Dodaj do ulubionych

Rodzinnego samochodu szukam

21.01.11, 21:22
dla dwojki dzieci
nie za dlugiego, co by pod szkola zaparkowac w tloku i w centrum miasta i na parking podziemny wjechac i wyjechac bez trudu
bezpieczny
niepsujacy sie co chwila
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: Rodzinnego samochodu szukam 21.01.11, 21:35
      Nie wiem czy sie to uda wszystko zebrac w jednym samochodzie. Ja od jakiegos czasu jezdze Renault scienic i powiem Ci,ze jest to naprawde wygodne,rodzinne auto. Nie jest jakies maksymalnie dlugie i ma dosc maly promien skretu co pozwala na dosc wygodne parkowanie. Super w nim jest to,ze siedzenia sa profilowane,wiec wygodne,a dodatkowo fotelik samochodowy siedzi doskonale. Ogolnie jestem b.zadowolona.
    • paola_k2 Re: Rodzinnego samochodu szukam 21.01.11, 23:20
      Mamy tez scenica i jestem bardzo zadowolona choc teraz pomyslalabym o wersji grand (ma 2 dodatkowe siedzenia). Auto wygodne, spory bagaznik, duzo roznych schowkow. Moge polecic.
    • ciocia_ala Re: Rodzinnego samochodu szukam 22.01.11, 08:34
      Popieram scenica, ja co prawda mam vectre, ale moi rodzice jezdza wlasnie scenikiem i mi sie zawsze dobrze jezdzi. Pewnie sporo jest aut wlasnie z tej polki MPV. Np. nowa meriva wyglada super, albo moze ford focus c-max.
    • 18_lipcowa1 Re: Rodzinnego samochodu szukam 22.01.11, 08:51
      toyota avensis verso
    • fifka01 Re: Rodzinnego samochodu szukam 22.01.11, 09:41
      My mielismy citroen xara forte. Krótki, zwrotny, "łatwoparkowalny", w środku dosć obszerny, i palił tyle co nic. Jako autko do miasta, na wożenie dzieci polecam bardzo. Gorzej na długie wyprawy, bo przy duzych prędkościach na autostradach był głośny i się nieco telepał.
      Wtaz z pojawieniem sie dziecka mój mąż wymienił go na peugeota 407. Koszmarny w parkowaniu, zawieszenie tak niskie, że co chwila o coś przywalamy podwoziem, dlugi jak tramwaj a w środku miejsca mniej niż w w/w cytrynie. Np. jak mąż ustawi fotel kierowcy tak, żeby mu było wygodnie, to za nim nie mieści sie już fotelik, który musi być za fotelem pasażera. Dla mnie to auto to porażka, ale musimy się z nim przemęczyc, bo męzowi w Polsce koledzy i rodzina zazdroszczą, bo taki piekny samochód, i to jest dla niego najwazniejsze... :) Taki typ zakompleksiony. Nic nie poradzę. :) Samochodu zaś nie polecam.
      -
    • jaleo Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 12:37
      Wkleje, co juz kiedys napisalam na innym forum:

Ja mam Forda Kuga - decyzja o kupnie podjeta w ciagu 2 min od
      wejscia do salonu, jak zobaczylam Kuge, to juz mi sie zaden inny nie
      podobal - tak kobiety kupuja samochody hehe. A wczesniej, jak maz
      sugerowal Forda, to go wysmialam, ze "ja tam Fordem nie bede
      jezdzic" :-)

Jestem bardzo zadowolona, samochod jest bardzo tani w eksploatacji -
      w porowaniu z jego poprzednikiem Mercedesem Vaneo, ktory przed Kuga
      robil u nas za "samochod rodzinny". Niska grupa ubezpieczeniowa,
      tani car tax.
      W srodku wygodny, siedzi sie wysoko, bardzo ladny wyglad (w wersji z
      Appearance Pack, czyli tej z wiekszymi kolami). Bagaznik dosc spory, mieszcza sie dwa Springer Spaniele i do tego jeszcze spora walizka :-)
      (choc przy Vaneo wydaje sie mikroskopijny, ale Vaneo to byla klasa
      sama w sobie jesli chodzi o pakownosc). Roof rails o ile sie
      orientuje, sa w standardzie. Samochod "trzyma sie jezdni" jak na
      szynach, rozne duperelki w srodku dobrze pomyslane.

Minusy: nie ma wersji benzynowej, tylko Diesel, na sniegu i blocie trzeba pamietac o wylaczeniu Traction Control, inaczej ugrzezniesz, przydaloby sie
      wiecej cup holders (przepraszam za ponglish, ale nie przychodza mi
      odpowiedniki do glowy) - i to wlasciwie wszystko.

Jak dla mnie to jest prawie-idealny samochod rodzinny.
      • xiv Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 19:54

A ja się boję, że nie skorzystałem z rady, choć bardzo dała mi do myślenia :)
    • espionka Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 12:52
      A ja polecę Opla Zafirę- duży bagażnik lub siedem siedzeń w zależności od potrzeby
      • dag_dag Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 12:57
        Ja też, jest bardzo wygodny dla rodziny z dzieciakami, ich przyjaciółmi, wózkami, rowerami, cudami..
        • espionka Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 18:06
          i chyba części są tanie w porównaniu do francuskich ale auto raczej z tych niepsujących :)
    • kingaolsz Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 18:26
      Ja cala jestem fanka Galaxy, ale to jest samochod dla tych, ktorzy z parkowaniem na styk sa oswojeni (szczegolnie pod szkola sie przydaje). Pojemnosc nie do pobicia, na wakacje zabieramy wszystko co nam przyjdzie do glowy, wlacznie z rowerami ( mieszcza sie do bagaznika). Ekonomiczny jest ten nowszy TDCi. No i kilka Fordow mialam, innych samochodow tez, ale to wlasnie Fordy okazaly sie najmniej zawodne, a ew. naprawy nie byly drogie ( to jedna z najtaszych pod tym wzgledem marek).
      • edytataraszkiewicz Re: Rodzinnego samochodu szukam 25.01.11, 13:37
        Maz ma honde odyssey 7-mio osobowa po zlozeniu 2 tylnich siedzen mozna zmiescic stol z krzeslami:D
        Super samochod,ktory sluzy nam juz 5 lat i zawsze nim jezdzimy wszedzie.
        Nie jest to maly samochod ale typowo rodzinny.Maz ma wyczucie do parkowania,zwlaszcza na starych angielskich parkingach pietrowych gdzie miejsca sa tylko dla mini couperow;)
    • xiv Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 19:59

Nie chcę się wtrącać między wódkę i zakąske, ale jeśli pytanie jest o mały samochód do szkoły, a pojawiają sie Seniki i Galaxy, to się zastanawiam, czy to jest wątek typowo męski pod tytułem - pochwalę się czym jeżdżę :)

C3 - nie polecam, ładny z zewnątrz, nie za bardzo pojemny wewnątrz; psuje się, ale wszędzie się nim można zmieścić

ponieważ zastanawiam się nad wymianą na cuś większego acz dalej szkolnego, nasza lista jest taka:
      - Nissan Note
      - Ford Fiesta (nowa bardzo ładna)
      - Kia Soul
      - Hyundai i10
      • kingaolsz Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 20:02
        pytanie bylo o samochod rodzinny, a parkowanie to juz kwestia umiejetnosci kierowcy
        • xiv Re: Rodzinnego samochodu szukam 24.01.11, 22:41

ja tam Land Rovera bardzo dobrze potrafie zaparkowac - glownie dlatego bardzo latwo sie nim przestawia samochody do przodu i do tylu przy parkowaniu na koperte

ale gdy w koncu uda mi sie go wcisnac pomiedzy samochody w Morrisonsie - to ciezko sie z niego wysiada, a i sasiadom nie jest latwo

wiec parkowanie parkowaniem, ale samochód rodzinny do szkoly nie oznacza moim zdaniem siedmioosobowego vana - po co siebie i innych meczyc?
          • kingaolsz Re: Rodzinnego samochodu szukam 25.01.11, 10:41
            Galaxy to nie van a MPV, gabaryty ma podobne do Mondeo, tyle, ze jest wysoki ( a to juz nie robi roznicy), szerokosc ma przecietna, wiec kazde miejsce parkingowe jest dla niego OK, nie mecze sie ja ani inni ( ?) , nigdy nie posunelabym sie do raczej aroganckiego przepychania innych aut, z reszta jest to zbedne.
            I nadal uwazam, ze jest to jak najbardziej rodzinny samochod.
            • kingaolsz Re: Rodzinnego samochodu szukam 25.01.11, 10:48
              Mondeo wersja estate (dla scislosci)
      • jaleo Re: Rodzinnego samochodu szukam 25.01.11, 12:24
        xiv napisał:

> - Ford Fiesta (nowa bardzo ładna)

Haha my tez "obwachujemy" Fieste jako drugi samochod, bo dobre wysluzone Lupo zostanie oddane niebawem starszemu potomkowi :-D. Po pozytywnych doswiadczeniach z Kuga jestesmy teraz fanami Forda. No i faktycznie ten nowy styling Forda, od kiedy sie spikneli z Volvo, jest bardzo mily dla oka.
    • aniaheasley Re: Rodzinnego samochodu szukam 25.01.11, 13:44
      Toyota verso rules!
      7 osob sie zmiesci, a jest na tyle krotka ze wcisnie sie na kazde miejsce parkingowe.
    • ola_twist Re: Rodzinnego samochodu szukam 26.01.11, 23:13
      Scenic-2 z rzedu. Pakowny bagaznik, kilkanascie schowkow wewnatrz, sliczny wyswietlacz, wygodny, dobry do parkowania, ekonomiczny, dla mnie niezawodny. Moja ''mala ciezarowka''. W przyszlosci sklaniam sie do kolejnej, 3-ciej najnowszej wersji scenica.Chyba zauroczona nim jestem;)
      • kinmalek Re: Rodzinnego samochodu szukam 27.01.11, 00:29
        Skoda fabia,diesel,kombi,naprawdę mega ekonomiczny samochód,super się nim jeździ,pakowny.I cenę ma przystępną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka