02.03.11, 22:48
Dziewczyny poradzcie prosze. Ostatnio probuje nowych przepisow i wiele z nich jest z dodatkiem ciecierzycy w puszce. Mam dylemat, przepisy mowia, zeby dodac ciecierzyce z puszki do potrawy i gotowac przez jakis tam czas a na puszce pisze, zeby nie pozwolic, zeby sie zagotowalo no i jak mam to zrobic? I dlaczego pisze, zeby nie gotowac?
Robicie ciecierzyce z puszki?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • fariba Re: Chickpeas 02.03.11, 22:52
      Tak uzywam chickpeas z puszki,dodaje do pewnej zupy i zawsze troche go w niej gotuje,ale nie dlugo,moze na puszczce jest napisane nie gotowac,bo on juz jest miekki.
    • agg3 Re: Chickpeas 02.03.11, 22:56
      moze chodzi o to zeby nie rozgotowac...? hmmm.
      ja ostatnio dodalam do gulaszu, byl pycha. aha no i sie gotowalo wszystko razem :)
    • czarny_uk_anka Re: Chickpeas 02.03.11, 23:06
      chyba chodzi zeby nie rozgotowac, bo ona juz jest obrobiona termicznie i miekka, taka gotowa do podgrzania :)
      • wiwi1 Re: Chickpeas 03.03.11, 10:20
        Acha, no wlasnie, bo ja sie zastanawialam, ze moze przy dluzszej obrobce termicznej jakies toksyny sie wyzwalaja czy cos;)
        Ech.. jesli chodzi o gotowanie to nie jest to moja mocna strona, ale bardzo sie staram to nadrabiac i ciagle wyprobowuje nowe przepisy., bo glownie gotuje z mysla o synku.
        Taka ciecierzyca to pewnie lepsza ugotowana samemu, ale to chyba wyzsza szkola jazdy a ta w puszce zawiera niestety siarke.
        • glasscraft Re: Chickpeas 03.03.11, 10:28
          Jestes pewna, ze zawiera siarke?
          • maleczytaniecouk Re: Chickpeas 03.03.11, 10:38
            ja sama gotuję ciceirzycę i nie jest to trudne, najpierw namaczasz na kilka godzin a potem gotujesz tak samo jak fasole albo groch. Spróbuj, mi taka gotowana bardziej smakuje.
            • wiwi1 Re: Chickpeas 03.03.11, 10:59
              Pisze: contains Sulphites, to siarczany tak?
              • glasscraft Re: Chickpeas 03.03.11, 11:30
                Yuks!!! A ja ciagle te z puszki uzywam :-(
                • chestnutflower Re: Chickpeas 03.03.11, 12:00
                  Ja gotuje sama, tak samo jak juz ktos wczesniej napisal.
                  mocze na noc, wode odlewam, dokladnie plucze na sitku a potem gotuje przez godzine sciagajac na poczatku piane, ktora sie wytwarza.
                  Dodaje do gulaszu, robie kotleciki, wlasny hummus a nawet jemy sama :)
                  • wiwi1 Re: Chickpeas 03.03.11, 12:04
                    To chyba jednak sprobuje sama ugotowac ze wzgledu na te siarczany wlasnie, bo nawet jak owoce suszone kupuje to zwracam uwage zeby siarki nie bylo. Grochu ani fasoli nigdy nie gotowalam, zaczne od ciecierzycy:)Tyle kulinarnych wyzwan przedemna:)
                    • maleczytaniecouk Re: Chickpeas 03.03.11, 12:16
                      ja lubię pastę z ciecierzycy lub ciecierzycę z awokado! Absolutna pychota! Smacznego i miłego gotowania :)
              • mrs.t Re: Chickpeas 08.03.11, 11:48
                mi sie samej gotowac nie chce, bo wykorzustuje ja czesto bez zaplanowania.
                dlatego mam zawsze organic w kartoniku z sainsbury
                chyba sklad ma tylko chickpeas and water

chyab o nich piszesz
                POLECAM!
                '
                w ogle zaczelam wszyskie fasole ostatnio kupowac z tej serii- te kartoniki sie fajnie owtiera ;))
    • tym08 Re: Chickpeas 03.03.11, 16:24
      czesto robie zupe z ciecierzycy i zawsze ja gotuje ok 20 minut bo nie lubie twardej. Kupuje taka w kartoniku, w wodzie (Sainsbury`s organic), na opakowaniu pisze: "heat gently for 4-5 mins(...)Do not boil as this will impair the flavour."
      • wiwi1 Re: Chickpeas 03.03.11, 16:36
        Sprawdzilam na stronie Sainsbury te organiczne w kartonie i w skladzie jest podana tylko woda i chickpeas, nie ma siarki.
        • fariba Re: Chickpeas 03.03.11, 19:07
          ciecierzycę z awokado! prosze o przepis
          • murasaki33 Re: Chickpeas 06.03.11, 21:49
            Ja tez prosze!
            • maleczytaniecouk Re: Chickpeas 07.03.11, 14:58
              ugotowany chickpeas wrzucamy do miksera razem z awokado, do tego sól, pieprz, mielony kminek i jakie kto lubi przyprawy, obowiązkowo oliwa. oliwy idzie do tego sporo. zmiksować pasta gotowa. Pycha!
              Sałatka: lamb lettuce (według mnie najlepiej pasuje ale może byc inna), awokado, chickpeas posolić zamieszać i zajadac.
              nie potrafię podać wam ilościowo składników bo ja zawsze robię na oko :))
              Napiszcie jak wam wyszło !
              • pelagia_pela Re: Chickpeas 07.03.11, 16:53
                Mniam mniam. Wlasnie znalazlam na stronie bbc:

www.bbc.co.uk/food/recipes/avocadohummus_92444
              • mrs.t Re: Chickpeas 08.03.11, 11:49
                SUPER PASTA!
                o male czytanie podkadne do watku o pastach do chleba dla dzieci ;) (na forum BLW :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka