mama_vinca 03.10.10, 13:27 Przymierzam sie do zakupu lustrzanki i szukam Waszych rad i opinii.Jestesie zorientowane w temacie? cos godnego polecenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytataraszkiewicz Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 14:56 Ja ci nie polece,ale mam Canon EOS 400D digital. Sam aparat jest dosyc drogi i robi zdjecia niegorsze niz zwykly digital. Trzeba sie znac na ustawieniach,przeslony i roznych pierdol. Ja mam go 3 lata i nie mam czasu na nauke. Poza tym przydalby sie lepszy obiektyw,aby uchwycic wiecej np szerokokatny i oczywiscie lampe blyskowa,bo ta wbudowana w aparat jest niewystarczajaca w niektorych przypadkach,zwlaszczajesli nie jest dobrze oswietlone. Napalilam sie tak na niego i dostalam na urodziny. Zakup lampy i obiektywu przewyzsza bardzo cene samego aparatu. Odpowiedz Link
tym08 Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 15:04 Mam Pentaxa KM (juz go nie produkuja, ale podobny jest KX) i jestem bardzo zadowolona. Nie znam wszystkich ustawien, ale nawet na tych najprostszych robi fantastyczne zdjecia. Szczegolnie kolory mnie powalaja;) Znajoma ma EOS`a i w porownaniu z Pentaxem, kolory zdjec sa srednie. Ale to oczywiscie moje prywatne zdanie:) Odpowiedz Link
tym08 Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 15:07 jeszcze tylko dodam, ze po zakupie KM`a troche zalowalam, ze nie zdecydowalam sie na "bridge camera" - to cyfrowka z mozliwoscia wymiany obiektywow i funkcja nagrywania. wlasnie tego krecenia filmikow mi brakowalo;) Odpowiedz Link
dag_dag Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 17:20 A mogę Cię zapytać, dlaczego zdecydowałaś się na lustrzankę? Odpowiedz Link
szymama Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 17:22 zalezy do jakich zdjec. Jesli ma byc mala do torebki, taka, zeby robic dziecku zdjecia na placu zabaw, w domu, ogrodku czy na wakacjach to ja zawsze polecam panasonic lumix. Zdjecia sa swietnej jakosci, sprzet na prawde dobry. A jesli juz taka bardziej profesjonalna z wymiennymi obiektywami, filtrami to polecam nikona jak zawsze. Napisz wiecej do jakich zdec, a pomoge Ci znalezc cos odpowiedniego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mama_vinca Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 18:43 Podobaja mi sie zdjecia robione lustrzanka. zalezy mi na swietnej jakosci. Chce robic zdjecia dziecku, rodzinie, na wakacjach, wycieczkach itp.nie szukam bardzo profesjonalnego sprzetu. chce by aparat byl w miare latwy w obsludze i zeby zdjecia zapieraly dech;) Odpowiedz Link
mama_vinca Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 18:45 Kusi mnie ten Canon 1000D (drugi od gory na stronie). www.comet.co.uk/shopcomet/category/2363/Kits-Bodies Odpowiedz Link
dorotus76 Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 19:57 Mam Canona EOS 400D. Efekty macro widać na blogu. Poza macro - równiez jestem zadowolona. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz dorotus 03.10.10, 22:15 dorotus76 napisała: > Mam Canona EOS 400D. > Efekty macro widać na blogu. > Poza macro - równiez jestem zadowolona. Ja mam taki jak Ty. Tez zdjecia wychodza ladne,ale ja sie na nim kompletnie nie znam...To znaczy robie zdjecia ale na automacie ,czasami jakies macro, Czy masz jakis obiektyw dodatkowy? Odpowiedz Link
dorotus76 Re: dorotus 03.10.10, 23:41 Mam dwa obiektywy do niego: Tamron 90mm f2.8 SP Di Macro Lens Canon EF 100mm f2.8 USM Macro Tamrona uzywam do makro jak i do zwykłych fotografii rodzinnych. Canon ma mocniejsze makro, takie do zdjeć blogowych. Nie robię na funkcji auto, tylko na własnych ustawieniach i co chwilę odkrywam coś nowego, bo jestem samoukiem ;). Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: lustrzanka - polecicie? 03.10.10, 23:12 Mam Canona 500D z 'kitowym' obiektywem 18-55. Kupilam go miesiac temu. Wybieralam miedzy Canonem a Nikonem i dla mnie inne firmy nie wchodzily w gre. Wybralam Canona z sentymentu bo zawsze mialam kompakty tej firmy. Poza tym ten akurat lepiej mi lezal w reku ;) Przymierzylam ;) Do zdjec dzieci polecam obiektyw 50 mm. Odpowiedz Link
takajakwy Re: lustrzanka - polecicie? 04.10.10, 09:45 ja tez wlasnie sie zastanawiam nad lustrzanka. a co myslicie o sony alpha? ja totalnie sie nie znam i nie wiem co wybrac. zdjecia uwielbiam, ale raczej nie profesjonalnie tylko tak rodzinnie i chcialabym kupic aparat naprawde dobry ale tez latwy w obsludze bo teraz mam kodak i jestem zalamana. Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: lustrzanka - polecicie? 04.10.10, 23:38 widzialam zdejcia robione alfa - zupelnie przyzwoite. Odpowiedz Link
cybermha Re: lustrzanka - polecicie? 04.10.10, 21:55 A ja mam Canona 30Djuz ponad 3 lata i caly czas sie ucze ale trzeba przyznac, ze jakosc zdjec z lutrzanki jest duzo lepsza, niestety trzeba sie liczyc z kosztami, bo sam aparat to czubek gory lodowej do tego potrzebny dobry obiektyw drozszy niz sam aparat a kupowac gotowego zestawu aparat + obiektyw nie warto bo wciskaja sprzet slabej jakosci. W kazdym badz razie jesli na pewno bedziesz uzywac to warto zainwestowac ale w jaki to ja nie wiem :) Odpowiedz Link
adresnieprawidlowy Re: lustrzanka - polecicie? 02.11.10, 12:27 no niestety przy kupnie lustrzanki samo body to tylko jeden z wydatków. Do tego obiektywy (w zależności od tego jakie zdjęcia chcesz robić) i ewentualnie lampa błyskowa. To podstawowy zestaw. Ile chciałbyś wydać na taki aparat? Możesz zobaczyć sobie canona 50D Pentaxy też są dobrymi aparatami. Jeszcze nikon D90 jest wart uwagi. Ale do tego oczywiście dochodzą obiektywy. Odpowiedz Link
gypsi Re: lustrzanka - polecicie? 02.11.10, 14:42 Pentax jest super, potwierdzam. Ale poniewaz nie jest tak popularny jak Canon czy Nikon, sa problemy z dostepnoscia osprzetu. Pasuja niektore Sigmy tez, ale moze ich nie byc w kazdym sklepie. Odpowiedz Link