12.06.08, 16:13
Do tej pory policja zajmująca się zwalczaniem pirackiego
oprogramowania komputerowego skupiała się przed wszystkim na
producentach i handlarzach, którzy zajmowali się tym na szerszą
skalę. Zwykli użytkownicy mogli być spokojni, jednak do czasu. 17-
letniemu Patrykowi L. może grozić kara nawet pięciu lat więzienia za
używanie nielegalnego Windowsa XP - podaje dziennik.pl.

wiadomosci.onet.pl/1767815,11,item.html
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Windows 12.06.08, 16:52
      I po co się chwalił.Karać też nie potrafią.Za wszystko karali by
      więzieniem.Najdotkliwsza kara to pieniężna i też nie powinna być z sufitu.
      • grenka1 Re: Windows 12.06.08, 17:02
        Jaguś, nie musiał się chwalić. Wystarczy spojrzeć na obudowę
        komputera i widać, czy ma legalny program czy też pirata.
        • jaga_22 Re: Windows 12.06.08, 17:24
          Greniu,a co ma program do obudowy,bo nie rozumiem.
          • grenka1 Re: Windows 12.06.08, 17:31
            jaga_22 napisała:

> Greniu,a co ma program do obudowy,bo nie rozumiem.

Na obudowie komputera znajduje się specjalne oznaczenie firmowe,
            które umieszcza informatyk po zainstalowaniu programu.
            • jaga_22 Re: Windows 12.06.08, 17:58
              Nie słyszałam o takim oznakowaniu
              Dzisiaj młodzi sami sobie instalują.
              Jak kupujesz płytkę,to masz do niej oryginalne opakowanie i to
              się liczy.
              • grenka1 Re: Windows 12.06.08, 20:11
                jaga_22 napisała:

> Nie słyszałam o takim oznakowaniu
                > Dzisiaj młodzi sami sobie instalują.
                > Jak kupujesz płytkę,to masz do niej oryginalne opakowanie i to
                > się liczy.

Nie kłoć się ze mną. Opakowanie to nie wszystko, musisz mieć jeszcze
                certyfikat autentyczności programu Windows wystawiony przez
                Microsoft. Ja siedzę w komputerach już od co najmniej 20 lat.
                Pamiętam te pierwsze kompy co były jeszcze na taśmę magnetofonową:
                Comodore, Atari, Amigi, IBM.
                Syn pracował jako serwisant sprzętu komputerowego, a obecnie jest
                programistą komputerowym w niemieckiej firmie.
                Drugi również siedzi w tym fachu.
                Miałam możliwość zainstalowania pirata, ale niestety jako firma
                musiałam mieć oryginał i 3 lata temu zapłaciłam za niego 480,- zł.
                Oprócz oczywiście kosztu komputera i monitora.
                Jeśli mi nie wierzysz, to proszę tutaj masz linka:
                www.microsoft.com/resources/howtotell/content.aspx?displaylang=pl&pg=coa
                • jaga_22 Re: Windows 12.06.08, 20:49
                  skoro dajesz linka, to jeszcze czytaj go uważnie

"Jeśli oprogramowanie zostało zakupione w sprzedaży detalicznej (a nie
                  dostarczone razem z komputerem), etykieta Certyfikatu Autentyczności jest
                  przyklejona na górnej powierzchni opakowania produktu."

zatem potrzebne jest opakowanie! bo nikt nie odrywa sobie tego certyfikatu z
                  opakowania, żeby trzymać w sejfie

wersja box windowsa wynosi w przybliżeniu 1000 zeta, a widowsy w cenie 250-500
                  są wersjami do konkretnego podzespołu, wersję pełną możesz przeinstalowywać z
                  komputera na komputer, wersja OEM (twoja) działa tylko na tym jednym konkretnym
                  komputerze, na który jest zainstalowany podzespół

a poza tym to czy ktoś ma wersję oryginalną czy piracką nie można zweryfikować
                  poprzez ten certyfikat, nie widząc go, microsoft weryfikuje legalność
                  posiadanego programu albo posługując się nielegalnymi szpiegami, albo jeśli
                  jakiś imbecyl posiadając pirata aktualizuje go z legalnej strony microsoftu

inną sprawą jest ściąganie plików muzyki, filmów itp.; wtedy na takich serwerach
                  zapisywane jest konkretne indywidualne IP komputera, po którym policja może
                  ustalić właściciela włącznie z adresem zamieszkania

legalności oprogramowania inaczej niż napisałam (chyba że osobiście) nie da się
                  zweryfikować

a co do 17latka, to podlega sądowi dla nieletnich, więc mu guzik grozi, co
                  najwyżej nadzór kuratora i utrata oprogramowania

• iryska2604 Re: Windows 12.06.08, 20:56
                    Czyli krotko mowiąc- legalnego windowsa mozesz sobie kupić w sklepie komp. czy
                    nawet na allegro i wgrać go samodzielnie jesli umiesz.I tam masz specjalny klucz
                    bez ktorego nie uruchomisz programu.I to wsio.Ostatnio siostrzeniec wgrywał.
                    • grenka1 Re: Windows 12.06.08, 21:21
                      iryska2604 napisała:

> Czyli krotko mowiąc- legalnego windowsa mozesz sobie kupić w
                      >sklepie komp. czy nawet na allegro i wgrać go samodzielnie jesli
                      >umiesz.I tam masz specjalny klucz
                      > bez ktorego nie uruchomisz programu.I to wsio.

Właśnie na tej naklejce jest nr klucza. Ostatnio instalowałam
                      swojego Windowsa, ponieważ ci co mi naprawiali kompa zainstalowali
                      mi inne oprogramowanie. Musiałam tego ich Windowsa wywalić i
                      instalowałam na nowo, bo ukazywał mi się komunikat: masz nielegalne
                      oprogramowanie.
                      Ja kupiłam Windows Home Edition, a oni mi zainstalowali Windows
                      Profesional.
                  • grenka1 Re: Windows 12.06.08, 21:07
                    jaga_22 napisała:

> wersja box windowsa wynosi w przybliżeniu 1000 zeta, a widowsy w
                    >cenie 250-500 są wersjami do konkretnego podzespołu, wersję pełną
                    >możesz przeinstalowywać z komputera na komputer, wersja OEM (twoja)
                    >działa tylko na tym jednym konkretnym komputerze, na który jest
                    zainstalowany podzespół

Mylisz się nie mam OEM-a i mój program mogę zainstalować na innym
                    kompie (próbowałam).

> a poza tym to czy ktoś ma wersję oryginalną czy piracką nie można
                    >zweryfikować poprzez ten certyfikat, nie widząc go, microsoft
                    >weryfikuje legalność posiadanego programu albo posługując się
                    >nielegalnymi szpiegami, albo jeśli jakiś imbecyl posiadając pirata
                    >aktualizuje go z legalnej strony microsoftu

Wystarczyło, że ten łepek nie miał naklejki na kompie i to wzbudziło
                    podejrzenie policji.

> zapisywane jest konkretne indywidualne IP komputera, po którym
                    >policja może ustalić właściciela włącznie z adresem zamieszkania
                    >

A co do IP to wejdź na stronę
                    www.mojnumerip.pl/ zapisz sobie swój nr IP i po jakimś
                    czasie wejdż ponownie i zobaczysz, że ten numer będzie inny.
                    • iryska2604 Re: Windows 12.06.08, 21:15
                      Nie kłoćcie sie-legalne oprogramowanie mozna kupić za 300 zł(windows XP).Masz
                      płytkę,wgrywasz i dostajesz e-mailem klucz aktywujacy program.I to cała
                      polityka.I mozesz to rownie dobrze wgrać na inny komputer -z tym kluczem ktory
                      juz raz jest wgrany.Na tej zasadzie działaja pirackie kopie.A wcale nie musisz
                      miec nic na obudowie.
                      • grenka1 Irenko 12.06.08, 21:26
                        przeczytaj sobie tekst
                        www.microsoft.com/resources/howtotell/content.aspx?displaylang=pl&pg=coa
                    • jaga_22 Re: Windows 12.06.08, 21:31
                      "Mylisz się nie mam OEM-a i mój program mogę zainstalować na innym
                      kompie"

móc możesz, ale to już nie jest legalne, tak samo jak windows box
                      można przeinstalowywać na różne kompy, ale po wcześniejszym
                      odinstalowaniu z poprzedniego, inaczej to jest nielegalne, bo
                      windows jest programem przypisanym do jednego komputera

a windowsa za 480 (i to 3 lata temu) nie mogłaś kupić, bo ceny
                      oprogramowania spadają z roku na rok, a obecnie jest po 1000 zeta

"Wystarczyło, że ten łepek nie miał naklejki na kompie i to
                      wzbudziło podejrzenie policji."

w samym artykule jest napisane, że dostali cynk, tylko nie chcą
                      powiedzieć od kogo, póki co jeszcze policja tak sama z siebie nie
                      chodzi po domach i nie sprawdza legalności oprogramowania
                      a nikt nie nakleja sobie certyfikatu windowsa na obudowę, bo zawsze
                      możesz użyć linuxa itp. więc to jest bez sensu, mój syn ma np. kilka
                      systemów operacyjnych zainstalowanych na komputerze, nie tylko
                      windowsa

a IP jest niezmienne, ale nie widzę sensu debatować na ten temat

• iryska2604 Re: Windows 12.06.08, 21:48
                        Masz rację i juz! A ten łepek niezle musiał sciagac pliki,moze kopiował filmy?
    • grenka1 Cena Windowsa XP na Allegro 12.06.08, 21:52
      Oryginał - cena 238,- zł.
      www.allegro.pl/show_item.php?item=352703484&ap=1&aid=10055064

OEM - cena 89,-zł.
      www.allegro.pl/item381716044_windows_xp_home_edition_pl_oem_sp2_nowy_oryginalny.html
      • grenka1 Sorki 12.06.08, 22:09
        grenka1 napisała:

> Oryginał - cena 238,- zł.
        > www.allegro.pl/show_item.php?item=352703484&ap=1&aid=10055064
        >
        > OEM - cena 89,-zł.
        > www.allegro.pl/item381716044_windows_xp_home_edition_pl_oem_sp2_nowy_oryginalny.html
        >

Ten pierwszy też jest OEM.
        Piszecie,że niemożliwe, żebym kupiła za 480,- zł.
        Weźcie to pod uwagę, że ja go kupiłam bez marży sklepowej, czyli
        prosto od importera.
      • jaga_22 Re: Cena Windowsa XP na Allegro 12.06.08, 22:13
        i jeden i drugi link odnosi się do wersji OEM! to oznacza, że nie są
        to wersje pełne

wersja pełna oznacza, że można dowolną ilość razy instalować
        oprogramowanie na dowolnym komputerze (tylko jednym w danym czasie -
        windows jest programem przypisanym tylko do jednego stanowiska), ale
        jak mi się zepsuje komputer to nie muszę kupować nowego windowsa do
        kolejnego komputera tylko mam wersję pełną, którą sobie nagram, taką
        wersję mogę mieć przez 50 lat i w tym czasie zainstalować ją na 100
        komputerach