Dodaj do ulubionych

jaki parowar?

21.01.11, 17:16
Postanowilam gotowac dziecku w parowarze , bo zdrowiej i szybciej.
Ale w domu mam tylki taki garnek z jednym sitkiem i zastanawiam sie czy jest cos lepszego?

Te elektryczne odpadaja bo duzo miejsca w kuchni zajmuja i nie lubie plastiku:-)

W sumie to zostalabym przy tym co mam, ale nie wiem czy bambusowy nie jest zdrowszy? No i jak ugotowac w rakim parowaze np ryz?

Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: jaki parowar? 21.01.11, 17:43
      A ja Ci chcialam juz moj polecic, bo fajny, no ale elektryczny i plastikowy;)
      Tak czy inaczej popatrz sobie na niego, moze zmienisz zdanie;)
      www.amazon.co.uk/Morphy-Richards-48780-Intellisteam-Steamer/dp/B001CDKL62
      Pozdrawiam:)
      • mamaaik Re: jaki parowar? 21.01.11, 18:15
        Potwierdzam morphy jest super, ryż jest bardzo smaczny z parowara. Polecam
    • kingaolsz Re: jaki parowar? 21.01.11, 19:10
      W bambusowym z ryzem bedzie ciezko, ale ryz to akurat prosta rzecz - wybieraj basmati ( zdrowszy), odmierz jakas miare ryzu ( kubki, szklanki, 1/2 szklanki, cokolwiek Ci pasuje), wysyp na sitko i pod bierzaca woda wyplucz z tej bialej zasypki, w czajniku zagotuj wode, postaw garnek na gaz, wlej 2 x w/w miarke wody ( 2kubki, 2 szklanki, 1 szklanka - odpowiednio), posol, jak sie zagotuje to przykryj i skrec gaz na minimum, po 15-17min ryz gotowy.

Co do parowara to bambus jest maly, poreczny, sprawdza sie ( ja kupilam w Asdzie za jakies £2 kilka lat temu). Ma swoj zapach, ale mi sie podoba.
      • dariazv Re: jaki parowar? 21.01.11, 19:23
        kingaolsz napisała:

>wysyp na sitko i pod bierzaca woda wyplucz z tej bialej zasypki,

Ryz basmati bedzie smakowal jeszcze lepiej jak sie pomoczy przez godzine:-)
        Chociaz sama tez czesto tylko przeplucze bo zawsze zapomne go wrzucic do wody wczesniej.

Ja mam takie urzadzenie (w starszej wersji)
        www.johnlewis.com/230855998/Product.aspx
        Ma 4 funkcje- parowar, rice cooker, slow cooker i porridge maker. Ma tez funkcje trzymania ciepla. Mozna gotowac ryz i parowac warzywa w tym samym czasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka