Dodaj do ulubionych

Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa....

27.09.24, 02:31

Wiek i umiejętności Joe Bidena zostały zakwestionowane, w związku z czym
kandydat na prezydenta odpadł.

Obecnie podobne obawy pojawiają się coraz częściej w związku z kandydatem
Partii Republikańskiej Donaldem Trumpem.

Ekspert wskazuje na te same objawy zarówno u Bidena, jak i Trumpa.

W ostatnich latach przemówienia Donalda Trumpa stały się bardziej chaotyczne.
Kilku ekspertów zaobserwowało zmiany w sposobie mówienia Trumpa – używa
krótszych zdań i charakteryzuje się bardziej pomieszaną kolejnością słów.

Profesor psychiatrii Richard A. Friedman uważa, że ​​w przemówieniach Trumpa często brakuje
jasnego wspólnego wątku, co może wskazywać na zaburzenia poznawcze.

Psycholog Ben Michaelis opisuje niespójną przemowę Trumpa jako „logorrhoea” – biegunkę ustmą –
i wiąże ją z możliwymi trudnościami poznawczymi, ale zaznacza, że ​​nie stawia diagnozy.

Michaelis spekuluje, że Trump może doświadczać „syndromu zachodu słońca”, w wyniku którego
w dalszej części dnia spada koncentracja i klarowność.

Psycholog James Pennebaker zauważył wzrost użycia przez Trumpa słów bezwzględnych, takich jak
„zawsze”, „nigdy” i „całkowicie”, co może wskazywać na zmiany poznawcze.

To, że Donald Trump nie mówi tak, jak wszyscy inni, nie jest nowością. Jednak coraz więcej ekspertów alarmuje, że zmienił się jego sposób mówienia – zarówno to, co mówi, jak i sposób, w jaki to mówi – i że jest to niepokojące.

To jest tylko niewielka czesc artykulu ktory przetlumaczylam... reszte moge wkleic pozniej - jesli kogos
to zainteresowalo wink
Obserwuj wątek
    • eurytka Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 27.09.24, 06:09
      O Trumpie, jego własna matka powiedziała kiedyś w wywiadzie, że jest psychopatą
      ostrzegała przed nim, że nie powinni go wybierać i mu zawierzać.
      • pia.ed Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 27.09.24, 23:14

Po debacie między Trumpem a Kamalą Harris profesor psychiatrii Richard A. Friedman wyraził w The Atlantic opinię, że „słownictwo, zdolności werbalne i logiczne Donalda Trumpa oraz umiejętność dostosowywania się do nowych tematów… są niepokojące” i że wykazywały wyraźne oznaki powszechne wśród osób z zaburzeniami funkcji poznawczych. Podkreśla jednak, że nie spotkał się z byłym prezydentem i dlatego nie stawia mu diagnozy.

Friedman wskazuje przede wszystkim na fakt, że przy układaniu tekstu trudno jest podążać za wspólnym wątkiem Trumpa, co sam Trump wyjaśnił, mówiąc, że to on „splata”, przeplatając kilka różnych toków myślenia
        w „genialny” klip końcowy.

Opis był kwestionowany przez wielu. W poniedziałek pojawił się kolejny przykład tego, co krytycy nazywają sałatką słowną. W przemówieniu Trump mówi o Kamali Harris i jej „radykalnym programie, który roztrzaska gospodarkę”:

„Odbyła drugą rozmowę z innym facetem, który był miłym facetem, myślę, że z Filadelfii, z Pensylwanii, a on był miłym facetem, który zadał jej wszystkie pytania … oni po prostu biorą, nie mogą tego tak przyjąć
        Może to wezmę. Ktokolwiek chce iść, iść, co to do cholery za różnica? A jak nieuczciwe było ABC?
        Było trzech na jednego” – mówi i znow włącza się do debaty.

• eurytka Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 28.09.24, 00:07
          Z tymi pomarańczowymi włosami,
          (sam sobie tak umalował)
          i tymi słowami, które bezczelnie głosi,
          wobec kobiet i wszystkich innych
          on jest nieobliczalny,
          do Putina podobny.
          Nie popieram go.
          • pia.ed Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 29.09.24, 00:05
            https://cdn.pixabay.com/photo/2018/03/10/19/38/donald-trump-3215069_640.png

• pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 29.09.24, 18:51
              Kamala jest upośledzona umysłowo - przekonywał były prezydent na wiecu w Prairie du Chien,
              odnosząc się m.in. do kwestii zabezpieczania granic USA.
              - Joe Biden stał się upośledzony umysłowo. Kamala się taka urodziła. Ona się taka urodziła.
              A jeśli się nad tym zastanowić, tylko osoba niepełnosprawna umysłowo mogła pozwolić,
              aby to przydarzyło się naszemu krajowi - dodał.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31344669,rozpaczliwe-ruchy-donalda-trumpa-na-wiecu-w-wisconsin-nazwal.html#do_w=48&do_v=823&do_st=RS&do_sid=1862&do_a=1862&e=PSzPopImg5&do_upid=823_ti&do_utid=31344669&do_uvid=1727604574283

https://bi.im-g.pl/im/41/e4/1d/z31344705IH,Donald-Trump.jpg

Szefowa Amerykańskiego Stowarzyszenia Osób z Niepełnosprawnościami Maria Town oceniła w oświadczeniu dla "The Washington Post", że komentarze Trumpa "mówią o wiele więcej o nim i jego błędnych, pełnych nienawiści uprzedzeniach wobec osób z niepełnosprawnościami niż o wiceprezydentce Harris lub jakiejkolwiek osobie z niepełnosprawnością".
              Zaznaczyła, że polityk ma fałszywe przekonanie, że "jeśli ktoś ma niepełnosprawność, jest mniej ludzki
              i mniej wart godności".

• hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 30.09.24, 09:01
                To są zwykle przedwyborcze jatki. Kto wygra to inna będzie rozmowa. Nuda tu.
                • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 30.09.24, 14:18
                  hrasier_2 napisał:
                  To są zwykle przedwyborcze jatki. Kto wygra to inna będzie rozmowa.

Takie jatki sa najciekawsze w USA, a mistrzostwo w nich osiagnal wlasnie Donald Trump... wink
                  ale mnie w tej chwili interesuje inna rzecz: dlaczego gdybys mail mozliwosc glosowac w USA,
                  to glosowalbys wlasnie na niego? Czym wedlug ciebie Trump tak sie zasluzyl w poprzedniej
                  kadencji?

Nuda tu.

No to wlasnie dlatego prosilam o zalozenie przez ciebie
                  ciekawego tematu! big_grin

• eurytka Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 06.10.24, 10:22
                    Włosy ma już przyzwoitego koloru, nie wyzywające,
                    tylko tę Kamalę wyzywa.
                    Melanii przy nim brak, Ivanki również, jakaś nową kobietę przy nim wczoraj widziałam.
                    Podobno ona się go boi, znaczy ostania żona.
                    Wygląda na okrutnego, potężnego despotę i takoż przemawia.
                    .
                    • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 06.10.24, 16:07
                      eurytka napisała:
                      Włosy ma już przyzwoitego koloru, nie wyzywające, tylko tę Kamalę wyzywa.
                      Melanii przy nim brak, Ivanki również, jakaś nową kobietę przy nim wczoraj
                      widziałam.
                      Podobno ona się go boi, znaczy ostania żona.
                      Wygląda na okrutnego, potężnego despotę i takoż przemawia.

Tak, kolor wlosow zmienil, ale nie kolor pudru ktory na twarzy,
                      jest dalej pomaranczowy... natomiast co do Melanii zachowuje sie dobrze
                      inaczej dawno by go opuscila! Przeciez biedna by nie byla
                      i taki podstarzaly maz jest jej juz niepotrzebny big_grin

Zyja na Florydzie obok siebie jak dwoje obcych sobie ludzi
                      i pokazuja sie ze soba tylko w oficjalnych sytuacjach.
                      Jezdzic z nim na wiece wyborcze Melania moglaby,
                      ale to nie jest wymagane...

Ostatnio na wiece wyborcze jezdza jego ewentualni wiceprezydenci,
                      ktory sie duzo kulturalniej od niego zachowuja....
                      choc dyskusja jest goraca.
                      • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 06.10.24, 23:06
                        https://i.iplsc.com/-/000JVGHHR1U6C7Y8-C321-F4.webp

Donald Trump zwrócił się do Polaków, składając życzenia z okazji Dnia Pamięci Generała Pułaskiego,
                        który w USA jest uznawany za bohatera wojny o niepodległość i twórcę amerykańskiej kawalerii.
                        Trump wskazał, że został o to poproszony przez "wspaniałych polskich patriotów, których zna
                        i szanuje".
                        - Kochamy Polskę, kochamy Polaków. Nie ma lepszych od was - przekonywał kandydat na prezydenta USA".

wydarzenia.interia.pl/raport-wybory-prezydenckie-usa-2024/news-donald-trump-zwrocil-sie-do-polakow-nie-ma-lepszych-od-was,nId,7830174
                      • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 07.10.24, 04:12
                        A co to niby ws ten Trump i wszytko co go dotyczy tak interesuje?
                        Mnie wogole ni einteresuje kto i jak rzadzi a co dopiero wyglada czy ten jakie ma uklady z mezem czy zona w krajach skandynawskich i nie tylko , bo to nie moja sprawa?
                        • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 07.10.24, 08:46
                          engine8t napisał:
                          A co to niby ws ten Trump i wszytko co go dotyczy tak interesuje?
                          Mnie wogole ni einteresuje kto i jak rzadzi a co dopiero wyglada czy ten jakie
                          ma uklady z mezem czy zona w krajach skandynawskich i nie tylko ,
                          bo to nie moja sprawa?

Trump jako barwna postac jest znany w calym swiecie,
                          dlaczego wiec mialbym sie nim nie interesowac?
                          Zreszta pamietam takze, ze to twoj ulubiony przezydent
                          i na ktorego kiedys glosowales!

W krajch skandynawskich rzadzacy to szare postacie,
                          bez zadnych skandali...
                          wiec tam nie ma sie czym podniecac big_grin big_grin big_grin
                        • eurytka Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 07.10.24, 10:25
                          engine8t napisał:

> A co to niby ws ten Trump i wszytko co go dotyczy tak interesuje?
                          > Mnie wogole ni einteresuje kto i jak rzadzi a co dopiero wyglada czy ten jakie
                          > ma uklady z mezem czy zona w krajach skandynawskich i nie tylko , bo to nie mo
                          > ja sprawa?

Skoro Trump nas Polaków tak lubi, wręcz kocha,
                          to dlaczego nie mamy się nim interesować?

Donald Trump zwrócił się do Polaków, składając życzenia z okazji Dnia Pamięci Generała Pułaskiego,
                          który w USA jest uznawany za bohatera wojny o niepodległość i twórcę amerykańskiej kawalerii.
                          Trump wskazał, że został o to poproszony przez "wspaniałych polskich patriotów, których zna
                          i szanuje".
                          - "Kochamy Polskę, kochamy Polaków. Nie ma lepszych od was" - przekonywał kandydat na prezydenta USA.

wydarzenia.
                          interia.pl/raport-wybory-prezydenckie-usa-2024/news-donald-trump-zwrocil-sie-do-polakow-nie-ma-lepszych-od-was,nId,7830174
                          • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 02:01
                            eurytka napisała:

> Donald Trump zwrócił się do Polaków, składając życzenia z okazji Dnia Pamięci G
                            > enerała Pułaskiego,
                            > który w USA jest uznawany za bohatera wojny o niepodległość i twórcę amerykańsk
                            > iej kawalerii.
                            > Trump wskazał, że został o to poproszony przez "wspaniałych polskich patriotów,
                            > których zna
                            > i szanuje".
                            > - "Kochamy Polskę, kochamy Polaków. Nie ma lepszych od was" - przekonywa
                            > ł kandydat na prezydenta USA.
                            >
                            > wydarzenia.
                            > interia.pl/raport-wybory-prezydenckie-usa-2024/news-donald-trump-zwrocil-sie-do
                            > -polakow-nie-ma-lepszych-od-was,nId,7830174

No wiedzisz, jakos ci sie pomieszalo czy nie zauwazylas ze Trump sie nie zwracal do WAS Polakow ale do NAS tzn tych co beda glosowc... i musze przyzynac ze zyskal moje serce smile.
                            A zydom tez to mowil tak ze sie nie podniecajcie tym za bardzo..
                            • eurytka Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 07:42
                              engine8t napisał:

> No wiedzisz, jakos ci sie pomieszalo czy nie zauwazylas ze Trump sie nie zwraca
                              > l do WAS Polakow ale do NAS tzn tych co beda glosowc... i musze przyzynac ze z
                              > yskal moje serce smile.
                              > A zydom tez to mowil tak ze sie nie podniecajcie tym za bardzo..

Engine, "wszyscy Polacy to jedna rodzina" i nic mi się nie pomieszało.
                              Wiadomo, że my tu nie możemy głosować, ale popierać któregoś z kandydatów, już tak.
                              Transmisje z wieców czasem oglądam, jak się naparzają, szczególnie jak Trump Kamalę wyzywa.

A Ty przecież już nie Polak, gdzie tylko twoje wpisy poczytać, to gardzisz nami, Polakami.
                              Takie ni to , ni sio, ale za lepszego się uważa.
                              Gdybyś jednak Amerykaninem był,
                              to byś tu na polskich forach, nie pisał.
                              • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 20.10.24, 02:13
                                eurytka napisała:

> Engine, "wszyscy Polacy to jedna rodzina" i nic mi się nie pomieszało.
                                > Wiadomo, że my tu nie możemy głosować, ale popierać któregoś z kandydatów, już
                                > tak.
                                > Transmisje z wieców czasem oglądam, jak się naparzają, szczególnie jak Trump K
                                > amalę wyzywa.
                                >
                                > A Ty przecież już nie Polak, gdzie tylko twoje wpisy poczytać, to gardzisz nam
                                > i, Polakami.
                                > Takie ni to , ni sio, ale za lepszego się uważa.
                                > Gdybyś jednak Amerykaninem był,
                                > to byś tu na polskich forach, nie pisał.

Gdyby s tylko mogla i potrafila na to wszytko spojrzez bardziej z gory to byc moze Twoje wypowiedzi mialby wiecej sensu.

W Polsce mieszkalem dwadziscie pare lat z tego 1/3 to dziecinstwo potem mlodosc a wiec doroslego zyciua gdzi bylem na swoim i odpwiedzilany za siebie i rodzine to mialem moze 10 lat i hakiem? A tu mieszkma ponad 40 i kazdy rok to koniecznosc podejmwania doroslych i opowiedzialnych decyzji a te ksztaltuja nas, nasze poglady i charktery.
                                Mylisz sie ja ani Polska ani Polakami nie gardze ale czasami przypominam pewne fakty.
                                To ty nazwjac mnie "takie ni to ni sio" wlasnie tak sie zachwujesz, oceniasz i bezczelnie obrazasz i to jest wlasnie tym co mi sie nie podoba.
                                A to czy formalnie jestem Polakiem czy Amerykaninem i kim sie czuje to juz tylko moje prawo , moje odczucia i moje decyzje ktore z czegos tam wynikaja i mam do tego prawo a nikomu nic do tego.
                                • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 20.10.24, 19:41
                                  Racja Endzin. Ulka ma napady dobra i zła. Ja bym się nie przejmował tym.
                                  • eurytka Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 21.10.24, 01:37
                                    hrasier_2 napisał:

> Racja Endzin. Ulka ma napady dobra i zła. Ja bym się nie przejmował tym.

Walczę z męskimi szowinistami, kilka razy mi się udało w czułe miejsce utrafić:🤣🤣🤣
                                    🐍🐝
                                    • e-zybi Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 21.10.24, 07:59
                                      Jak zwykle się przechwalasz i niewiele w tym prawdy. To nie walka, a raczej brak kultury na każdym kroku, sfiksowana psychika i łączenie leków z % To wszystko daje efekt zrażania ludzi do siebie, bo chamstwa nikt nie toleruje.
                                      • eurytka Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 21.10.24, 08:48
                                        Nie do ciebie to zboku było, cyniku, seksoholiku, oszczerco pod różnymi nickami.
                                        Jeszcze ci walki ze mną mało?
                                        Od lat mnie prześladujesz, swoja durną śpiewką o alkoholu i lekach,
                                        zapewne z własnego doświadczenia to wiesz, sam bierzesz czy partnerka?
                                        Jesteś oszustem, kłamcą i złodziejem (kradniesz cudze zdjęcia i in).
                                        Tak parszywej i fałszywej kreatury, nigdy nie spotkałam.
                                        Potrafisz mnie zwyzywać od moherów, starych bab i in określeń używasz, byle tylko mnie upokorzyć..
                                        Już dawno to odkryłam i walkę z tobą, dla siebie wygrałam. Ślepa i głupia nie jestem.Swój honor mam.
                                        Nie trzeba być informatykiem, by to wszystko wiedzieć, psycholu!
                                        Odwal się wreszcie ode mnie, na wieki wieków, Amen!
                                        Ileż razy można do takiego osła czy świni, to wszystko powtarzać!
                                        Wsiadaj na swój rowerek i na swoje forum zapitalaj i sam ze sobą gadaj!
                                        👅🖕
                                      • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 21.10.24, 09:54
                                        e-zybi napisał:

> Jak zwykle się przechwalasz i niewiele w tym prawdy. To nie walka, a raczej bra
                                        > k kultury na każdym kroku, sfiksowana psychika i łączenie leków z % To wszystko
                                        > daje efekt zrażania ludzi do siebie, bo chamstwa nikt nie toleruje.
                                        >
                                        Darował byś sobie te uwagi. Wszędzie musisz być. Nikt cię tu nie zapraszał. Sam przylazleś. Nie o tobie nic do ciebie, ale musisz dzioba umoczyć. Spokojnie forum więc daruj sobie.
                                        • e-zybi Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 21.10.24, 10:07
                                          hrasier_2 napisał:

> Darował byś sobie te uwagi. Wszędzie musisz być. Nikt cię tu nie zapraszał. Sam
                                          > przylazleś. Nie o tobie nic do ciebie, ale musisz dzioba umoczyć. Spokojnie fo
                                          > rum więc daruj sobie.

Czy taki wpis kobiety Cię nie razi, czy normalna kobieta by taki tekst zamieściła? Ja wiem, że swój swojego zawsze popiera, ale są pewne granice. Co takiego nagannego jest w moim komentarzu, co jest nieprawdą i trzeba na to odpowiedzieć taką chamską wiązanką? Bądź tak uprzejmy mi wytłumaczyć!!!
                                        • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 22.10.24, 00:57
                                          hrasier_2 napisał:

> e-zybi napisał:
                                          >
                                          > > Jak zwykle się przechwalasz i niewiele w tym prawdy. To nie walka, a racz
                                          > ej bra
                                          > > k kultury na każdym kroku, sfiksowana psychika i łączenie leków z % To ws
                                          > zystko
                                          > > daje efekt zrażania ludzi do siebie, bo chamstwa nikt nie toleruje.
                                          > >
                                          > Darował byś sobie te uwagi. Wszędzie musisz być. Nikt cię tu nie zapraszał. Sam
                                          > przylazleś. Nie o tobie nic do ciebie, ale musisz dzioba umoczyć. Spokojnie fo
                                          > rum więc daruj sobie.

SKS
                                    • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 22.10.24, 00:56
                                      eurytka napisała:

> hrasier_2 napisał:
                                      >
                                      > > Racja Endzin. Ulka ma napady dobra i zła. Ja bym się nie przejmował tym.
                                      >
                                      >
                                      > Walczę z męskimi szowinistami, kilka razy mi się udało w czułe miejsce utrafić
                                      > :🤣🤣🤣
                                      > 🐍🐝

Meski szowinizm to bardzo zdrowe zjawisko bo przypomina kobietom gdzie jest ich miejsce i co sie stalo kiedy je opuscily i zabraly sie za meskie rzeczy
                            • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 14.10.24, 09:44
                              engine8t napisał:

> eurytka napisała:
                              >
                              >
                              >

>
                              > No wiedzisz, jakos ci sie pomieszalo czy nie zauwazylas ze Trump sie nie zwraca
                              > l do WAS Polakow ale do NAS tzn tych co beda glosowc... i musze przyzynac ze z
                              > yskal moje serce smile.
                              > A zydom tez to mowil tak ze sie nie podniecajcie tym za bardzo..
                              Mam nadzieję, że Polonia wie jak głosować, szczególnie w tych wahadlowych stanach. Nie po to uciekaliście od komuny w Polsce aby wpaść w komunę amerykańską.
                              • pia.ed Wypowiedź Trumpa.... 14.10.24, 23:45
                                engine8t napisał:
                                No widzisz, jakos ci sie pomieszalo czy nie zauwazylas ze Trump sie
                                nie zwracal do WAS Polakow ale do NAS tzn. tych co beda glosowac...
                                i musze przyznać ze zyskal moje serce smile.

hrasier_2 napisał:
                                Mam nadzieję, że Polonia wie jak głosować, szczególnie w tych wahadlowych stanach.
                                Nie po to uciekaliście od komuny w Polsce aby wpaść w komunę amerykańską.

Jesli mam byc szczera, to kompletnie nie rozumiem, o jakiej "amerykańskiej komunie" piszesz...
                                • hrasier_2 Re: Wypowiedź Trumpa.... 15.10.24, 23:14
                                  Kiedyś się wyjeżdżało za chlebem zagranicę bo kto wtedy rządził. U mnie nawet w stanie wojennym wyjechali kolesie. Teraz są w Australii i różne koleje losu są u nich. Kandydaci na prezydenta USA zaczynają wyciągać karty lekarskie, kto zdrowszy na ciele i umyśle. I ile ma lat do anielskiego orszaku.
                                • e-zybi Re: Wypowiedź Trumpa.... 18.10.24, 06:35
                                  pia.ed napisała:

> Jesli mam byc szczera, to kompletnie nie rozumiem, o jakiej "amerykańskie
                                  > j komunie" piszesz...

Może pisze o tych co wyjechali z Polski za chlebem i nadal trwają w tamtych czasach. W Rosji kult Stalina na rubieżach nadal żywy, a tyle lat minęło. W chałupinach portrety "dobroczyńców" nadal wiszą...
                                  • pia.ed Wypowiedź Trumpa.... 18.10.24, 23:39
                                    e-zybi napisał:
                                    Może pisze o tych co wyjechali z Polski za chlebem i nadal trwają
                                    w tamtych czasach. W Rosji kult Stalina na rubieżach nadal żywy,
                                    a tyle lat minęło. W chałupinach portrety "dobroczyńców"
                                    nadal wiszą...

Probuję sobie wyobrazic, co by moglo tak jednoczyc. Moze idealizują Polskę,
                                    ktorą opuscili? Ja tez dlugo po wyjezdzie z Polski wspominalam szczęsliwe czasy
                                    jako nastolatka i razem z moim polskim sasiadem opowiadalismy sobie nawzajem,
                                    co wtedy robilismy; wspominalismy czasy kiedy z optymizmem patrzylismy
                                    w przyszlosc, w czym pomagaly nam radosne piosenki z lat powojennych...
                                    Jako mlodzi nie interesowalismy sie wtedy polityką.

• pia.ed Najnowsza wypowiedź... 19.10.24, 19:56
                                hrasier_2 napisał:
                                > Mam nadzieję, że Polonia wie jak głosować,
                                szczególnie w tych wahadlowych stanach.
                                Nie po to uciekaliście od komuny w Polsce
                                aby wpaść w komunę amerykańską.

A ja bym najbardziej chciala, by hrasier_2 od samego początku pisal tak,
                                aby wszyscy zrozumieli o co chodzi... i nie musieli się domyślać... wink
                                bo kiedy ktos odpowie nie tak jak trzeba, to jakiejś jeszcze innej osobie
                                to się moze nie spodobać i nowa klótnia gotowa na tym forum!

• hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź... 20.10.24, 00:33
                                  pia.ed napisała:

> hrasier_2 napisał:
                                  > > Mam nadzieję, że Polonia wie jak głosować,
                                  > szczególnie w tych wahadlowych stanach.
                                  > Nie po to uciekaliście od komuny w Polsce
                                  > aby wpaść w komunę amerykańską.

>
                                  > A ja bym najbardziej chciala, by hrasier_2 od samego początku pisal
                                  > tak,
                                  > aby wszyscy zrozumieli o co chodzi... i nie musieli się domyślać... wink
                                  > bo kiedy ktos odpowie nie tak jak trzeba, to jakiejś jeszcze innej osobie
                                  > to się moze nie spodobać i nowa klótnia gotowa na tym forum!

Ale ja piszę przejrzyście. Z nutką niedomówienia. Na forach zawsze były kłótnie.Wcale nie ukrywam przekonań politycznych i religijnych. I jest mi obojętne co kto o mnie myśli. Długo na tych forach jestem. I mam prawo wyboru😁
                                  • pia.ed Najnowsza wypowiedź... 20.10.24, 09:59
                                    hrasier_2 napisał:
                                    > Ale ja piszę przejrzyście. Z nutką niedomówienia. Na forach zawsze były kłótnie.Wcale nie ukrywam przekonań politycznych i religijnych. I jest mi obojętne co kto o mnie myśli. Długo na tych forach jestem. I mam prawo wyboru
                                    😁

Chyba powinnam zrezygnowac z bywania na tym forum, skoro nie rozumiem prostych rzeczy,
                                    bo dla mnie Stany Zjednoczone zawsze oznaczaly wolność, a to z polską komuną nie ma
                                    nic wspólnego...
                                    Także wypowiedzi engine utrwaliły mnie w tym przekonaniu kiedy napisal, ze można zakwestionować
                                    mandat w sprawie przekroczenia szybkości, domagając sie podania ostatnich badan na temat frekwencji pojazdów na tej trasie!

• hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź... 20.10.24, 19:44
                                      pia.ed napisała:

> hrasier_2 napisał:
                                      > > Ale ja piszę przejrzyście. Z nutką niedomówienia. Na forach zawsze były
                                      > kłótnie.Wcale nie ukrywam przekonań politycznych i religijnych. I jest mi oboję
                                      > tne co kto o mnie myśli. Długo na tych forach jestem. I mam prawo wyboru
                                      😁
                                      >
                                      >
                                      > Chyba powinnam zrezygnowac z bywania na tym forum, skoro nie rozumiem prostyc
                                      > h rzeczy,
                                      > bo dla mnie Stany Zjednoczone zawsze oznaczaly wolność, a to z polską k
                                      > omuną nie ma
                                      > nic wspólnego...
                                      > Także wypowiedzi engine utrwaliły mnie w tym przekonaniu kiedy napisal, ze
                                      > można zakwestionować
                                      > mandat w sprawie przekroczenia szybkości, domagając sie podania ostatnich ba
                                      > dan na temat frekwencji pojazdów na tej trasie!
                                      >
                                      Fajnie że jesteś i można coś napisać tu bez napinki.
                                      • pia.ed Najnowsza wypowiedź... 21.10.24, 01:20
                                        hrasier_2 napisał:
                                        > Fajnie że jesteś i można coś napisać tu bez napinki.

Tylko ze temat zblizajacych sie wyborow juz mi sie znudzil... i nie znajac zainteresowan
                                        obecnych dyskutantow nie mam pojecia o czym pisac, wiec juz tak czesto nie bede
                                        udzielala sie na tym forum...
                                    • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź... 22.10.24, 01:04
                                      pia.ed napisała:

> Chyba powinnam zrezygnowac z bywania na tym forum, skoro nie rozumiem prostyc
                                      > h rzeczy,
                                      > bo dla mnie Stany Zjednoczone zawsze oznaczaly wolność, a to z polską k
                                      > omuną nie ma
                                      > nic wspólnego...
                                      > Także wypowiedzi engine utrwaliły mnie w tym przekonaniu kiedy napisal, ze
                                      > można zakwestionować
                                      > mandat w sprawie przekroczenia szybkości, domagając sie podania ostatnich ba
                                      > dan na temat frekwencji pojazdów na tej trasie!
                                      >

Widzisz o wolnosc nie tylko nalezy czytac ale nalezy ja tez wlasciwie rozumiec.

Komuna to kontrola rzadowa wszystkiego co nas otacza, komuna to proba zniszczenia przeszlosci, tradycji, systemu wartosci moralnych etc w imie wprowadzenie "nowego"
                                      Pamietasz ten wiersz "Trzeba z zywymi naprzod isc.. "
                                      ... komuna to zabieranie bogatym ktorzy sobie cos wypracowali i oddawnie biednym i udawnaie ze wszyscy maja byc rowni - poza tym co to glosza oczywiscie. Komuna to uzaleznianie ludzi od rzadu poprzez rozdawnictwo darmowych rzeczy, komuna to korumpwanie ludzi aby na ta komune mimo wszytko glosowali poniewaz ona daje a nie wymaga niczego poza posluszenstwem i zgoda na bycie biednym.
                              • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 20.10.24, 02:16
                                hrasier_2 napisał:

> Mam nadzieję, że Polonia wie jak głosować, szczególnie w tych wahadlowych stan
                                > ach. Nie po to uciekaliście od komuny w Polsce aby wpaść w komunę amerykańską.

Sam bym tego lepiej nie ujal smile
                                Ja akurat jestem z stanie takim ze zebym nie wiem co robic to tu i tak nic nie zmienie.
                                Ale glosuje konserwatywnie bo przynajmnije moge wplynac jesli nie na wybor Prezydenta to reprezemntantow do kongresu i staniwegoi federalnego.
                                • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 20.10.24, 19:46
                                  Na ten czas to kopanie się po kostkach. Trzymam kciuki za wygraną Trumpa.
                        • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 08.10.24, 14:05
                          Nie interesuje cię kto będzie rządził lub rządzi w twoim kraju??? Dziwny jesteś niedawno pisałeś co innego. Jak to ludzie zmieniają się jak chorogiewki na wietrze.
                          • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 01:55
                            hrasier_2 napisał:

> Nie interesuje cię kto będzie rządził lub rządzi w twoim kraju??? Dziwny jeste
                            > ś niedawno pisałeś co innego. Jak to ludzie zmieniają się jak chorogiewki na wi
                            > etrze.

Mnie oczywiscie interesuje ale was?
                            • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 14:45
                              A was bardzo i już niedlugo będzie wiadomo.
                              • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 17:17
                                hrasier_2 napisał:
                                ... już niedlugo będzie wiadomo.

W wielu krajach europejskich sledzi sie kampanie wyborcza, wiec mozemy w telewizji
                                obserwowac jego poczynania . W tej chwili jest niepokoj na temat wprowadzenia
                                przez Trumpa cla na import do US, bo np. Szwecja ma ozywiona wymiane handlowa
                                z tym krajem.
                                • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 17:52
                                  No wiesz. Coraz lepsze stwierdzenia. Zapowiedział, że użyje ustawy Alien Enemies Act (ustawy o zagranicznych wrogach) z 1798 roku. Ale to takie pierdoły przedwyborcze.
                                  • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 21:28
                                    hrasier_2 napisał:
                                    > No wiesz. Coraz lepsze stwierdzenia. Zapowiedział, że użyje
                                    ustawy Alien Enemies Act (ustawy o zagranicznych wrogach)
                                    z 1798 roku.

A kogo Trump uwaza za "zagranicznego wroga"?
                                    • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 23.10.24, 13:02
                                      Do wyborów w USA pozostały niecałe dwa tygodnie. Kamala Harris i Donald Trump walczą o każdy głos, który może przesądzić o wyniku. Kandydaci mocno skupiają się również na polskiej społeczności. "Ostatnim razem, gdy polscy wyborcy byli tak ważni w amerykańskich wyborach prezydenckich, był prawdopodobnie rok 1976" – zauważa "New York Times". www.salon24.pl/newsroom/1407153,polacy-dawno-nie-byli-tak-wazni-podczas-wyborow-w-usa-kandydaci-walcza-o-kazdy-glos
                                      • e-zybi Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 23.10.24, 14:14
                                        Polacy to jednak "głupia naroda", czy w kraju, czy za granicą. Karmieni propagandą zawsze muszą w d*pę dostać, lubią takie rozrywki wink
                                        • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 23.10.24, 14:55

Poniewaz jestem bardzo zajeta, a chce dolozyc swoja cegielke do dyskusji,
                                          wiec wklejam tylko artylul oTrumpie z wieloma zdjeciami... big_grin

www.fakt.pl/polityka/zarzad-mcdonalds-reaguje-na-wizyte-trumpa-dosadne-slowa/01e8q0e
                                          • engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 23.10.24, 22:01
                                            pia.ed napisała:

>
                                            > Poniewaz jestem bardzo zajeta, a chce dolozyc swoja cegielke do dyskusji,
                                            > wiec wklejam tylko artylul oTrumpie z wieloma zdjeciami... big_grin
                                            >
                                            > www.fakt.pl/polityka/zarzad-mcdonalds-reaguje-na-wizyte-trumpa-dosadne-slowa/01e8q0e

A rozumiesz dlaczego Trump to zrobil?
                                            • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 25.10.24, 15:20
                                              engine8t napisał:

www.fakt.pl/polityka/zarzad-mcdonalds-reaguje-na-wizyte-trumpa-dosadne-slowa/01e8q0e

A rozumiesz dlaczego Trump to zrobil?

Oczywiscie, ze rozumiem i wiem o co chodzi. Znasz mnie od dawna i zawsze interesowala mnie US...
                                              Sledze jak zwykle wszystko o tym kraju, takze wybory, chociaz to nudna dla mnie sprawa, bo kraj i ludzie
                                              mnie szalenie interesuja, natomiast polityka wlasciwie nie... wink
                                              • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 26.10.24, 05:51
                                                Kamala Harris miala prawie 4 lata na to stawianie wszystkiego na nogi. Jakos tego nie zrobila.
                                                Naiwni sa ci, ktorym sie wydaje, ze jak bedzie prezydentem to zrobi cos dobrego. Kiedy to lewacy doprowadzili do czegoś dobrego?
                                                Kamala moze najwyżej zrobić z Ameryki druga Wenezuelę. Multimilioner Obama jej w tym pomoże.
                                                • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 26.10.24, 10:17
                                                  [i]hrasier_2 napisał:
                                                  Kamala Harris miala prawie 4 lata na to stawianie wszystkiego na nogi. Jakos tego nie zrobila. Naiwni sa ci, ktorym sie wydaje, ze jak bedzie prezydentem to zrobi cos dobrego. Kiedy to lewacy doprowadzili do czegoś dobrego?
                                                  Kamala moze najwyżej zrobić z Ameryki druga Wenezuelę. Multimilioner Obama jej w tym pomoże.{/i]

Nie komentuje, bo jedyne co o Kamala przedtem czytalam, to ze ma meża Zyda i kilka miesiecy
                                                  temu poleciala do Izraela, gdzie podpisala swoim imieniem i nazwiskiem rakete, ktora miala byc
                                                  wystrzelona w kierunku Gazy... co przyznam, nie podobalo mi sie...

• pia.ed W sprawie Trumpa i Hamali.... 26.10.24, 10:24
                                                    „Amerykański dziennik „Washington Post” ogłasza, że ​​nie zamierza wspierać w wyborach prezydenckich ani Kamali Harris, ani Donalda Trumpa – podaje AFP.

Zdaniem dyrektora generalnego gazety, Williama Lewisa, decyzja ta jest powrotem do zasady nie zajmowania stanowiska. Jednak przez większą część ostatnich czterdziestu lat „Washington Post” wspierał kilku
                                                    kandydatów na prezydenta Demokratów. Lewis twierdzi, że redakcja gazety nigdy więcej nie zajmie stanowiska żadnego z kandydatów.

The Washington Post ma hasło brzmiące „Demokracja umiera w ciemności” i jest uważany za wpływową
                                                    gazetę dla osób zainteresowanych polityką w Stanach Zjednoczonych. Decyzja została podjęta po tym,
                                                    jak „Los Angeles Times” również zdecydował się nie wybierać otwarcie żadnej strony w wyborach prezydenckich.

Tymczasem strona redakcyjna „New York Post” otwarcie udzieliła wsparcia Donaldowi Trumpowi.

Właścicielem „Washington Post” jest miliarder Amazona Jeff Bezos, jeden z najbogatszych ludzi
                                                    na świecie.

• hrasier_2 Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 26.10.24, 20:26
                                                    Fakt, wielkie pieniądze korporacyjne wsparły Harris - stąd wielka przewaga finansowa jej kampanii.
                                                    Wielkie korporacyjne pieniądze,
                                                    Dla nich nieważne jest to, że Biden/Harris doprowadzili to olbrzymiego spadku poziomu życia większości Amerykanów.
                                                    Nieistotny jest rekordowy dług publiczny i rekordowe koszta finansowania owego długu.
                                                    Istotne jest to, że Kamala jest osobą, która nie potrafi z głowy wypowiedzieć kilku zdań z sensem - będzie jeszcze lepszym figurantem niż Biden..
                                                  • mateusz572 Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 31.10.24, 10:41
                                                    hrasier_2 napisał:

> Fakt, wielkie pieniądze korporacyjne wsparły Harris - stąd wielka przewaga fina
                                                    > nsowa jej kampanii.
                                                    > Wielkie korporacyjne pieniądze,
                                                    > Dla nich nieważne jest to, że Biden/Harris doprowadzili to olbrzymiego spadku p
                                                    > oziomu życia większości Amerykanów.

Ten spadek poziomu życia Amerykanów zaczął się dużo wcześniej bo już w latach siedemdziesiątych, a teraz to tylko postępuje "z górki na pazurki".

> Nieistotny jest rekordowy dług publiczny i rekordowe koszta finansowania owego
                                                    > długu.
                                                    > Istotne jest to, że Kamala jest osobą, która nie potrafi z głowy wypowiedzieć k
                                                    > ilku zdań z sensem - będzie jeszcze lepszym figurantem niż Biden..

Myślisz, że Trump będzie lekiem na całe zło? Ja myślę, że nie będzie, a wręcz przeciwnie, choć Kamali wcale nie bronię.
                                                    USA albo się zreformuje systemowo, albo nastąpi destabilizacja polityczna i społeczna. Nic nowego to w historii się już wiele razy zdarzało, także z imperiami.
                                                  • pia.ed W sprawie Trumpa i Hamali.... 31.10.24, 21:10

Chce powiadomic zainteresowanych, ze Szwecja zyje wyborami! smile Kazdego wieczoru przez 5 dni
                                                    w tygodniu zbieraja sie roznego rodzaju eksperci w sprawach USA i dyskutuja w telewizji publicznej
                                                    nad ew. wynikami...
                                                    Dzis przeczytalam, ze popularna przewodniczaca Zarzadu Miasta (burmistrz), tez sledzi walke o fotel
                                                    prezydenta Stanow Zjednoczonych.

https://verifiedupload.ifragasatt.se/8ce835f9-096f-406e-91e0-b6e94f5cebc7.jpeg

Jak Katrin Stjernfeldt śledzi wybory?

... śledzi amerykańskie wybory głównie za pośrednictwem gazet i podcastów.

„Słucham podcastów szwedzkich i amerykańskich. Mają nieco inne wejścia. Słucham i czytam tyle, ile mogę”.

Na kogo byś głosowała i dlaczego?

- Harris każdego dnia tygodnia. Ogólnie rzecz biorąc, w Stanach Zjednoczonych można mieć
                                                    wiele poglądów na temat polityki, ale Trump jest niedemokratyczny i czyni świat bardziej
                                                    niebezpiecznym.

Co wyniki mogą oznaczać dla polityki w Twoim regionie?

– Malmö jest częścią świata i sytuacja, w której USA mają prezydenta, który podważa demokrację,
                                                    jest niebezpieczna. Mój obraz Trumpa jest taki, że jest on dość nieprzewidywalny i ogólnie
                                                    uczyniłby świat bardziej niebezpiecznym.
                                                    Częściowo z zakresu polityki bezpieczeństwa, ale ma też swój sposób na kłótnie i wykręty,
                                                    posługując się fałszywymi twierdzeniami i prymitywną retoryką polityczną, która już wpłynęła
                                                    na klimat debaty daleko poza granicami Stanów Zjednoczonych.

• engine8t Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 31.10.24, 22:35
                                                    Czyli Szwecja nie ma wlasnych problemow?
                                                  • pia.ed W sprawie Trumpa i Hamali.... 01.11.24, 00:08
                                                    engine8t napisał:
                                                    > Czyli Szwecja nie ma wlasnych problemow?

Wybory w Stanach sa pasjonujace dla Szwedow! Dzis wieczorna dyskusja miala jako temat
                                                    "Rola religii w wyborach prezydenckich" i okazalo sie, ze to juz tradycja od czasow Donalda
                                                    Reagana (mandat 20 januari 1981 – 20 januari 1989) ze w wyborach szalenie wazne bylo
                                                    poparcie roznych kosciolow i ich odlamow.
                                                    A teraz ciekawostka:
                                                    Donald Trump przed poprzednia kampania wyborcza byl czlonkiem kosciola prezbiterianskiego, ale szybko zrozumial, ze najlepiej oplaci mu sie nie byc zwiazanym z jednym kosciolem. Wystapil z niego i zaczal sie lansowac jako chrzescijanin, co oczywiscie zwiekszylo znacznie ilosc jego wyborcow! big_grin
                                                    W obecnej kampanii Trump i Hamali przescigaja sie nawzajem pokazujac jak bardzo sa religijni!
                                                  • hrasier_2 Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 01.11.24, 02:19
                                                    Ktoś już porównał amerykańskie mitingi wyborcze do show standup-ów. Wychodzi na mównicę i sypie skeczami i kabaretem. Publika zaśmiewa się do łez i klaszcze ( a nawet się modli do kultu) . Tak wygląda współczesna polityka w największym państwie demokratycznym.
                                                  • engine8t Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 03.11.24, 02:09
                                                    pia.ed napisała:

> Donald Trump przed poprzednia kampania wyborcza byl czlonkiem kosciola prezbite
                                                    > rianskiego, ale szybko zrozumial, ze najlepiej oplaci mu sie nie byc zwiazanym
                                                    > z jednym kosciolem. Wystapil z niego i zaczal sie lansowac jako chrzescija
                                                    > nin
                                                    , co oczywiscie zwiekszylo znacznie ilosc jego wyborcow! big_grin
                                                    > W obecnej kampanii Trump i Hamali przescigaja sie nawzajem pokazujac jak bardzo
                                                    > sa religijni!

Wy naprawde nie macie nic innego i pozytecznego aby sie tym zajc ?
                                                    Mnie (oprocz mnie samego) to nie interesuje jaki kto ma zwiazek z kosciolem a Ciebie tak?
                                                  • hrasier_2 Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 03.11.24, 09:27
                                                    Tu już się taki chaos zrobił w tym wątku, że głowa mała. Pisząc krótko- Polonia wie jak głosować. Nie po to uciekali od komuny w Polsce, aby trafić do komuny amerykańskiej. Zrobią wszystko co w ich mocy i amen.
                                                  • pia.ed W sprawie Hamali i Trumpa 03.11.24, 14:19
                                                    hrasier_2 napisał:
                                                    Tu już się taki chaos zrobił w tym wątku, że głowa mała

Chaos to sie zrobil w lokalach wyborczych w US, bo ci ktorzy dobrowolnie zglosili sie do liczenia glosow uwazajac to za przysluge dla narodu, wycofuja sie teraz w obawie o swoje zycie!

A ze Polonia amerykanska bedzie glosowala za Trumpem to oczywiste, bo zawsze popierala PiS...

• pia.ed W sprawie Hamali i Trumpa 03.11.24, 14:44
                                                    Europosel PiS Dominik Tarczyński na wiecu Trumpa...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31435129,rozweselony-polityk-pis-na-wiecu-donalda-trumpa.html#do_w=424&do_v=1189&do_st=RS&do_sid=1942&do_a=1942#s=BoxOpLink
                                                  • engine8t Re: W sprawie Hamali i Trumpa 03.11.24, 19:24
                                                    pia.ed napisała:

> hrasier_2 napisał:
                                                    > Tu już się taki chaos zrobił w tym wątku, że głowa mała

>
                                                    > Chaos to sie zrobil w lokalach wyborczych w US, bo ci ktorzy dobrowolnie zglo
                                                    > sili sie do liczenia glosow uwazajac to za przysluge dla narodu, wycofuja sie
                                                    > teraz w obawie o swoje zycie!
                                                    >
                                                    > A ze Polonia amerykanska bedzie glosowala za Trumpem to oczywiste, bo zawsze p
                                                    > opierala PiS...
                                                    >

Nie rozumiem co ma Trump z PiS em wspolnego? A moze to ze jdni i drudzy preferuja "Peace" ponad wojny?
                                                  • pia.ed W sprawie Trumpa 04.11.24, 18:13
                                                    pia.ed napisała:
                                                    A ze Polonia amerykanska bedzie glosowala za Trumpem to oczywiste, bo zawsze popierala PiS...

engine8t napisał:
                                                    Nie rozumiem co ma Trump z PiS-em wspolnego? A moze to ze jedni i drudzy preferuja "Peace" ponad wojny?

PiS jest konserwatywny i wystepuje przeciw demokracji w kraju, tak samo jak Trump w US.
                                                  • engine8t Re: W sprawie Trumpa 04.11.24, 20:42
                                                    pia.ed napisała:

> pia.ed napisała:
                                                    > A ze Polonia amerykanska bedzie glosowala za Trumpem to oczywiste, bo zawsze p
                                                    > opierala PiS...

>
                                                    > engine8t napisał:
                                                    > Nie rozumiem co ma Trump z PiS-em wspolnego? A moze to ze jedni i drudzy pre
                                                    > feruja "Peace" ponad wojny?
                                                    >
                                                    > PiS jest konserwatywny i wystepuje przeciw demokracji w kraju, tak samo jak
                                                    > Trump w US.

Cos chyba ci sie pomieszalo z definicja demokracji?

Demokracja nie polega zwiekszaniu wladzy rzadow, podnoszeniu podatkow i zwiekszaniu dawania socjalow nierobom czy tez na tym ze pozwalamy dzieciom decydowac o zmianie plci bez informowania rodzicow czy uzywanie aborcji jako srodla anykoncpecyjnego albo uwaazani ze mneijszosci i dewianci maj miec wieksze dodartrkowe rpzywileje z samej racji ze sa inni.
                                                    PiS sie w Polsce od PO w sumie nie rozni niczym z wyjatkiem podejscia do tego jak powinna byc EU i czy kraj ma byc oparty na zasadach moralno/etcznych czy tez "anything goes"
                                                    A Trump chce zmmniejszenia podatkow, zmniejszenia wielkosci kompetencji wladz, ochrony granic i zasad moralno/etycznych np kto decyduje i w jakim celu stosuje sie aborcje czy prawo rodzicow o decydowaniau o zyciu i zdrowu wlasnych dzieci.
                                                  • hrasier_2 Re: W sprawie Trumpa 04.11.24, 21:04
                                                    pia.ed napisała:

> pia.ed napisała:
                                                    > opierala PiS...

>
                                                    > engine8t napisał:
                                                    > Nie rozumiem co ma Trump z PiS-em wspolnego? A moze to ze jedni i drudzy pre
                                                    > feruja "Peace" ponad wojny?
                                                    >
                                                    > PiS jest konserwatywny i wystepuje przeciw demokracji w kraju, tak samo jak
                                                    > Trump w US.

Ty jesteś wychowana na gazecie Wyborczej i do ciebie nie docierają rzeczowe argumenty. Jeszcze niektórzy zatęsknią za PiSem. Już niedługo się wyjaśni. 11 listopada zapraszam na marsz do Warszawy. Oczywiście wirtualnie.
                                                  • pia.ed W sprawie Ronalda Trumpa... 03.11.24, 13:55
                                                    Ty ktory siedzisz w kawiarni nad brzegiem oceanu w slonecznej Kalifornii i popijasz drinki,
                                                    masz juz ciekawe zajecie.... a ja odnalazlam ciekawostke z zycia Trumpa, ktory pokazal,
                                                    ze jest jak choragiewka na wietrze, bo nie oplacalo mu sie byc czlonkiem Kosciola prezbiterianow
                                                    i zmienil status big_grin na chrzescijanina, nie mam prawa tego napisac?

Wy naprawde nie macie nic innego i pozytecznego aby sie tym zajac ?
                                                    Mnie (oprocz mnie samego) to nie interesuje jaki kto ma zwiazek
                                                    z kosciolem, a Ciebie tak?

• engine8t Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 31.10.24, 22:34
                                                    mateusz572 napisał:

> Ten spadek poziomu życia Amerykanów zaczął się dużo wcześniej bo już w latach s
                                                    > iedemdziesiątych, a teraz to tylko postępuje "z górki na pazurki".

No nie przesadzaj.. W latach 80-tych jak przyjechalem to wlasnie trafilem na fale wzrostu ekonomii ktora trwala do poznych lat 90-tych.
                                                    A dopiero wtedy USA zauwazylo ze Chinczykow juz nauczylismy wszytkieego i oddalismy im technologie i teraz to od nich zalezy.
                                                    No i wszytko zalezy jakich kryteriow uzywasz. GDP rosnie caly czas, dystrybucja bogactwa sie troche rozjechala
                                                    ale nie jest az tak zle jak lewactwo placze zwlaszcza ci co ich przyzyczaili do rozdawnictwa.

> > Nieistotny jest rekordowy dług publiczny i rekordowe koszta finansowania
                                                    > owego
                                                    > > długu.
                                                    > > Istotne jest to, że Kamala jest osobą, która nie potrafi z głowy wypowied
                                                    > zieć k
                                                    > > ilku zdań z sensem - będzie jeszcze lepszym figurantem niż Biden..

>
                                                    > Myślisz, że Trump będzie lekiem na całe zło? Ja myślę, że nie będzie, a wręcz p
                                                    > rzeciwnie, choć Kamali wcale nie bronię.
                                                    > USA albo się zreformuje systemowo, albo nastąpi destabilizacja polityczna i spo
                                                    > łeczna. Nic nowego to w historii się już wiele razy zdarzało, także z imperiami
                                                    > .

Laez skad taakie oczekiwania ze Trump naprawi cale zlo? Nik tmu na to nie pozwoli
                                                    Wszytko zalezy czy wygra i jak sie rolzoy Kongres - obie izby.
                                                    Ja wygra prezydenture i Kongres bedzie republikanski to zrobi wiecej.
                                                    Najwazniejsze dla niego beda
                                                    - Wysuszenie bagna - tzn wywalenie tych wszytkich nie uprawnionych i nie wybranych ktorzy to pociagaja za sznurki za plecami rzadu. A to sa Pentagon i CIA oraz Obam i jego lewicowy klan oraz lobby zarowno biznesowe jak i AIPAC.
                                                    - Kontrola Granic
                                                    - Zatrzymanie niekontrowanego WOKE - oddanie ordzicom kontoli nad mlodocianymi i ich edukacja, zaprzestanie propagowani i rozprzestrzenieinia aborcji bez ograniczen i traktowania jej jako srodka anytkoncepcyjnego
                                                    - Przywrocenie kontoli bezpieczenstwa w kraju - kradziezy i rozbojow bez kar.
                                                    - Zakonczenie wojen (BW i Ukrina) na koszt amerykanskiegi podatnika
                                                    - Powolanie jak najwiekszej liczby sedziow konserwatywnych do sadow federalnych.
                                                    - Wystwienie JD Vanca na mocna pozycje w przyszlych wyborach prezydenckich.
                                                  • engine8t Re: W sprawie Trumpa i Hamali.... 27.10.24, 00:38
                                                    Widac czuje pismo nosem ze Kamala nie wygra i mu strach D scisnal co to bedzie i woli sie Trumpowi nie narazac LOL
                                                  • irsila Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 28.10.24, 18:41
                                                    pia.ed napisała:

> [i]hrasier_2 napisał:
                                                    > Kamala Harris miala prawie 4 lata na to stawianie wszystkiego na nogi. Jakos te
                                                    > go nie zrobila. Naiwni sa ci, ktorym sie wydaje, ze jak bedzie prezydentem to z
                                                    > robi cos dobrego. Kiedy to lewacy doprowadzili do czegoś dobrego?
                                                    > Kamala moze najwyżej zrobić z Ameryki druga Wenezuelę. Multimilioner Obama jej
                                                    > w tym pomoże.{/i]
                                                    >
                                                    > Nie komentuje, bo jedyne co o Kamala przedtem czytalam, to ze ma meża Zyda
                                                    > i kilka miesiecy
                                                    > temu poleciala do Izraela, gdzie podpisala swoim imieniem i nazwiskiem rakete
                                                    > , ktora miala byc
                                                    > wystrzelona w kierunku Gazy... co przyznam, nie podobalo mi sie...

To co tu zaprezentowałaś, czy przytoczyłaś, pia.ed, z tą rakietą ,
                                                    to jakoś bardzo mnie zburwesowało, choć daleka jestem od polityki wszelakiej.
                                                    Żydzi biblię napisali jeśli o stary testament chodzi
                                                    i wiecznie się czuja narodem wybranym.
                                                    Jezus to jakoś przełamał, ale oni go nie uznająsad
                                                  • pia.ed Nieprzyjemna sytuacja w SVT... 28.10.24, 20:34
                                                    irsila napisała:
                                                    To co tu zaprezentowałaś, czy przytoczyłaś, pia.ed, z tą rakietą, to jakoś bardzo mnie zbulwesowało,
                                                    choć daleka jestem od polityki wszelakiej. Żydzi biblię napisali jeśli o stary testament chodzi
                                                    i wiecznie się czuja narodem wybranym.

Rzad szwedzki jest po stronie Żydow - jesli chodzi o obecna wojne - ale partia lewicowa komunistow
                                                    (tak sie nazywa) zaczela krytykowac Izrael za morderstwo dziesiatek tysiecy niewinnych Palestynczykow
                                                    ze strefy Gazy i teraz Żydzi w Szwecji uznali to za rasism i w ten sposob zamykaja usta swoim
                                                    krytykom!
                                                    Mnie wkurzylo to, ze wygadana przedstawicielka Rady Żydow wtracila sie do decyzji telewizji, aby nadac
                                                    (juz nagrana audycje) szwedzkiej znanej rysowniczki, bo ta kiedys skrytykowala Izrael!
                                                    Dyskusja byla w telewizji i Szwedka, reprezentujaca panstwowa STV bronila sie jak mogla, ale okazalo sie,
                                                    ze ulegla presji i audycja nie zostala nadana...
                                                    Wywolalo to oburzenie innych ludzi sztuki, ktorzy stworzyli liste protestacyjna przeciwko
                                                    wycofaniu audycji (miala byc w kilku odcinkach )... i teraz zobaczymy co bedzie dalej!

No ale teraz wracamy do wyborow!!!

• pia.ed Trump cieszy się poparciem arabskich Amerykanow 28.10.24, 21:32

Kandydat na prezydenta, który zasłynął z rasizmu, kłamstw i nienawiści do mniejszości,
                                                    cieszy się poparciem Amerykanów mających korzenie w świecie arabskim. Wydaje się to
                                                    sprzeczne, ale teraz sondaże pokazują, że dzieje się to w Stanach Zjednoczonych i za
                                                    kilka tygodni może mieć wpływ na wynik wyborów.

Powodem poparcia nie wydaje się miłość do Donalda Trumpa, ale zemsta na Kamali Harris.

Tym, co niepokoi arabsko-amerykańskich wyborców, jest wojna Izrael-Palestyna,
                                                    a w dalszej kolejności gospodarka.
                                                    Trump ma ich zaufanie jako kandydat, ktory rozwiąże „konflikt izraelsko-palestyński”.

„Jeśli Kamala dostanie jeszcze cztery lata, Bliski Wschód stanie w płomieniach na następne cztery lata (...). Głosujcie na Trumpa na POKÓJ” – napisał Trump na swoim kanale społecznościowym Truth Social.

Sondaże pokazują, że więcej amerykańskich muzułmanów niż zwykle planuje głosować w tych
                                                    wyborach na trzecią alternatywną kandydatkę, czyli Jill Stein. Nie ma więc większego wsparcia
                                                    dla Trumpa niż rozczarowanie Demokratami, którzy zazwyczaj otrzymowali głosy mniejszości.
                                                  • pia.ed Donald i Melania 29.10.24, 01:48

https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/d6396c83-82fd-4f96-837d-984097052e05?fit=crop&format=auto&h=733&q=50&w=1100&s=82e9f7b30ca2d03fcb94cdcf68694a4ac8532cb8

images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/d6396c83-82fd-4f96-837d-984097052e05?fit=crop&format=auto&h=733&q=50&w=1100&s=82e9f7b30ca2d03fcb94cdcf68694a4ac8532cb8
                                                  • irsila Re: Donald i Melania 29.10.24, 08:02
                                                    Dobrze napisałaś pia.ed w poprzednim poście, to prawda jest.
                                                    Nie będę cytować, w pełni z ta opinią zgadzam się.
                                                    Ładnie na tym zdjęciu się prezentują.
                                                  • irsila Re: Donald i Melania 29.10.24, 10:34
                                                    Niech zwalcza żydostwo i lewactwo, wszelkimi sposobami!
                                                  • hrasier_2 Re: Donald i Melania 30.10.24, 17:45
                                                    Ameryka słynie i słynęła z bogatych, najbogatszych ludzi, dlatego Amerykę świat prosił o pomoc w zlikwidowaniu faszyzmu i komunizmu. Wystarczyło na kilka lat odwrócić się od niej i komunizm ponownie daje się we znaki.
                                                  • e-zybi Re: Donald i Melania 30.10.24, 17:50
                                                    Gdzie daje się we znaki?
                                                  • pia.ed Donald i Melania 30.10.24, 17:58
                                                    hrasier_2 napisał:
                                                    komunizm ponownie daje się we znaki...

Chyba jestes za mlody(?), nigdy komunizmu nie przezyles i nie wiesz co to jest... wink
                                                  • engine8t Re: Donald i Melania 30.10.24, 21:09
                                                    pia.ed napisała:

> hrasier_2 napisał:
                                                    > komunizm ponownie daje się we znaki...

>
                                                    > Chyba jestes za mlody(?), nigdy komunizmu nie przezyles i nie wiesz co to je
                                                    > st... wink

A ty wiesz? Komuna wkracza calym pedem wystarczy tylko premyc sobie oczy.
                                                    Bo co to jest? Oto tylko kilka przykladow ktore widzimy na codzien:

Likwidacja czy walka z klasami spolecznymi,
                                                    Mniejszosci maja miec wieksze prawa niz reszta plys rekompensaty za niesprawiedliwa przeszlosc
                                                    Walka z regia i religiami a promowanie teorii darvinowskich,
                                                    Rewoulcyjne i "postepowe" zmiany w spoleczenstwach,
                                                    Zadanie rownosci spolecznych i ekonomicznych,
                                                    Walka z kapitalizmem ktory to niesprawiedliwie wykorzystuje i gnebi robotnikow,
                                                    Kazdemu ma byc nie wg tego co sobie zarobi ale "ile mu sie nalezy".
                                                    Bogatym nalezy zabierac i dawac mniej zamoznym,
                                                    Miedzynarodowe porozumienia w celach walki z bogatym i globalna "sprawiedliwoscia spoleczna". .
                                                  • mateusz572 Re: Donald i Melania 31.10.24, 10:31
                                                    engine8t napisał:

> A ty wiesz? Komuna wkracza calym pedem wystarczy tylko premyc sobie oczy.
                                                    > Bo co to jest? Oto tylko kilka przykladow ktore widzimy na codzien:
                                                    >
                                                    > Likwidacja czy walka z klasami spolecznymi,
                                                    > Mniejszosci maja miec wieksze prawa niz reszta plys rekompensaty za niesprawied
                                                    > liwa przeszlosc
                                                    > Walka z regia i religiami a promowanie teorii darvinowskich,
                                                    > Rewoulcyjne i "postepowe" zmiany w spoleczenstwach,
                                                    > Zadanie rownosci spolecznych i ekonomicznych,
                                                    > Walka z kapitalizmem ktory to niesprawiedliwie wykorzystuje i gnebi robotnikow
                                                    > ,
                                                    > Kazdemu ma byc nie wg tego co sobie zarobi ale "ile mu sie nalezy".
                                                    > Bogatym nalezy zabierac i dawac mniej zamoznym,
                                                    > Miedzynarodowe porozumienia w celach walki z bogatym i globalna "sprawiedliwosc
                                                    > ia spoleczna". .

O którym rejonie świata piszesz?
                                                    Bo USA nie ma problemu. Pompa bogactwa pompuje głównie do bogatych. Zaczęło się to w USA w latach siedemdziesiątych i pompowanie bogactwa do bogatych ma się bardzo dobrze. Z drugiej strony 64% Amerykanów traci grunt pod nogami. Stąd te nastroje rewolucyjne w Ameryce i głosowanie na Trumpa. Jesteście na zakręcie historii w USA i macie problem. W związku z powyższym Europa ma też problem, a Polska szczególnie.
                                                    Poza tym pewny jesteś, że Trump powstrzyma imigrację? Przecież to pracodawca, a taki potrzebuje tanich pracowników, żeby pompa bogactwa pompowała do niego.
                                                  • engine8t Re: Donald i Melania 31.10.24, 22:37
                                                    Ja tam nie mam nic przeciwko pompowaniu bogactwa do bogatych.. smile
                                                    Lepsze to niz propozycje Kamami aby bogatym zabierac jak to chcial tow Lenin i jej ojciec.
                                                  • mateusz572 Re: Donald i Melania 01.11.24, 12:00
                                                    engine8t napisał:

> Ja tam nie mam nic przeciwko pompowaniu bogactwa do bogatych.. smile
                                                    > Lepsze to niz propozycje Kamami aby bogatym zabierac jak to chcial tow Lenin i
                                                    > jej ojciec.

Aha.
                                                    Idee tow. Lenina wyszły z Polski w 1989 roku, więc nie potrzebujesz mi tego tłumaczyć bo mam dłuższe doświadczenie w tym temacie.
                                                    Natomiast mówię o tak prozaicznej rzeczy jak płace w USA.
                                                    Mediana płacy realnej w latach 1976-2016 wzrosła z 17,11 dolara do 18,90 dolara za godzinę. PKB per capita w tym czasie wzrósł ponad sześciokrotnie. Teraz czujesz bluesa czy jeszcze nie?
                                                  • pia.ed Re: Donald i Melania 03.11.24, 00:42

https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/f9189243-d089-402f-871c-befe03ea1bba?fit=crop&format=auto&h=733&q=50&w=1100&s=5a4aa162022672cbeb06298f9d703b202259aa6d

- Witaj Atlanta. Wspaniale jest wrócić. Niezawodny sposób na rozpalenie publiczności.

Harris przemawia nie tylko do 15 000–20 000 osób, które przybyły na to spotkanie. Przemawia do wyborców w całych Stanach Zjednoczonych, którzy będą mogli zobaczyć nagrania ze spotkania w wiadomościach lub na YouTube.

• pia.ed Kamala Harris... oczywiscie! 03.11.24, 00:48

https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/992e55a1-aedd-4082-99e9-ace2ba1e013d?fit=crop&format=auto&h=733&q=50&w=1100&s=14e71c8f3274838afc74c4812af0eaa046d7779c
                                                  • engine8t Re: Kamala Harris... oczywiscie! 03.11.24, 02:11
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    >
                                                    > https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/992e55a1-aedd-4082-99e9-ace2b
> a1e013d?fit=crop&format=auto&h=733&q=50&w=1100&s=14e71c8f3274838afc74c4812af0ea
> a046d7779c

??????
                                                    A kto to jest?
                                                  • engine8t Re: Donald i Melania 03.11.24, 02:11
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/f9189243-d089-402f-871c-befe0
> 3ea1bba?fit=crop&format=auto&h=733&q=50&w=1100&s=5a4aa162022672cbeb06298f9d703b
> 202259aa6d
                                                    >
                                                    >
                                                    > - Witaj Atlanta. Wspaniale jest wrócić. Niezawodny sposób na rozpalenie pub
                                                    > liczności.
                                                    >
                                                    > Harris przemawia nie tylko do 15 000–20 000 osób, które przybyły na to spotka
                                                    > nie. Przemawia do wyborców w całych Stanach Zjednoczonych, którzy będą mogli zo
                                                    > baczyć nagrania ze spotkania w wiadomościach lub na YouTube.

>
                                                    >
                                                    >

A kto by to chcial ogladc? Przeciez ona mowi te same rzeczy od miesiecy i zawsze powtrza to samo i nie dosc ze to bzdury to jeszcze bez sensu oraz aldu i skladu...
                                                  • engine8t Re: Donald i Melania 03.11.24, 02:07
                                                    mateusz572 napisał:

> engine8t napisał:
                                                    >
                                                    > > Ja tam nie mam nic przeciwko pompowaniu bogactwa do bogatych.. smile
                                                    > > Lepsze to niz propozycje Kamami aby bogatym zabierac jak to chcial tow L
                                                    > enin i
                                                    > > jej ojciec.
                                                    >
                                                    > Aha.
                                                    > Idee tow. Lenina wyszły z Polski w 1989 roku, więc nie potrzebujesz mi tego tłu
                                                    > maczyć bo mam dłuższe doświadczenie w tym temacie.
                                                    > Natomiast mówię o tak prozaicznej rzeczy jak płace w USA.
                                                    > Mediana płacy realnej w latach 1976-2016 wzrosła z 17,11 dolara do 18,90 dolar
                                                    > a za godzinę. PKB per capita w tym czasie wzrósł ponad sześciokrotnie. Teraz cz
                                                    > ujesz bluesa czy jeszcze nie?

Nie czuje ani blusa nai niczego poniewaz po pierwsze nie wiem czy to dobre czy zle ze tak byla placa a takie PRB?
                                                  • mateusz572 Re: Donald i Melania 04.11.24, 15:40
                                                    engine8t napisał:

> Nie czuje ani blusa nai niczego poniewaz po pierwsze nie wiem czy to dobre czy
                                                    > zle ze tak byla placa a takie PRB?

To jest to o czym wspomniałem wyżej 64% Amerykanów traci grunt pod nogami, a z drugiej strony Bizancjum jednego procenta. Trochę więc przybyło wam bogatych elit chętnych do rozpętania rewolucji w celu wymiany obecnych rządzących.
                                                    Pytanie więc jest takie: czy te kontrelity, którym się udało przepompować bogactwo do własnej kieszeni i są teraz chętne do wymiany obecnie rządzących bo stać je na to, są w stanie wyciągnąć te 64% na ulice?
                                                    Próbkę już mieliśmy w styczniu 2021 roku.
                                                  • engine8t Re: Donald i Melania 04.11.24, 20:50
                                                    mateusz572 napisał:

> engine8t napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Nie czuje ani blusa nai niczego poniewaz po pierwsze nie wiem czy to dob
                                                    > re czy
                                                    > > zle ze tak byla placa a takie PRB?
                                                    >
                                                    > To jest to o czym wspomniałem wyżej 64% Amerykanów traci grunt pod nogami, a z
                                                    > drugiej strony Bizancjum jednego procenta. Trochę więc przybyło wam bogatych e
                                                    > lit chętnych do rozpętania rewolucji w celu wymiany obecnych rządzących.
                                                    > Pytanie więc jest takie: czy te kontrelity, którym się udało przepompować boga
                                                    > ctwo do własnej kieszeni i są teraz chętne do wymiany obecnie rządzących bo sta
                                                    > ć je na to, są w stanie wyciągnąć te 64% na ulice?
                                                    > Próbkę już mieliśmy w styczniu 2021 roku.

1. A kto i dlaczego traci grunt pod nogami? Ja nie stracilem, moi sasiedzi i znajomi nie starcili, rodzina nie stracila i wszyscy ci co biora odpowiedzilanosc za siebie i swoje decyzje. A moze starcili ci co staja w kolejce po darmowe jedzenie? Gdzyby zamienili swoje merceedesy i Lexusy na takie auta na jakie ich stac, nie wydawali $300 na miesiac na TV i $1000/mies na jedzenie restaracjach to moze by ten grunt im nie uciekal?
                                                    2. Jesli bogaci popelnili przestepstwo bogacac sie to powinni isc do paki al jak sie wzbogacili dzieki swoje pracy i zaradnosci i do tego w sposob leglny to nalezy ich za to chwalic i stawiac za przyklad a nie karac. A jesli biendi zbiedneili a bogaci sie wbbogacili poniewaz przw i przepisy im na to pozwlaja to winic nalezy tych co taki epraw ustalili i najpierw ich wywali cna bruk a potem te prawa zmienic.
                                                  • mateusz572 Re: Donald i Melania 04.11.24, 21:50
                                                    engine8t napisał:

>
                                                    > 1. A kto i dlaczego traci grunt pod nogami? Ja nie stracilem, moi sasiedzi i
                                                    > znajomi nie starcili, rodzina nie stracila i wszyscy ci co biora odpowiedzilano
                                                    > sc za siebie i swoje decyzje. A moze starcili ci co staja w kolejce po darmowe
                                                    > jedzenie? Gdzyby zamienili swoje merceedesy i Lexusy na takie auta na jakie ic
                                                    > h stac, nie wydawali $300 na miesiac na TV i $1000/mies na jedzenie restaracjac
                                                    > h to moze by ten grunt im nie uciekal?
                                                    > 2. Jesli bogaci popelnili przestepstwo bogacac sie to powinni isc do paki al ja
                                                    > k sie wzbogacili dzieki swoje pracy i zaradnosci i do tego w sposob leglny to n
                                                    > alezy ich za to chwalic i stawiac za przyklad a nie karac. A jesli biendi zbied
                                                    > neili a bogaci sie wbbogacili poniewaz przw i przepisy im na to pozwlaja to win
                                                    > ic nalezy tych co taki epraw ustalili i najpierw ich wywali cna bruk a potem te
                                                    > prawa zmienic.

Ja tylko zwracam ci uwagę, że znajdujecie się w punkcie zwrotnym historii. Cała masa ludzi, nie licząc oczywiście ciebie znajduje się w kiepskiej sytuacji bo skasowaliście pewien konsensus w waszej historii i to jest robota zarówno republikanów (oni zresztą zaczęli) i demokratów. Ten konsensus to:
                                                    1)Wsparcie dla silnych związków zawodowych.
                                                    2)Zobowiązanie do podnoszenia płacy minimalnej szybciej niż stopa inflacji.
                                                    3)Progresywny system podatkowy, bogaci płacą więcej, teraz nie płacą bo stać ich na omijanie płacenia.
                                                    4)Rozbudowany system opieki społecznej w tym powszechne emerytury (Social Security), ubezpieczenia na wypadek bezrobocia, świadczenia socjalne dla niepełnosprawnych lub potrzebujących dzieci.
                                                    5)Ograniczenie imigracji.

Zostało coś z tego?

Z drugiej strony macie nadprodukcję elit czyli aspirantów do władzy, którzy aby do tej władzy dojść radykalizują się. Wytworem takich radykalnych aspirantów jest między innymi Trump ze swoim bagażem ordynarnych czasami zachowań, a przede wszystkim populizmu.

W związku z powyższym czy Trump, wyznawca niekonwencjonalnych i nieprzewidywalnych rozwiązań ogłosi swoje zwycięstwo w wyborach jeszcze przed zakończeniem wyborów?
                                                    Czy Trump, jeżeli przegra wybory będzie głosił, że wybory sfałszowano?
                                                    Czy w związku z przegranymi wyborami nie pogodzi się z tym, wzniesie barykady i pociągnie za sobą tych niezadowolonych?
                                                  • engine8t Re: Donald i Melania 04.11.24, 23:48
                                                    mateusz572 napisał:

>
                                                    > Ja tylko zwracam ci uwagę, że znajdujecie się w punkcie zwrotnym historii. Cała
                                                    > masa ludzi, nie licząc oczywiście ciebie znajduje się w kiepskiej sytuacji bo
                                                    > skasowaliście pewien konsensus w waszej historii i to jest robota zarówno repub
                                                    > likanów (oni zresztą zaczęli) i demokratów. Ten konsensus to:

> 1)Wsparcie dla silnych związków zawodowych.

Niestety ciagle sa
                                                    Cale szczescie ze powoli zamieraja bo z tego wynikaja jedynie problemy bo te maj tak zasade jak pmiatam z PRL - czy sie spi czy sie lezy to XY sie nalezy.
                                                    JA nigdy nie rpacowalem tam gdzi takowe byly i nigdy nie widzilaem potrzeby poniewaz jak zauwazysz te firmy co maja to wczesniej czy poznije Zwiazki zawodowe doprowadzja ich do kryysow.

> 2)Zobowiązanie do podnoszenia płacy minimalnej szybciej niż stopa inflacji.

Nic bardziej nierozsadnego spolecznie i ekonomicznie. Nawet min placa jest juz powaznym problemem dla malych biznsow i serwisow a co dopiero gwarantowana place dla wszystkich. Tylk patrzec jak McDonaldsy sie zaczna kruszyc bo ich nie bedzie stac na pensje. To ze ludzi maj male pensje ale opcje napiwkow to jest bardzo dobre rozwiazanie.
                                                    Tu wlasnie jest problem ze ludzie maja oczekiwania od kogos ale nie od siebie. Tu podnosza pensje wtyedy kiedy sie na to zarobi.
                                                    To ze nic nie ma za darmo, to ze sa duze roznice w placach jest stymulantem do pracy i starania sie aby zarobic na siebie..

> 3)Progresywny system podatkowy, bogaci płacą więcej, teraz nie płacą bo stać ic
                                                    > h na omijanie płacenia.

Niewiele jest krajow na swiecie gdzie nie ma podatkow progresywnych i w USA takowe byly i sa. Zmienia sie jedynie kryteria i progi.

Problemey z podatkami o ktorych ludzi mowia to nie to co placi robotnik ale korporacje.
                                                    Ale podatki u nas i te indywidualne i korporacyje to narzerdzie stymulacji finasowej jednych i drugich.
                                                    A niskie podatki stymulujaa formy do zwiekszania miejsc pracy i placeni aludziom wiecej niz rzadowi.
                                                    Podnoszeni epodatkow i oddawanie ich wladzom to najwiekszy problem.
                                                    Ja uwazam ze wogole ni epowinni byc podatkow ale za wszytkie serwisy nalezy placic. Tan nawet powinny byc skladki na policje. Chcemy zyc bezpiecznie to sie zrzucmy na Polcje a jak nie zrzucamy to zlodzije nam to zabiora.
                                                    W moim miesci enie ma policji placonej prze zmiasto - mosto wynajmuje te serwisy i za nie placi i jak sie nie wywiazuja to ich zwlaniaj i zatrudniaj innych. Da sie.

> 4)Rozbudowany system opieki społecznej w tym powszechne emerytury (Social Secur
                                                    > ity), ubezpieczenia na wypadek bezrobocia, świadczenia socjalne dla niepełnospr
                                                    > awnych lub potrzebujących dzieci.

To wszytko przeciez jest..? Nawet nieleglani je maja i czesto wiecej i latwiej niz biedni obywatele.

> 5)Ograniczenie imigracji.
                                                    >
                                                    Imigracja ajest dobra ale ta kontrolwana. Trump ma w planie to znow kontrolowac

> Zostało coś z tego?

Wszystko zostalo.

> Z drugiej strony macie nadprodukcję elit czyli aspirantów do władzy, którzy aby
                                                    > do tej władzy dojść radykalizują się. Wytworem takich radykalnych aspirantów j
                                                    > est między innymi Trump ze swoim bagażem ordynarnych czasami zachowań, a przede
                                                    > wszystkim populizmu.

Bzdury.

>
                                                    > W związku z powyższym czy Trump, wyznawca niekonwencjonalnych i nieprzewidywaln
                                                    > ych rozwiązań ogłosi swoje zwycięstwo w wyborach jeszcze przed zakończeniem wyb
                                                    > orów?

Pozyjemy i zobaczymy..
                                                    Jesli rozumiesz o co tu chodzi to ineczje bedzisz mowil.
                                                    Trump chce zmienic i zmniejszyc wielkosc rzadu federalnego i dlatego ci wszyscy ktorzy w nim sa tak walcza z
                                                    Trumpem..

> Czy Trump, jeżeli przegra wybory będzie głosił, że wybory sfałszowano?

Nie. Bo nie bedzie potrzeby. A to ze falszuja to przeciez wiudac na kazdym kroku. Obecne wladza niepozwala na sprwdzanie ID przy glosoweaniu. Nie pozwal nawet wywalic z list wyborczych ludzi nieleglanych - ktorzy sami sie przysnaja. Republikani ewalcza o to aby sprzwdzac ID a demokraci uwazja ze to dyskryminacja...

> Czy w związku z przegranymi wyborami nie pogodzi się z tym, wzniesie barykady i
                                                    > pociągnie za sobą tych niezadowolonych?

Mam nadziej bo jakos to co sie dzieje - nieleglnu glsuja na demokratow bo ci im obiecuja drmowe rzecy i nalezy skonczyc.
                                                    Jak sie nie da legalnie to bedzie trzeba sila. Na szczescie narod uzbrojony i jak trzeb bedzie to siegnie i po to.
                                                    Demokraci tak walcza o ograniczenie posiadania broni bo wlasnie o to im chodzi aby mogli robic co chca i sie nie bac revolty.
                                                  • pia.ed Donald i Melania 29.10.24, 12:02
                                                    Szkoda, ze engine nie potwierdzil dotad, czy rzeczywiscie muzulmanie
                                                    beda Trumpa popierac... a takze wyjasnil, kto to jest pani o imieniu Jill,
                                                    ktora moze w ostatniej chwili wlaczyc sie do walki i fotel prezydencki.

Artykul jest z powaznej szwedzkiej prasy, wiec chyba znaja
                                                    dobrze sytuacje!
                                                    Najciekawsze jest to, ze na koniec autor artykulu przypomnial
                                                    ze za dwa lata beda tu nowe wybory i wspomnial Socjaldemokratow i Lewice.
                                                    Czyzby sytuacja w Szwecji przypominala te w USA i "nowi Szwedzi"
                                                    moga przewazyc skale wyborow?

• engine8t Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 27.10.24, 00:42
                                                pia.ed napisała:

> engine8t napisał:
                                                >
                                                > www.fakt.pl/polityka/zarzad-mcdonalds-reaguje-na-wizyte-trumpa-dosadne-slowa/01e8q0e
                                                >
                                                > A rozumiesz dlaczego Trump to zrobil?
                                                >
                                                > Oczywiscie, ze rozumiem i wiem o co chodzi. Znasz mnie od dawna i zawsze in
                                                > teresowala mnie US...

> Sledze jak zwykle wszystko o tym kraju, takze wybory, chociaz to nudna dla m
                                                > nie sprawa, bo kraj i ludzie
                                                > mnie szalenie interesuja, natomiast polityka wlasciwie nie... wink

Kamal niesety jest malo intelignetna i na kazdym kroku krzyczy ze ona ma plan ajk pytajj ajki to nie wie i odsyla na swoja strone internetowa .. Nie wiem dlaczeg- nie czytaala i ni ewie albo tak czesto sie zmienia ze nie potrafi zapmietac.
                                                No i jeszcze sie jej nie udalo na jedno pytanie z sali udzilic sensownej odpowiedzi.. To juz nawet CNN i MSNBC wkurzylo.
                                                • pia.ed Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 27.10.24, 17:07
                                                  engine8t napisał:
                                                  Kamal niestety jest malo intelignetna i na kazdym kroku krzyczy ze ona ma plan
                                                  a jak pytaja jaki, to nie wie i odsyla na swoja strone internetowa...
                                                  Nie wiem dlaczego nie czytala i nie wie albo tak czesto sie zmienia,
                                                  ze nie potrafi zapamietac.
                                                  No i jeszcze sie jej nie udalo na jedno pytanie z sali udzielic sensownej odpowiedzi...
                                                  To juz nawet CNN i MSNBC wkurzylo.

Mieszkajac over there masz najlepsze informacje i nie moge im zaprzeczyc,
                                                  ale zalozmy, ze przyszla pani prezydent jest glupia jak but i nawet jak dlugopis,
                                                  tylko jakie to ma znaczenie? Przeciez jesli bedzie miala dobrych doradcow, ktorych ma
                                                  kazdy prezydent, to w rzeczywistosci oni beda rzadzili krajem tak samo jakby ona sama
                                                  to robila!
                                                  Przeciez nawet Putin we wlasnej osobie nie jest tak genialny, aby znac sie na wszystkim,
                                                  no a zarzadza wielkim krajem. Podkreslam wiec jeszcze raz, ze wszystko zalezy
                                                  od doradcow i checi wysluchania ich...
                                                  To ja bardziej obawialabym sie o Trumpa, ktory ma tendencje dyktatora, ze moze zrobic
                                                  jakies glupstwo, aby pokazac wlasne ego!

• uoia Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 27.10.24, 17:18
                                                    pia.ed napisała:

> ...ale zalozmy, ze przyszla pani prezydent jest glupia jak but i nawe
                                                    > t jak dlugopis,
                                                    > tylko jakie to ma znaczenie? Przeciez jesli bedzie miala dobrych doradcow,
                                                    > ktorych ma
                                                    > kazdy prezydent, to w rzeczywistosci oni beda rzadzili krajem tak samo jakby
                                                    > ona sama ...

To po co te wybory, skoro mozna w Bialym Domy posadzic osla.
                                                  • hrasier_2 Re: Najnowsza wypowiedź Trumpa.... 27.10.24, 22:01
                                                    E tam. Tylko, co my Polacy byśmy bez Adama Mickiewicza poczęli?
                                                    Śpij spokojnie Trump wygra, bo przez ostatnie 4 lata zniszczono wiele amerykanskich świetości.
                                                    Dla mnie to średnia wiadomiść, bo uwielbialem Obamę i jego żonę z koncertów w Bialym Domu.
                                                  • pia.ed Trump w Madison Square Garden... NY 28.10.24, 01:56
                                                    Tlumaczenie wszystkich tekstow zabraloby mi zbyt wiele czasu, ale uważam, że zdjęcia sa warte obejrzenia...

https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/7f0e614a-5dd0-4851-80a9-d6ab57e248b0?fit=crop&format=auto&h=735&q=50&w=1100&s=1996d6f81b09682a3c1deadf4accc1d729630f22

Kandydat na wice-prezydenta JD Vance:
                                                    „Przez ponad sto lat najbardziej znani bohaterowie i legendy Ameryki tworzyli historię
                                                    na tej kultowej arenie. Tutaj, gdzie stoimy, Muhammad Ali spotkał Joe Fraziera w
                                                    walce stulecia.
                                                    Teraz, w przededniu najważniejszych wyborów w naszej historii, do Madison Square Garden
                                                    przybył największy ze wszystkich mistrzów Donald J. Trump”.

www.aftonbladet.se/nyheter/a/8qOWzd/hela-cirkusen-pa-plats-for-trump-sjuk-dare
                                                  • hrasier_2 Re: Trump w Madison Square Garden... NY 28.10.24, 18:00
                                                    Głośne okrzyki w Nowym Jorku i pojawia się ona Melania Trump....
                                • pia.ed Wypowiedź Trumpa.... 12.10.24, 18:09

Gdyby Stany Zjednoczone wprowadziły rozległe cła dla Chin
                                  i reszty świata, co według Donalda Trumpa zrobi, jeśli zostanie prezydentem,
                                  szwedzki eksport do Stanów Zjednoczonych mógłby spaść o 16 procent.
                                  Szczególnie narażony jest przemysł motoryzacyjny, który odpowiada za
                                  jedną trzecią szwedzkiego eksportu do Stanów Zjednoczonych.
                                  Negatywnie odczuje to również przemysł farmaceutyczny.

Jednak krajem, który najbardziej ucierpi, są Stany Zjednoczone, w których spodziewany jest
                                  spadek importu o 10 procent, a eksportu o 14 procent. Analiza pokazuje również, że
                                  najbardziej ucierpiałby przemysł amerykański, który cła mają przede wszystkim chronić,
                                  ponieważ jest on szczególnie zależny od nakładów z zagranicy.

- To podkreśla trudność stosowania ceł jako skutecznego narzędzia ochrony
                                  krajowego przemysłu.
                                  Izba Handlowa ostrzega również, że wprowadzenie amerykańskich ceł może prowadzić
                                  do wzrostu kosztów dla przedsiębiorstw i konsumentów w USA, zwiększając ryzyko
                                  inflacji.

• hrasier_2 Re: Wypowiedź Trumpa.... 13.10.24, 00:07
                                    Patrz Pia taka ciekawostka. W USA kandyduje czarnoskóry lub biały człowiek. Ale czerwonoskóry rdzenny Amerykanin nie.
                                    • pia.ed Wypowiedź Trumpa.... 13.10.24, 01:40
                                      [ihrasier_2 napisał:
                                      Patrz Pia taka ciekawostka. W USA kandyduje czarnoskóry lub biały człowiek. Ale
                                      czerwonoskóry rdzenny Amerykanin nie.[/i]

Moze wsrod czerwonoskorych nie ma ludzi odpowienich do polityki,
                                      bo utkeli w swoich tradycjach ?
                                      • e-zybi Re: Wypowiedź Trumpa.... 13.10.24, 04:35
                                        Oj! Są i to nieźli politycy, tylko nie rwą się do rządów bo po nich zakłopotanie szybko widać, a to w polityce jest wadą 😉
                                      • engine8t Re: Wypowiedź Trumpa.... 22.10.24, 01:07
                                        pia.ed napisała:

> [ihrasier_2 napisał:
                                        > Patrz Pia taka ciekawostka. W USA kandyduje czarnoskóry lub biały człowiek. Ale
                                        > czerwonoskóry rdzenny Amerykanin nie.[/i]
                                        >
                                        > Moze wsrod czerwonoskorych nie ma ludzi odpowienich do polityki,
                                        > bo utkeli w swoich tradycjach ?

A biali to przeciez zrodla zla i niesprzwiedliwoscispolecznej, oprawcy, przesladowcy, wlasciele niewolnikow, burzuje, rasisci i wszytko co najgorsze
    • hrasier_2 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 28.09.24, 19:22
      Tu jest fajne stwierdzenie Polki. O tak, jest tu nas wielu, Polaczków (ang. Polacks), to my stanowimy o sile całego tego przemysłu - powiedziała Maureen, ubrana w czapkę z polskim orłem, której dziadkowie wyemigrowali do Michigan z Bydgoszczy.

Jak dodała, będzie głosować na Trumpa, bo za jego prezydentury "ludziom żyło się lepiej, a gospodarka aż huczała". To samo bym zrobił gdybym tam mieszkał.
      • amelia.majowa Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 07.10.24, 13:23
        ani Trump ani Biden do rewelacyjnych kandydatów nie należą, szkoda że ma głowę państwa mocarstwa trzeba wybierać między kiepskim a lichym, z dwojga złego trzeba patrzeć na inne wskaźniki jak chociażby przytoczony wyżej
        • eurytka Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 07.10.24, 13:50
          Przecież Biden już nie startuje, Kamala go teraz reprezentuje.
          Kiedy Biden przemawiał, zawsze mądrze gadał, ostatkiem sił, choć się przewracał,
          a Donalda, przykro jest słuchać i jeszcze tym bardziej patrzeć na niego,
          starca pomarszczonego, wykolejonego, oskarżonego, w afery uwikłanego.
        • chocolate_dog123 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 07.10.24, 13:51
          Słaby, taki celebryta. USA nie ma szczęścia do prezydentów.

"Trump makes 'disrespectful' thumbs up, blows kiss and takes phone call at 9/11 memorial
          Donald Trump and JD Vance were seen waving and blowing kisses while surrounded by the families of 9/11 victims".

www.express.co.uk/news/us/1947229/trump-harris-911-memorial-thumbs/amp
          • eurytka Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 07.10.24, 14:06
            On mi naszego ....kota przypomina.
            Takiemu nigdy bym nie zawierzyła.
            Ale tam w Stanach?
            Kto raczy wiedzieć, kogo ludność poprze.
            Na ostatnim wystąpieniu się chwalił,
            że za jego rządów migracja zmalała,
            a ci co przybyli i nielegalnie tam są, powinni się za nim opowiedzieć,
            inaczej wypad mi stąd.
            Od zawsze wiedziałam, że Ameryka dla byka tylko jest.
            Mąż kiedyś tam kilka miesięcy był i jakoś nie narzekał.
            Mnie w sumie Stany nie interesują.

• pia.ed Donald Trump 07.10.24, 16:30
              W Stanach ten ktory najglosniej krzyczy i duzo obiecuje ma najwieksze szanse wygrac wybory,
              bo prosci ludzie uwierzą w kazde klamstwo.
              Niestety nielegalni nie maj prawa glosu, ale ich ziomkowie czy krewni mają, wiec gdyby Trump
              obiecal amnestię, to by otrzymal ich glosy.
              Przypomnialo mi sie wlasnie, ze w swojej kampanii zwracal sie tez do Zydow,
              chwalac sie, ile to dla nich zrobil dobrego, ale dodal tez, ze jesli nie beda na niego
              glosowali, to bedzie bardzo zawiedziony!!!
              Mnie Stany Zjednoczone zawsze fascynowaly i cieszę się, ze udalo mi się pojechac kilka razy,
              tak na wschodnie jak i na zachodnie wybrzeze ...

eurytka napisała:
              Kto raczy wiedzieć, kogo ludność poprze.
              Na ostatnim wystąpieniu sie chwalił,
              że za jego rządów migracja zmalała,
              a ci co przybyli i nielegalnie tam są, powinni się za nim opowiedzieć,
              inaczej wypad mi stąd.

• eurytka Re: Donald Trump 07.10.24, 18:40

pia.ed Donald Trump 07.10.24, 16:30
                >W Stanach ten ktory najglosniej krzyczy i duzo obiecuje ma najwieksze szanse wygrac wybory,
                >bo prosci ludzie uwierzą w kazde klamstwo.
                Niestety nielegalni nie maj prawa glosu, ale ich ziomkowie czy krewni mają, wiec gdyby Trump
                obiecal amnestię, to by otrzymal ich glosy.

Coś takiego ostatnio obiecywał, by już teraz się zarejestrowali i na niego głos oddali,
                to ich nie wywali.
            • pia.ed Donald Trump.... 07.10.24, 17:48
              eurytka napisała:
              Od zawsze wiedziałam, że Ameryka dla byka tylko jest.

Czy o tego byka na Wall Street w Nowym Jorku ci chodzilo?

https://kotarbadesign.com/wp-content/uploads/2023/05/NY-13-2048x2048.webp

• eurytka Re: Donald Trump.... 07.10.24, 18:54
                Takie powiedzonko on lat krążybig_grin

W sensie dla silnych i bojowych.

Ameryka jest dla byka,
                Kanada dla dziada,
                a Europa dla Chłopabig_grin

W sumie jak się patrzy na Trumpa, to sie widzi bykabig_grin
                Na czapkach z daszkiem, również lubią byczka z rogami uwidaczniać.

Szalik z bykami mąż przywiózł, kolega mu dał:
                • eurytka Re: Donald Trump.... 07.10.24, 19:09
                  W sumie jednak, w sprawie nielegalnych imigrantów, obiecuje to:

nczas.info/2024/08/24/trump-obiecuje-najwieksza-deportacje-migrantow-w-historii-usa/
                  • uoia Re: Donald Trump.... 07.10.24, 19:25
                    Mam dwa pytania, Jak dobrze znacie realia zycia w Stanach, ile lat spedzilyscie mieszkajac tu. I drugie jaka jest Wasza znajomosc angielskiego? Wystapien politykow sluchacie "na zywo", czy moze wypowiadacie sie na podstawie komentarzy z GW?
                    • eurytka Re: Donald Trump.... 07.10.24, 20:37
                      Na tv Republika jest z nim wywiad, powtórka o 22.30.
                      Ta stacja go lubismile
                      • pia.ed Re: Donald Trump.... 07.10.24, 20:59
                        eurytka napisała:
                        > Na tv Republika jest z nim wywiad, powtórka o 22.30. Ta stacja go lubismile

- Kocham Polaków. Relacje z Polakami są niezwykłe. Mam nadzieję,
                        że pójdą na wybory i zagłosują na mnie - powiedział Donald Trump
                        w wywiadzie dla Telewizji Republika.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31366469,donald-trump-w-telewizji-republika-kocham-polakow-druga-strona.html#s=BoxMMtImg1
                    • hana2 Re: Donald Trump.... 07.10.24, 22:26
                      Te 48% Amerykanów chcących zagłosować na Harris też pewnie czerpie wiedzę o Ameryce z komentarzy na GW 🙄
                      • pia.ed Re: Donald Trump.... 08.10.24, 00:47
                        hana2 napisała:
                        Te 48% Amerykanów chcących zagłosować na Harris też pewnie czerpie wiedzę
                        o Ameryce z komentarzy na GW 🙄

Nie wiedzialam, ze od lat mieszkasz w Ameryce i wiadomosci masz bezposrednio
                        z amerykanskich mediow big_grin big_grin big_grin
                        • eurytka Re: Donald Trump.... 08.10.24, 12:24
                          Moje osobiste zdanie takie jest,
                          że kobieta, to raczej do polityki się nie nadaje,
                          jako i facet do rodzenia dzieci.
                          Ja tam kobitką wole być.
                          Złego "kandydata" Biden wystawił, błąd popełnił,
                          to jakoś od razu jest na przegranej,
                          bo niby skąd, dlaczego, ona ma wygrać?
                          • pia.ed Donald Trump.... Joe Biden 08.10.24, 19:32
                            eurytka napisała:
                            Moje osobiste zdanie takie jest, że kobieta, to raczej do polityki się nie nadaje (...)
                            Złego "kandydata" Biden wystawił, błąd popełnił, to jakoś od razu jest na przegranej,
                            bo niby skąd, dlaczego, ona ma wygrać?

Ona jest w polityce od wielu lat, dzieci nie ma, wiec mogla poswiecic polityce caly swoj czas!
                            Do tego jest wiceprezydenten, a tak osoba zwyczajowo kandyduje do fotela prezydenta.
                            Jesli by sie nie nadawala, to by jej Biden nie zaproponowal jako kandydata,
                            zreszta z pewnoscia poparli ja tez inni wspolpracownicy!
                        • hana2 Re: Donald Trump.... 09.10.24, 12:02
                          Nie mieszkam. No i żadne media nie są obiektywne. Pewne decyzje podejmujemy intuicyjnie. Jednym nie przeszkadza, że Trump ma na koncie skandale seksualne, a mnie imponuje, że Harris stawała w obronie pokrzywdzonych kobiet i dzieci. Pewnie zwolennikom Trumpa nawet wizualnie bardziej odpowiada on niż Harris.
                      • hrasier_2 Re: Donald Trump.... 09.10.24, 15:57
                        hana2 napisała:

> Te 48% Amerykanów chcących zagłosować na Harris też pewnie czerpie wiedzę o Ame
                        > ryce z komentarzy na GW 🙄
                        Ogólnie to moc gazety Wyborczej😁 Pewnie nigdy w życiu nie przeprowadzą wywiadu z Trumpem. Może jest bufonem. Ale nie lubi Niemców, co mnie bardzo cieszy. I gdyby wygrał. To na zakończenie kadencji Dudy, fajny duet by stworzyli.
                        • uoia Re: Donald Trump.... 09.10.24, 17:23
                          hrasier_2 napisał:

> ... z Trumpem. Może jest bufonem. Ale nie lubi Niemców, co mnie bardzo cieszy. I g
                          > dyby wygrał. To na zakończenie kadencji Dudy, fajny duet by stworzyli.

Nie nakrecaj sie. Nie zapominaj, ze trwa kampania wyborcza, Trump chce byc prezydentem US (nie Polski) i w polityce nie ma przyjazni, sa wylacznie intresy i ewentualnie sojusze. Polska za bardzo liczy na innych, jest za slaba, zeby byc autentycznym partnerem Stanow. Moze byc przydatna jako "amerykanski lotniskowiec" w Europie. I tak bedzie, bez wzgledu na to kto wybory wygra. Smutne to, ale jestem realistka.
                          • hrasier_2 Re: Donald Trump.... 09.10.24, 18:49
                            Mnie cieszy wysyp komentarzy przeciwników Trumpa ponieważ jest to dowód na to jak Niemcy panicznie boją się jego prezydentury. Co do Dudy wkurzył mnie że zawetował reformę sądowniczą i mamy jak mamy. Wiadomo że wybory, to każdy gada jak najęty. A te wszystkie obietnice to można sobie wsadzić gdzieś między półki. Pod tytułem niespełnione.
                          • hana2 Re: Donald Trump.... 09.10.24, 20:09
                            "jest za slaba"

Dlatego musi mądrze prowadzić politykę międzynarodową. Ma też takie położenie, że nie może odizolować się od sąsiadów. Mnie to nie wpędza w kompleks, że jest słaba. Tak nas urządziła historia, że musimy grać innymi zasobami niż muskuły. Ma dużo innych wyjątkowych zalet. Choćby gościnność wobec Ukraińców, Białorusinów.

Może to nawet dobrze, że Duda żyje dobrze z Trumpem. Taki niepisany podział ról. Ostatecznie jesteśmy jednym organizmem, który w każdej sytuacji ma szanse się odnaleźć.
                        • hana2 Re: Donald Trump.... 09.10.24, 19:59
                          Nie lubi Niemców? On ma niemieckie pochodzenie.
                          • hrasier_2 Re: Donald Trump.... 09.10.24, 20:55
                            Ma też szkockie i szwedzkie korzenie. Ale nie musi wszystkich kochać.
                            • pia.ed Donald Trump.... 09.10.24, 22:50
                              Tym razem nie z Gazeta.pl ... wink Notatka o artykule ukazala sie w skandynawskiej prasie,
                              gdzie jak zwykle podane zostalo zrodlo.

www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-bible-chine-made-b2626338.html

https://static.independent.co.uk/2024/08/14/13/2024-07-20T223605Z_1694692870_RC29Z8AKI186_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP-XI.jpg?quality=75&width=640&auto=webp
                              • uoia Re: Donald Trump.... 10.10.24, 02:41
                                pia.ed napisała:

> Tym razem nie z Gazeta.pl ... wink Notatka o artykule ukazala sie w sk
                                > andynawskiej prasie,
                                > gdzie jak zwykle podane zostalo zrodlo.
                                > ...
                                Moglabys sprecyzowac co tak bardzo zbulwersowalo Cie w tym wywodzie.
                                • hrasier_2 Re: Donald Trump.... 10.10.24, 07:54
                                  Ja wrzuca linka to mogła by go opisać.
                                  • pia.ed Donald Trump.... 10.10.24, 13:11
                                    hrasier_2 napisał:
                                    > Jak wrzucasz linka to mogłabys go opisać.

Link zamiescilam specjalnie dla Uoia, ktora uwazala, ze zamieszczone
                                    przeze mnie informacje na temat wyborow w USA nie maja pokrycia
                                    w rzeczywistosci, bo przeciez nie spelniam postawionych przez nia warunkow... wink
                                    Zapomniala chyba jednak, ze mieszkam na Zachodzie, wiec mam dostep do innych zrodel
                                    i uwazam, ze te jezyki ktore znam, w zupelnosci mi wystarcza, aby byc zorientowana,
                                    co sie dzieje na swiecie!

• pia.ed Re: Donald Trump.... 10.10.24, 12:49
                                  uoia napisała:
                                  Moglabys sprecyzowac co tak bardzo zbulwersowalo Cie w tym wywodzie.

Artykul byl tak dlugi, ze tylko go przejrzalam i nie zaglebialam sie... Ale jeden fragment wzbudzil
                                  zainteresowanie szwedzkiej prasy, ktora nie klamie tak jak Gazeta.pl wink tylko jest
                                  odpowiedzialna za wlasciwe przekazanie tresci. Przytaczam polskie tlumaczenie i chyba
                                  sama zgadniesz, co mnie zbulwersowalo:

Donald Trump wydrukował Biblię, którą nazywa „Niech Bóg błogosławi amerykańską Biblię”.
                                  Sprzedaje swoją Biblię za 59,99 dolarów, ale może ją podpisać jako były prezydent;
                                  wtedy kosztuje 1000 dolarów.

Jednak według „The Independent” republikański kandydat na prezydenta jest obecnie
                                  krytykowany i nazywany hipokrytą. Wykazano, że Biblie są drukowane w Chinach.
                                  Kraj, który Trump oskarżał o kradzież amerykańskich miejsc pracy.

• uoia Re: Donald Trump.... 10.10.24, 16:03
                                    pia.ed napisała:

> Artykul byl tak dlugi, ze tylko go przejrzalam i nie zaglebialam sie... Ale jed
                                    > en fragment wzbudzil
                                    > zainteresowanie szwedzkiej prasy, ktora nie klamie tak jak Gazeta.pl
                                    > wink tylko jest
                                    > odpowiedzialna za wlasciwe przekazanie tresci.

To jest Twoja opinia i masz do niej prawo. Ja uwazam, ze jezeli coc nazywa sie "independent" nie zawsze okazuje sie niezaleznym. W gazetach masz zawsze komentarze. Ja staram sie siegac po informacje do zrodel, najchetniej na zywo przekazywane wystapienia, wywiady, konferencje prasowe, transmisje z wydarzen np obrad sejmu itp. Staram sie, bez emocji, ogladac obie strony, robie to od wielu lat i na tej podstawie wyciagam wnioski. Oczywiscie, czynnika subiektywizmu nie moge wyeliminowac, tak ze tez moge sie mylic.

Przytaczam polskie tlumaczenie
                                    > i chyba
                                    > sama zgadniesz, co mnie zbulwersowalo:
                                    >
                                    > Donald Trump wydrukował Biblię, którą nazywa „Niech Bóg błogosławi ameryk
                                    > ańską Biblię”.
                                    > Sprzedaje swoją Biblię za 59,99 dolarów, ale może ją podpisać jako były prezy
                                    > dent;
                                    > wtedy kosztuje 1000 dolarów.
                                    >
                                    > Jednak według „The Independent” republikański kandydat na prezydenta jest obecn
                                    > ie
                                    > krytykowany i nazywany hipokrytą. Wykazano, że Biblie są drukowane w Chinach.
                                    > Kraj, który Trump oskarżał o kradzież amerykańskich miejsc pracy.

>

I co? Nalezy mu sie sad, pod sciane i kula w ... W Ameryce przez dziesiatki lat przenoszono produkcje do krajow, gdzie byla tania sila robocza. Trudno bylo tu znalesc cos co bylo wyprodukowane na miejscu. nie da sie z dnia na dzien odwocic tego procesu. Trump podczas swojej prezydentury zrobil duzo, zeby zapoczatkowac ten tok.
                                    Amerykanie maja Bilie w domu, kogo stac bardzo chetnie kupi ja z autografem jednego z prezydentow. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. To jest dosyc popularna procedura, ze specjalne egzemplarze. krorych dochod jest przeznaczony na szczegolne cele sa sprzedawane po cenach "z sufitu: Polski przyklad moga byc aukcje Owsiaka.
                                    Wracajac jeszcze do przeniesienia produkcji do, miedzy innymi, Chin, to Biden mocno sie temu przysluzyl. Byl w Parlamencie okolo piecdziesiat lat i nie probowal wyperswadowac, ze jest to zly pomysl. Kryzys, w jakim jest teraz Ameryka, jest rownez w czesci jego zasluga.
                                    • hrasier_2 Re: Donald Trump.... 10.10.24, 21:31
                                      Dzięki że to przetłumaczyłaś. Tysiące imigrantów powodują istotne problemy i napięcia społeczne,
                                      Oba problemy administracja prezydenta Bidena złożyła na śliczną główkę Kamali Harris, która w obu kwestiach się nie popisała skutecznością.
                                      Właśnie dlatego Trump twierdzi, że Harris jest łatwiejszym przeciwnikiem niż Biden.
                                      Pzdr
                                      • pia.ed Donald Trump.... 10.10.24, 22:16
                                        hrasier_2 napisał:
                                        Tysiące imigrantów powodują istotne problemy i napięcia społeczne. Oba problemy
                                        administracja prezydenta Bidena złożyła na śliczną główkę Kamali Harris,
                                        która w obu kwestiach się nie popisała skutecznością.

Wcale jej sie nie dziwie, skoro imigranci nawet z Ameryki Lacinskiej i Ameryki Poludniowej
                                        pchaja sie do US drzwiami i oknami wink Granica jest za dluga, aby ja uszczelnic...
                                        a co zrobic z nielegalnymi ktorzy juz dostali sie do celu?
                                        Szczerze mowiac nie widze zadnego rozwiazania, a co ty bys zrobil na jej miejscu?

• vermieter Re: Donald Trump.... 09.10.24, 20:10
                          hrasier_2 napisał:

Ale nie lubi Niemców, co mnie bardzo cieszy.

on nikogo nie lubi, tylko siebie kocha pierdolnięty narcyz
                    • hrasier_2 Re: Donald Trump.... 08.10.24, 21:42
                      Tam sondaże niewiele znaczą co system wyborczy mocno skomplikowany!
                      Nie ma się zatem czym podniecać, bo jak pokazała przeszłość w poprzednich wyborach głosowały pieski i konie. Ja na przykład mogę powiedzieć jak oceniają Trumpa w Niemczech. A jakie zdanie GW to mało mnie obchodzi i nie wzoruje się na nich.
                  • pia.ed Trump obiecuje największą deportację.... 07.10.24, 20:27
                    To sie zgadza, bo przeciez wlasnie Trump zaczal budowac mur na granicy z Meksykiem,
                    aby powstrzymac fale nielegalnej imigracji... czyli nieporozumienie zostalo wyjasnione...
                    smile

eurytka napisała:
                    W sumie jednak, w sprawie nielegalnych imigrantów, obiecuje to:

> nczas.info/2024/08/24/trump-obiecuje-najwieksza-deportacje-migrantow-w-historii-usa/
                    • hrasier_2 Re: Trump obiecuje największą deportację.... 08.10.24, 13:59
                      Czas pokaże niedługo. Ja jestem całym sercem za Trumpem. Niech pokaże że ma coś i zakończy tę wojnę na Ukrainie. Wywiad z nim na stacji Repubulika wczoraj fajny. Mnie się podobał. Za jego rządów Polska się czuła bezpiecznie.
                      • pia.ed Re: Trump obiecuje największą deportację.... 08.10.24, 19:55
                        hrasier_2 napisał:

Czas pokaże niedługo. Ja jestem całym sercem za Trumpem. Niech pokaże że ma coś
                        i zakończy tę wojnę na Ukrainie
                        . Wywiad z nim na stacji Republika wczoraj fajny.
                        Mnie się podobał.

I ty wierzysz w jego klamstwa? Nie tacy jak on probowali zrobic cos w tej sprawie
                        i wszystko rozbijalo sie o to, ze Putin i prezydent Ukrainy maja bardzo rozne zdania
                        na temat co zrobic ze sprawa Krymu... i zaden nie chce ustapic!
                        A powiedziec, ze kocha wszystkich Polakow nic nie kosztuje big_grin

Za jego rządów Polska się czuła bezpiecznie.

A dlaczego miala nie czuc sie bezpiecznie??? Podczas jego kadencji walk na Ukrainie
                        jeszcze nie bylo, a Bialorus nie wypychala imigrantow do Polski... W czym jest wiec
                        jego zasluga?
                        wink
                        • hrasier_2 Re: Trump obiecuje największą deportację.... 08.10.24, 21:58
                          Jeśli chodzi o stosunek do Polski, to w ostatnich czasach też zdecydowanie Republikanie mieli więcej do zaoferowania - mimo że w przeszłości osoby pochodzenia polskiego ponoć tradycyjnie głosowały na Demokratów Za Demokratów natomiast rozgrywały się w naszym regionie dość dziwne historie, największym.szkodnikiem był tutaj chyba Obama ze swoim resetem.
                          Tak więc sprawa jest chyba jasna, co i kto jest korzystniejsze dla Polski. Na nieszczęście lewactwo wypuściło w świat dość prostacki ale nad wyraz skuteczny marketing, który od wielu lat wmawia ludziom jakieś konszachty Trumpa z Rosją, że w ogóle to Putin wybrał go poprzednio na prezydenta, niestety, część nawet skądinąd rozsądnych ludzi w to uwierzyło.
                      • e-zybi Re: Trump obiecuje największą deportację.... 08.10.24, 20:38
                        hrasier_2 napisał:

> Czas pokaże niedługo. Ja jestem całym sercem za Trumpem. Niech pokaże że ma coś
                        > i zakończy tę wojnę na Ukrainie. Wywiad z nim na stacji Repubulika wczoraj faj
                        > ny. Mnie się podobał. Za jego rządów Polska się czuła bezpiecznie.

Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić. Są tacy, co potrafią myśleć, a są tacy, co nie potrafią. I tym cała rzecz!
                        • e-zybi Re: Trump obiecuje największą deportację.... 08.10.24, 20:40
                          ...I w tym cała rzecz!...
                        • hana2 Re: Trump obiecuje największą deportację.... 09.10.24, 20:11
                          O, Zybi. A co z niespodzianką, która nam obiecałeś na sąsiednim forum?
                          • e-zybi Re: Trump obiecuje największą deportację.... 10.10.24, 06:15
                            Trochę cierpliwości, ale jest ona tylko dla "wybrańców" wink
    • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 10:20
      Starsi panowie dwaj! Nie powinni pchać się do polityki, sprawność fizyczna i umysłowa już nie ta, a co za tym idzie przykro patrzy się na takie obrazki jak choćby wielokrotne upadki Bidena, czy udawana miłość Trampów. O wpadkach słownych nie wspomnę i braku szacunku dla adwersarza. Myślę, że młodszych polityków nie brakuje, dużo lepszych, którzy mogą ten urząd piastować, ale to nie mój problem, niech się Amerykanie martwią wink
      • eurytka Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 11:13
        Proszę tu o mnie nie dyskutować, na cudzym forum.
        Już ty e-zybi dobrze wiesz o co mi chodzi.
        Nie zgrywaj się.Nie tobie mnie oceniać jaka kobieta ma być
        a może amnezję masz lub demencję starczą, ale to nie usprawiedliwia,
        twoich ataków na mnie, gdziekolwiek się pojawię, od lat.
        pod różnymi nickami i w wielu miejscach.
        Cierpliwość ma swoje granice, a potem tylko gniew!
        forum.gazeta.pl/forum/w,132062,178165095,178165095,Gniew.html
        • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 12:21
          Czy nie możesz znaleźć sobie bliższego w rodzinie i uczepić się. Twoja choroba niczego nie usprawiedliwia, masz problemy to zwróć się do specjalisty, a nie szkaluj mnie po forach i wypisuj takie nieprawdziwe brednie. Jak staniesz przed Panem i Stwórca tego świata to dostaniesz kopa w zad i przejrzysz na oczy, tylko po co Ci TO! Masz "kolegę" na swoim poziomie to kadź jemu, a nie trój doopę i w dodatku nie na temat.
          • eurytka Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 12:44
            Czep się swojej kobiety a nie mnie.
            Co nie wychodzi z nią czy z inny mi, to na mnie się od lat, musisz wyżywasz?
            Ty pierwszy mnie zaatakowałeś kiedyś i wiele czasu to trwało,
            i trwa, tylko nicki zmieniałeś, wiele ich masz, ale treść wszędzie ta sama .
            To już nudne tak się powtarzać.
            MAM PRAWO DO OBRONY GODNOŚCI SWEJ!
            Wedle biblii tak jest ustanowione, że jak cie atakują, masz prawo do własnej samoobrony.
            Jeszcze czelność masz, by na cudzym, prywatnym forum, kobietę atakować,
            gdzie moderatora brak!
            Skoro ty, tu na cudzym forum mnie obsmarowujesz,
            i na innych nie pierwszy raz i na moim blogu kiedyś,
            to ja na moim terenie też mogę wyrazić swoje myśli.
            Policzka nie zamierzam burakowi nastawiać.
            forum.gazeta.pl/forum/w,132062,178165095,178165095,Gniew.html
            • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 13:05
              Przestań! Piszesz ciągle nie na temat, jak Ci się tak chce? Chyba, że masz coś z Bidena, ew. Trampa, starczy wiek ma swoje "przywileje" ale ja Ci w niczym nie pomogę, od tego są specjaliści, na tym się nie znam. Robisz się nudna i upierdliwa, a ja tego nie lubię i nie toleruję wink
              • eurytka Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 13:17
                To odwal się po prostu ode mnie i przestań pisać!
                Wpierw atakujesz, poniżasz a potem jeszcze pouczasz?
                Widać jaki charakterek prawdziwy teraz pokazałeś,
                od dawna o tym wiedziałam, ale milczałam,
                teraz samo szydło, sama prawda z dziada wylazła.
                Tak się z żoną czy partnerką zaiste w domu obchodzisz
                i swoje frustracje na mnie wylewasz i nie tylko.
                Biden się przewraca a sensownie się wypowiada.
                Dlaczego jeszcze jego obrażasz?
                • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 13:23
                  Zażyj leki, idź na spacer, naciesz oczy pięknym widokiem.
                  Przyjdzie zima, da Ci w kość, wywiniesz orła pod blokiem wink
                  • vermieter Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 14:17
                    e-zybi napisał:

> Zażyj leki, idź na spacer, naciesz oczy pięknym widokiem.
                    > Przyjdzie zima, da Ci w kość, wywiniesz orła pod blokiem wink
                    >

Ta kobieta w realu jest niebezpieczna, możesz za darmo po mordzie dostać smile
                    • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 14:34
                      Zawsze się znajdzie bicz na babę wink
                • engine8t Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 01:09
                  eurytka napisała:

> To odwal się po prostu ode mnie i przestań pisać!
                  > Wpierw atakujesz, poniżasz a potem jeszcze pouczasz?
                  > Widać jaki charakterek prawdziwy teraz pokazałeś,
                  > od dawna o tym wiedziałam, ale milczałam,
                  > teraz samo szydło, sama prawda z dziada wylazła.
                  > Tak się z żoną czy partnerką zaiste w domu obchodzisz
                  > i swoje frustracje na mnie wylewasz i nie tylko.
                  > Biden się przewraca a sensownie się wypowiada.
                  > Dlaczego jeszcze jego obrażasz?

Ze smiechu sie przewrocilem.. Myslem ze potrafisz bardziej rozsadnie myslec..
                  • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 01:29
                    Po jaką cholerę jakieś posty cytujesz,
                    które do ciebie nie były,
                    tylko do jakiegoś zybiego.
                    Nad sobą sie zastanów
                    ty dupku ze Stanów
                    dlaczego e-matki, wieloktrotnie ci bana dawały!
                    Udajesz bez przerwy kogoś innego,
                    kim nie jesteś.
                    Wyżej dupę masz,
                    niż srasz,
                    taka o tobie prawda jest!
                    • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 01:39
                      Idiotów tu chcesz z nas zrobić,
                      z tych,
                      którzy tu w kraju zostali,
                      i jak głupie osły za marne pieniądze tu zaprzeprzali?
                      • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 02:04
                        Znam wielu szlachetnych panów, Polaków,
                        którzy w Stanach, zapierdalali, minimum 10 lat w robocie wszelakiej.
                        Domy w Polsce za to pobudowali, kiedy do kraju wrócili.
                        wielokrotnie u nich gościłam
                        A ty to tylko jesteś jakąś popłuczyną, co z polskości nic nie ma
                        i tu na forach się panoszy, gdyż to nic nie kosztuje
                        jako męski szowinista, który kobiety, na krótkiej smyczy chce trzymać,
                        jeszcze kolczatkę im zakładać i pejczem popędzać
                        Żałosne i żenua.
                        • hrasier_2 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 03:27
                          Szkoda tu pisać. Jedna i ta sama gadka. Cały czas kłótnie.
                        • engine8t Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 18:48
                          irsila napisała:

> Znam wielu szlachetnych panów, Polaków,
                          > którzy w Stanach, zapierdalali, minimum 10 lat w robocie wszelakiej.
                          > Domy w Polsce za to pobudowali, kiedy do kraju wrócili.
                          > wielokrotnie u nich gościłam
                          > A ty to tylko jesteś jakąś popłuczyną, co z polskości nic nie ma
                          > i tu na forach się panoszy, gdyż to nic nie kosztuje
                          > jako męski szowinista, który kobiety, na krótkiej smyczy chce trzymać,
                          > jeszcze kolczatkę im zakładać i pejczem popędzać
                          > Żałosne i żenua.

Kiedys to takie na stosie palili... a teraz co? No mowie ze wszytko zlo przez baby? i to sie potwierdza.
                    • hrasier_2 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 03:47
                      Zybi ma swoje forum. Dlaczego tam nie pójdziesz i mu nawtykasz tylko oboje tu prowadzicie wojenki.
                      • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 04:23
                        Już tam byłam,
                        gdzie on sam ze sobą gada pod różnymi nickami.
                        Podobnie na moim blogu to czynił.
                        Poetę udawał.
                        Przed chwilą psa wyprowadziłam,
                        pół godziny mi zeszło, zmarzłam i się kataru dorobiłam.
                        Ranny spacer, niech mąż przeprowadzi
                        by ona wszystko obwąchała i tylko się wysilała
                        i może kakę usadzi.
                        Woreczki do smyczy na qpę są przytwierdzone,
                        by kupy zbierać.
                      • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 04:35
                        hrasier_2 napisał:

> Zybi ma swoje forum. Dlaczego tam nie pójdziesz i mu nawtykasz tylko oboje tu p
                        > rowadzicie wojenki.

Nie tu ale tam, on mnie atakuje, na jakimś cudzym forum.
                        Debil, pozbawiony dostatecznego używania rozumu i odwagi
                        nie ma, by do mnie napisać, wszak moje forum bez cenzury jest.
                        I starsze wiele od lat, od jego forum, niedawno założone
                        Mnie pedały ani rowery nie kręcą.
                        I tak trzy wpisy mu tam zostawiłam.
                        Niech sobie sam ze sobą gada, jako zołza i w w punkt,
                        że o innych nickach nie wspomnę.

• zolza670 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 08:05
                          Wystarczy już tego oczerniania. Przestań schizofreniczna kobieto wycierać sobie moim nickiem swoją wulgarną gębę. Przestań mój nick szlajać po innych forach. Prosta, wiejska, ograniczona kobicina nawciskała wam kitu a wy w to wierzycie. Swoje spory i waśnie załatwiajcie w swoim gronie.
                          • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 08:38
                            Jedno zdanie mądrego człowieka więcej nieraz mądrości zawiera, niż niejedno tomowe dzieło. Mądry człowiek więcej się uczy z błędów, niż głupi z mądrych nauk.
                            Mądrzy ludzie ciągle się uczą, głupcy uczyć się nie chcą, bo — wydaje im się, że wszystko umią i udają, że wiedzą wink.
                          • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 08:40
                            Jak widać, chory psychicznie, tu człowiek
                            tu się od świtu prezentuje.
                            Podobnie miałam, kiedy go z mojego bloga i forum,
                            nie wywaliłam.
                            • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 09:04
                              Czy w temacie tego wątku masz coś do powiedzenia? Odnoszę wrażenie, że chcesz swoja chorobą zarazić innych, ale my jesteśmy odporni na myślących inaczej wink
                              • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 09:21
                                Jak szanowna Basiu widzisz, administratorko i zalożycielko tego forum
                                to widzisz, co ten osobnik z Tarnobrzega
                                ze mna tu wyczynia i o co mnie, bezpodstawnie posądza
                                • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 09:40
                                  Kobieto, ogarnij się, piszesz bez sensu i nie na temat. Idź do kosmetyczki, zrób fryz - modną fryzurę, ciesz się życiem, a nie biadol bo nikogo to nie interesuje.
                                  • hrasier_2 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 10:13
                                    e-zybi napisał:

> Kobieto, ogarnij się, piszesz bez sensu i nie na temat. Idź do kosmetycz
                                    > ki, zrób fryz - modną fryzurę, ciesz się życiem, a nie biadol bo nikogo to nie
                                    > interesuje.
                                    >
                                    Człowieku teraz całą rodziną tu jesteś. Nie masz nic innego do roboty. Tylko latać za kimś po forach i się kłócić. Takie jest twoje życie. Kolejne forum rozwalasz. Zamiast dać spokój. Jest taka opcja wygaś. Kobieta ma syna chorego na schizofrenię i całe życie w ruinie. Co za człowiek z ciebie. Żałosne to jest. Po co tu przyszedłeś??????
                                    • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 10:33
                                      hrasier_2 napisał:

> Człowieku teraz całą rodziną tu jesteś. Nie masz nic innego do roboty. Tylko la
                                      > tać za kimś po forach i się kłócić. Takie jest twoje życie. Kolejne forum rozw
                                      > alasz. Zamiast dać spokój. Jest taka opcja wygaś. Kobieta ma syna chorego na s
                                      > chizofrenię i całe życie w ruinie. Co za człowiek z ciebie. Żałosne to jest. Po
                                      > co tu przyszedłeś??????

Czy Ty też uważasz, że ten wątek jest o chorobie syna tej kobiety??? Co się wam porobiło, pitolicie oboje gdzie tylko wejdziecie o rzeczach nie na temat i jeszcze jakieś pretensje do garbatego, że ma proste dzieci. Piszcie sobie na priv te smęty i dajcie innym żyć, bo to wszystko jest niesmaczne. Czego tam nie byłeś taki mądry???
                                • engine8t Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 18:49
                                  irsila napisała:

> Jak szanowna Basiu widzisz, administratorko i zalożycielko tego forum
                                  > to widzisz, co ten osobnik z Tarnobrzega
                                  > ze mna tu wyczynia i o co mnie, bezpodstawnie posądza

Noz K....
                                  Moja bacia mawiala: " Swinia sama pod plotem ryje i sama kwiczy"
                                  • pia.ed Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 23:58
                                    Tym razem w kwestii formalnej... Co robi Trump na tym zdjeciu? Czyzby odsacza frytki z oleju?
                                    Widzialam na wlasne oczy w tutejszym Mc Donald i Burger King, ze tego nie robia, a pewnie
                                    powinni... wink

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/riVk9kuTURBXy8xYmJjMTUxMS1hNTIyLTQwMTEtOGEyZS0xODk1NTJkMmMzMjAuanBlZ5GTAs0DSM0CL94AAqEwBqExAQ

ocdn.eu/pulscms-transforms/1/riVk9kuTURBXy8xYmJjMTUxMS1hNTIyLTQwMTEtOGEyZS0xODk1NTJkMmMzMjAuanBlZ5GTAs0DSM0CL94AAqEwBqExAQ

Wkleilam na dwa rozne sposoby:
                                    w jednym z nich zdjecie wyswietla sie samo,
                                    w drugim nalezy kliknac w link, aby otworzylo sie zdjecie.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/pOBk9kuTURBXy9kZjE4NjQ4ZS1lOTk0LTQ2Y2MtYWRiNi05ZGU0MjQyMzk1M2EuanBlZ5GTAs0DSM0CL94AAqEwBqExAQ

ocdn.eu/pulscms-transforms/1/pOBk9kuTURBXy9kZjE4NjQ4ZS1lOTk0LTQ2Y2MtYWRiNi05ZGU0MjQyMzk1M2EuanBlZ5GTAs0DSM0CL94AAqEwBqExAQ

Tu jest link do artykulu ze zdjeciami:
                    • engine8t Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 18:46
                      irsila napisała:

> Po jaką cholerę jakieś posty cytujesz,
                      > które do ciebie nie były,
                      > tylko do jakiegoś zybiego.
                      > Nad sobą sie zastanów
                      > ty dupku ze Stanów
                      > dlaczego e-matki, wieloktrotnie ci bana dawały!
                      > Udajesz bez przerwy kogoś innego,
                      > kim nie jesteś.
                      > Wyżej dupę masz,
                      > niż srasz,
                      > taka o tobie prawda jest!

No ciekawe co to tej starej babie rozum odebralo?
                      • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 23.10.24, 05:23
                        Ta kobieta tak już ma i nic na to nie poradzisz, teksty jak z rynsztoka...schizofrenia!
                        • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 25.10.24, 12:37
                          e-zybi napisał:

> Ta kobieta tak już ma i nic na to nie poradzisz, teksty jak z rynsztoka...schiz
                          > ofrenia!
                          >
                          Kiedy od lat, taki typ mnie znieważa, pod różnymi nickami,
                          pierwszy na mnie napada, pod różnymi nickami, że nie wymienię!
                          to żadne inne słowa do głowy nie przychodzą, tylko te na h i na q.
                          Jeden z męskich szowinistów, sama nie wiem na co chory.
                          Na swoją wielkość domniemaną, że niby mustanga ma
                          i tym sie chwali na auto-moto i kiedyś na moim blogu mile nim przemierzał,
                          innych oczywiście poniżając.
                          Jakąś fotkę z amerykańskiego facebooka , operacji plastycznych, sobie wkleił,
                          że to niby jest on i tak wygląda.
                          Sam siebie uwielbia a i innych znieważa,
                          taka to jest, jego specjalność.
                          • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 25.10.24, 13:50
                            A świstak siedzi i zawija je w te sreberka...wink
                            • irsila Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 25.10.24, 14:43

Jak widać,
                              samodzielne myślenie wyłączone, jako i rozumowanie,
                              tylko jakichś obiegowych haseł powtarzanie.
                              Zajmij się żoną swą a nie mną,
                              zanim niebieską kartę dostaniesz i gazem pieprzowym, potraktowanie.
                              • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 25.10.24, 15:01
                                A królowa Karolina ma korale koloru koralowego wink
      • pia.ed Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 13:55
        e-zybi napisał:
        Starsi panowie dwaj! Nie powinni pchać się do polityki, sprawność fizyczna i umysłowa
        już nie ta [...] O wpadkach słownych nie wspomnę i braku szacunku dla adwersarza.
        Myślę, że młodszych polityków nie brakuje, dużo lepszych, którzy mogą ten urząd piastować...

Do klótni innych się nie wtrącam, więc chcę tylko dodać, że moje mysli idą w tym samym kierunku...
        www.youtube.com/watch?v=SvUxPIoZf4g
        PS. Można przeskoczyć przez reklamę

• e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 14:26
          Ponadczasowe nagranie patriotycznego tematu Irvinga Berlina przez Kate Smith znalazło się wśród pierwszych piosenek wpisanych do Narodowego Rejestru Nagranych Dźwięków Biblioteki Kongresu. Po raz pierwszy „God Bless America” zostało usłyszane w całym kraju, zaśpiewała Smith. Miało to miejsce 11 listopada 1938 roku w programie radiowym Kate Smith w CBS, „The Kate Smith Hour”. Od tego pierwszego wystąpienia Smith zdawała się wiedzieć, że ta melodia jest wyjątkowa. Powiedziała na antenie tuż przed jej zaśpiewaniem: To piosenka, której nigdy wcześniej nikt nie śpiewał...To coś więcej niż piosenka…. Uważam, że to jedna z najpiękniejszych kompozycji, jakie kiedykolwiek zostały napisane…. Piosenka, która nigdy nie umrze!
    • hrasier_2 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 21.10.24, 20:34
      AtlasIntel, znany z dokładnych krajowych sondaży w 2020 roku, opublikował nowy sondaż na wyścig w 2024 roku.
      Donald biegnie po władzę.
      Według sondażu Donald Trump wyprzedza Kamalę Harris w skali kraju o trzy punkty, przy czym Trump ma 50,7 proc., a Harris 47,6 proc.
      • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 08:23
        ""Ściągnij go z kanapy, walnij go porządnie, niech wstaje". 78-letni Donald Trump na wiecach bredzi tak, że nie da się już tego zrzucić na karb jego charakteru. Kamala Harris zaprzęgła do kampanii Obamę, Clintona oraz Billie Eilish. A sondaże nikomu nie pozwalają odetchnąć z ulgą."
        Czyt. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31401467,sciagnij-z-kanapy-to-tluste-prosie-trump-belkocze-coraz-bardziej.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1159_ti&do_utid=31401467&do_uvid=1729575054377&s=BoxOpMT

----
        Starszy pan, któremu umysł się lasuje. Jeżeli Amerykanie chcą mieć takiego prezydenta to niech mają. My Anżeja nie chcemy i mieć go już nie będziemy wink
        • e-zybi Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 22.10.24, 09:38
          Donald Trump jest jak słoń w składzie porcelany, który nie zważa na to, co niszczy w drodze do celu. Kamala Harris natomiast, jeśli wygra, to czeka ją bardzo trudne zadanie - tak sytuację na dwa tygodnie przed wyborami ocenia w rozmowie z Magdą Sakowską, korespondentką Polsat News w USA, dr Todd Belt, szef programu "Zarządzanie polityką" na George Washington University w Waszyngtonie.
          Czyt. wydarzenia.interia.pl/raport-wybory-prezydenckie-usa-2024/news-jakim-prezydentem-beda-harris-lub-trump-ekspert-nie-ma-watpl,nId,7840676#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

----
          Zawsze trudno pogodzić się z porażką, widać, że Tramp ma z tym wyraźny kłopot.
          • aztek2017 Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 29.11.24, 18:09
            eurytkaRe: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa....
            27.09.24, 06:09
            O Trumpie, jego własna matka powiedziała kiedyś w wywiadzie, że jest psychopatą
            ostrzegała przed nim, że nie powinni go wybierać i mu zawierzać.
            -----------------------------------------------------------------------------
            I ten człowiek ma w rekach walizeczkę z guzikami do bomb atomowych.Od czasów Lincolna tkz. demokracja amerykańska nie jest już- wg mnie - demokracją, zrozumianą jako wolny wybór prezydenta na podstawie programów i przemówień, kontaktów osobistych z wyborcami.Aktualne, masowe środki komunikacji, wszechdostępne i na dodatek łatwo fałszowane pozwalają na wygranie wyborów tym którzy mają większą możliwość komunikacji, robią spektakl, przedstawienie, uciekają od realiów do fikcji.
            Trump jesy niebezpieczny, lecz czy sleepy Joe, zdziecinniały staruszek, był mniej niebezpieczny?Przeceż był marionetką, smutną marionetką szefa najpotężniejszego (jeszcze na jak długo ?) kraju świata.
            Trump jest - jak mówiła jego matka - psychopatą.Ale nie on, wg mnie, jest niebezpieczeństwem dla ludzkości, lecz ten, ci, którzy nim kierują.Ja piszę Trump i czytam Musk.A może za 4 lata on będzie kandydatem?
            • engine8t Re: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa.... 30.11.24, 00:05
              aztek2017 napisał(a):

> eurytkaRe: Te same objawy u Bidena, jak i Trumpa....
              > 27.09.24, 06:09
              > O Trumpie, jego własna matka powiedziała kiedyś w wywiadzie, że jest psychopatą
              > ostrzegała przed nim, że nie powinni go wybierać i mu zawierzać.

A Ty ciagle w zalobie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka