Dodaj do ulubionych

becikowe w Polsce

06.11.09, 20:34
Witam,
Czy ubiegacie sie o becikowe w PL?
Jak rozwiazałyscie sprawe zaswiadczenia lekarskiego ktore teraz trzeba
przedstawic przy pobiraniu zasilku?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • carmelaxxx Re: becikowe w Polsce 06.11.09, 22:04
      google nie boli, jesli dostajesz swiadczenia tutaj , nie przysluguja ci one w Pl
      • sueellen Re: becikowe w Polsce 06.11.09, 23:12
        Zaraz, zaraz, czyli jeśli becikowe angielskie mi nie przysługuje z racji np zbyt
        wysokich zarobków, mogę się o nie ubiegać w Polsce????
        • kingaolsz Re: becikowe w Polsce 06.11.09, 23:53
          Nie, bo trzeba przedstawic polskkie rozliczenia podatkowe z zeszlego roku.

Z reszta z jakiej racji mialby Wam ktos cokolwiek wyplacac? Placicie podatki w
          PL? Za friko maja rozdawac?
          • yadrall Re: becikowe w Polsce 07.11.09, 11:51
            Na rok przed porodem trzeba mieszkac na terenie Polski-to jeden z
            warunkow do przyznania becikowego w PL. Wiec jak mieszkasz i
            pracujesz w UK to raczej ciezko bedzie to udowodnic-tym bardziej jak
            zapytaj o karte ciazy lub to zaswiadczenie od lekarza.
            • sueellen Re: becikowe w Polsce 07.11.09, 12:23
              Hmm, rok przed porodem mieszkałam w Polsce, mam rozliczenia za 2008. O
              zaświadczenie od lekarza nie powinni zapytać bo zaszłam w ciążę na początku
              kwietnia tego roku. No i kartę (a raczej karty mam) brytyjskie - przecież nie
              powinno ich obchodzić gdzie prowadzona była moja ciąża. Mogłam sobie na czas
              ciąży wyjechać nawet do Australii. To chore, ale z tego co przeczytałam właśnie
              w necie, wynika że w Polsce mogłabym jednak dostać becikowe bez żadnego
              kombinowania!
              • brittany Re: becikowe w Polsce 07.11.09, 17:27
                Ile dostaje sie becikowego w Polsce ?
                • sueellen Re: becikowe w Polsce 07.11.09, 18:20
                  jakies 200 funtow :P
                  • yadrall Re: becikowe w Polsce 07.11.09, 19:10
                    Becikowego jest 1000zl.
                    Tylko,ze to jest tak,ze przez ostatni rok przed porodem musisz
                    mieszkac w PL. Nie chodzi o to co robilas na rok przed
                    np.1.12.2009,ale gdzie mieszkalas w okresie od 1.12.2008 do
                    1.12.2009 (przy teoretycznym zalozeniu,ze urodzilas 1.12.2009). Nie
                    wiem,ale skoro w tm czasie pracowalas w UK to chyba trudno bedzie
                    uwerzyc,ze w tym czasie mieszkalas w PL. Tym bardziej,ze po porodzie
                    bedziesz miala juz brytyjski macierzynski i akt urodzenia w UK. No i
                    nowy wymog-potwierdzenie od ginekologa,ze bylas pod opieka lekarska
                    od 10tc-cos mi sie,wydaje,ze brytyjskie papiery tu nie wystarcza...
                    Mozesz sprobowac,ale to chyba nie bedzie takie proste...
                    • sueellen Re: becikowe w Polsce 09.11.09, 22:47
                      Nie do końca.
                      Wklejam co znalazłam:

Komu przysługuje becikowe?
                      Becikowe w wysokości 1000 zł przysługuje każdej matce (albo ojcu lub opiekunowi
                      prawnemu dziecka), która urodziła dziecko po 9 listopada 2005r. i złoży stosowny
                      wniosek w ciągu 12 miesięcy od urodzenia dziecka niezależnie od dochodów w
                      rodzinie. Przekroczenie tego terminu spowoduje, że gmina nie wypłaci pieniędzy.
                      Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jeśli rodzic pobrał świadczenie z tytułu
                      urodzenia się dziecka za granicą. Jednak wykonywanie pracy przez
                      rodzica/rodziców za granicą nie stanowi przeszkody w staraniu się o becikowe w
                      Polsce.

Jakie dokumenty są potrzebne, aby dostać becikowe?
                      Do wniosku dołącza się uwierzytelnioną kserokopię dowodu tożsamości osoby
                      starającej się o świadczenie (np. dowodu osobistego lub paszportu) oraz odpis
                      aktu urodzenia dziecka, a także pisemne oświadczenie, że na dziecko nie została
                      już pobrana jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (np. przez
                      drugiego z rodziców).

Nie ma nic o wymogu zamieszkania w Polsce ani rozliczania się w Polsce.
    • pati-5 Re: becikowe w Polsce 07.11.09, 19:24
      Raczej niemożliwe,żeby dostać na urodzone dziecko w uk becikowe z
      Polski z prostego powodu ,w momencie wypłaty zasiłku musisz
      przebywać Polsce ja urodziłam dziecko w Polsce i nie dostałam bo w
      momencie gdy złożyłam o becikowe to przebywałam u meża w uk ale
      dostaliśmy becikowe tutaj więc nie było dla mnie problemu
      • brittany Re: becikowe w Polsce 07.11.09, 20:01
        no 1000 zl piechota nie chodzi ,jak to sie mowi.Tylko ze to zwykle
        oszustwo brac i w Uk i w Pl .
        • iga48 Re: becikowe w Polsce 09.11.09, 22:03
          No właśnie jestem w tej sytuacji,że obecnie przebywam w UK nie pracuję i zadnych
          zasiłków nie pobieram.W Polsce prowadze firmę,odprowadzam podatki i opłacam
          zus.Jestem w ciąży,zamierzam rodzić w Polsce i z nowych przepisów wynika,że
          becikowgo nie otrzymam gdyż powinnam przedstawić zaśwadczenie,że byłam na
          wizycie kontrolnej u lekarza ginekologa.Wiecie,że w UK ciąży nie prowadzi
          ginekolog więc zaświadczenia nie będę miała.Generalnie nie chodzi mi tu o
          pieniądze ale o sprawiedliwość.Pani minister wprowadzając nowy zapis w ustawie
          (czyli wizyta do 10-tyg ciąży i jedna w każdym trymestrze)rzekomo kierowała sie
          dobrem nienarodzonego dziecka(dbałościa o jego zdrowie)ale czy ja jako matka
          odprowadzająca składki,zgłaszająca sie na wizytę do lekarza tyle,że w kraju w
          którym akurat przebywam nie dbam o moje dziecko?
          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,7188095,Dobre_i_zle_wiadomosci_w_sprawie_becikowego.html
          • sueellen Re: becikowe w Polsce 09.11.09, 22:36
            Cała ta ustawa to bubel. Ok, 1000 zł piechotą nie chodzi i w sumie jakbym się
            uparła to może bym to becikowe dostała, ale mam to w nosie. Nie będą mi łaski
            robić. Teoretyznie rodzę obywatela polskiego a becikowe jest przecież niezależne
            od dochodów. Nie pobieram becikowego w UK, więc dlaczego miałabym nie dostać w
            Polsce? Tylko dlatego, że w czasie ciąży przebywam w UK? Polacy się powinni
            cieszyć że nie płacą za moje badania, szpital i poród. A mogłabym przecież
            siedzieć w polsce na zasiłku i becikowe by mi się należało!
            • yadrall Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 19:24
              Poprzegladalam wnioski o becikowe w Pl i w wiekszosci jednak jest
              zapis,ze sie oswiadcza,ze przez ostatnie 12 miesiecy zamieszkiwalo
              sie pod danym adresem w PL. Skladanie falszywych zeznan jest
              oczywiscie karalne... Nie wiem jaka jest podstawa pawna tego
              oswiadczenia,ale faktem jest,ze cos takiego trzeba podpisac.
              • yadrall Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 19:26
                Np.taki wniosek:

mopr.leszno.sisco.info/zalaczniki/397/WNIOSEK_BECIKOWE.pdf
                • iga48 Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 20:08
                  Ok nie wiedziłam o tym wymogu ale nadal upieram się,że nie jest to sprawiedliwe
                  bo zameldowana jestem w Polsce,płacę podatki i co komu do tego w jakim miejscu
                  przebywam akurat teraz.
                  • yadrall Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 20:32
                    Niestety nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie...
                    I szczerze powiedziawszy ciekawa jestem podstawy prawnej tego wymogu-
                    mnie to nie dotyczy,ale skoro Tobie zalez to moze warto poszukac???
                    • iga48 Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 23:16
                      Będę drążyła temat bo nie znosze takich bubli,dla ścisłości nie chodzi tu o
                      pieniądze bo jestem gotowa wpłacić je na zbożny cel, dla kogoś komu bardziej się
                      one przydadzą ale chodzi mi o meritum sprawy.
                      • nsc23 Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 23:35
                        Becikowe w Polsce reguluje Ustawa o Swiadczeniach Rodzinnych
                        (isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20032282255) jest to
                        dobry punkt do zaczecia poszukiwan pozostalej legislacji - na Waszym miejscu
                        upewnilabym sie, czy chodzi o zwykly pobyt przez 12 miesiecy przed porodem czy o
                        to, gdzie sie ma tak zwany osrodek interesow zyciowych - jezeli osrodek
                        interesow zyciowych wystarczy, to fakt placenia podatkow jest wystarczajacy,
                        zeby udowodnic, ze ten osrodek jest w kraju, w ktorym je placimy - na tej
                        podstawie w koncu ustala sie, gdzie dana osoba ma zaplacic podatki.
                        Warto tez poczytac regulacje unijne wspomniane w Ustawie (str. 6) - moze tam cos
                        bedzie o takiej sytuacji - nie wiem, nie zaglebialam sie.
                        Artykul 9 mowi o tzw. becikowym i zaswiadczeniach lekarskich - trzeba by znalezc
                        legislacje na temat opieki lekarskiej, bo sam artykul nie precyzuje o co
                        dokladnie chodzi.
                        • iga48 Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 23:50
                          Ok bardzo dziekuję,będę szukać dam znać jak to sie zakończy.
                          • nsc23 Re: becikowe w Polsce 10.11.09, 23:58
                            A prosze bardzo :)
                            • szczur.w.sosie Re: becikowe w Polsce 11.11.09, 09:04
                              A inna kwestia, która mnie zastanawia - co oznacza, że do 10 tc
                              trzeba odbyć wizytę u lekarza i, zdaje się, później też. Albo
                              przepisy są nieprecyzyjne, albo chodzi o to, by jak najmniej osób w
                              Pl te becikowe dostało. Kto do 10tc zdaje sobie sprawę z ciąży poza
                              tymi, którzy bardzo o dziecko się starają? I kto nawet jak wie, że
                              jest w ciąży, idzie tak wcześnie?! Albo w ogóle...
                              Czyli ja bym już nie dostała (gdybym mieszkała w Pl), bo nie
                              chciałabym w ogóle iść do lekarza. Czy to ma być troska o dziecko czy
                              o zaoszczędzenie kasy? Przecież to większe koszta dla państwa, jeśli
                              kobieta pójdzie do lekarza, zamiast położnej - wyobraźmy sobie ten
                              przepis tutaj - NHS nie płaciłby za wizyty do specjalisty, by rząd
                              dał potem po 500 f. A w Polsce się opłaca.
                              A może to nie jest tak ściśle przestrzegane, może dla tych
                              potrzebujących a nie zdążających do lakarzy znajdą się pieniądze?
                              • yadrall Re: becikowe w Polsce 11.11.09, 10:44
                                Nie bede sie wypowiadac na temat tego co jest zwiazane z miejscem
                                zamieszkania-nie draze tematu,bo mnie to nie dotyczy.
                                Jednak z racji przebywania na forum mam grudniowych wiem jak w
                                chwili obecnej wyglada sprawa owych zaswiadczen od lekarza...
                                Podobno ustawa miala objac te kobiety,ktore beda w poczatkach ciazy
                                1.11.2009r,ale z racji,ze ustawa jest,a przepisow wykonawczych nie
                                ma to ... osrodki wydajace deyzje o wyplacie swiadczen juz od kobiet
                                rodzacych po 1.11.2009-wiec wychodzi na to,ze prawo dziala do
                                tylu!!! Ba, ciekawe jest to,ze nigdzie nie ma zadnej szczegolowej
                                informacji jaki ma byc ten druk od lekarza,ani co tak naprawde ma
                                zawierac!!! Jedni uzjana karte ciazy, inni chca jakis (dowolne w
                                formie,albo osrodki same tworza wzory drukow) papier od lekarza,a
                                jeszcze inne nie chca nic...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka