Dodaj do ulubionych

Protest w Londynie 26 marca

03.03.11, 01:39
Obecny rzad postanowil zlikwidowac deficyt budzetowy za pomoca drastycznych ciec w ciagu kolejnych 4 lat.

Nie jest to absolutna koniecznosc - ciecia mozna przeprowadzic lagodniej, nie narazajac i tak slabej gospodarki na kolejne konwulsje. Jest to wylacznie polityczna decyzja.

26 marca planowany jest w Londynie wielki protest przeciwko tej decyzji. Protest powinien spotkac sie z przychynoscia Davida Camerona, ktorego oczkiem w glowie jest obecnie idea Big Society.
Organizatorzy dokladaja staran, aby byla to pokojowa demonstracja.
Jesli chcialybyscie wziac udzial, tutaj sa szczegoly
marchforthealternative.org.uk/
Jak rozeslac info
www.ukuncut.org.uk/blog/26th-march---invite-your-friends
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 08:38
      Golfstrom, a przeciwko czemu *dokladnie* bedziesz protestowac, bo rozumiem, ze popierasz idee?

Przeciwko likwidacji tysiecy stanowisk pracy typu pen pushers w councilach?
      Przeciwko dozywotnim zasilkom chorobowym?
      Czy tak ogolnie przeciwko odwaznej probie rzadu poradzenia sobie z deficytem?
      • golfstrom Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 14:40
        Dokladnie przeciwko wspieraniu kultury "wysokich niebieskookich blondynow" i przenoszeniu ciezaru kryzysu ekonomicznego na przecietnie zarabiajace rodziny, ktore za niedlugo beda musialy doplacac do swojej pracy.

Nie wiem, ile wiesz na temat DLA, ale odbieranie DLA absolutnie wszystkim zamiast zmiany systemu weryfikacji, jest skazywaniem autentycznie niepelnosprawnych (i w dodatku trwale niepelnosprawnych) na nedze.

Jak wspomnialam, z deficytem trzeba walczyc, ale nie trzeba tego robic w ciagu 4 lat za pomaca decyzji, ktore uderzaja w osoby, ktore ciec nie sa w stanie nijak zamortyzowac.
        • steph13 Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 15:47
          golfstrom napisała:

> Dokladnie przeciwko wspieraniu kultury "wysokich niebieskookich blondynow" i pr
          > zenoszeniu ciezaru kryzysu ekonomicznego na przecietnie zarabiajace rodziny, kt
          > ore za niedlugo beda musialy doplacac do swojej pracy.

Czy to ma byc zart? Kryzys dotyka wszystkich chociaz naturalnie w roznym stopniu. Wszyscy korzystalismy z 'economic boom' i teraz wszyscy musimy sie pomeczyc troche. Rozumiem, ze ciemnooki brunet z grey patch jest autorem tego wyzwania? W oparciu naturalnie o TUC?

> Nie wiem, ile wiesz na temat DLA, ale odbieranie DLA absolutnie wszystkim zamia
          > st zmiany systemu weryfikacji, jest skazywaniem autentycznie niepelnosprawnych
          > (i w dodatku trwale niepelnosprawnych) na nedze

Mysle, ze dramatyzujesz troche. Ci prawdziwie niepelnosprawni dalej beda otrzymywac wsparcie, ale lenie, np z life long depression zmuszeni beda do odpowiedzialnosci za swoj los.

> Jak wspomnialam, z deficytem trzeba walczyc, ale nie trzeba tego robic w ciagu
          > 4 lat za pomaca decyzji, ktore uderzaja w osoby, ktore ciec nie sa w stanie nij
          > ak zamortyzowac.

To znaczy w kogo maja te decyzje uderzyc? Tylko w tych, ktorym dzieki wlasnym wysilkom powodzi sie dobrze, na zasadzie old labour class envy? W 'bankers', ktorych olbrzymie podatki utrzymuja armie darmozjadow? Tylko ludzi przesiebiorczych, ktorzy sami bogacac sie, stwarzaja stanowiska pracy dla innych? I na ile lat radzilabys rozlozyc te walke z deficytem, 20, 50? Nabijajac w ten sposob odsetki od zadluzenia i stwarzajac bledne kolo? Na mniejsza naturalnie skale, ja na przyklad wolalam brac mortgage na 15 lat zamiast 25 bo w sumie kosztowal mnie on o wiele mniej, choc po drodze bywalo ciezko.
          Szkoda, ze ideologia polityczna przeszkadza w rozwiazaniu problemow czysto ekonomicznych. No ale to tylko moja opinia.
          • golfstrom Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 16:50
            Dream on.

Nie chcesz - nie protestuj.
            • aniaheasley Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 18:35
              Tylko widzisz, czasami nie wystarczy tylko nie prostestowac. Warto jeszcze, jezeli nadarzy sie okazja, sprobowac wytlumaczyc innym, zeby nie protestowali. Ty taka sytuacje stworzylas. Chwala Ci za to.
              • golfstrom Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 21:29
                > Warto jeszcze, jezeli nadarzy sie okazja, sprobowac wytlumaczyc innym, zeby nie protestowali

Nawet jesli to wytlumaczenie brzmi "bierzcie sie do roboty, bando darmozjadow, ciezko pracujacy i przedsiebiorczy bankierzy na beda na Was wiecznie pracowac".

W sumie masz racje. Bardzo sie ciesze, ze betonowy elektorat Tories tak bezposrednio wyjasnil mi, gdzie jest moje miejsce.
                • aniaheasley Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 21:46
                  > "bierzcie sie do roboty, bando darmozjadow,
                  > ciezko pracujacy i przedsiebiorczy bankierzy na beda na Was wiecznie pracowac".

Nawet ja, jako ten betonowy elektorat Tories wywazylabym to troszke, ale skoro sie upierasz, zeby nadac temu forme dosadna, to Twoj wybor.
                • steph13 Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 22:11
                  golfstrom napisała:
                  > Nawet jesli to wytlumaczenie brzmi "bierzcie sie do roboty, bando darmozjadow,
                  > ciezko pracujacy i przedsiebiorczy bankierzy na beda na Was wiecznie pracowac".

Bardzo to uproscilas, na jakas znana tylko tobie intencje, ale w jakims sensie dotknelas sedna sprawy.

> W sumie masz racje. Bardzo sie ciesze, ze betonowy elektorat Tories tak bezposr
                  > ednio wyjasnil mi, gdzie jest moje miejsce.

Nie rozumiem dlaczego przyjmujesz to tak osobiscie, no ale twoj wybor. Wysublimowany elektorat Labour wydaje sie bardzo wrazliwy.
          • golfstrom Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 21:26
            > Mysle, ze dramatyzujesz troche.

Mysle, ze sie mylisz.
            www.mencap.org.uk/news.asp?id=21200&detail=2

• kusnacht1 Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 21:38
              W zalaczonym artykule mowa jest o odebraniu dodatku "mobilnego" i to tylko dla osob przebywajacych w domu opieki, a nie o odebraniu calego DLA wszystkim niepelnosprawnym, wiec jednak dramatyzujesz.
      • jaleo Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 19:27
        aniaheasley napisała:

> Golfstrom, a przeciwko czemu *dokladnie* bedziesz protestowac, bo rozumiem, ze
        > popierasz idee?
        >
        > Przeciwko likwidacji tysiecy stanowisk pracy typu pen pushers w councilach?

Oj Ania, naiwna jestes. Naprawde wierzysz, ze to "paper pushers" zostana zlikwidowani w councilach i w NHSie? Wprowadzili ograniczenia budzetu, bez zadnego planu, w jaki sposob councile maja to wprowadzac. I mamy juz pierwsze rezultaty w postaci zamykania bibliotek, osrodkow sportowych, basenow. Tak z wlasnego doswiadczenia (maz pracuje dla dwu councili), redukowane sa przede wszystkim stanowiska tzw front line, bez naruszania calej struktury sredniego managementu i biurokracji, bo zeby to wykonac, trzeba zrobic restrukturyzacje, a to dluzej trwa. A zwolnienie ludzi pracujacych na tzw coal face, mozna przeporwadzic szybko - np zamnkac youth club i zwolnic wszystkich youth workers. A ciecia w budzecie sa natychmiastowe i councile musza reagowac szybko, wiec sie w sumie nie dziwie, ze takie sa efekty.

> Czy tak ogolnie przeciwko odwaznej probie rzadu poradzenia sobie z deficytem?

Jak by rzad byl "odwazny" to by sie w pierwszej kolejnosci wzial za zamkniecie petli w prawie podatkowym, dzieki ktorym najwyzej zarabiajacy i najbardziej dochodowe korporacje placa effective tax rate poinizej 10% albo wcale. No ale "odwazny rzad" tego nie zrobi, bo to by uderzylo w warstwe ludzi, ktorym Cammy w d***e wlazi, bo finansuja jego i jego partie (wiem, to jest uproszczenie myslowe, ale nie mam czasu pisac referatu). I nie mow mi, ze gdyby musieli placic pelna stawke podatkowa, jak bozia pryzkazala, to by UK nie bylo tak atrakcyjne dla wielkiego biznesu, bo ja na prawde nie bede plakac, jak sie Tesco czy inne ASDY wyniasa z tego kraju, bo wiele tego, co z tym krajem jest nie tak, prowadzi jak po sznurku do tych wlasnie korporacji i bankow. Znowu, nie mam czasu pisac referatu, zeby to wyluszczyc, ale moze kiedys wyluszcze ;-)
        • jaleo PS 03.03.11, 19:27
          Przepraszam za ponglish w tym poscie powyzej, ale sie naprawde spiesze :-)
        • aniaheasley Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 19:42
          Jaleo, ale ja tez pracuje dla councilu, do niedawna nawet dla czterech (Lambeth, Wandsworth, Merton, Croydon), teraz dla 3, wlasnie w wyniku ciec. I musze przyznac, ze ciecia obserwuje z zadowoleniem, i twierdze, ze ida w dobrym kierunku. Nawet jezeli w ich wyniku dostalam p45 od Lambeth (tak, tak, tam wszyscy byli na payroll, nawet osoby pracujace z definicji jako freelancers). Jakos to przezyje, i inaczej zatroszcze sie o to, zeby moj poziom dochodow nie spadl. Ale to, ze przestala istniec instytucja Travellers Service, i Lambeth Interpreting and Translation Services uwazam za krok wlasciwy. Teraz szkoly oczekuja od imigrantow nieznajacych jezyka, ze na spotkania beda przychodzily z kims, kto zna angielski, i wrecz mowia bez ogrodek, ze rodzice powinni zaczac sie uczyc jezyka od swoich dzieci. W wyniku tylko i wylacznie tych ciec w zakresie jezykowo-mniejszosciowym stracilo w Lambeth prace ok. uwaga....35 osob. Trzydziesci kilka osob administrujacych uslugi tlumaczeniowo-integracyjne w jednym councilu! Pozostaje wiec optymistka.
          • jaleo Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 20:46
            aniaheasley napisała:

>
            > . Nawet jezeli w ich wyniku dostalam p45 od Lambeth (tak, tak, tam wszyscy byli
            > na payroll, nawet osoby pracujace z definicji jako freelancers). Jakos to prze
            > zyje, i inaczej zatroszcze sie o to, zeby moj poziom dochodow nie spadl. Ale to
            > , ze przestala istniec instytucja Travellers Service, i Lambeth Interpreting an
            > d Translation Services uwazam za krok wlasciwy.

Lambeth to taka "klasa sama w sobie" i swiatowy ewenement, gdzie chyba w calym councilu ze trzy osoby na krzyz pracuja, a reszta "pracuje", wiec tam nawet by sie nie dalo zwolnic samych fronline workers :-D
        • aniaheasley Re: Jaleo 03.03.11, 19:47
          > Jak by rzad byl "odwazny" to

Jaleo, rozumiem, ze sie spieszysz, i z tego pospiechu napisalas cos bardzo dziwnego.

Sprobuje naprawic ten Twoj blad i dokonczyc to zdanie tak jak ono powinno brzmiec:
          Jak by rzad byl "odwazny" to dokonczylby robote rozpoczeta przez Lady T, i pozbyl sie raz na zawsze i do konca TUC i wszystkich jego wybrykow. A juz na pewno Bob Crowe zostalby poproszony o dobrowolna emigracje.
          Kazdy jednodniowy strajk metra w Londynie przynosi tyle szkody dla gospodarki, ze az sie plakac chce.
          • jaleo Re: Jaleo 03.03.11, 20:42
            aniaheasley napisała:

> > Jak by rzad byl "odwazny" to
            >
            > Jaleo, rozumiem, ze sie spieszysz, i z tego pospiechu napisalas cos bardzo dziw
            > nego.
            >
            > Sprobuje naprawic ten Twoj blad i dokonczyc to zdanie tak jak ono powinno brzmi
            > ec:
            > Jak by rzad byl "odwazny" to dokonczylby robote rozpoczeta przez Lady T,

:-D
    • steph13 Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 09:43
      'march for the alternative' - tzn ??????
      • golfstrom Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 14:42
        Pierwsze lepsze z brzegu: pobieranie calego naleznego corporation tax.
        • steph13 Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 18:58
          golfstrom napisała:

> Pierwsze lepsze z brzegu: pobieranie calego naleznego corporation tax.

Tak, czyli uderzyc w business, ktory jeszcze tworzy jakis 'wealth' i zatrudnienie, po to aby utrzymac posady setek tysiecy przewalajacych papiery na biurkach w np council offices. Jesli takie business'y przestana inwestowac w przyszlosc, zbankrutuja lub wyniosa sie gdzie indziej to skad wezma sie fundusze na oplacanie tych pracownikow council'u? Karanie sukcesow w imie wyrownania wszystkich do zera?
          Oczywiscie, ze protestowac nie bede bo nie zyje w cloud cuckoo land i rozumiem, ze z pustego to i Salomon nie naleje. Szkoda, ze lewica, ktora powaznie przyczynila sie do stanu kraju, teraz robi ludziom takie brainwashing, przynajmniej niektorym.
    • glasscraft Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 10:23
      A w praktyce wyjdzie kolejna "nie-pokojowa" demonstracja ze szkodami materialnymi rozciagajacymi sie na setki tysiecy funtow, ktore zamiast na naprawe tychze mozna by bylo wydac na szkole/szpital itp, itd... Super pomysl!!!
      • gosiash Re: Protest w Londynie 26 marca 03.03.11, 23:29
        >Obecny rzad postanowil zlikwidowac deficyt budzetowy za pomoca drastycznych ciec w ciagu kolejnych 4 lat.
        .......
        >26 marca planowany jest w Londynie wielki protest przeciwko tej decyzji. Protest powinien spotkac sie z przychynoscia Davida Camerona,

Mnie najbardziej się podoba stwierdzenie, że ten protest POWINIEN SPOTKAĆ SIĘ Z PRZYCHYLNOŚCIĄ DAVIDA CAMERONA ?! Czyli Cameron powinien popierać protest przeciwko decyzjom rządu, któremu przewodzi ;)))))
        • golfstrom Re: Protest w Londynie 26 marca 04.03.11, 14:45
          Przykro mi, ze umknela Ci moja ironia.

Czy mozesz cos wiecej powiedziec na temat Tax Aviodance?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka