52ania 24.08.07, 23:05 czy faktycznie oznacza to, że będziemy mieli wczesną i sroga zimę? wiadomosci.onet.pl/1594063,11,item.html Co na to miłosniczki bocianów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Bociany odlatują.. 25.08.07, 09:50 Szkoda,że tak prędko lato się kończy. Bociany prędko się nauczyły latać,a niektóre już odleciały. Czarnych bocianów też już nie widzę. Odpowiedz Link
52ania Re: Bociany odlatują.. 25.08.07, 16:31 A co z tą wczesną i ostrą zimą?Czy obserwowałaś bociany w poprzednich latach?Czy to się sprawdziło? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Bociany odlatują.. 25.08.07, 17:09 Nie sprawdzałam.Nawet nie wiedziałam,że istnieje taka strona. Przekonamy się na ile mówią prawdę bociany wcześnie odlatujące. Odpowiedz Link
albicilla Re: Bociany odlatują.. 25.08.07, 17:34 To nie sa bociany wczesnie odlatujące . One sejmikują , zbierają się w grupy , trenują i nabierają sił by za chwilę odlecieć - ten czas odlotu , to norma dla boćków , które maja przeciez do pokonania tysiące kilometrów. Odpowiedz Link
52ania Re: Bociany odlatują.. 25.08.07, 18:28 Albicilla,jestes hobbystą, czy ornitologiem?W gazetach pisza tylko, że bociany odlatują, bo czują zbliżającą się zimę. Odpowiedz Link
albicilla Re: Bociany odlatują.. 30.08.07, 22:07 Jestem ornitologiem amatorem. Dzis moge powiedziec ,ze juz odleciały - pusto w gniazdach , pusto na łąkach i polach - w Wielkopolsce. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bociany odlatują.. 31.08.07, 07:52 Bocki w Bornheim, niedaleko Bonn, czyli gdzies na wysokosci Pragi czeskiej wczoraj wieczorem jeszcze byly w gniezdzie. Ten jeden taki zawsze zmeczony, ze chyba daleko nie doleci ... Odpowiedz Link
52ania Re: Bociany odlatują.. 01.09.07, 17:22 Oby nie zdechł, bo dzieci nie będzie ))))).A tak powaznie, to lubię bociany, ale nie podglądałam w tych gniazdach do których podawałyście linki.Jestem ciekawa, czy zima szybko przyjdzie i będzie ostra.To bardzo ważne, bo trzeba zaplanowac wydatki na ogrzewanie. Odpowiedz Link
pia.ed 52ania ... 01.09.07, 19:39 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html No to czas zobaczyc te bociany z Niemiec, wygladaja WSPANIALE w promieniach zachodzacego slonca. 52ania napisała: > "lubię bociany, ale nie podglądałam w tych gniazdach do których > podawałyście linki". Nie mieszkasz sama, wiec wydatki podzielisz z wspolmieszkancami! Gorzej maja samotne osoby, ktore wszystko musza placic z jednej kieszeni. 52ania napisała: " ...Jestem ciekawa, czy zima szybko przyjdzie i będzie ostra.To bardzo ważne, bo trzeba zaplanowac wydatki na ogrzewanie ..." Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nareszcie... 01.09.07, 19:50 zobaczyłam 2 bociany.Jeden z nich miał odchyloną głowę do tyłu, pewnie klekotał.Są rzeczywiście ładne. Odpowiedz Link
52ania Re: No i zobaczyla... 01.09.07, 21:06 Są piękne, kręca się, ale maja swoje wyznaczone miejsca w gnieździe i nie zmieniaja tych miejsc. Co do ogrzewania, masz rację Pia, że nie mam tak, jak osoby samotne, bo mieszkam z pracujacym mężem. Odpowiedz Link
pia.ed Re: No i zobaczylam ... 01.09.07, 21:58 Chyba jednak zmieniaja miejsca ... Przeciez nie mozna odroznic jednego od drugiego! Ktoregos dnia widzialam jak jeden z bocianow stal bardzo dlugo, na doslownie, skraju gniazda. Patrzyl sie w dol i jakby wahal. Potem zaczal czyscic piorka! Stracilam cierpliwosc i wylaczylam sie. Aniu, myslalam, ze mieszkasz jeszcze z kims, nie tylko z mezem. Juz sie gubie w tym "kto jest kto" ... Odpowiedz Link