bozenamroczek1 Re: Ferdydurke!!! 08.07.07, 10:39 Za szybko kliknęłam . W związku z wykreśleniem tej książki z listy lektuer postanowiłam ją przeczytać, bo w czsie moich lat szkolnych nie była to lektura, a gdy dzieci chodziły to ja nie miałam czasu na czytanie.właściwie kilkakrotnie próbowałam ją zgłębić bez skutku. Natomiast teraz nawet mi się podoba chociaż do końca jeszcze daleko. Ciekawa jestem jakie macie wrażenia z tej lektury? Jeżeli nie czytałyście to zachęcam, choćby na złość panu R.G. Odpowiedz Link
52ania Re: Ferdydurke!!! 09.07.07, 20:33 Niestety nie posiadam tej powiesci.O ile pamietam to główny bohater Józio był niepokorny nie dal sie upupic."Koniec i bomba.A kto czytał, ten traba!"Pozyczę i przeczytam. Odpowiedz Link
kendo Re: Ferdydurke!!! 09.07.07, 20:43 nieczytalam i niemam mozliwosci jej przeczytac, chetnie natomiast poczytaw Wasze wrazenia lekturowe. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Ferdydurke!!! 09.07.07, 21:04 Jutro trochę poczytam,bo dzisiaj już pózno.Moja córka powiedziala,że zaczęła czytać tak naprawdę dopiero po przeczytaniu Ferdydurke. ferdydurke.klp.pl/a-5758.html Odpowiedz Link
bozenamroczek1 Re: Ferdydurke!!! 10.07.07, 10:00 Jest taki fragment o walce na miny. To całkiem pasuje do p.Romana. On mógłby zwyciężyć w takim pojedynku. Michał Ogórek w lubelskim radiu stwierdził, że Gombrowicz wymyślił Giertycha na długo przed jego urodzeniem i dlatego Giertych teraz się mści. Odpowiedz Link