Dodaj do ulubionych

metoda Mac Kenziego

27.09.07, 15:59
Witam, Czy ktoś ją stosował? Zachwalała ją Irenka tutaj na forum.
Obleciałam cały internet, ale poza typowymi reklamami i 1 wpisem w
ub.roku (też iry)nic nie znalazłam.
Bardzo mi zależy na opinii, mam sfelerowany kręgosłup a nic mi nie
pomaga. Pliiiisssss...
Obserwuj wątek
    • 52ania Re: metoda Mac Kenziego 27.09.07, 20:12
      Nie znam tego cudu.Na razie kregosłup jako tako sie
      sprawuje.Niestety po sprzątaniu, myciu okien,
      plewieniu,sadzeniu.....zaczyna bolec i w łóżku muszę odpowiednio sie
      ułozyc żeby złagodzic ból.Poza tym jestem gruba i lada moment może
      byc źle.Profilaktycznie też jestem tym zainteresowana.
      • lisia312 Re: metoda Mac Kenziego 27.09.07, 20:25
        znalazłam to:www.mckenzie.pl
      • ira.mak Re: metoda Mac Kenziego 27.09.07, 20:29
        www.mckenzie.pl/
        www.ravopt.phg.pl/mckenzie.htm
        szczególnie polecam ten drugi link.Zresztą wpisz w wyszukiwarkę metoda Mc
        Kenzie i otworzy ci sie sporo stron.Osobiscie polecam tą metodę ,wyprobowałam-w
        zeszłym roku z pozycji horyzontalnej wrocilam do pionu bez jednej tabletki czy
        zastrzyku.Polega to na wykonywaniu ćwiczenia ktorego cie nauczy specjalista-co
        godzinę 10 razy.Jak odpuści to można potem rzadziej ale juz wiesz co masz
        robić.Ja już wcale nie chodziłam.A jesli można to jak najdłużej unikac
        operacji.Zresztą moja siostra miała operację i tez ją boli.Nie spodziewaj sie
        np.cudów,bo mnie tez boli od czasu do czasu ale powinnam cały czas ćwiczyć a sie
        migam.
        • dorka556 Re: metoda Mac Kenziego 27.09.07, 21:01
          Dzięki za linki, ale już je wcześniej znalazłam. Bardzo mi zależy na
          opinii osób, które stosowały te metodę. Czy jest jeszcze ktoś (poza
          Irenką)kto zetknął się z tą metodą?
          • ira.mak Re: metoda Mac Kenziego 28.09.07, 21:54
            Jak widać-nikt nie próbował.A ty mi nie dowierzasz i się boisz albo co?To jest
            stosunkowo mało znana metoda bo kazdy wierzy w leki,woli połknąc tabletkę niż
            samemu poćwiczyć.A na dodatek nikt nie ingeruje w organizm,nikt ci nic nie
            ustawia nie uciska.Trudno w to uwierzyć,nie?A przynajmniej u nas drogie to
            nie jest.Za wizytę płaciłam 38 zl i to cały koszt.Nie wiem gdzie mieszkasz i jak
            u was.Ja trafilam poprzez moją p.neurolog bo ona juz była bezradna a słyszala o
            tym i poradziła mi sprobować .Niczym nie ryzykujesz-a warto.
            • grenka1 Irena ma rację 28.09.07, 22:49
              Na kręgosłup stosuje się nie tabletki przeciwbólowe, ale właśnie
              ćwiczenia i zabiegi. No i oczywiście dużo ruchu. Zalecany codzienny
              spacer co najmniej przez godzinę.
              • ira.mak Re: Irena ma rację 29.09.07, 22:34
                A jeszcze na dodatek u nas sie utarło że jak coś jest za tanie i nie trzeba
                lekarzowi napychać kieszeni to chyba malo skuteczne.I dziwić sie potem lekarzom
                że biorą...
                • dorka556 Re: Irena ma rację 29.09.07, 22:50
                  To nie jest tak do końca, przekonałaś mnie, szczególnie ceną. Nic
                  nie ryzykuję a nuż pomoże. Myślałam, że to kosztuje bajońskie sumy.
                  Pójdę w przyszłym tygodniu i napiszę jakie wrażenia.
                  Proszę trzymajcie za mnie kciuki, bo to dla mnie ostatnia deska
                  ratunku.
                  • grenka1 Dorciu 30.09.07, 07:42
                    dlaczego mamy trzymać kciuki? Przecież nie idziesz na rozprawę
                    sądową tylko do lekarza.
                    • dorka556 Re: Dorciu 30.09.07, 07:52
                      ...albo pomoże, albo wózek. Ale jestem dobrej myśli. Pozdrawiam
                      serdecznie.
                      • pia.ed Organizm produkuje ochrone przed bolem 30.09.07, 09:35
                        Jak gdzies pisalam, to po godzinnym spacerze,
                        ktory zaczelam BEZ bolu kregoslupa,
                        musze wziac tabletke przeciwbolowa
                        i chociaz na chwile sie polozyc!

Ale sama zasada jest sluszna i dziala tak:
                        RUCH powoduje automatycznie wyzwalanie sie w organizmie czegos,
                        co usmierza bol i nazywa sie "endrofina"(?).

Oczywiscie, mozna zamiast tego wziac tabletke ... tylko ze wszystkie
                        leki maja dzialania uboczne, a srodki przeciwbolowe starego typu
                        uszkadzaja zoladek!

grenka1 28.09.07
                        Na kręgosłup stosuje się nie tabletki przeciwbólowe, ale właśnie
                        ćwiczenia i zabiegi. No i oczywiście dużo ruchu. Zalecany codzienny
                        spacer co najmniej przez godzinę.
                        • ira.mak Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 30.09.07, 18:13
                          Wczoraj czułam sie naprawdę podle-tak mnie łupało że byłam w strachu.Wzięłam
                          się za moj zestaw(ćwiczenie) i powtorzyłam co godzine i dzis
                          lepiej.Najważniejsze w tej metodzie to dokladnie zrozumiec jak to ćwiczenie
                          robić i systematycznie go wykonywać.Mój mgr od tej metody powiedział mi jedna
                          dośc istotna rzecz-a trafiłam do niego bezpośrednio po sanatorium- że ćwiczenia
                          ktore serwowano w sanatorium i jakie sa w kazdym poradniku i prasie to ćwiczenia
                          ogolne.A kazdy ma trochę inne schorzenie,inny krąg mu trzasnął i do kazdego
                          przypadku trzeba podchodzic indywidualnie.I ćwicząc na wlasna rękę można sobie
                          krzywdę zrobic(tak jak ja ostatnio).Może ci sie wydawać na początku że takie
                          ćwiczenie to glupota,że takie coś nie jest w stanie pomóc.Nic bardziej
                          błędnego.Ja juz wiem że pomaga-tylko trzeba powaznie to
                          potraktować.Powodzenia-nie wiem ile to u was kosztuje ale tu jest tanio no i bez
                          leków.No a ilość wizyt zależy od postępów i od ciebie.
                          • ira.mak Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 30.09.07, 20:36
                            tak na wszelki wypadek-namiary na terapeutów w calej Polsce,moze nie wszystkie
                            bo akurat mojego tu nie ma ale może ktos zechce skorzystać.
                            www.mckenzie.pl/terapeuci-certyfikowani.html
                            • jaga_22 Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 30.09.07, 23:04
                              Na wszelki wypadek zapisałam stronę.Najbliżej to będzie
                              Domaniewska,a tam mieszka moja córka.
                              Widzisz Irenko,mnie jest dużo lepiej.Boli,bo boli,ale to już nie to
                              samo co było.Ciągle mam nadzieję,że mi to minie.
                              Poczekam co powie Dorka.Tak mi się nie chce iść.
                              • ira.mak Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 01.10.07, 18:18
                                Bo to jest zwykle lenistwo!On ci powie jakie masz cwiczenie robić i jak masz
                                sie ruszać,siedzieć a nawet spać zeby unikac bólu.Nie zawsze człowiek sie do
                                tego stosuje ale warto.Nawet mnie nauczył jak mam wstawać z pozycji
                                siedzącej.Rusz sie i idz!
                                • jaga_22 Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 02.10.07, 08:41
                                  Masz rację Irenko,zrobiłam się ruchowo strasznie leniwa.
                                  Nie chce mi się nigdzie wychodzic.
                                  Jak wiesz od 10 dni już nie biorę środków przeciwbólowych.
                                  Zauważyłam,że nerki lepiej pracują i nie wchłaniam tak wody jak gąbka.
                                  Tyle,że wczoraj mimo tak pieknej pogody bardziej mnie bolało.
                                  Mało tego,boli nie tylko w dole kręgosłupa,ale na całej długości
                                  łącznie z kręgami szyjnymi.Doszła cała ręka prawa od barku aż po przegub.Dzisiaj
                                  jest lepiej,bo już myślałam o powrocie do leków.
                                  Jak ruszam głową lewo ,prawo,to mi chrzęści w karku,zresztą w kręgosłupie też.
                                  • grenka1 Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 02.10.07, 09:50
                                    jaga_22 napisała:

>Doszła cała ręka prawa od barku aż po przegub.Dzisiaj
                                    > jest lepiej,bo już myślałam o powrocie do leków.
                                    > Jak ruszam głową lewo ,prawo,to mi chrzęści w karku,zresztą w
                                    kręgosłupie też.

Z Twojego opisu wnioskuję, że masz kręgozmyk na odcinku szyjnym.
                                    Niestety na to potrzebne są zabiegi - pętla Glissona na wyciągu,
                                    oraz ćwiczenia rąk na całaj długości.
                                    • pia.ed Cwiczenia z rehabilitantem 02.10.07, 10:34
                                      Mam podobne problemy, szczegolnie ze od dluzszego czasu
                                      z tej czy innej przyczyny zaniedbalam sie ...

Trzy lata temu spedzilam 22 dni(prywatnie) w dobrym santorium,
                                      ale oprocz standartowych zabiegow nic mi nie przepisano.

Ta "pętla Glissona na wyciągu" z pewnoscia bardzo by mi pomogla,
                                      bo wlasnie przede wszystkim skarzylam sie na sztywnosc i bole karku
                                      ktore promieniowaly az do palcow reki!

Sama poprosilam o cwiczenia na wyciagu, ale to wygladalo tak,
                                      ze w zimnej i nieprzyjemnej sali, na twardej lezance
                                      rehabilitant wsadzal moja noge w jakis wyciag
                                      i mialam zrobic iles tam ruchow.
                                      Potem prosilam go, aby zrobil to samo z reka, i to WSZYSTKO.

grenka1 napisała:

> jaga_22 napisała:
                                      >
                                      > >Doszła cała ręka prawa od barku aż po przegub.Dzisiaj
                                      > > jest lepiej,bo już myślałam o powrocie do leków.
                                      > > Jak ruszam głową lewo ,prawo,to mi chrzęści w karku,zresztą w
                                      > kręgosłupie też.
                                      >
                                      > Z Twojego opisu wnioskuję, że masz kręgozmyk na odcinku szyjnym.
                                      > Niestety na to potrzebne są zabiegi - pętla Glissona na wyciągu,
                                      > oraz ćwiczenia rąk na całaj długości.
                                    • jaga_22 Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 02.10.07, 10:38
                                      Nie strasz Greniu o jakichś pętlach.Ja myslę,że to zwyrodnienie na
                                      całego.Tylko jak brałam przeciwbólowe-przeciwzapalne,to
                                      nie odczuwałam tak tych dolegliwosci.Jak robiłam RTG kręgosłupa
                                      to mi tylko wyszło -zniesiona lordoza kręgów szyjnych.
                                      a pozostałe to:

-prawostronne rotacyjne skrzywienie kręg.lędżwiowego.
                                      -zwężenie krązków L5-S1 i L4-L5
                                      -zmiany zwyrodnieniowe i wytwórcze na przednich i bocznych trzonów
                                      -zwężenie szpar stawowych st.biodrowych.
                                      • ira.mak Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 02.10.07, 11:32
                                        Obeszło sie bez żadnej pętli-w zeszłym roku trzasnął mi dysk w szyjnym,cała
                                        lewa ręka była do niczego -bol okropny.Pojechałam jak zwykle po ratunek do
                                        mojego fizjoterapeuty ,pokazał co mam cwiczyć i do tej pory spokój.Jak zaczyna
                                        boleć wtedy ćwiczę intensywniej.A to takie cwiczonko ze siedzac czy stojąc 10
                                        razy glowa zrobie odpowiedni ruch.Jadwiga,czy ty do jasnej Anielki jestes
                                        masochistką?Idzże wreszcie-tym bardziej że masz pod nosem.Weż ze soba zdjęcia
                                        RTG.Przekonasz sie jak ci ulzy.
                                        • grenka1 Irenko 02.10.07, 12:13
                                          ira.mak napisała:

Jadwiga,czy ty do jasnej Anielki jestes
                                          > masochistką?Idzże wreszcie-tym bardziej że masz pod nosem.Weż ze
                                          >soba zdjęcia RTG.Przekonasz sie jak ci ulzy.

Powinien ktoś ją kopnąć w pierdziadełko to wtedy pójdzie.
                                          • jaga_22 Re: Irenko,Grenko 02.10.07, 12:45
                                            tak mnie rozbawiłyscie,że o mało się nie udusiłam orzeszkiem.
                                            Widać nie nadszedł jeszcze mój czas.
                                            Muszę powiedzieć córce,to mnie kopnie.
                                            A propos córki.Wnuczek jeden jeszcze ma do 12 pażdż. gips.
                                            a drugi wczoraj nadciągnął żyły w kostce i nie może chodzić.
                                            Na szczęście nic poważnego.Trzeba tylko usztywnić kostkę.
                                      • grenka1 Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 02.10.07, 12:11
                                        jaga_22 napisała:

> Nie strasz Greniu o jakichś pętlach.Ja myslę,że to zwyrodnienie na
                                        > całego.Tylko jak brałam przeciwbólowe-przeciwzapalne,to
                                        > nie odczuwałam tak tych dolegliwosci.Jak robiłam RTG kręgosłupa
                                        > to mi tylko wyszło -zniesiona lordoza kręgów szyjnych.

PRZECIEŻ NIE BĘDĄ CIĘ WIESZAĆ NA TEJ PĘTLI !!!
                                        Ani też jej wszczepiać, tylko powisisz sobie na niej około 10 min i
                                        to wszystko, a potem ćwiczenia rąk na takich specjalnych uchwytach.
                                        • ira.mak Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 02.10.07, 17:35
                                          Jak pojdzie tam na Domaniewska gdzie leczą Mc kenziem to zadnej petli jej nie
                                          zaloża tylko sama bedzie w domku ruszać odpowiednio głową,rece zostawią w
                                          spokoju.Przerabiam to do tej pory.
                                          • pia.ed Re: Organizm produkuje ochrone przed bolem 02.10.07, 20:52
                                            Nie tak dawno cwiczylam ruchy majace pomoc na moj kark,
                                            tylko nie powiedziano mi, ze to sposob Mc Kenziego.

Zamieszczony spis rehabilitantow pracujacych ta metoda
                                            bardzo mi sie przyda ... sa niemal w kazdej dziurze.

Pytanie tylko czy rzeczywiscie mozna na nich liczyc - czy swoich
                                            umiejetnosci nie zdobyli na kursach weekendowych,
                                            tak jak ci, ktorzy zajmuja sie akupunktura!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka