Dodaj do ulubionych

jakie ciasto

03.03.11, 21:08
Dziewczyny poratujcie, jakie ciasto upiec ,zeby gosciowi smakowalo? Jutro mamy goscia(Anglika nota bene, nasz doradca finansowy), moj maz niewybredny wiec nie wiem co takiego upiec zeby napewno smakowalo.
Dzieki serdeczne
Anka
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: jakie ciasto 03.03.11, 21:12
      Haha, pytanie z cyklu - jak dlugi jest kawalek sznurka :-)

A tak na powaznie, to w takich sytuacjach, radzie nie eksperymentowac z nowymi przepisami, bo wiadomo, ze jak czlowiekowi zalezy, to mu zakalec wyjdzie ;-)
      Upiecz cos, co Ci zawsze dobrze wychodzi. Juz sam fakt, ze podano domowej roboty ciasto, no i ten zapach rozchodzacy sie po pomu powinien zaimponowac gosciowi.
    • pyza_uk Re: jakie ciasto 03.03.11, 21:17
      Moim angielskim znajomym/rodzinie bardzo smakuje moja szarlotka - kruchy spod, jablka (gotowane wczesniej z dodatkiem soku z cytryny, wanilii, miodu i troche maki ziemniaczanej do zageszczenia) w srodku i kruszonka z platkami migdalow na wierzchu. Wiekszosc dolewala sobie do tego smietany, mozna rowniez podac goraca z lodami waniliowymi, pycha.
    • mrs.t Re: jakie ciasto 03.03.11, 21:26
      najlatwiejsze ciasto w swiecie tez pewnie ujdzie i bedzie smakowac :)
      • fariba Re: jakie ciasto 04.03.11, 09:36
        anglicy z reguly lubia szarlotki te ich slynne apple pie
    • gosiash Re: jakie ciasto 04.03.11, 12:41
      No, więc z tą szarlotką to niekoniecznie. Faceci to generalnie mało ciastowi są. Już prędzej krakowska sucha go ucieszy ;) A z ciast to zauważyłam, że najbezpieczniejsze są ciasta czekoladowe, z czekoladową polewą, marmurek (marble cake) www.bbcgoodfood.com/recipes/5557/chocolate-marble-cake
      madeira cake
      www.bbc.co.uk/food/recipes/madeiracake_73878
    • cyniamonowa Re: jakie ciasto 05.03.11, 00:04
      no i co upieklas? smakowalo? za pozno juz chyba na sugestie, ale ja bym pewnie upiekla szarlotke na kruchym spodzie albo najszybsze ciasto czekoladowe wg Nigelli (chocolate cupboard cake). tym sie moi angielscy goscie zajadali.
      a Ty co zaserwowalas?
      • robak.rawback Re: jakie ciasto 05.03.11, 16:26
        szarlotka pyzy brzmi tak ze palce lizac :b

ja to bym zrobila tiramisu - bo nigdy mi sie piec nie chce - szybkie i bezproblemowe.
        mascarpone miksuje z cukrem pudrem - troche trzbea pomiksowac zeby sie rozpuszyl - nie za duzo tego cukru, biszkopty polane woda+kawa rozpuszczalna + bacardi rum+cukier na to wysypane troche rodzynek najpierw pomoczonych w tym roztworze kawy wody i rumu (dla przeciwwagi smakowej), na to mascarpone i posypac cocoa powder i na 3 godz do lodowki co najmniej.
        ja od razu zjadam ale tez bardzo lubie to w duzym pudelku z sainsburys wiec jakbym miala emergency to to bym kupila
    • mama_vinca Re: jakie ciasto 05.03.11, 16:28
      www.wielkiezarcie.com/recipe10094.html
      lub to

grono.net/nigella/topic/13857992/sl/sernik-czekoladowo-limonkowy/
    • a.rokosz Re: takie ciasto: 05.03.11, 20:35
      blogimam.pl/rss/szarlotka-na-ciescie-polfrancuskim
      w koncu je popelnilam, jest latwe, tanie, szybkie, pyszne i naprawialne: jestem beznadziejna w pieczeniu niestety, jak zwykle zapomnialam odcisnac sok z jablek, a ze bylo juz po dodaniu cytryby i miodu to nasypalam sporo kaszy manny a pod jablka troche bulki tartej i sok zostal wchloniety- tak wiec pyzo wielkie dzieki!Pan doradca byl wniebowziety, wzial do do domu kawalek ,wiec juz jej nie ma.Jutro zrobie tiramisu- dzieki za przepis!

Wszystkim dziekuje za rady, zachecona sukcesem tej szarlotki, bede eksperymentowac a jak nam sie uda kupic wymarzony domek to zapraszam na parapetowe:)
      • robak.rawback tiramisu 05.03.11, 22:17
        oj jaka fajna ta szarlotka. musze tez poeksperymentowac

spojrzalam na skladniki do tiramisu - wszystko w sainsburym kupilam.
        przygotowanie od wyjecia z opakowan zajelo mi moze ze 20 minut. ewentualnie dodac 10 minut az ostygnie wywar na biszkopty.

najpierw na wiki przecyztalam co trzeba kupic wiec wybralam bacardi rum zamiast marsali bo nie mialam lokalnie w sklepie i nie chcialo mi sie szukac. niby tiramisu bez rodzynek sie robi ale ja dodalam po to zeby byla przeciwwaga smakowa lekko kwaskowa - zeby nie bylo mdlace. i dobre wyszlo, wcale nie smakowalo za bardzo rodzynkowo - bo nie przepadam za tym.

kupilam jedna paczke italian savoiardi sponge fingers -chyba ze 20 sztuk w paczce
        do tego 2 pudelka mascarpone, kazde chyba po 250 gram
        californian seedless raisins
        cukier - powinien byc puder ale ja mialam - silver spoon granulated sugar with a touch of sweetener (on jest bardzo drobniutki i chyba nie za slodki)
        kawa - nescafe gold blend - golden roast - rozpuszczalna
        bacardi rum
        kakao gorzkie do posypania - cadbury bournville cocoa

ja lubie nasaczone biszkopty wiec na polowe tego opakowania ktore na dno brytwanki polozylam to zrobilam prawie 3/4 szklanki. goraca woda+ rum nie wiem ile ale ja wole bardziej alkoholowe ale tez trzeba uwazac zeby nie przedobrzyc, lyzka stolowa cukru albo mniej, ze dwie lyzeczki kawy i rodzynki tak z pol szklanki. zalezy ile chcesz.
        wrzucilam wlasnie do goracej zeby sobie polezaly w tym rumie cieplym az ostygnie i naciagnely. potem jak troche ostyglo to polalam biszkopty az z nich cieklo. one sporo wciagaja. jak zabraknie to dodaj. od razu mozna rzucic rodzynki na to.

jak to ostygnie to dopiero na to kladz dobrze wymiksowane z mala iloscia cukru mascarpone - na dwa pudelka dodalam tak chyba z 1-2 lyzki stolowe cukru. ale sprawsz zeby nie wyszedl slodki - to powinno byc takie bardzo lekko slodkie. na to posypac gorzkim kakao. ewentualnie mozesz druga taka sama warstwe bizkoptow na to polozyc i dopiero na to nastepna warstwa mascarpone i posypac. up to you.

jak sprawdzalam w sainsburym oddzielnie jak smakuje krem i biszkopt w ich tiramisu - to w sumie nie za duzo ma cukru ich masa, chociaz jest wsyztsko bardzo aromatyczne. natomiast w biszkoptac jest bardziej slodko. wiec trzeba uwazac zeby nie przedobrzyc z cukrem.

w przepisach jest ze do mascarpone sie dodaje bita smietane albo zoltka jajk etc - ale ja jadlam ze smietana i bez - i bez smietany jest mniej wodnista ta masa i jak pare godzin postoi w lodowce to i tak przesiaknie smakiem i potem fajnie sie kroi.
        • wiwi1 Re: tiramisu 05.03.11, 22:48
          Czy do tego tiramisu zamiast rumu prawdziwego mozna dodac aromatu rumowego? Dla tych co alkoholu niet?
          Pozdrawiam:)
          • robak.rawback Re: tiramisu 05.03.11, 23:34
            hmm dobre pytanie. mnie sie zawsze wydawalo ze tiramisu powinno byc alkoholowe ale jesli ten aromat da taki smak to moze tak?
            nie wiem.......
            • robak.rawback ile rumu - 2-3 lyzki stolowe - na oko 05.03.11, 23:43
              tak sie zastanawiam nad rumem - na 3/4 szklanki samego plynu to w wiekszosci woda bardzo ciepla i okolo 3 lyzek stolowych rumu moze 4 jak sie chce? ja probowalam jak dolewalam wiec to wartosci zblizone. wiec nie jest tak ze sie dodaje pol szklanki alkoholu na 3/4 calosci.
              ja tez nie pije prawie wcale alkoholu ale doszlam do wniosku ze do deseru dodam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka