Dodaj do ulubionych

dziwny wirus? pilne pls

16.12.10, 20:02
W zasadzie to ciag dalszy watku o ospie, przy czym wiadomo ze to nie ospa.
Zaczelo sie w zeszla sobote od wysypki, myslalam ze ospa, wysypka znikala i pojawiala sie przez pare dni, w poniedzialek mlody (16mies) dostal wysokiej goraczki (39,5), ale dalo sie zbic dosc szybko, lekarz powiedzial ze wirus. We wtorek jeszcze lekko niemrawy, w srode lekki kaszel i katar, dzisiaj leje sie z nosa i dziecko mega sniete od popoludnia.
Nigdy w zyciu go takim nie widzialam, fakt ze nigdy powaznie nie chorowal, moze 2-3 przeziebienia w zyciu, ale plakac mi sie chce jak na niego patrze.
Jest apatyczny, co chwile zamyka oczy i przysypia na chwile, praktycznie zero kontaktu, nie mowi, nie reaguje na polecenia, najchetniej spalby u ktoregos z nas na rekach...
Glowka lekko cieplejsza niz reszta ciala, nozki i raczki lodowate.
Pije dosc duzo i pampers tez mokry.
W zeszly czwartek mial szczepienie HIB, pielegniarka mowila ze nie powinno byc efektow ubocznych, ale zaczelam czytac o zapaleniu opon mozgowych i wypisz wymaluj.
Ale z drugiej strony takie objawy to do wielu chorob mozna dopasowac...
Nie chce niepotrzebnie panikowac i po nocy wzywac lekarza, na forum sa mamy doswiadczone i Gypsi, moze macie jakies doswiadczenia z takim paskudztwem co mi dziecko zepsulo?
dzieki
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: dziwny wirus? pilne pls 16.12.10, 20:46
      Ale test szklanki na tej wysypce robilas?

Hmmm... ja z tych co nie panikuja, ale jakby dziecko bylo tak ospale, nie kontaktujace i z lodowatymi konczynami przy goraczce to bym na A&E jechala. W kwestii zapalenia opon lepiej pojechac szybciej niz pozniej, najwyzej Was z kwitkiem odesla, ale powiedz, ze zmartwilas sie, ze to moze byc meningitis.
      tu masz zdjecia wysypek:
      www.google.co.uk/images?q=meningitis+rash&hl=en&prmd=ivn&source=lnms&tbs=isch:1&ei=ZWwKTf_AHoiahQfbvLCzDw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&ved=0CBcQ_AU&biw=1600&bih=708
      • dorotus76 Re: dziwny wirus? pilne pls 16.12.10, 20:53
        U mojej siostry synka po tym szczepieniu była też wysypka, GP kazał jechac od razu do szpitala, tam zrobili wszystkie testy, ale na szczescie wykluczyli tą chorobę. Była wywołana dokładnie tą szczepionką.
        • dorotus76 Re: dziwny wirus? pilne pls 16.12.10, 20:55
          A i badania miała wykonane w szpitalu od ręki i na 'pilne' więc na pewno nie zbagatelizowali. Ja bym również pojechała na A&E. Pamiętam, ile oni się strachu najedli.
          • mamonia78 Re: dziwny wirus? pilne pls 16.12.10, 22:38
            Test szklanki robilam, lekarz tez sprawdzal w pn, bylo ok, wysypki nie ma od 2 dni.
            Teraz maly po calpolu sie przespal, goraczka zeszla, raczki,nozki cieple, jest troche ozywiony, nawet sie bawi, troche zjadl, zdecydowanie mu sie polepszylo chociaz do normy mu jeszcze duzo brakuje:-(
            Mam nadzieje ze bedzie juz tylko lepiej.
            Dzieki za odpowiedzi
            ps. Dorotus, jak widze Twojego nicka to mam przed oczami Twoj sernik z orzechami, dzieki niemu nie moge sie doczekac swiat i dyspensy na kalorie:-)

• dorotus76 Re: dziwny wirus? pilne pls 16.12.10, 22:42
              To dobrze, że synkowi lepiej :)
              Widocznie takie dziwne reakcje poszczepienne nie są wcale takie rzadkie. A może rzeczywiscie tak się złozyło że załapał dodatkowo jakiegoś wirusa po szczepionce?
              A sernik dobry.. a od stycznia znowu wszystkie się odchudzamy ;)
              • bebe52 mamonia78 17.12.10, 09:12
                jak to się u ciebie zaczęło z tą wysypką bo moja miała szczepienie pre school w tamtym tygodniu od tego tygodnia jest przeziębiona,ma dość wysoką gorączkę a dzisiaj rano pojawiła się wysypka z boku na szyi,jest dość czerwona ale ją nie swędzi
                • mamonia78 Re: bebe52 17.12.10, 16:29
                  Szczepienie mielismy w czwartek rano, wszystko ok, bez goraczki ani innych objawow. W sobote przy rannym ubieraniu zauwazylam kilka krostek na buzi i szyi, dosc szybko zaczely pojawiac sie nowe na rekach i nogach, w sumie bardziej plamy niz krosty, raczej plaskie, troche sie drapal po kolankach, w niedziele plamy zniknely, potem znowu wyskoczyly, w niedziele tez pojawila sie goraczka, w pn wieczorem dosc wysoka.
                  Dzis jeszcze raz idziemy do lekarza, zeby go osluchal bo kaszel ma fatalny, goraczka nie bylo od wczoraj, z nosa leci jak z kranu, nadal drazliwy i lekko sniety, ale jest zdecydowanie lepiej:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka