alicja3211 11.10.07, 10:11 Witam,czy ktoś może wie jaka jest róznica ,między konkubinatem zawartym w merostwie/chcieli tylko od nas paszporty /,a PACSEM ? Alicja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buczyna78 Re: Konkubinat 11.10.07, 11:11 PACS daje duzo wiecej praw: spadki, wspolne opodatkowanie... Odpowiedz Link
alicja3211 Re: Konkubinat 11.10.07, 13:16 A,co z kartą pobytu z prawem do pracy? konkubinat to tez związek rejestrowany /zgodnie z dyrektywa 2004/38/WE z 29 kwiecień 2004.Wiem że po Pacsie dostają,oczywiście po przejściach z tutejszą biurakracją.Co pani inna w okienku na prefekturze,to inna wersja.Pomóżcie. Odpowiedz Link
dame_de_lotus Re: Konkubinat 11.10.07, 16:34 Ten zawarty w merostwie praktycznie nie daje zadnych praw, no masz papierek, ktory ewentualnie mozesz przedstawic, zeby pokazac, ze faktycznie jestescie para, ale zadnych praw odnosnie spadkow, podatkow, karty pobytu nie ma... Wiesz, do tego konkubinatu merowskiego prawie nic nie potrzeba, wiec byloby za prostu zalatwiajac taki papierek w 10 minut, zeby dawalo mnostwo praw. Jak sie zabierzesz za zalatwianie papierow do PACS-u, to zobaczysz ile to roboty ;) A roznica, to poczytaj sobie o PACSie na stronie merostwa, gdzie mieszkasz, a tutaj tez fajny opis www.bnpparibas.net/banque/portail/particulier/Fiche?type=folder&identifiant=Mariage_PACS_concubinage_20021009172529 A tu porowanie:www.bnpparibas.net/banque/portail/particulier/Fiche?type=fiche&identifiant=Comparez_mariage__PACS_et_concubinage__20021009172128 Wiec w praktyce najwazniejsze to, ze mozesz sie starac o karte pobytu, placic razem podatki, a reszta szczegolow w googlach Odpowiedz Link
alicja3211 Re: Konkubinat 12.10.07, 09:15 Dzięki,teraz widzę że mogę do sobie oprawić w ramki ,i powiesić na ścianie.Hiii. Alicja Odpowiedz Link
gaba65 pacs 29.10.07, 13:28 hej mam pytanie pracowalam w tym roku pierwszy raz legalnie we Fr ale nie moge miec assedic poniewaz moja karta pobytu skonczyla sie z dniem konca kontraktu.Moze ktos z was orientuje sie czy po za zawarciu pacsu dostane karte pobytu i czy bede mogla dostawac assedic? Z gory dziekuje Odpowiedz Link
alicja3211 Re: pacs 30.10.07, 07:29 Witam, z tego ,co naszukałam sie w internecie o karcie pobytu we francji wynika ,że należy sie karta pobytu ,ale prefektury francuskie sa innego zdania ,trzeba z nimi powalczyć ,zobacz na strone www.bebemania.com i poszukaj linków o pacsie. Droga przez mękę z administracją francuską.Pozdrawiam Odpowiedz Link
gaba65 Re: pacs 30.10.07, 12:49 Dzieki zapomnialam dodac ze jestem w ciazy wiec moze ta walka bedzie troszke krotsza i latwiejsza:) Odpowiedz Link
aniar_rrr Re: Konkubinat 12.01.08, 00:38 Konkubinat jedynie sluzy do tego, by moc korzystac z czyjegosc ubezpieczenia zdrowotnego (ja tylko tak to moglam sobie zalatwic). Mysleslismy o PACSie, ale prawie jest to samo co slub (tyle samo papierkow i tylko sprawa rozwodowa odchodzi). Juz lepiej wziasc slub i miec spokoj. A co to wersji 'co i jak' to najlepiej nie pytac sie tych ludzi w okienkach bo takie brednie gadaja, ze JEZU SWIETY BRON ICH PRZED KARA bo sie im nalezy ;)) Kiedys mnie sie zapytano o WIZE zeby zalozyc konto bankowe... Paranoja. Z ciekawych historii: 2 znajomych idzie do banku (oboje polacy z tymi samymi dokumentami = paszport) w jednym okienku koledze nr.1 otwieraja mu konto i po zakonczeniu procedury, czeka na kolege nr2. Temu drugiemu w innym okienku facet marudzi przez pol godziny, ze on nie moze mu zalozyc konta bankowego, bo nie jest on w Unii Europejskiej. Dopiero jak sie dowiedzial od pracownika okienko obok, zrozumial nie tylko ze Polska jest w Unii ale takze, ze zadnych wiz nie potrzebujemy :p Paranoja... Takich historii jest mnostwo. NAjlepiej sie udac do adwokata ds cywilnych... Oni przynajmniej sie cos niecos orientuja :p Dobre rady od znajomych nie zawsze (niestety) sa zgodne z prawda... Uwazajcie Odpowiedz Link
emji Re: Konkubinat 27.12.07, 17:02 Champagne.Pisanie duzymi literami jest WRZASKIEM! i daje odwrotny efekt. Tego sie nie da czytac. Napisz swoj wlasny temat. Alicjo, cos mi sie nie wydaje, zebys nie miala prawa do Assedic'u, przeciez pracujac legalnie placilas na bezrobocie!!!!!!! niech Ci wiec zwroca to co im placilas!!!!! Mieszkam tu od 1980 i juz nie jedno widzialam i przeszlam. Nigdy nie uwazaj za prawdziwa odpowiedz urzednika zanim nie otrzymasz 5 takich samych. Polacy nie potrzebuja karty pobytowej, a jedynie pozwolenia do pracy (to jest napisane na karcie pobytowej, ktora wydaja jak sie ma obietnice kontraktu na czas nieokreslony, w zawodzie dozwolonym dla Polakow, i ze zgoda Dyrekcji Departamentalnej do Spraw Pracy i Zatrudnienia. Nie mniej znam Polakow, ktorzy pracuja legalnie przez Interim'y, bez rzadnego prawa do pracy, nikt sie o to nie pyta, kazdy udaje ,ze nic nie wie. Ale oni maja najczesciej numer Ubezpieczenia, ktory dostali jako "bezdomni" wiec potrzebujacy CMU (ubezpieczenie dla najbiedniejszych. Odpowiedz Link
kociaszek Re: Konkubinat 06.02.08, 07:42 z tym assediciem jest tak, ze zalezy od typu wizy. ja placac skladki przez 3 lata i majac wize naukowa do asediku nie mialam prawa. przeszlam przez meke i zmienilam status z naukowego na zwykly salarie. Zajelo mi to kilka miesiecy, godzin wystanych w prefekturze i urzedzie pracy nie policze, ale uzbieraloby sie na dobre wakacje...informacji szukaj przez net, drukuj i miaj ze soba. kompetentni urzednicy sie zdarzaja, nieststy nie czesto...powodzenia! z karta pobytu jest tak, ze jej nie potrzeba, od maja 2009 rowniez nie potrzeba pozwolenia na prace. Odpowiedz Link