padynt 14.11.09, 13:12 Dziewczyny , dojrzałam do kupna tego ustrojstwa. Czym się kierować przy wyborze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingaolsz Re: dehumidifier 14.11.09, 13:42 Poszperaj w wyszukiwarce na przestrzeni ostatnich 2-3 lat. Ja polecam firme Ebac, nam baaardzo pomogl. W kilku watkach kiedys juz podawalam model, teraz nie pamietam juz konkretow. Odpowiedz Link
cherrie Re: dehumidifier 14.11.09, 14:21 Ja zaluje, ze kupilam! Owszem sprawdzil sie przy suszeniu prania itp. Ale jesli w domu jest problem z wilgocia, to dehumidifier tego nie rozwiaze.Rachunki za prad byly przerazajaco wysokie! W tym roku postanowilam wietrzyc lepiej dom i codziennie przez kilka godzin mam pootwierane prawie wszystkie okana. Sprawdza sie ta metoda, a przede wszystkim nic nie kosztuje. Moim zdaniem wyrzucasz pieniadze, wiec radzilabym sie jeszcze zastanowic.Ale to tylko moje zdanie, o ktore i tak nie pytalas;-) Odpowiedz Link
padynt Re: dehumidifier 14.11.09, 14:36 No to powiem w czym rzecz. Mieszkam w tym domku ponad rok. Domek był wyremontowany i jest suchy. Grzyba na szczęście nigdzie nie ma. Podobnie jak Cherrie pilnuję wietrzenia i grzeję. Często jednak "pocą" nam się wszystkie okna nawet jak są uchylone. No i jak to w Anglii pewna wilgotność w mieszkaniu na stałym poziomie jest, śmieję się ,że jak kupisz delicje to chociaż nie ma problemu ,że się zeschną:))) jak zapomnisz do szafki schować i na stole na noc zostawisz. Wątki o ustrojstwie przejrzała i właściwie była zdecydowana na tak, a teraz koleżanka Cherri plan zburzyła :). No to pytanie zasadnicze czy to na te okna pomoże i czy wilgotność spadnie? I jakiej mocy on ewentualnie ma być na czteropokojowy dom? Odpowiedz Link
kingaolsz Re: dehumidifier 14.11.09, 15:35 Mi z okien zbieralo zawodowo - a bez niego musialam 2 razy dziennie wycierac parapety, bo woda stala. Odpowiedz Link
mamatobiego Re: dehumidifier 14.11.09, 14:41 A u nas jest i zbiera wode w przerazajacych ilosciach. Nie moge uwierzyc, ze tyle jest jej w powietrzu. Jak rozwiesze pranie to w 3 godz. ok 1 litr wody. Mamy Delonghi. Odpowiedz Link
szymama Re: dehumidifier 14.11.09, 18:27 --mam do sprzedania delonghi. jak chcesz to napisz na priv :P www.wordle.net/show/wrdl/1286984/Matki_Polki_w_UK Odpowiedz Link
gosiash Re: dehumidifier / mokre okna 14.11.09, 23:42 Ja też jestem bardzo z mojego zadowolona. Co do rachunków to nie zauważyłam, żeby były jakieś astronomiczne. Może warto zapłacić nieco więcej za dehumidifier, ale dzięki temu kupić nieco bardziej energooszczędny? Ja też swojego nie mam na okrągło w użyciu. Włączam najczęściej rano, jak widzę że za dużo wilgoci w powietrzu i po południu/wieczorem. NO i oczywiście o tej porze bardzo pomaga przy suszeniu prania. No i u mnie, jak pilnuję poziomu wilgotności i używam odwilżacza(? chyba tak tłumaczyłyśmy na polski ;))regularnie, to pleśń mi nie wychodziła. Co do mokrych okien to znajoma twierdzi, że jak zamieniła firanki na żaluzje to problem zniknął! Czy ktoś może potwierdzić bądź zaprzeczyć? Odpowiedz Link
yasza Re: dehumidifier / mokre okna 15.11.09, 08:24 My mamy żaluzje i okna co rano były mokre. Używamy odwilżacza Delonghi, w ciągu jednej nocy potrafi zebrac połowę pojemnika, tj litr wody z około piętnastometrowego pokoju z kuchnią. Sąsiad na dole w ciągu kilku miesięcy doprowadził swoje okna do katastrofalnego stanu, zupełnie się rozszczelniły i ma zaparowane na stałe przestrzenie między szybami. Widok jak z wrocławskich autobusów:) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: dehumidifier / mokre okna 15.11.09, 10:43 U nas w czesci byly firanki, a w czesci zaluzje i nie bylo roznicy. Zuzycie energii mi nie wzroslo jakos znacznie ( a tego sie balam). No i po paru tygodniach intensywnego uzywania problem zmniejszyl sie znacznie, pozniej wlaczalam tylko raz na tydzien na pare godzin, zeby utrzymywac suchosc. U nas w sumie roznica miedzy przed-odwilzaczem, a po jego uzyciu byla kolosalna i bardzo odczuwalna. Bylo tez dzieki temu cieplej zima. Dlatego tak go polecam. Ostatnio z reszta ktos kto kupil taka sama maszyne jak polecalam, mowil mi jak bardzo tez sie u nich sprawdzila. Odpowiedz Link
cherrie Re: dehumidifier 15.11.09, 09:34 ja kupilam delonghi i jak juz wspominalam nie moge na niego narzekac, tylko juz go nie uzywam, bo uwazam, ze mija sie to z celem. Znacznie taniej jest otworzyc okno i przetrzec szyby scierka. Znajomi tubylcy tez kupili w zeszlym roku odwilzacz wlasnie z powodu zaparowanych okien i tez caly czas stoi nieuzywany. Poza tym, gdyby to bylo takie wspaniale urzadzenie to napewno goscilo by w niemal kazdym domu. Jak odwilzacz byl wlaczony szyby byly ok, ale wystarczyl dzien czy dwa bez odwilzacza i znowu byly mokre. Co do jego energooszczednosci - nie wiem czy drozszy znaczy lepszy. Ja probowalam wlasnie przy zakupie zwrocic na to uwage i jakos nie moglam znalezc tego typu informacji. Jezeli sie zdecydujesz na zakup, to moze faktycznie poszukaj jakis energooszczedny. Odpowiedz Link
padynt Re: dehumidifier 15.11.09, 12:08 Dzięki dziewczyny, kupię z Ebac-u. Zależy mi ,żeby mieszkanie było takie jakie jest -suche:) W końcu tutaj wcale nie łatwo takie znaleźć. Odpowiedz Link