, ale ponieważ on takich subtelności nie rozumie, to trzeba mu to
                uświadamiać - pisze były premier Leszek Miller.

Kaczyński powiedział: „PiS nadało sens polskiej demokracji” … Swoją drogą jak mu takie kłamstwa
                przechodzą przez gardło?

To PiS wspólnie z bezwolnym prezydentem wielokrotnie złamał konstytucję, unijne traktaty,
                przy pomocy ustaw (np. o KRS) gwałcił prawa zarezerwowane dla Ustawy Zasadniczej,
                kolesiostwo zaś i nieformalne układy wyniósł do rangi „polityki kadrowej”...
                Na szczęście ludzie to widzą. Potwierdzają to ostatnie badania opinii publicznej, według których
                partia Tuska zrównała się już, albo nawet wyprzedziła okupujące od ośmiu lat pierwsze miejsce
                Prawo i Sprawiedliwość.

polityka.se.pl/wiadomosci/pisowskie-chamstwo-powszednieje-a-klamstwa-nie-robia-juz-wrazenia-pisze-byly-premier-aa-6JXr-SgJZ-9mB3.html#google_vignette
    • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 24.01.24, 19:17
      Będzie lepiej?
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/iogk9kpTURBXy9iODkwMDBkNmJlMGI2YjVlNjcyMTM1MzQ3ZTg2ZWMwZC5qcGeSlQLNAxQAwsOVAgDNA8DCw94AAaEwBQ
      • mobic Re: nowe ulaskawienie 24.01.24, 20:52
        Ha, ha,ha
        • mateusz572 Re: nowe ulaskawienie 25.01.24, 07:38
          Kiepsko wyglądasz mobi. Przydałoby ci się takie sanatorium w jakim wypoczywał Mariusz Kamiński. Odbudowałbyś się i wyszedł jak nowo narodzony. Miałbyś znowu wzięcie u pań.
          • pia.ed Re: nowe ulaskawienie 25.01.24, 18:52
            Jarosław Kaczyński skomentował brak obecności Mariusza Kamińskiego i Macieja Wąsika na sali plenarnej Sejmu. Prezes PiS zdradził, że nie pojawili się na miejscu, ponieważ "są po prostu w bardzo złym stanie zdrowia na skutek przestępstw, które zostały wobec nich popełnione w trakcie pobytu w więzieniu".

Te słowa w odpowiedzi na pytania "Faktu" skomentowała Służba Więzienna (...)
            "W przypadku osadzonych odmawiających przyjmowania posiłku Służba Więzienna ma
            wypracowane odpowiednie procedury postępowania mające na celu zapewnienie
            odpowiedniego stanu zdrowia skazanemu. Powyższą sprawę reguluje Rozporządzenie
            Ministra Sprawiedliwości (...) z dnia 14 czerwca 2012 r."

Przypomnijmy.
            We wtorek 23 stycznia w godzinach porannych Kacper Kamiński, syn (...) przekazał, że Służba Więzienna
            podjęła decyzję o przymusowym dokarmianiu jego ojca (...)
            "Otrzymaliśmy właśnie informację, że do południa zostanie wdrożona procedura przymusowego dokarmiania.
            Lekarz poinformował mojego ojca, że wybrana zostanie najbardziej niehumanitarna metoda za pomocą sondy przez nos, pomimo iż wyraził on zgodę na dokarmianie za pomocą kroplówki. Powiedział, że nie będzie negocjował w tej sprawie ze względu na poglądy polityczne mojego ojca... napisał Kacper Kamiński.

Chyba najbardziej zabetonowanym mozgom zwolennikow PiS-u musi przejsc przez mysl,
            ze zaden lekarz nie powiedzialby do Kaminskiego, ze swiadomie zadawal mu bol, bo
            nie podobaja mu sie jego poglady polityczne!!!

www.fakt.pl/polityka/kaczynski-mowil-o-torturach-wobec-kaminskiego-sluzba-wiezienna-odpowiada/k4g8cj9

• pia.ed Lekarze zareagowali na slowa o "torturach" 25.01.24, 19:56
              Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie zareagowała na słowa Jarosława Kaczyńskiego. Prezes PiS przymusowe karmienie nazwał "torturami", mówił też o "wsadzaniu rury do nosa".

- Nie do pomyślenia jest, by polityk, będący przez blisko dekadę najbardziej wpływowym
              politykiem w Polsce, bez żadnego zastanowienia i bez żadnej odpowiedzialności
              w wypowiedziach publicznych mówił o tym, że osadzony podczas odbywania wyroku
              był torturowany - stwierdził Michał Bulsa, prezes ORL.

Gdy jedna z dziennikarek stwierdziła, że politycy po opuszczeniu więzienia
              nie wyglądali na ofiary tortur, Kaczyński stwierdził, że "tortury bywają różne".
              - Są takie, które widać na zewnątrz i są takie, których nie widać - dodał.

Następnie przywołał przykład swojego wuja, który miał być
              torturowany przez Gestapo
              i tego również nie było po nim widać.
              Na pytanie dziennikarki, czy te przypadki można porównywać,
              prezes PiS odparł, że "można porównywać,
              bo niemieckie związki pana Tuska na to wskazują".

Zachowanie Kaczynskiego przechodzi wszystkie granice rozsadku! sad
              Czyzby ktos z dyskutujacych wielbicieli PiS-u dalej uwaza go za swego idola?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30631938,lekarze-reaguja-na-slowa-kaczynskiego-o-torturach-niebywaly.html#s=BoxMMtCzol4
              • pia.ed Ofiary tortur... z usmiechem na twarzy 25.01.24, 21:06
                https://bi.im-g.pl/im/29/35/1d/z30629673IDR.jpg

Tego dnia (czwartek) kiedy Kaczynski oglosil w kuluarach Sejmu, ze panowie na skutek tortur
                byli w tak zlym stanie, ze nie mogli przybyc do Sejmu, wystapili w TV "Republika", potem jeszcze
                kogos odwiedzili... smile
                • pia.ed Ofiary tortur... z usmiechem na twarzy 25.01.24, 22:23
                  Tego dnia, kiedy Kaczynski oglosil w kuluarach Sejmu, ze panowie
                  na skutek tortur byli w tak zlym stanie, ze nie mogli przybyc do Sejmu...
                  Kamiński i Wąsik pojawili się w w Radiu Wnet i portalu wPolsce.
                  Obaj byli szeroko uśmiechnięci i nie wyglądali, jakby coś im dolegało

Komentarze po słowach Kaczyńskiego o torturach:

"Kaczyński torturuje Polaków od wielu lat swoimi bredniami. To tak boli,
                  że 25-30 proc. elektoratu poddało się tym torturom" — napisał były premier
                  Leszek Miller."

• krakkrakusek1au Re: Ofiary tortur... z usmiechem na twarzy 25.01.24, 22:47
                    Prowadziłem głodówkę 19 dni. Nic nie jadłem, tylko piłem czystá wodę. Nikt mnie nie dokarmiał. Straciłem tylko 14 kg wagi. Byłem całkowicie zdrowy... Ci politycy to jakieś nieudaczniaki,...
                    • pia.ed Komunikat kancelarii prezydenta zaskakuje 27.01.24, 01:50
                      Jak możemy przeczytać w komunikacie, Andrzej Duda, "podejmując decyzję o zastosowaniu
                      prawa łaski, miał na uwadze wyjątkowe względy państwowe, w tym zachowanie ładu konstytucyjnego
                      i społecznego, polityczne oraz humanitarne".

Uwagę wzbudził fragment, w którym przyznano, że Mariusz Kamiński i Maciej Wąsik
                      zostali skazani za "nadużycie uprawnień".

"Czyli jednak nie za 'walkę z korupcją'?" - zapytał Patryk Michalski z Wirtualnej Polski.

"Komunikat prezydenta - rozstrzyga wszelkie wątpliwości" - podkreślił radca prawny
                      Michał Paprocki.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30636370,komunikat-kancelarii-prezydenta-ws-kaminskiego-i-wasika-czyli.html#s=BoxOpMT

krakkrakusek1au napisał:

Prowadziłem głodówkę 19 dni. Nic nie jadłem, tylko piłem czystá wodę. (...)
                      Byłem całkowicie zdrowy... Ci politycy to jakieś nieudaczniaki,...

Wszystko to byla czysta propaganda, aby wykreowac "meczennikow", a glupi ludzie dali sie nabrac!

• pia.ed "Bohaterowie" skazani za walkę z korupcją? 27.01.24, 17:43
                        Politycy PiS upowszechniają przekaz, że Mariusz Kamiński i Maciej Wąsik zostali
                        "skazani za walkę z korupcją".

To fałszywa teza – zarówno wyrokiem z 2015 roku, jak i tym prawomocnym z grudnia 2023 r.
                        obaj zostali skazani za działania poza prawem: wymyślili przestępstwo i sprawdzali,
                        na ile konkretne osoby będą podatne na jego popełnienie.

konkret24.tvn24.pl/polityka/kaminski-i-wasik-skazani-za-walke-z-korupcja-nowa-falszywa-narracja-pis-st7637420

• mateusz572 Re: "Bohaterowie" skazani za walkę z korupcją? 28.01.24, 12:59
                          pia.ed napisała:

> Politycy PiS upowszechniają przekaz, że Mariusz Kamiński i Maciej Wąsik zostali
                          > "skazani za walkę z korupcją".
                          >
                          > To fałszywa teza – zarówno wyrokiem z 2015 roku, jak i tym prawomocnym z grudni
                          > a 2023 r.
                          > obaj zostali skazani za działania poza prawem: wymyślili przestępstwo
                          > i sprawdzali,
                          > na ile konkretne osoby będą podatne na jego popełnienie.
                          >
                          > konkret24.tvn24.pl/polityka/kaminski-i-wasik-skazani-za-walke-z-korupcja-nowa-falszywa-narracja-pis-st7637420
                          >
                          Niestety, w tym pięknym kraju nad Wisłą jest część społeczeństwa, która w ciemno kupuje pisowskie kłamstwa.
                          Jednak świetnie, że cierpliwie próbujesz obnażać te kłamstwa. Dobra robota. To tak jak w szkole wytrwałe zdobywanie wiedzy, weryfikowanie, zrozumienie jej i następnie prawidłowe użycie w życiu rozwija społeczeństwo i lokuje je na coraz wyższych poziomach.
                          • uoia Re: "Bohaterowie" skazani za walkę z korupcją? 28.01.24, 15:55
                            mateusz572 napisał:

> ... Niestety, w tym pięknym kraju nad Wisłą jest część społeczeństwa, która w ciemn
                            > o kupuje pisowskie kłamstwa.
                            > Jednak świetnie, że cierpliwie próbujesz obnażać te kłamstwa. Dobra robota. To
                            > tak jak w szkole wytrwałe zdobywanie wiedzy, weryfikowanie, zrozumienie jej i
                            > następnie prawidłowe użycie w życiu rozwija społeczeństwo i lokuje je na coraz
                            > wyższych poziomach.

Wedlug Ciebie >zdobywanie, weryfikowanie, obnazanie klamstw i rozumienie wiedzy< polega na przekazywaniu na zasadzie copy/paste informacji, podawanej przez "ekspertow" Gazety Wyborczej?
                            Nie czyjesz niedosytu, nie szukasz, w innych zrodlach, nie liczac E. Michalik? No. ale jest to forum GW, trudno oczekiwac otwartosci.
                            • mateusz572 Re: "Bohaterowie" skazani za walkę z korupcją? 28.01.24, 16:17
                              uoia napisała:

> mateusz572 napisał:
                              >
                              > > ... Niestety, w tym pięknym kraju nad Wisłą jest część społeczeństwa, któ
                              > ra w ciemn
                              > > o kupuje pisowskie kłamstwa.
                              > > Jednak świetnie, że cierpliwie próbujesz obnażać te kłamstwa. Dobra robo
                              > ta. To
                              > > tak jak w szkole wytrwałe zdobywanie wiedzy, weryfikowanie, zrozumienie
                              > jej i
                              > > następnie prawidłowe użycie w życiu rozwija społeczeństwo i lokuje je na
                              > coraz
                              > > wyższych poziomach.
                              >
                              > Wedlug Ciebie >zdobywanie, weryfikowanie, obnazanie klamstw i rozumienie wi
                              > edzy< polega na przekazywaniu na zasadzie copy/paste informacji, podawanej
                              > przez "ekspertow" Gazety Wyborczej?
                              > Nie czyjesz niedosytu, nie szukasz, w innych zrodlach, nie liczac E. Michalik?
                              > No. ale jest to forum GW, trudno oczekiwac otwartosci.

Mylisz się. Mój obraz świata opiera się na wielu źródłach i na ich podstawie dopiero mam pełny ogląd. Mało tego, jakoś tak się złożyło w życiu, że miałem okazję naocznie przekonywać się o słuszności lub niesłuszności swojej wiedzy.
                              Uważam, że nasza oświata zaniedbała w szkołach zdolność analitycznego myślenia uczniów także w takim przedmiocie jak "Wiedza o społeczeństwie" i tu jest pies pogrzebany. Wielu w późniejszym życiu potrafi sobie z tym problemem poradzić weryfikując ciągle swoją wiedzę. Jednak liczni mają z tym problem z rożnych powodów.
                              Optymistyczne jest jednak to, że większość Polaków opanowała zdolność analitycznej oceny rzeczywistości co widać po wynikach ostatnich wyborów.

P.S. Przez długi okres czasu próbowałem też przetrawiać Kurwizję tj. TVP Info w wydaniu Kurskiego, ale pod koniec już nie "strzymałem". To było tragiczne, a zarazem komiczne czyli tragifarsa.
                              • uoia Re: "Bohaterowie" skazani za walkę z korupcją? 28.01.24, 16:43
                                mateusz572 napisał:

> Mylisz się. Mój obraz świata opiera się na wielu źródłach i na ich podstawie do
                                > piero mam pełny ogląd. Mało tego, jakoś tak się złożyło w życiu, że miałem okaz
                                > ję naocznie przekonywać się o słuszności lub niesłuszności swojej wiedzy.
                                > Uważam, że nasza oświata zaniedbała w szkołach zdolność analitycznego myślenia
                                > uczniów także w takim przedmiocie jak "Wiedza o społeczeństwie" i tu jest pies
                                > pogrzebany. Wielu w późniejszym życiu potrafi sobie z tym problemem poradzić we
                                > ryfikując ciągle swoją wiedzę. Jednak liczni mają z tym problem z rożnych powod
                                > ów.

Nie wydaje sie Tobie, ze informacja (bo wiedza to trudno nazwac), ktora jest nam serwowana jest mocno niepelna, nieco ukierunkowana a przez to odrobine znieksztalcona. Weryfikowac co jest prawdziwe, bedzie mozna dopiero po latach. Nasze opinie, na dzisiaj, zaleza od tego, kto jest dla nas bardziej wiarygodny.

> Optymistyczne jest jednak to, że większość Polaków opanowała zdolność analitycz
                                > nej oceny rzeczywistości co widać po wynikach ostatnich wyborów.

Ta teza bedzie tez zweryfikowana, czekam co ci majacy "analityczne zdolnosci analizy" Polacy powiedza, jak po wyborach uslysza ..."piniendzy nie ma i nie bedzie".
                                • mateusz572 Re: "Bohaterowie" skazani za walkę z korupcją? 28.01.24, 16:57
                                  Jak na razie to tylko gdybacie i anarchizujecie życie publiczne drodzy PiS-wcy.
                                  Tyle kasy ile zajumaliście zgodnie z procedurami ( według posła Horały ) to długo trzeba będzie odzyskiwać i odrabiać.
                                  • hell-raiser1 Re: "Bohaterowie" skazani za walkę z koru 29.01.24, 02:21
                                    mateusz572 napisał:

> Jak na razie to tylko gdybacie i anarchizujecie życie publiczne drodzy PiS-wcy.
                                    > Tyle kasy ile zajumaliście zgodnie z procedurami ( według posła Horały ) to dłu
                                    > go trzeba będzie odzyskiwać i odrabiać.
                                    Jak ktoś ma schizę na ten temat to nic go nie zatrzyma, zwłaszcza wychowanych na GW.Żadnie rzeczowe argumenty na nic. Teraz masz porządną i uczciwą telewizję🤣
                                    • mateusz572 Re: "Bohaterowie" skazani za walkę z koru 29.01.24, 15:18
                                      hell-raiser1 napisał:

> mateusz572 napisał:
                                      >
                                      > > Jak na razie to tylko gdybacie i anarchizujecie życie publiczne drodzy Pi
                                      > S-wcy.
                                      > > Tyle kasy ile zajumaliście zgodnie z procedurami ( według posła Horały )
                                      > to dłu
                                      > > go trzeba będzie odzyskiwać i odrabiać.
                                      > Jak ktoś ma schizę na ten temat to nic go nie zatrzyma, zwłaszcza wychowanych n
                                      > a GW.Żadnie rzeczowe argumenty na nic. Teraz masz porządną i uczciwą telewizję?
                                      > ?
                                      Na czym ty się wychowałeś. Przedstaw nam.
                                      Poza tym nie odpowiedziałeś na ważne pytanie ( tłustym drukiem ) tam wyżej: forum.gazeta.pl/forum/w,37412,177167119,177167119,nowe_ulaskawienie.html?p=177233211
                          • pia.ed Czas, który potrzebuje cierpliwości... 28.01.24, 19:05

Profesor Paweł Kowal, pełnomocnik do spraw odbudowy Ukrainy i poseł Koalicji Obywatelskiej,
                            przypominał w TOK FM, że nie należy zapominać, dlaczego Wąsik i Kamiński trafili do więzienia.
                            - Oni nadużyli władzy. I warto do tego wracać bez końca.
                            Poseł KO uważa, że wszystkim wokół należy postawić pytanie: "Czy chcemy, żeby wobec nich
                            nadużywano władzy?"

Samą decyzję prezydenta o ułaskawieniu Kamińskiego i Wąsika gość audycji ocenił zdecydowanie
                            negatywnie. - Nie widzę powodu, żebyśmy dziś mieli wysyłać sygnał do opinii publicznej, że jeżeli
                            jesteś politykiem, to możesz być skazany, a i tak w więzieniu nie będziesz siedział.

Polityk, zamiast komentować kolejne utrudnienia piętrzone przez ustępujących urzędników
                            związanych z PiS-em, stwierdził, że chciałby zaapelować do słuchaczy.
                            - Proszę, wytrzymajcie to jeszcze jakiś czas! Tak będzie wyglądał okres przejściowy. Oni nie będą
                            się chcieli odkleić od stanowisk. To jest czas, który bardzo potrzebuje cierpliwości
                            - stwierdził poseł.

Prof. Paweł Kowal nie ma wątpliwości, w kwestii zamiarów byłej władzy. - Codziennie będą starali się
                            sypać piasek w tryby, próbować nie dopuścić do zmiany w tej czy innej instytucji - przekonywał.
                            Gość TOK FM stwierdził, że decydenci z PiS przez ostatnie lata nauczyli się myśleć, że państwo jest ich.
                            - Oni myślą o sobie, że są panami przyrodzonymi, którzy ze względu na to, że są pisowcami, mają rządzić Polską niezależnie od państwa decyzji - kontynuował .

- Wyborcy zadecydowali inaczej, kto inny w Polsce rządzi, a oni muszą się odkleić
                            i wszyscy musimy być cierpliwi, żeby przetrzymać ten najgorszy czas - spuentował
                            gość Karoliny Lewickiej.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,30628186,prosze-wytrzymajcie-prof-kowal-apeluje-o-cierpliwosc-w.html

• mobic Re: Czas, który potrzebuje cierpliwości... 29.01.24, 19:59
                              Czytaj wszystko.......
                              • mateusz572 Re: Czas, który potrzebuje cierpliwości... 29.01.24, 20:16
                                mobic napisał:

> Czytaj wszystko.......
                                >
                                TSUE: Skład orzekający Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego nie jest niezawisłym i bezstronnym sądem

Trybisz?
                              • vermieter Re: Czas, który potrzebuje cierpliwości... 29.01.24, 20:23
                                mobic napisał:

> Czytaj wszystko.......
                                >

akt łaski dotyczy wymierzonej kary a nie orzeczenia sądu o winie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka