Dodaj do ulubionych

do piekacych chleb.

12.04.11, 23:17
wyladowawszy pewnego wieczoru na blogu dorotus, wpadlam jak sliwka.

codziennie cos sie u mnie piecze.
zaczelam piec bulki i chleby, na razie drozdzowe. zakupilam rowniez boska maszyne do chleba.

ale pytanie mam o pieczenie wlasnoreczne.
niektore przepisy (np na blogu dorotus) podaja ilosci na 2 foremki 21 na 11 cm. a ja bym chciala z tej samej ilosci skladnikow jeden duzy bochenek. ale wlasnie z foremki. zeby kromki byly duze i fajniejsze na kanapki.

i zupelnie nie wiem jaka forme powinnam kupic. ogladalam w sklepie 2lb loaf tin, ale to chyba wlasnie jest taka 21 centymetrowa, malutka sie wydaje.
sa wieksze? jaki rozmiar mi potrzebny na przepis, ktory podaje np. 700gram maki?
i gdzie sie takie kupuje?
Obserwuj wątek
    • kalasotka Re: do piekacych chleb. 12.04.11, 23:25
      Co do foremki nie pomoge, ale u mnie jest podobnie jak u Ciebie:)
      Ciagle pieke (bulki, bagietki, chleb na razie tylko jeden)...no i te wypieki...Wszystko bym chciala upiec:)
    • klimea Re: do piekacych chleb. 13.04.11, 10:44
      Ja najczesciej pieke w glinianym garnku, ale jak juz w keksowce to na 500 gram maki mam 3lb foremke. Chleb wowczas nie jest za wysoki, w sam raz na kanapki. IMO z 700 gram maki to tez by spokojnie w wiekszej keksowce sie upiekl albo juz w 2 mniejszych. Te wieksze keksowki trudniej dostac, jedna kupilam Keisera na Amazonie, jest dosc fajna i ciezka ale zaczela rdzewiec szybko. Druga, wspaniala, ciezka, taka srebrna kupilam w TKMaxx marki Chasseur, tej od zeliwnych garnkow. Duende pytaj jak cos, ja pieke chleb codziennie od lat.:-))
      • duende1 Re: do piekacych chleb. 13.04.11, 13:10
        klimea, czyli na 500g maki potrzebuje juz 3lb forme, tak?
        dziekuje, o taka konkretna odpowiedz mi chodzilo.
        troche sama zglupialam, bo wszedzie w sklepach tylko 2lb widze, wiec zaczelam myslec, ze "standardowy" chleb powinien do takiej wlezc.

dziekuje, ide na amazon :)

a ty pewnie jestes profesjonalistka i na zakwasie pieczesz?
        • klimea Re: do piekacych chleb. 13.04.11, 19:04
          E tam od razu profesjonalistka, amatorka, ale na zakwasie to tak :-))) Wiesz, ten 2lb tez sie nada ale wtedy chlebek bedzie musial byc wyzszy i troche dluzej sie piec. Ja tez mam te male keksowki, ale nigdy nie chce mi sie robic 2 chlebow, wole jeden, taka jestem leniwa :-)
          • messier31 Re: do piekacych chleb. 13.04.11, 19:44
            Hej Klimea, no to wyskakuj z przepisu na ten chleb na zakwasie :-)

albo przynajmniej linka podaj prosze

Ja czasem pieke chleb ale jeszcze na chleb na zakwasie sie nie odwazylam!
            • murasaki33 Re: do piekacych chleb. 13.04.11, 21:39
              Ja polecam dlugie i wysokie keskowki z IKEA, zakupilam je specjalnie do chleba na zakwasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka