grenka1 24.10.07, 19:43 z obniżenia składki rentowej. Jeszcze nie zaczęli rządzić, a już pokazują rogi. finanse.wp.pl/kat,81474,wid,9326253,raportwiadomosc.html?rfbawp=1193247467.208 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: PO wycofuje się 24.10.07, 20:24 czy chodzi o skladke, jaka placa ludzie jako iles tam procentow od pensji? Jesli tak, to nie rozumiem: w calej Europie skladka ta stale sie podnosi, a w Polsce ma spadac? Czyli pracujac i majac pieniadze ma sie placic mniej, a nie pracujac i pobierajac emeryture - dostawac wiecej? No chyba to nie byl najlepszy pomysl.... Czy PO obiecywalo ta obnizke? Pytam, bo nie wszystko przeciez wiem. Odpowiedz Link
52ania Re: PO wycofuje się 24.10.07, 22:05 Ewa, ta skladka którą płaca pracownicy została już obnizona.Od 1.01.08 miała zostac obniżona skladka, którą płaci pracodawca.Czegoś tu nie rozumię, przecież już jest uchwalona ustawa.Czyżby PO miało zamiar zmieniac ustawy? Odpowiedz Link
grenka1 Re: PO wycofuje się 24.10.07, 23:12 ewa553 napisała: > czy chodzi o skladke, jaka placa ludzie jako iles tam procentow od > pensji? Jesli tak, to nie rozumiem: w calej Europie skladka ta >stale sie podnosi, a w Polsce ma spadac? Czyli pracujac i majac >pieniadze ma sie placic mniej, a nie pracujac i pobierajac >emeryture - dostawac wiecej? No chyba to nie byl najlepszy pomysl.. > Czy PO obiecywalo ta obnizke? Pytam, bo nie wszystko przeciez wiem. Tutaj chodzi o składkę RENTOWĄ. Składka na ZUS składa się z: 1. Składki na ubezpieczenie emerytalne 2. Składki na ubezpieczenie rentowe 3. Składki na ubezpieczenie chorobowe 4. Składka na ubezpieczenie wypadkowe 5. Składka na ubezpieczenie zdrowotne 6. Fundusz Pracy. Z tym, że poz 1-4 są liczone %% od niższej podstawy, natomiast 5-6 od podstawy wyższej o około 500 zł. Odpowiedz Link
zajbel Re: PO wycofuje się 25.10.07, 16:49 Może niezbyt na temat ale wyobrazcie sobie że pobieram emeryturę i w sezonie pracowałam na pół etatu i od tego była mi naliczana składka rentowa. A ja jako emeryt renty pobierać nigdy już nie będę. ale składkę płacić muszę. Nazywa się to solidarność społeczna że niby mam płacić aby inni tą rentę pobierać mogli. Ale czy jest to sprawiedliwe? Odpowiedz Link