Dodaj do ulubionych

Rozwód - potrzebuję rady i pomocy

08.10.10, 11:04
Witajcie,

nie zbyt ciekawy temat, ale niestety dotyczący mnie...
Szukam Mam, które mają już to za sobą. Chciałabym się zapytać ile to u Was trwało, czy musieliście być w sądzie (wiem, że możliwe jest uniknięcie tego), czy musieliście wyciągać wszystkie "brudy" na światło dzienne? Czy Wasi ex walczyli z Wami o dzieci?
No i czy mieliście prawnika?

Mój mąż nie zgadza się na rozwód, mamy kredyt na dom, którego i tak nie spłacamy w całości (jego część zalega). Wiem o mortgage resource scheme, ale on musiałby się wyprowadzić. On tego nie chce.

Jestem rozbita, zestresowana i zdesperowana. Chcę się uwolnić jak najszybicej, zacząć życ na nowo, ale się boję...

Odezwijcie się proszę, może być na priva.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lili76 Re: Rozwód - potrzebuję rady i pomocy 08.10.10, 12:57
      podpowiem tylko co wiem od kolezanki, ktora juz prawie oficjalnie jest rozwodka.
      Maz nie zgadzal sie na rozwod, dom na kredyt, jedno dziecko. Kolezanka zdecydowala sie na prawnika (ok £1000). Maz dostal papiery rozwodowe i je ... podpisal. Nie wiem, czy stawili sie w sadzie, ale orzeczenia o rozwodzie trwalo kilka minut. Obecnie sa w okresie 6 tygodni kiedy to rozwod ma sie uprawnomocnic (czy jakos tak). Dom ciagle na sprzedaz, oboje ciagle w nim mieszkaja.
    • glasscraft Re: Rozwód - potrzebuję rady i pomocy 08.10.10, 13:55
      W UK generalnie mozna przeprowadzic rozwod bez wciagania prawnika i za relatywnie nieduza sume pieniedzy (nawet ponizej £100 korzystajac z jednej z wielu stron oferujacych online divorce). Generalnie wszystko odbywa sie za pomoca wymiany rozmaitych dokumentow i form, w sadzie nie trzeba sie stawiac, nie trzeba angazowac prawnika ani po jednej ani po drugiej stronie i trwa to 3 do 6 miesiecy. Tylko, zeby tak bezproblemowo i tanio to sie odbylo obydwie strony musza sie na praktycznie wszystko zgadac i dogadywac.

Jezeli malzonek, z ktorym sie rozwodzimy przeciwstawia sie rozwodowi i po otrzymaniu pozwu zaznacza opcje "defend" o tym, czy sa podtawy do udzielenia rozwodu zadecyduje sad. I wtedy maz moze sie nie zgadzac ile chce a rozwod i tak nastapi. Tylko, ze jest to bardzo kosztowne i dlugotrwale.

Tak samo sad moze zadecydowac o podziale majatku i w ekstremalnych wypadkach nakazac sprzedaz nieruchomosci, jezeli po rozwodzie strona utrudnia sprzedaz.

Jezeli dojdzie do wizyty w sadzie (w przypadku, kiedy maz wybral opcje "obrony rozwodu") nie musisz prac wszystkich brudow, jedyna rzecz jaka music wykazac to to ze nastapil trwaly i nieodwracalny rozpad malzenstwa a powodem tego bylo jedna z pieciu mozliwosci:
      the adultery of the other spouse;
      the unreasonable behaviour of the other spouse;
      two years’ desertion;
      the couple has lived apart for two years and the other spouse consents to divorce; and
      the couple has lived apart for five years (no consent needed).

Jezeli chodzi o ustalenia dotyczace dzieci i majatku, to odbywa sie to odrebnie od rozwodu.
      To tyle na szybko, wyslalam Ci tez wiadomosc...
    • niunia_j Re: Rozwód - potrzebuję rady i pomocy 10.10.10, 18:31
      Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź.
      Muszę przyznać, że najbardziej sen z powiek spędza mi fakt, że mąż chce aby Synek mieszkał z nim. Ja sobie nie wyobrażam życia bez Młodego. Ogólnie to już się chyba we wszystkim gubię.
      Jutro idę szukać prawnika, bo bez niego chyba nie dam rady, nie poradzę sobie sama, tym bardziej, że nie mam pojęcia co robić i jak walczyć o to, aby sąd przynał mi opiekę nad dzieckiem.
    • eastern-strix procedura rozwodowa w UK 13.10.10, 09:15
      Rozwod bez orzekania o winie i za porozumieniem stron kosztuje £300. Wiem, bo w zeszlym roku sie rozwiodlam.

W prawie angielskim musisz miec powod zeby sie rozwiesc, jeden z podanych ponizej:
      - separation (2 years)
      - separation (5 years) - wtedy nie potrzebujesz zgody malzonka na rozwod
      - spouse's unreasonable behaviour
      - adultery
      - desertion (jesli maz cie opuscil)

Musisz najpierw wypelnic petycje o rozwod i opisac, jak dany powod (ground) odnosi sie do Twojej sytuacji. Jesli maz podpisze sie pod Twoja wersja, to nie potrzebujesz prawnika. Jesli nie wyrazi zgody, to bez prawnika sie nie obejdzie, bo trzeba bedzie dany powod udowodnic.

Jesli maz podpisze papiery z sadu, bedzie posiedzenie i sad zdecyduje, czy sa podstawy do udzielenia rozwodu. Jesli sa dzieci, sad moze Wam nakazac obecnosc poniewaz nalezy przedyskutowac sprawe opieki nad dziecmi.

Jesli maz sie zgodzi, to brudy pierzesz tylko na pismie, kiedy wystepujesz o rozwod i podajesz przyczyny. Jesli nie, to mozliwe, ze podczas posiedzenia bedziesz musiala razem z prawnikiem udowodnic pewne fakty.

Wiecej tu:

www.lawpack.co.uk/Knowledge/Family/SeparationAndDivorce/article925.asp
      Jesli slub bralas w PL to potem musisz ten rozwod umiejscowic w PL, inaczej w PL bedziesz ciagle mezatka.

Pozdrawiam
    • eastern-strix i nie mortgage 'resource' scheme 13.10.10, 12:22
      a mortgage rescue scheme

wiecej tu:

england.shelter.org.uk/get_advice/repossession/mortgage_arrears/government_mortgage_rescue_scheme
      nie jest to tak latwo dostac, wiem z doswiadczenia zawodowego, wiec jesli masz klopoty, zadzwon do Shelter albo idz do councila juz teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka