dede43 Re: Moze ktoś wie 03.02.08, 16:02 Wg mnie w "normalnym" i osełkowym 82 %, w tańszym - 60%,w masmiksach i margarynach reklamujacych się, że z masłem róznie - od 0,5% do 8%. Ale oczywiście głowy za to nie dam. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Moze ktoś wie 03.02.08, 17:34 Ciekawe też ile jest cukru w cukrze.Mnie to akurat wszystko jedno,bo nie słodzę,ale wnuczkom mało i 2 łyżeczki. Odpowiedz Link
52ania Re: Moze ktoś wie 03.02.08, 18:39 W maśle jest 82% tłuszczu,a prawdziwego masła nie wiem ile jest,bo nawet dodają sztuczny smak.Ja pamiętam prawdziwe masło z dawnych lat.Mama mojej kolezanki piekła chleb i przy okazji podpłomyki,które podawała nam ze świeżym masłem i maślanką.Pamiętam ten smak do dzisiaj.Co do cukru,to też nie słodzę,ale z tego co piszesz jaga_22 widzę,że jest mało słodki.Do wypiekow daję zawsze tyle samo,ale czy cisto jest mniej słodkie,nie wiem.Teraz wszystko jest takie sztuczne. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Moze ktoś wie 03.02.08, 18:50 Nie jestem fachowcem, ale słyszałam od cukrownika, że słodkość wyprodukowanego cukru zależy głownie od buraka, gleby na jakiej wyrastał i przechowywania do ostatecznej obróbki. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Moze ktoś wie 03.02.08, 18:40 Ano właśnie. Wymieniłaś większości "maseł" procenty, ale głowy nie chcesz dać i dobrze, bo po co ryzykować. Na żadnym opakowaniu nie jest napisane, że ten procent to masło, tylko tłuszcz a z tłuszczami różnie bywa i nie wiadomo jakiego jest pochodzenia. Osełkowe czasem da się rozsmarować, ale nie każde. Jesteśmy przez producentów bezczelnie oszukiwani. Prawdopodobnie nikt nigdy nie kontroluje wyprodukowanego masła, czy innego produktu nabiałowego, na przykład jogurtu z "zerwanymi owocami prosto z krzaczka" jak głosi reklama a w rezultacie pływają w nim jakieś brzydkie farfocle nie podobne do żadnego owocu. Jeszcze mam jedno pytanie, jaka jest różnica międz dżemem a konfiturami? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Moze ktoś wie 03.02.08, 18:55 W konfiturach jest bardzo dużo cukru i nie ma w nich wody, dzięki temu jest to swoista konserwacja.Natomiast dżem jest nisko i wysoko słodzony. Wysoko słodzony jest zdrowszy mimo dużej zawartości cukru,natomiast ten drugi,aby zakonserwować jest dodawana chemia. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Moze ktoś wie 03.02.08, 20:11 Jaguś-a skąd w dżemie woda?Też nie ma.Konfitury sie poprostu inaczej smazy-owoce nie moga być takie rozciapkane jak w dzemie.Moja siostra(ta co miała teraz operację)jeszcze w zeszłym roku robiła masło,teraz juz przekazała ten majdan synowej.Mają kilkanascie krow no i takie rzeczy robią sami-niebo w gębie.I w tamtym masełku jest samo masło w masle bez zadnych ulepszaczy. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Moze ktoś wie 04.02.08, 00:32 Nie miałam przez ponad godzinę internetu. Postawiłam pytanie dla tego, że w Lidlu kupiłam słoik konfitur i dopiero w domu zauważyłam napis na etykiecie "nisko słodzona" i różniła się tym, że na dnie w podobnej galarecie do dżemu tkwiło kilka podobnych do owocu kawałków czegoś. No i znów oszustwo do kwadratu. Pamiętam te przetwory w PRL-u smaczną marmoladę fabrycznie pakowaną w skrzynkach 5 kilowych która była chyba specjalnie do pączków bo po upieczeniu zachowała swoją gęstą konsystencje. W wiaderkach hermetycznie zamykanych dżem "na wagę" dużo lepszy od tej konfitury z Lidla. Dopiero w końcu lat 60 pakowano w słoiki typu "Twist". Pamiętam też przed wojną przyszła moja babcia w odwiedziny i od progu zawołała "Józia daj mi konfiturę do herbaty tę z róży, bo dziś taki ziąb". Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że z róży robi się konfiturę, ale ten moment zapamiętałam. Mama co rok robiła coś w słoiki i potem zapiekała w piekarniku, tworzyła się taka skorupka która chyba robiła za pokrywkę "twist", bo do późnej wiosny były słoiki przykryte tylko pergaminem. Odpowiedz Link
dede43 Re: Moze ktoś wie 04.02.08, 09:33 Nigdy nie jadłam prawdziwego masła, takiego zrobionego przez gospodynie i podawanego domownikom.Nie miałam okazji. Co do tłuszczu w "normalnym" maśle macie racje jest go 82 % i podobno jest to tłuszcz mleczny, co pisze na niektórych opakowaniach i stąd czerpałam wiadomości. Sprawa dżemów kupnych to juz w ogóle jedno wielkie oszustwo. Przecztajcie etykiety na dżemach niskosłodzonych - wyprodukowano z 34 do 38 g owoców na 100 g produtu. Co to za dżem? Pomyłka nie dżem. Tylko powidła śliwkowe sa wyprodukowane z ponad 100 g owoców na 100 g produktu. . A konfitury z truskawek i z wiśni,którymi sie chwaliłam robię bez żadnych dodatków - poza oczywiście cukrem. Poprostu zasypuję truskawki albo drylowane wiśnie i jak puszcza sok powolutku przez 2-3 dni smaże w brytfannie. No nie dosłownie dni. . Podsmażam, gaszę, studze i jak wystygną ponawiam smażenie. Nie wiem czy to sa konfitury, dżemy czy marmolady, asle niezależnie od nazwy są smaczne!!! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Moze ktoś wie 04.02.08, 10:33 Na czym polega różnica między tymi przetworami. www.czarnobialykot.info/content/view/258/114/ Masło prawdziwe ,tylko takie kiedyś jadłam,ale to było bardzo dawno. Też pamiętam za czasów PRL.szukało się świeżego masła w sklepach i porównywało daty.Trafiało się świeżutkie śmietankowe i ono miało smak i zapach. Teraz nie potrafię doszukać się smaku masła. Odpowiedz Link
kendo Re: Moze ktoś wie 04.02.08, 11:30 oj,ciezko faktycznie poczuc smak masla w masle, jadac do Mamy zabieram tutejsze ze soba, a gdy czasami zdazy sie,ze zakupie jakies roslinne to strasznosci okropne ,smak po prostu margaryny(((((((((((((( Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Moze ktoś wie 04.02.08, 15:02 Przez pewien okres lat 80 przychodziła do mnie kobieta oferująca śmietanę-kremówkę, po 2 dniach skwaśniała i mikserem robiłam masło. Było pyszne. Muszę dla próby kupić kremówkę i zrobić masło, ale nie wiem czy taką dostane, może też nafaszerowaną środkami konserwującymi i nic z tego nie wyjdzie. Poza tym drożej to wyniesie. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Moze ktoś wie 04.02.08, 15:44 Kupuję osełkowe-jeszcze chyba jest najlepsze.Ostatnio chciałam dietetycznie i nabrałam sie na jakieś smarowidło niby do pieczywa.Manuel czy jakos tak.Ojejku jak to śmierdzi margaryną! Odpowiedz Link
grenka1 Nie wiem czy zauważyłyście , 06.02.08, 00:23 ale cukier z Biedronki (Słodka łyżeczka) jest bardziej słodki od kupionego w innym sklepie. Serio. Odpowiedz Link