Dodaj do ulubionych

Choinka w doniczce

29.11.10, 22:51
Dziewczyny, czy macie w powyzszym jakies doswiadczenie?

Wlasnie rozwazam zakup choinki w doniczce dla corki. Jak to sie ma od strony praktycznej? Czy trzeba codziennie podlewac? Czy na pare lat wystarczy? Co rok przesadzac, czy rzadziej?

Podzielcie sie prosze uwagami :)
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: Choinka w doniczce 29.11.10, 22:54
      Co rok kupuje nowa, w nadziei, ze tym razem przezyje:))) Nigdy sie nie udalo, moze dlatego, ze mielismy baaaardzo cieplo w mieszkaniu, teraz mamy "ciut" chlodniej, wiec kto wie. Generalnie sciema, korzenie uciete i na sile wepachane do donicy:(
      • dag_dag Re: Choinka w doniczce 29.11.10, 23:44
        Taka choinka z uciętymi korzeniami ma marne szanse żeby się przyjąć, ale jakieś tam są... Przede wszystkim, żeby choinka szybko nie padła, trzeba jej stopniowo zmieniać temperaturę. Zanim się ją wprowadzi do domu, fajnie żeby postała w garażu/w zimniejszym korytarzu, itp. Tak samo wyprowadza się ją z domu. No i trzeba naprawdę mocno podlewać. Z przesadzeniem jej do gruntu - nie trzeba czekać do wiosny.
    • mama5plus Re: Choinka w doniczce 30.11.10, 00:08
      Nasze przezyly. Rosna w ogrodzie :)
      Tylko w domu nie moga zbyt dlugo stac bo jesli im sie temp. spodoba to zaczna wypuszczac swieze paczki, a wtedy klapa. Nie da sie przesadzic tak by przezyla.
      Max ok 2 tyg w domu stoi.
      Podlewana nie przesadnie. Na tyle tylko by miala wilgotna ziemie.
      • edytataraszkiewicz Re: Choinka w doniczce 30.11.10, 00:19
        mama5plus napisała:

> Nasze przezyly. Rosna w ogrodzie :)
        > Tylko w domu nie moga zbyt dlugo stac bo jesli im sie temp. spodoba to zaczna
        > wypuszczac swieze paczki, a wtedy klapa. Nie da sie przesadzic tak by przezyla.
        > Max ok 2 tyg w domu stoi.
        > Podlewana nie przesadnie. Na tyle tylko by miala wilgotna ziemie.

Mamo pisz jasniej bo ktos moglby pomyslec,ze cuda-niewidy sie u Ciebie dzieja:D

Choinka taka typowo swiateczna w doniczce przezyje gora kilka miesiecy ale w ogrodzie a nie w domu.
        My co roku kupujemy do ogrodu,ostatnio kupilismy taka ktora wlasnie zywot ma dosc dlugi i rzeczywiscie doczekala konca marca.
        Choinki takie sa po prostu sciete i nie maja szans na przesadzenie,przezycie.To tak jakby komus nogi obciac przy du... i czekac az zacznie chodzic:P

Sa tez choinki z korzeniami w specjalnych workach do wsadzenia do ziemi ale ich sie nie zaleca w mieszkaniu bo sie nie przyjmuja.
        • dru.ga Re: Choinka w doniczce 01.12.10, 12:03
          Ze mnie ogrodnik zaden wiec moja mala choineczke po swietach w tamtym roku zakopalam w ogrodku wraz z ....hmmm... doniczka:-)) Trzyma sie:-)) Teraz ja znowu na wigilie zaprosze jak mi sie uda ja odkopac spod sniegu i wytargac ze skutej lodem ziemi:-))
    • terwase Re: Choinka w doniczce 30.11.10, 00:18
      miałam malutką doniczkową 2 lata temu. Szybko obumarła.
    • tym08 Re: Choinka w doniczce 30.11.10, 01:07
      mielismy w zeszlym roku nieduza choinke w doniczce. po sezonie swiatecznym wsadzilismy ja w ogrodku, ale sie nie przyjela:(
    • pyza_uk Re: Choinka w doniczce 30.11.10, 10:29
      Kupilismy doniczkowa, mala choinke 5 lat temu (pamietam, bo byla to pierwsza choinka mojej corki); po swietach maz wystawil ja do ogrodu, w doniczce z mysla o wywozie na smietnik w pozniejszym termini; stala sobie w kacie zapomniana do wiosny, az ktoregos rzu zauwazylismy ze wypuszcza swieze paczki! Dalismy jej szanse i sobie rosnie w ogrodku :)
    • 7oz Re: Choinka w doniczce 30.11.10, 11:31
      Większość niestety szybko obumiera, tak jak dziewczyny piszą mają ścięte korzenie i nie dają rady. Spróbuj, ale nie kupuj bardzo dużej choinki bo taka na 100% będzie miała za dużo korzeni obciętych. My rok temu kupiliśmy tutaj taką maleńką do pokoiku synka i przeżyła, rośnie sobie w ogródku ale miała może z 20-25 cm jak ją kupiliśmy - prawdziwe maleństwo.
      • agazat Re: Choinka w doniczce 30.11.10, 18:39
        Dzieki dziewczyny :)
        Sie zniechecilam, przyznaje.
        Mialam taka ladna wizje - choinka po zimie w ogrodku, na swieta w wiekszej donicy w domu przez jakies 5 lat.
        Nie bardzo mam miejsce w ogrodku na wsadzenie jej w ziemie, w donicy dlugo nie pociagnie.
        Czy ktos moze mi wyjasnic, jaki jest wiec cel takich drzewek? Gdzie tu ekologia, skoro nawet przesadzone do ziemi po swietach gina.
        Coz, szykuje sie wiec na normalne drzewko i tone igielek po swietach.
        Pozdrawiam :)
    • dzikarooza Re: Choinka w doniczce 01.12.10, 10:24
      No to i ja sie zniechecilam, chcialam kupic wlasnie taka w donicy zeby dziewczynki mialy, a pozniej wsadzic w ogrodzie, bo duzo wolnego miejsca, a tu lipa...
      Mialam wlasnie pytac jaka odmiana bylaby najlepsza...
      Pewno i tak kupie doniczkowa, ale nie bede sie nastawiac, ze przezyje posadzona w ogrodku, szkoda:)
      • lucasa Re: Choinka w doniczce 02.12.10, 11:36
        nam jedna sie przyjela, jedna nie.
        ale ta co sie przyjela to w ogole nie rosnie. w sumie mi to odpowiada, bo mam malo miejsca w ogrodku
        A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka